www.goahits.blogspot.com

Διεθνές ποδόσφαιρο όπως δεν έχετε ξαναδιαβάσει!

24/6/21

Χουάν Ρομάν Ρικέλμε Ο τελευταίος των μεγάλων "δεκαριών"


Στην προ-Μέσι εποχή ο Χουάν Ρομάν Ρικέλμε είχε χαρακτηριστεί απο πολλούς ως ο άνθρωπος εκείνος που θα μπορούσε να φορέσει την φανέλα με το Νο 10 και να διαδεχθεί τον μεγάλο Ντιέγκο Μαραντόνα. Μάλιστα και ο ίδιος ο "Πίμπε ντε Όρο"  είχε αναφερθεί σε αυτό το ενδεχόμενο μιλώντας θετικά για αυτόν.



Γεννήθηκε στις 24 Ιουνίου του 1978 στη πόλη Σαν Φερνάντο στην περιοχή του Μπουένος Άιρες, μία ημέρα πριν η Αργεντινή κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο σε ομάδες της περιοχής και σε ηλικία 15 ετών είχε την ευκαιρία να δοκιμαστεί στα τμήματα υποδομής των Αρχεντίνος Τζούνιορς  στην θέση του επιτελικού μέσου.

Όπως ήταν φυσικό τράβηξε τα βλέμματα των μεγάλων της χώρας Ρίβερ Πλέιτ και Μπόκα Τζούνιορς με τους "χεινέσες" να κερδίζουν τους "μιγιονάριος" προσφέροντας το ποσό των 800.000 δολαρίων, ύστερα απο απαίτηση του Κάρλος Μπιλάρδο το 1995.

Στις 10 Νοεμβρίου του 1996 σε ηλικία 18 ετών πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στην Primera Division στην νίκη με 2-0 κόντρα στην Ουνιόν Σάντα Φε. Πολύ σύντομα αποτέλεσε τον κινητήριο μοχλός της Μπόκα και μέχρι το 2002 όταν και έφυγε για πρώτη φορά απο το "Μπομπονέρα" είχε ήδη κατακτήσει το Απερτούρα του 1998 και του 2000, το Κλαουσούρα του 1999, 2 Copa Libertadores τo 2000 κόντρα στην Παλμέιρας και το 2001 κόντρα στην Κρούζ Ασούλ, αλλά και το Διηπειρωτικό Κύπελλο το 2000 απέναντι στην Ρεάλ Μαδρίτης, έχοντας 194 συμμετοχές και 44 γκολ.

Τον Δεκέμβριο του 2002 η Μπαρτσελόνα προσέφερε το ποσό των 11 εκατομμυρίων ευρώ για να τον κάνει δικό της. Τα πράγματα όμως δεν εξελίχθηκαν καλά για τον Αργεντίνο άσο αφού δεν τα πήγαινε καλά με τον Λουίς Φαν Χάαλ. Ο Ολλανδός τεχνικός τον χρησιμοποιούσε ελάχιστα, όσες φορές το έκανε τον τοποθετούσε στην θέση του εξτρέμ, με λίγες εμφανίσεις στην βασική ενδεκάδα.

Έτσι ύστερα απο 42 εμφανίσεις και 6 τέρματα οι "μπλαουγκράνα" το καλοκαίρι του 2003 τον έδωσαν δανεικό για δύο χρόνια στην Βιγιαρεάλ, και με τις εμφανίσεις του έπεισε το "κίτρινο υποβρύχιο" να δώσει 8 εκατομμύριο ευρώ για να αποκτήσει το 75% των δικαιωμάτων του υπογράφοντας συμβόλαιο τεσσάρων ετών μαζί του συν ένα ποσό 25% στην Μπαρτσελόνα απο πιθανή πώληση του. 

Την περίοδο 2005-2006 ήταν απο τους βασικούς πρωταγωνιστές στο να φτάσει η Βιγιαρεάλ στην ημιτελική φάση του Champions League  όπου και αποκλείστηκε απο την Άρσεναλ, με τον ίδιο να χάνει πέναλντι και την ευκαιρία να οδηγήσει τον αγώνα στην παράταση.

Η δεύτερη χρονιά δεν πήγε όπως θα ήθελε έχοντας λίγες συμμετοχές και αυτό επέφερε την κόντρα με τον τότε προπονητή του Μανουέλ Πελεγκρίνι, με την διοίκηση του συλλόγου να αποδέχεται την πρόταση δανεισμού της Μπόκα για πέντε μήνες απο τον Φεβρουάριο του 2007 έως τον Ιούνιο του ίδιου έτους.

Στην επιστροφή του έφτασε στον τελικό του Copa Libertadores και στην κατάκτηση του, όπου απέναντι στην Γκρέμιο o Ρικέλμε έκανε "όργια". Στον πρώτο τελικό δημιούργησε το πρώτο γκολ του Παλάσιο και πέτυχε το δεύτερο, ενώ στον δεύτερο τελικό στο Πόρτο Αλέγκρε πέτυχε τα δύο τέρματα της συνάντησης. 

