www.goahits.blogspot.com

Διεθνές ποδόσφαιρο όπως δεν έχετε ξαναδιαβάσει!

19/12/22

Παγκόσμιο Κύπελλο 2022 Οι "γκαούτσος" στην "Γη της Επαγγελίας"

29 Ιουνίου 1986-18 Δεκεμβρίου 2022, 36 χρόνια αναμονή για την Αργεντινή έλαβε τέλος, σε έναν δραματικό τελικό όπου χρειάστηκε να ξορκίσει όλους τους "δαίμονες" της και τον Λιονέλ Μέσι να πραγματοποιεί ίσως το κορυφαίο τουρνουά της καριέρας του στην προσπάθεια του να κατακτήσει αυτό το τρόπαιο που τόσο του έλειπε και που επιζητούσε

Για την διοργάνωση του 2022, 5 χώρες έθεσαν υποψηφιότητα, Αυστραλία και Ιαπωνία που αρχικά είχαν θέσει υποψηφιότητα για αυτήν του 2018 αλλά την απέσυραν, Κατάρ, Νότια Κορέα και ΗΠΑ. Αυστραλία, Ιαπωνία και Νότια Κορέα αποκλείστηκαν και στην τελική ψηφοφορία έμειναν το Κατάρ και οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπου με 14 ψήφους έναντι 8 το Κατάρ στις 2 Οκτωβρίου του 2010, έγινε η πρώτη αραβική και η πρώτη απο την Μέση Ανατολή χώρα που θα διοργάνωνε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Σύντομα όμως άρχισαν οι ψίθυροι για δωροδοκία στην διαδικασία της ψηφοφορίας τον Μάϊο του 2011. Σε αυτό συνέτεινε τον Μάιο του 2015 η εισβολή της ελβετικής εισαγγελίας στα γραφεία της FIFA με πληροφορίες του FBI για διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος ενώ και ο Ζεπ Μπλάτερ με δηλώσεις του τον Αύγουστο του 2018 έκανε λόγο για μαύρες μεθόδους και ότι η οργανωτική επιτροπή τους εξαπάτησε για να πάρει την διοργάνωση.

Υπήρχαν ακόμα και υπόνοιες ότι το Κατάρ είχε προσλάβει έναν πρώην αξιωματικό της CIA ονόματι Κέβιν Τσάκερ για να κατασκοπεύει τόσο τις αντίπαλες υποψηφιότητες όσο και βασικούς ποδοσφαιρικούς παράγοντες που θα έπαιζαν ρόλο στην διαδικασία της ψηφοφορίας.

Βέβαια δεν ήταν μόνο οι κατηγορίες περί διαφθοράς που είχε να αντιμετωπίσει το Κατάρ αλλά και το πως συμπεριφερόταν στους εργάτες που χρησιμοποιούταν για την κατασκευή των γηπέδων.  New Yοrk Times και Guardian άσκησαν σκληρή κριτική, με την βρετανική εφημερίδα να κάνει λόγο για 6.500 νεκρούς απο την Ινδία, το Νεπάλ, το Μπαγκλαντές και την Σρι Λάνκα.

Μέσα σε όλα η απαγόρευση αλκοόλ αλλά και οι φωνές απο την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα για την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων δημιουργούσαν ένα κλίμα αβεβαιότητας για το πως θα κυλούσαν τα πράγματα. Επίσης η μεταφορά των αγώνων απο το καλοκαίρι στα μέσα Νοεμβρίου λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούσαν στην περιοχή ήταν μια ακόμη καινοτομία.

Στο αγωνιστικό αναμφίβολα η μεγαλύτερη έκπληξη δεν ήταν άλλη απο τον δεύτερο συνεχόμενο αποκλεισμό της Ιταλίας απο την τελική φάση λίγους μήνες αφότου αναδείχθηκε Πρωταθλήτρια Ευρώπης στο Λονδίνο.

Άλλες σημαντικές απουσίες η Ρωσία λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, η Σουηδία, η Χιλή και το Περού απο την Λατινική Αμερική, Νιγηρία, Ακτή Ελεφαντοστού και Αίγυπτος απο την ζώνη της Αφρικής, όπως και οι Παναμάς, Κολομβία και Ισλανδία που συμμετείχαν στην προηγούμενη διοργάνωση

Ολλανδία, Εκουαδόρ, Γκάνα, Καμερούν και ΗΠΑ επέστρεψαν μετά την απουσία τους το 2018, ενώ Ουαλία και Καναδάς επέστρεψαν σε τελική φάση ύστερα απο το 1958 και το 1986 αντίστοιχα.

