www.goahits.blogspot.com

Διεθνές ποδόσφαιρο όπως δεν έχετε ξαναδιαβάσει!

19/1/21

Πρέντραγκ Μιγιάτοβιτς Ο άνθρωπος του έβδομου για την Ρεάλ Μαδρίτης

 

Ένας απο τους κορυφαίους επιθετικούς που ανέδειξε το γιουγκοσλαβικό ποδόσφαιρο την δεκαετία του '90 με σημαντική καριέρα σε Ισπανία και Ιταλία και το 1997 ο Πρέντραγκ Μιγιάτοβιτς αναδείχθηκε δεύτερος στην ψηφοφορία για την Χρυσή Μπάλα πίσω απο τον Ρονάλντο.

Γεννήθηκε στις 19 Ιανουαρίου του 1969 στο Τίτογκραντ σημερινή Ποντγκόριτσα στο Μαυροβούνιο και ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στην OFK Τίτογκραντ και αργότερα στην Μπούντουτσνοστ με την οποία αγωνίστηκε τέσσερα χρόνια μέχρι το 1989 έχοντας 73 συμμετοχές και 10 γκολ.

Τον Δεκέμβριο του 1989 είχε ουσιαστικά συμφωνήσει με την Χάιντουκ Σπλιτ παίρνοντας μάλιστα και ένα σημαντικό ποσό ως προκαταβολή. Η παρέμβαση του προέδρου της Παρτιζάν Μίρκο Μαριάνοβιτς για να τον πείσει να έρθει στο Βελιγράδι, άλλαξε τα δεδομένα και πληρώνοντας ένα ποσό της τάξης του 1 εκατομμυρίου γερμανικών μάρκων  τον έντυσε στα ασπρόμαυρα.

Ο ίδιος ο Μιγιάτοβιτς πάντως σε συνεντεύξεις του έβαζε και άλλον έναν παράγοντα για την μη ολοκλήρωση της συμφωνίας με την κροατική ομάδα, την ολοένα και δύσκολη πολιτική κατάσταση που βίωνε η πρώην Γιουγκοσλαβία με τον εμφύλιο να ήταν προ των πυλών, συν τα ζητήματα ασφάλειας που θα μπορούσαν να είχαν προκύψει εάν γινόταν αυτή η συμφωνία.

Με την Παρτιζάν θα κατακτήσει το Πρωτάθλημα του 1993 και το Κύπελλο του 1992 έχοντας σε 133 συμμετοχές πετύχει 50 γκολ, ενώ το 1992 και το 1993 αναδείχθηκε κορυφαίος παίκτης της χρονιάς. Οι σειρήνες απο το εξωτερικό δεν θα αργούσαν να ακουστούν, Γιουβέντους και Ατλέτικο Μαδρίτης τον κοιτούσαν αλλά δεν κατέθεσαν κάποια επίσημη προσφορά.

Κάτι που έκανε η Βαλένθια το καλοκαίρι του 1993 με τις "νυχτερίδες" να τον αγοράζουν με το ποσό των 10 εκατομμυρίων ευρώ απο τους "γκρομπάρι". Θα πραγματοποιήσει πολύ καλές χρονιές θα αναδειχθεί το 1996 κορυφαίος ξένος του Πρωταθλήματος και θα πετύχει σε 128 παιχνίδια 68 τέρματα.

 Όπως είναι λογικό δεν θα περάσει απαρατήρητος απο την Ρεάλ Μαδρίτης και αφού θα τα βρεί με τον παίκτη θα απευθυνθεί στην Βαλένθια προσφέροντας το ποσό του 1.5 εκατομμυρίου πεσετών για να τον κάνει δικό της.

Στο "Σαντιάγκο Μπερναμπέου" θα κατακτήσει το Πρωτάθλημα και το Σούπερ Καπ Ισπανίας το 1997, αλλά η σημαντικότερη ανάμνηση που έχουν οι Μαδριλένοι δεν είναι άλλη απο την κατάκτηση του έβδομου Κυπέλλου Πρωταθλητριών που τότε ονομαζόταν Champions League το 1998 στο Άμστερνταμ.