Το καλοκαίρι παίχτηκε ένα θρίλερ με το κατά πόσο θα μπορούσε να παραμείνει στο Μπουένος Άιρες, αφού η Βιγιαρεάλ δεν τα έβρισκε με την Μπόκα, ενώ και η συμφωνία με την Ατλέτικο Μαδρίτης τελικά δεν προχώρησε.

Τον Νοέμβριο βρέθηκε η χρυσή τομή και οι δύο ομάδες τελικά συμφώνησαν να παραχωρηθεί στους "μποστέρος" τον Ιανουάριο του 2008, οι οποίοι τον αγόρασαν με το ποσό των 15 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η Βιγιαρεάλ θα πλήρωνε απο κοινού τον μισθό του Αργεντινού. Στο "Μαδριγάλ" αγωνίστηκε σε 145 παιχνίδια πετυχαίνοντας 45 τέρματα 

Κατέκτησε το Απερτούρα και το Recopa Sudamericana του 2008, και μέχρι το καλοκαίρι του 2012 ήταν αναντικατάστατος, όταν και μετά την ήττα στον τελικό του Copa Libertadores απο την Κορίνθιανς αποφάσισε να αποχωρήσει απο την ομάδα. 

Η απόφαση του αυτή προκάλεσε την αντίδραση των οπαδών της ομάδας οι οποίοι συγκεντρώθηκαν έξω απο το "Μπομπονέρα" και σε 12 ακόμα πόλεις της χώρας σε μια προσπάθεια να του αλλάξουν την γνώμη. Παρότι υπήρχαν προτάσεις απο την Αυστραλία, την Αμερική, την Βραζιλία, αλλάκαι άλλες ομάδες της χώρας, δεν συμφώνησε μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013 όταν και επέστρεψε ο Κάρλος Μπιάνκι στην Μπόκα, ο άνθρωπος που ουσιαστικά τον ανέδειξε   

Αποφάσισε να ξαναφορέσει την φανέλα με την οποία συστήθηκε στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα μέχρι και τον Ιούλιο του 2014. Συνολικά φόρεσε την φανέλα της 370 φορές ένατος στην σχετική λίστα πετυχαίνοντας 87 τέρματα 10ος στην σχετική λίστα και στην συνέχεια αποφάσισε να αγωνιστεί με την πρώτη του ομάδα τους Αρχεντίνος Τζούνιορς.

Στις 25 Ιανουάριου του 2015 ο Χουάν Ρομάν Ρικέλμε παρότι υπήρχαν πληροφορίες ότι θα δοκίμαζε την τύχη του στην Παραγουάη για λογαριασμό της Τσέρο Πορτένιο ανακοίνωσε μέσω του ESPN την αποχώρηση του απο την ενεργό δράση.

"Αποφάσισα να σταματήσω το ποδόσφαιρο. Τώρα είμαι ένας απλός οπαδός, ο οποίος θα πηγαίνει στο γήπεδο και θα παρακολουθεί. Είμαι πολύ ευχαριστημένος για την καριέρα που είχα, απόλαυσα το ποδόσφαιρο στο μέγιστο βαθμό. Ελπίζω ότι όλοι όσοι με παρακολούθησαν το απόλαυσαν και αυτοί εξίσου, μιας και πάντα προσπαθούσα να δίνω τα πάντα για τις ομάδες με τις οποίες αγωνίστηκα".

"Πήρα την απόφαση με ηρεμία και μετά απο πολλή σκέψη. Θα διασκεδάσω, θα κάνω διακοπές και θα περάσω λίγο χρόνο με τα παιδιά μου. Απο εδώ και πέρα η ζωή μέσα απο το ποδόσφαιρο ολοκληρώθηκε, τώρα ξεκινάει κάτι καινούριο".  

Στις 16 Νοεμβρίου του 1997 στο πλαίσιο της προκριματικής φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1998 στο Μπουένος Άιρες κόντρα στην Κολομβία έκανε ντεμπούτο. Πήρε μέρος σε τρία Copa America το 1999, το 2004 και το 2007, στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών του 2005 και σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο το 2006 στα γήπεδα της Γερμανίας. 

Το 2008 αναδείχθηκε χρυσός Ολυμπιονίκης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, ενώ η τελευταία του παρουσία πραγματοποιήθηκε στις 11 Οκτωβρίου του 2008 στο Μπουένος Άιρες κόντρα στην Ουρουγουάη για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2010. Συνολικά αγωνίστηκε 51 φορές με το εθνόσημο  πετυχαίνοντας 17 τέρματα. 

Στις 8 Δεκεμβρίου του 2019 συμμετείχε μαζί με τους Χόρχε Αμόρ Αμεάλ και Μάριο Περγκολίνι στην διεκδίκηση της προεδρίας της Μπόκα. Με ποσοστό 52.84 % και 20.045 ψήφους ιστορικό ρεκόρ το διοικητικό σχήμα κέρδισε τις εκλογές και τον Δεκέμβριο ανέλαβαν καθήκοντα με τον ίδιο να αναλαμβάνει θέση δεύτερου αντιπροέδρου και τον Μάρτιο του 2020 πανηγύρισε το Πρωτάθλημα ως μέλος της διοίκησης.






    
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...