www.goahits.blogspot.com

Διεθνές ποδόσφαιρο όπως δεν έχετε ξαναδιαβάσει!

16/11/22

Χοσέ Λουίς Σιλαβέρτ "El Buldog"

Δεν είναι και λίγο πράγμα να είσαι τερματοφύλακας και να έχεις πετύχει συνολικά 62 γκολ εκτελώντας φάουλ και πέναλτι. Ο Χοσέ Λουίς Σιλαβέρτ υπολείπεται μόνο του Βραζιλιάνου Ροζέριο Σένι που έχει 112, κατέχει όμως το ρεκόρ τερμάτων με την εθνική ομάδα της χώρας του την Παραγουάη ενώ είναι και ο μόνος που έχει καταφέρει να πετύχει χατ-τρίκ στις 28  Νοεμβρίου του 1999 κόντρα στην Φεροκαρίλ Οέστε για το Πρωτάθλημα Αργεντινής. 

Γεννήθηκε στις 27 Ιουλίου του 1965 στην πόλη Λούκε στην περιοχή της πρωτεύουσας Ασουνσιόν απο μια φτωχή οικογένεια και απο πολύ μικρή ηλικία αναγκάστηκε να μπει στην βιοπάλη, αρμέγοντας αγελάδες και πουλώντας το γάλα.

Το ποδόσφαιρο ήταν η διαφυγή του παρότι πολλές φορές αγωνιζόταν χωρίς παπούτσια αγωνιζόμενος αρχικά στην επίθεση αλλά κατέληξε στην θέση του τερματοφύλακα λόγω του παρουσιαστικού του. Πήγε στις ακαδημίες της Σπορτίβο Λουκένιο και σε ηλικία μόλις 17 ετών έκανε το επαγγελματικό του ντεμπούτο.

Απο το 1980 μέχρι το 1983 είχε 70 συμμετοχές και 4 γκολ, για να μετακινηθεί στην Γκουαρανί, στην οποία αγωνίστηκε μέχρι το 1985 με την οποία αναδείχτηκε Πρωταθλητής Παραγουάης έχοντας 19 συμμετοχές και 1 γκολ.

Εκείνη την χρονιά το 1985 πήρε την πρώτη του μεγάλη μετεγγραφή για λογαριασμό της Σαν Λορέντσο και στην τετραετία μέχρι το 1988 αγωνίστηκε σε 122 παιχνίδια χωρίς πάντως να πετύχει κάποιο γκολ. Το καλοκαίρι του 1988  αποφάσισε να κάνει το υπερατλαντικό ταξίδι για την Ρεάλ Σαραγόσα στην Ισπανία  όπου έμενε μέχρι και το 1991 έχοντας 90 συμμετοχές και 1 γκολ.

Επιστροφή στην Αργεντινή όπου αν και προτάθηκε ξανά στην Σαν Λορέντσο δεν τον επέλεξαν και κατέληξε στην Βελέζ Σάρσφιλντ στην οποία αγωνίστηκε για μια εννιαετία μέχρι το 2000 που θα αποδεικνυόταν η πιο παραγωγική ποδοσφαιρική του περίοδος έχοντας 341 συμμετοχές και 48 τέρματα.

Στο "Χοσέ Αμαλφιτάνι" θα φτάσει στην κορυφή της Αργεντινής αλλά και της Νοτίου Αμερικής κατακτώντας τα Κλαουζούρα του 1993, του 1996, του 1998, το Απερτούρα του 1995, το Κόπα Λιμπερταδόρες και το Διηπειρωτικό Κύπελλο του 1994, το Copa Interamericana του 1994, το Supercopa Sudamericana του 1996 και το Recopa Sudamericana του 1997.

Παράλληλα ο ίδιος ανακηρύχθηκε κορυφαίος ποδοσφαιριστής της χρονιάς τόσο στην Αργεντινή όσο και στην Νότια Αμερική το 1996. Για μία ακόμη φορά αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του στην Ευρώπη στην Γαλλία με την φανέλα της Στρασμπούρ με την οποία κατέκτησε το Κύπελλο Γαλλίας το 2001 έχοντας 65 συμμετοχές και 1 γκολ. 

Αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του στην Ουρουγουάη με την φανέλα της Πενιαρόλ πανηγυρίζοντας και εκεί το Πρωτάθλημα του 2003 και παρότι τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους είχε αποφασίσει να αποχωρήσει από την ενεργό δράση για να ξαναπαίξει με την Βελέζ Σάρσφιλντ όμως τελικά συνέχισε στον σύλλογο του Μοντεβίδεο όπου και στις 11 Νοεμβρίου του 2004 ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την ενεργό δράση οριστικά και αμετάκλητα.