Λουσαιλ, Άλ Κχόρ, Ντόχα με τέσσερα γήπεδα, Άλ Ραιγιάν και Άλ Ουάκρα οι πόλεις που επελέγησαν για να διεξαχθούν οι αγώνες.

Στην φάση των ομίλων η Γερμανία για δεύτερη συνεχόμενη διοργάνωση έμεινε εκτός της φάσης των "16", πληρώνοντας ουσιαστικά την ήττα της πρεμιέρας απο την Ιαπωνία με ανατροπή, με τους Ιάπωνες να κάνουν και δεύτερη ανατροπή κόντρα στους Ισπανούς και να παίρνουν την πρώτη θέση του ομίλου της αφήνοντας τους "φούριας ρόχας" στην δεύτερη θέση.

Δεύτερος σημαντικός αποκλεισμός του τρίτου την προηγούμενη διοργάνωση Βέλγιο το οποίο αντιμετώπιζε σημαντικά εσωτερικά προβλήματα με δηλώσεις με "σπόντες" απο Ντε Μπρόινε και Βερτόνχεν αντίστοιχα και με ένα Λουκάκου σαφώς ανέτοιμο που φάνηκε κόντρα στην Κροατία στον τελικό πρόκρισης. 

Αποκλεισμός και για την Ουρουγουάη που σήμαινε και ένα τέλος εποχής για την γενιά που οδήγησε την "σελέστε" σε τέσσερις συνεχόμενες τελικές φάσεις Παγκοσμίου Κυπέλλου και την κατάκτηση του Copa America του 2011, ουσιαστικά για ένα γκολ στην ισοβαθμία με την Νότια Κορέα.

Στην φάση των "16" Ολλανδία, Αργεντινή, Γαλλία και Αγγλία πέρασαν εύκολα η δύσκολα και στο πέμπτο κατά σειρά παιχνίδι ανάμεσα στην Ιαπωνία και την Κροατία κρίθηκε στην διαδικασία των πέναλντι, με την "χρβάτσκα" να παίρνει την πρόκριση με 3-1, με πρωταγωνιστή τον Λιβάκοβιτς που απέκρουσε τις προσπάθειες των Μιναμίνο, Μιτόμα και Γιοσίντα.

H Bραζιλία δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα με την Νότια Κορέα, ενώ η Ισπανία για δεύτερη συνεχόμενη φορά έμεινε εκτός συνέχειας στην φάση των "16" απο το Μαρόκο στην διαδικασία των πέναλντι με 3-0, αφού κανονική διάρκεια και παράταση έληξε χωρίς τέρματα.

Πρωταγωνιστής ο Μπόνο με τον τερματοφύλακα της Σεβίλλης να αποκρούει αυτά των Σολέρ και Μπούσκετς, ενώ αυτό του Σαράμπια σταμάτησε στο δοκάρι. Tην οκτάδα έκλεισε η Πορτογαλία η οποία με τρία γκολ του Γκονσάλο Ράμος δεν άφησε κανένα περιθώριο αντίδρασης στην Ελβετία την οποία "κονιορτοποίησε" με 6-1.

Στα προημιτελικά Κροατία και Βραζιλία πήγαν στην διαδικασία των πέναλντι, αφού στην κανονική διάρκεια έληξε χωρίς τέρματα, ενώ στην παράταση ο Νεϊμάρ έβαλε την "σελεσάο" μπροστά στο σκορ στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου στο 105+1'.

Όμως η Κροατία κατάφερε στο 117' με τον Πέτκοβιτς να σκοράρει και να στέλνει το παιχνίδι στην "ρώσικη ρουλέτα". Εκεί ο Λιβάκοβιτς έκανε μία ακόμη απόκρουση στην προσπάθεια του Ροδρίγκο, ο Μαρκίνιος έστειλε την μπάλα στο δοκάρι και με 4-2 προκρίθηκαν για δεύτερη συνεχόμενη και τρίτη φορά στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Μάλιστα το συγκρότημα του Ζλάτκο Ντάλιτς έχει το απόλυτο αφού σε τέσσερις αναμετρήσεις που πήγαν στην διαδικασία των πέναλντι κατάφερε και στις τέσσερις να προκριθεί. 