Kόντρα στην Γιουβέντους στο "Άμστερνταμ Αρίνα" στο 66ο λεπτό θα πλασάρει με πολλή ψυχραιμία τον Περούτσι διαμορφώνοντας το τελικό 1-0 και ύστερα απο 32 χρόνια η Ρεάλ αναδεικνύεται Πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Θα ακολουθήσει το Διηπειρωτικό κόντρα στην Βάσκο Ντα Γκάμα και το καλοκαίρι του 1999 ύστερα απο 118 συμμετοχές και 36 γκολ θα φύγει απο την Ισπανία για την Φιορεντίνα που τονα γόρασε προσφέροντας το ποσό των 17 δισεκατομμυρίων λιρετών.

61 συμμετοχές και 9 γκολ ο απολογισμός του στο "Αρτέμιο Φράνκι" κατέκτησε το Κύπελλο Ιταλίας το 2001 όμως δεν μπόρεσε να προσφέρει τα αναμενόμενα. Έτσι το καλοκαίρι του 2002 επέστρεψε στην Ισπανία στην Λεβάντε στην δεύτερη κατηγορία όπου και τερμάτισε την καριέρα του με 21 συμμετοχές και 3 γκολ. 

Σε εθνικό επίπεδο αναδείχθηκε Πρωταθλητής Κόσμου το 1987 στην Χιλή στην κατηγορία U-20 αποτελώντας δίδυμο με τον Νταβόρ Σούκερ στην επίθεση κάτι που επαναλήφθηκε και στα χρόνια της Ρεάλ.

Ήταν φιναλίστ στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U-21 της Ρωσίας το 1990, ενώ στις 23 Αυγούστου του 1989 στο Ελσίνκι κόντρα στην Φινλανδία σε φιλικό παιχνίδι έκανε ντεμπούτο με τη εθνική Γιουγκοσλαβίας. Δεν ήταν στις επιλογές του Ίβιτσα Όσιμ για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ιταλίας το 1990, ενώ και λόγω του εμφυλίου που ξέσπασε η εθνική Γιουγκοσλαβίας αποκλείστηκε απο το EURO 1992.

Θα συμμετάσχει σε μεγάλη διοργάνωση το καλοκαίρι του 1998 στα γήπεδα της Γαλλίας για την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, όπου αγωνίστηκε και στα τέσσερα παιχνίδια και πέτυχε ένα γκολ κόντρα στην Γερμανία, ενώ στην φάση των "16" κόντρα στην Ολλανδία έχασε πέναλντι.

Θα συμμετάσχει και στην τελική φάση του EURO 2000 σε Ολλανδία και Βέλγιο αντίστοιχα  και στις 11 Ιουνίου του 2003 στο Μπακού κόντρα στο Αζερμπαιτζάν για τα προκριματικά του EURO 2004 πραγματοποίησε την 73η και τελευταία του παρουσία με την εθνική Σερβίας-Μαυροβουνίου έχοντας πετύχει 27 τέρματα.

Μετά την απόσυρση του απο την αγωνιστική δράση εξάσκησε το επάγγελμα του ατζέντη και το 2006 υποστήριξε τον Ραμόν Καλδερόν στις εκλογές για την προεδρία της Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Καλδερόν εκλέχτηκε και ο Μιγιάτοβιτς ανέλαβε χρέη αθλητικού διευθυντή.

Παρέμεινε για τρία χρόνια όταν και στις 20 Μάϊου του 2009 τερματίστηκε η συνεργασία των δύο πλευρών κοινή συναινέση.  Την ίδια περίοδο βίωσε και ένα προσωπικό δράμα αφού ο γιός του Άντρεα έφυγε απο την ζωή στις 3 Ιουνίου του ίδιου έτους απο εγκεφαλική παράλυση σε ηλικία 15 ετών.

Τον Απρίλιο του 2019 κρίθηκε ένοχος απο δικαστήριο της Μαδρίτης για το γεγονός πως απέκρυψε έσοδα απο το Υπουργείο Οικονομικών της Ισπανίας απο το 2011 και καταδικάστηκε σε φυλάκιση με ένα έτος αναστολή. Θα καταβάλει περίπου 600.000 ευρώ συν πρόστιμο και τόκους δύο ετών ακόμα 241.304 ευρώ. 







  

 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...