www.goahits.blogspot.com

Διεθνές ποδόσφαιρο όπως δεν έχετε ξαναδιαβάσει!

16/11/22

Νταβίντ Τρεζεκέ O "χρυσός γκολεαδόρ"

O Νταβίντ Τρεζεκέ αποτέλεσε μέλος της "χρυσής γενιάς" του γαλλικού ποδοσφαίρου στα τέλη της δεκαετίας του '90 και στις αρχές του 2000, κατακτώντας με τους "μπλέ" το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998 και το EURO του 2000 στα γήπεδα του Βελγίου και της Ολλανδίας πετυχαίνοντας στον τελικό το "χρυσό γκόλ". 
Ο γαλλοαργεντινής καταγωγής Τρεζεγκέ γεννήθηκε στις 15 Οκτωβρίου του 1977 στην πόλη Ρουέν της Νορμανδίας, αλλά σε ηλικία 2 ετών μετακόμισε με την οικογένειά του στο Μπουένος Άιρες όπου εκεί έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στην ομάδα Ατλέτικο Πλατένσε  με την οποία σε ηλικία 16 ετών έκανε ντεμπούτο κόντρα στην Χιμνάσια Λα Πλάτα τον Ιούνιο του 1994.

Πραγματοποίησε 5 συμμετοχές στην Πριμέρα Ντιβιζιόν, αλλά δεν άργησε να προσελκύσει τα βλέμματα απο την Γαλλία και το καλοκαίρι του 1995 δοκιμάστηκε στην Παρί Σεν Ζερμέν. Άν και άρεσε στον Λουί Φερναντέζ, δεν είχαν την ίδια άποψη οι ιθύνοντες και τρείς ημέρες πριν την λήξη της μετεγγραφικής περιόδου έμεινε ξεκρέμαστος.

Για καλή του τύχη θα δοκιμαστεί και απο την Μονακό, όπου ο Ζαν Τιγκανά θα ανάψει το πράσινο φως και θα τον κρατήσει. Στο "Πριγκιπάτο" έμεινε πέντε χρόνια και με παρτενέρ στην επίθεση τον Τιερί Ανρί κατέκτησε δύο φορές το Πρωτάθλημα Γαλλίας τις περιόδους 1996-1997 και 1999-2000, ενώ την περίοδο 1997-1998 έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Champions League

Συνολικά σε 145 συμμετοχές πέτυχε 70 γκολ και όπως ήταν φυσικό δεν άργησαν οι πρώτες κρούσεις προς τους "Μονεγάσκους" για την απόκτησή του. Τελικά η Γιουβέντους με προτροπή του Κάρλο Αντσελότι, απέσπασε την υπογραφή του και τον έκανε δικό της δίνοντας στην ομάδα του 20 εκατομμύρια ευρώ. 

Στην "Γηραιά Κυρία" έμεινε έντεκα ολόκληρα χρόνια ακολουθώντας τη ακόμα και στην Β' Εθνική μετά το σκάνδαλο "Calciopoli" αγωνιζόμενος με την ομάδα του Τορίνο 370 φορές πετυχαίνοντας 197 γκολ. 

Κατέκτησε δύο πρωταθλήματα το 2002 και το 2003 και δύο σούπερ Καπ Ιταλίας το 2002 και το 2003 ενώ αγωνίστηκε και στον χαμένο τελικό του Champions League απέναντι στην Μίλαν το 2003 στο "Όλντ Τράφορντ".

Μετά απο δύο σύντομα περάσματα απο Ισπανία(Χέρκουλες) με 31 συμμετοχές και 12 γκολ, όπου η ομάδα υποβιβάτηκε και παρότι είχε προτάσεις απο διάφορες ομάδες, επέλεξε να συνεχίσει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα(Μπανίγιας). 

Τραυματισμοί και χωρίς κίνητρο και μόλις 4 συμμετοχές και χωρίς γκολ, θα ζητήσει να αποχωρήσει και τον Δεκέμβριο του 2011 ήρθε η πρόταση για επαναπατρισμό απο την Αργεντινή και πιο συγκεκριμένα απο την Ρίβερ Πλέιτ. 

Με την φανέλα των "εκατομμυριούχων" πήρε μέρος στο πρωτάθλημα της Β' Εθνικής και με τα πολύτιμα του γκολ 13 συνολικά την βοήθησε να πετύχει την άνοδο στην πρώτη κατηγορία της Αργεντινής, ενώ συνολικά είχε 37 συμμετοχές και 17 γκολ.

Τον Ιούλιο του 2013 υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας ενός έτους με την Νιούελς Όλντ Μπόις έχοντας 30 συμμετοχές και 9 γκολ. Τον Ιούλιο του 2014 η Πιούνε Σίτυ στην Ινδία ήταν ο τελευταίος του ποδοσφαιρικός σταθμός όπου αγωνίστηκε σε 9 παιχνίδια πετυχαίνοντας δύο γκολ.

Τον Ιανουάριο του 2015 ανακοίνωσε την απόσυρση του απο τους αγωνιστικούς χώρους και αμέσως ανέλαβε διοικητικό πόστο στην Γιουβέντους ως πρεσβευτής του συλλόγου σε όλο τον κόσμο και παράλληλα ως πρόεδρος των Juventus Legends

Έχοντας την δυνατότητα επιλογής ανάμεσα στην Γαλλία και την Αργεντινή αποφάσισε τελικά να αγωνιστεί με την φανέλα της πρώτης, κάνοντας ντεμπούτο στις 28 Ιανουαρίου του 1998 στο Παρίσι σε φιλικό παιχνίδι απέναντι στην Ισπανία.

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γαλλίας θα παίξει σε έξι παιχνίδια και θα πετύχει ένα γκολ κόντρα στην Σαουδική Αραβία. Στα γήπεδα της Ολλανδίας και του Βελγίου θα πάρει μέρος σε τρία παιχνίδια και θα πετύχει 2 γκολ, κόντρα στην Ολλανδία και φυσικά το "χρυσό" γκολ στον τελικό κόντρα στην Ιταλία.

Θα αγωνιστεί και στα τρία παιχνίδια στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ιαπωνίας και της Νοτίου Κορέας και σε 4 παιχνίδια στο EURO 2004 όπου θα πετύχει ένα τέρμα κόντρα στην Κροατία. Τελευταία μεγάλη διοργάνωση που πήρε μέρος ήταν το Παγκόσμιο Κύπελλο της Γερμανίας το 2006 όπου έπαιξε σε τρία παιχνίδια και στον χαμένο τελικό κόντρα στην Ιταλία. 

Τελευταία του συμμετοχή με τους "πετεινούς" στις 26 Μαρτίου του 2008 στο Παρίσι σε φιλικό παιχνίδι κόντρα στην Αγγλία. Συνολικά σε 71 συμμετοχές πέτυχε 34 γκολ, επίδοση που τον φέρνει στην τρίτη θέση στον πίνακα των σκόρερ όλων των εποχών.  

Το 2020 παρακολούθησε μαθήματα προπονητικής απο την Ισπανική Ομοσπονδία ποδοσφαίρου, ενώ παρακολούθησε αντίστοιχα μαθήματα και στην Conmebol. O σκοπός του είναι να δουλέψει είτε ως προπονητής είτε ως τεχνικός διευθυντής και για αυτό και άφησε το πόστο του ως πρεσβευτής της Γιουβέντους



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...