www.goahits.blogspot.com

Διεθνές ποδόσφαιρο όπως δεν έχετε ξαναδιαβάσει!

26/1/21

Όσκαρ Ρουτζέρι "El Cabezon"

Για τους περισσότερους μπορεί το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986 να είναι συνυφασμένο με το όνομα του Ντιέγκο Μαραντόνα αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχαν και άλλοι ποδοσφαιριστές που έβαλαν το λιθαράκι στο να κατακτήσει η Αργεντινή το δεύτερο της τίτλο μετά το 1978. Ένας από αυτούς ήταν και ο Όσκαρ Ρουτζέρι ο οποίος δέσποζε στο κέντρο της άμυνας των Λατινοαμερικάνων.

Γεννήθηκε στις 6 Ιανουαρίου του 1962 στο Ροζάριο της επαρχίας του Σαντα Φε άλλα σε πολύ μικρή ηλικία μετακόμισε στην Κοράλ Ντε Μπούστος, πόλη στην επαρχία της Κόρδοβα. Στην Κόρδοβα και πιο συγκεκριμένα στην General Paz Juniors έκανε τα πρώτα του ποδόσφαιρικά βήματα και στην συνέχεια στην Κοραλένσε, όταν ως έφηβος θα έρθει η πρόκληση της Μπόκα Τζούνιορς της ομάδας που υποστήριζε από μικρό παιδί.

Εκεί συνάντησε για πρώτη φορά τον Ντιέγκο Μαραντόνα και στις 8 Ιουνίου του 1980 φόρεσε για πρώτη φορά την φανέλα των "χεινέσες". Στο "Μπομπονέρα παρέμεινε μέχρι και το 1984 έχοντας 147 παιχνίδια και 11 γκολ πανηγυρίζοντας την κατάκτηση του Μετροπολιτάνο του 1981. 

Στις αρχές του 1985 εξαιτίας της απεργίας που είχαν κηρύξει οι ποδοσφαιριστές η Μπόκα του έδωσε το ελεύθερο να μετεγγραφεί σε όποια ομάδα ήθελε με τον "El Cabezon" να επιλέγει τελικά τον αιώνιο αντίπαλο την Ρίβερ Πλέιτ.

Με τους 'μιλιονάριος" πραγματοποίησε ένα εκπληκτικό 1986 αφού ήρθε το Πρωτάθλημα, το Κόπα Λιμπερταδόρες και το Διηπειρωτικό Κύπελλο χωρίς να παραγνωρίζουμε το Παγκόσμιο Κύπελλο το καλοκαίρι του ίδιου έτους. 

Στο "Μονουμεντάλ" παρέμεινε μέχρι και το 1988 έχοντας 81 συμμετοχές και 4 και την περίοδο 1988-1989, αποφασίζει να αφήσει την χώρα του και να κάνει το μεγάλο βήμα για την Ευρώπη και την Ισπανία.

Πρώτη του στάση η CD Λογκρονιές την οποία βοήθησε να παραμείνει στην πρώτη τη τάξει κατηγορία του ισπανικού πρωταθλήματος με 34 συμμετοχές και 1 γκολ και αναδείχθηκε κορυφαίος ξένος παίκτης της χρονιάς. 

Οι εμφανίσεις του ώθησαν τους ιθύνοντες της Ρεάλ Μαδρίτης να τον αποκτήσουν δίνοντας το ποσό των 170 εκατομμυρίων πεσετών βοηθώντας στην κατάκτηση του Πρωταθλήματος Ισπανίας με 31 συμμετοχές και 1 γκολ.

Αποφασίζει να επιστρέψει και πάλι στην Αργεντινή αυτή την φορά για την Βελέζ Σάρσφιλντ με την οποία στην διετία που έπαιξε είχε 65 συμμετοχές και 5 γκολ. Tο καλοκαίρι του 1992 η Ανκόνα τον φέρνει πίσω στην Ευρώπη όμως δεν καταφέρνει να προσαρμοστεί στο ιταλικό ποδόσφαιρο και μετά από μόλις 9 συμμετοχές και 1 γκολ, πουλιέται στο Μεξικό στην Αμέρικα.

Με την ομάδα απο το Μέξικο Σίτι πραγματοποίησε 28 συμμετοχές πετυχαίνοντας και 4 γκολ, για να επανέρθει και πάλι στην Αργεντινή για λογαριασμό της Σαν Λορέντσο, με την οποία κατέκτησε το Κλαουσούρα του 1995, έχοντας 121 συμμετοχές και 14 γκολ

Ένα ακόμα πέρασμα απο την Ισπανία και την  Ρεάλ Χαέν, για να κλείσει την καριέρα του στην Λανούς το 1997 με 19 συμμετοχές και 4 γκολ. 

Μεγάλο κομμάτι στην καριέρα του αποτελεί η Εθνική ομάδα της χώρας του την οποία την τίμησε 97 φορές έχοντας πετύχει και 7 γκολ κάνοντας ντεμπούτο στις 12 Μαΐου του 1983 στο Σαντιάγκο απέναντι στην Χιλή. 

Ήταν βασικός και αναντικατάστατος στις τελικές φάσεις των Παγκοσμίων Κυπέλλων του Μεξικού το 1986 όπου αναδείχθηκε Παγκόσμιος Πρωταθλητής, της Ιταλίας το 1990 όπου ήταν φιναλίστ της διοργάνωσης χάνοντας στον τελικό από την Γερμανία και των Ηνωμένων Πολιτειών του 1994

Κατέκτησε τα Κόπα Αμέρικα του 1991 και του 1993 όπου μαζί με τον Χοσέ Σάλομον κατέχουν από κοινού το ρεκόρ με τις περισσότερες εμφανίσεις 21 της "αλμπισελέστε" αλλά και το Confederations Cup του 1992. Στις 3 Ιουλίου του 1994 μετά την ήττα από την Ρουμανία στην φάση των "16" και τον αποκλεισμό ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το εθνικό του συγκρότημα .

Δεν παρέμεινε όμως εκτός ποδοσφαίρου αφού ξεκίνησε αμέσως την προπονητική καριέρα με πρώτο σταθμό την Σαν Λορέντσο από το 1998 έως το 2001. Στην συνέχεια μετακόμισε στο Μεξικό για τις Γκουανταλαχάρα και Τέκος, η Ιντεπεντιέντε, η Έλτσε στην Ισπανία, η Αμέρικα στο Μεξικό και το 2006 έκλεισε τον πρώτο κύκλο όπως ακριβώς τον ξεκίνησε απο τους "αθουλγκράνα".

Μετά την προπονητική ακολούθησε καριέρα τηλεσχολιαστή σε διαφορές εκπομπές: "El Equipo de Primera", "La ultima palabra", απο το 2009 έως το 2015 στην εκπομπή "Football Show"  του America TV,  απο  τον Μάρτιο του 2017 στην εκπομπή του Fox Sports "90 minutes of football" και απο τον Σεπτέμβριο του 2020 στο ESPN 





  






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...