Στις 27 Αυγούστου του 1989 στην Ασουνσιόν απέναντι στην Κολομβία έκανε το ντεμπούτο του με τους "αλμπιρόχα" στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1990. Πήρε μέρος σε τρεις διοργανώσεις Κόπα Αμέρικα το 1991, το 1993 και το 1997, και σε δύο τελικές φάσεις Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1998 στα γήπεδα της Γαλλίας και του 2002 στα γήπεδα της Νοτίου Κορέας και της Ιαπωνίας.

Στα γήπεδα της Γαλλίας αγωνίστηκε και στα τέσσερα παιχνίδια βοηθώντας την Παραγουάη να περάσει στην φάση των "16" όπου όμως η Γαλλία πήρε την πρόκριση χάρις στο "χρυσό γκολ" του Λοράν Μπλάν. Μάλιστα μαζί με τον Φαμπιάν Μπαρτέζ συμπεριλήφθηκε στην κορυφαία ομάδα της διοργάνωσης.

Το 2002 έχασε τον πρώτο αγώνα απέναντι στην Νότια Αφρική εξαιτίας της τιμωρίας που του είχε επιβληθεί με τέσσερις αγωνιστικές αποκλεισμό που αργότερα μειώθηκαν σε τρεις μιας και είχε έρθει στα χέρια με τον Ρομπέρτο Κάρλος κατά την διάρκεια της προκριματικής φάσης.

Βρισκόταν κανονικά κάτω από τα δοκάρια στα υπόλοιπα ματς του ομίλου αλλά όπως τέσσερα χρόνια νωρίτερα έτσι και τώρα η Γερμανία στην φάση των "16" τον απέκλεισε από την συνέχεια. Στις 2 Απριλίου του 2003 στην Τεγκουτσικάλπα απέναντι στην Ονδούρα πραγματοποίησε την 74η και τελευταία εμφάνισή του με την Παραγουάη έχοντας και 8 τέρματα. 

Πληθωρική προσωπικότητα δεν δίσταζε να τα βάλει με όλους και με όλα, με τον Ντιέγκο Μαραντόνα μεταξύ άλλων, ακόμα και να παίξει μπουνιές όπως το 1997 όταν ήρθε στα χέρια με τον Φαουστίνο Ασπρίγια. Δεν δίστασε να επιτεθεί ακόμα και στον φυσιοθεραπευτή της Βελέζ για την οποία μάλιστα καταδικάστηκε με ποινή φυλάκισης.

Δεν πήρε μέρος στο Κόπα Αμέρικα του 1999 που πραγματοποιούταν στην χώρα του κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι έκοψε κονδύλια από την εκπαιδεύσει για να αναλάβει την διοργάνωση. Πολλές φορές πάντως επιτέθηκε στους πολιτικούς της χώρας του κατηγορώντας τους για διαφθορά

Στον τελικό του Διηπειρωτικού το 1994 απέναντι στην Μίλαν, δέχτηκε μια δελεαστική πρόταση απο την PUMA για να φορέσει τα προϊόντα της. Ο Σιλαβέρτ δέχτηκε και όταν επέστρεψε στην Αργεντινή όλα αυτά που του είχε δώσει η εταιρία, χάρισε γάντια σε τερματοφύλακες ερασιτεχνικών κατηγοριών και τα ρούχα σε τοπικά νοσοκομεία.

Επίσης ο τρόπος με τον οποίο έλυσε την συνεργασία του με την Στρασμπούρ τον οδήγησε το 2005 στις δικαστικές αίθουσες αφού του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης έξι μηνών με αναστολή από το δικαστήριο του Παρισιού μιας και είχε κάνει χρήση πλαστών εγγράφων για να μπορέσει να αποδεσμευτεί.

Τον ονόμασαν "El Buldog" από το γεγονός ότι πάντα στην εμφάνισή του είχε μια φωτογραφία του καρτούν με το μπουλντόγκ. Ήταν ποδοσφαιρικός αναλυτής για το αμερικάνικο δίκτυο Univision στις τελικές φάσεις των Παγκοσμίων Κυπέλλων του 2006 και του 2010, για το κανάλι της Κολομβίας RCN στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας και στο Canal 4 Telefuturo της Παραγουάης στην προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας.

Πρόσφατα μέσω του twitter εξαπέλυσε σκληρή κριτική προς στον πρόεδρο της CONMEBOL Αλεχάντρο Ντομίνγκες, κατηγορώντας τον για διαφθορά.  Ο Ντομίνγκες πέρασε στην αντεπίθεση και μήνυσε τον Σιλαβέρτ κατηγορώντας τον για δυσφήμηση, συκοφαντία και ηθική βλάβη. Τον Δεκέμβριο του 2020 ανακοίνωσε την πρόθεση του να κατέβει στις προεδρικές εκλογές του 2023.


        




    


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...