Στα πέναλντι πήγε και το δεύτερο παιχνίδι αυτό ανάμεσα στην Ολλανδία και την Αργεντινή, με τους "γκαούτσος" να προηγούνται με 2-0 με τα γκολ των Μολίνα και Μέσι με πέναλντι και όλα έδειχναν ότι θα έπαιρνε μια σχετικά άνετη πρόκριση.

Όμως οι "οράνιε" έδειξαν χαρακτήρα και χάρις στον Βίγκχορστ που είχε μπει ως αλλαγή απο τον Φαν Χάαλ έστειλε το ματς στην παράταση με τα γκολ στο 83' και 101' αντίστοιχα. Το 2-2 παρέμεινε και στο έξτρα τριαντάλεπτο και οι δύο ομάδες θα έλυναν τις διαφορές τους στην διαδικασία των πέναλντι όπως είχε συμβεί και το 2014.

Ο Μαρτίνες απέκρουσε τα δύο πρώτα πέναλντι των Ολλανδών του Φαν Ντάϊκ και Μπέργκχουις, όμως ο Φερνάντες αστόχησε με τους Βίγκχορστ και Λούκ Ντε Γιόνγκ να διαμορφώνουν το 3-3. Ο Λαουτάρο Μαρτίνες όμως δεν λάθεψε και με 4-3 έστειλε την "άλμπισελέστε" για πέμπτη φορά στα ημιτελικά.

Το Μαρόκο έγινε η πρώτη αφρικανική χώρα που έφτασε στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου αφού μετά την Ισπανία απέκλεισε και την άλλη ομάδα απο την Ιβηρική Χερσόνησο την Πορτογαλία αφήνοντας εκτός νυμφώνος τον Κριστιάνο Ρονάλντο ο οποίος έγινε ο πρώτος παίκτης που σκοράρει σε πέντε τελικές φάσεις Παγκοσμίου Κυπέλλου, χάρις στο γκολ του Εν Νεσίρι στο 42', 

Στον τελευταίο χρονολογικά προημιτελικό η Γαλλία προηγήθηκε με τον Τσουαμενί στο 17', ο Κέιν ισοφάρισε στο 54' με εύστοχη εκτέλεση πέναλντι και στο 78' ο Ζιρού έβαλε και πάλι σε θέση οδηγού τους "πετεινούς". Ο επιθετικός της Τότεναμ είχε την ευκαιρία να ισοφαρίσει και πάλι τον αγώνα στο 84' με δεύτερο πέναλντι, όμως αυτή την φορά έστειλε την μπάλα πάνω απο το οριζόντιο δοκάρι με το 2-1 να παραμένει μέχρι και το τελευταίο σφύριγμα.

Στα ημιτελικά η Αργεντινή δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης απέναντι στην Κροατία επικρατώντας με 3-0, παίρνοντας ρεβάνς για την προ τετραετίας ήττα επίσης με 3-0. Έτσι το συγκρότημα του Λιονέλ Σκαλόνι διεύρυνε την παράδοση που την θέλει όταν φτάνει στα ημιτελικά να παίρνει την πρόκριση για τον τελικό.

Εκεί όπου θα βρει την Γαλλία η οποία ξεπέρασε το εμπόδιο του Μαρόκου με τα γκολ των Ερναντέζ στο 5' και Κολό Μουανί στο 79', φτάνοντας στον τέταρτο τελικό της ιστορίας της και να γίνει η τρίτη ομάδα που διεκδικούσε να κατακτήσει back to back το Παγκόσμιο Κύπελλο μετά την Ιταλία(1934 και 1938) και την Βραζιλία(1958 και 1962).

Ο τελικός "έσπασε καρδιές", αφού η Αργεντινή βρέθηκε να προηγείται με 2-0 με πέναλντι του Μέσι και γκολ του Ντι Μαρία, αλλά όπως με την Ολλανδία έτσι και τώρα ισοφαρίστηκε σε 2-2 και μάλιστα σε ένα λεπτό απο τον Εμπαπέ ο οποίος σκόραρε  αρχικά με πέναλντι στο 80' και στο 81' με πλασέ.

Το ματς οδηγήθηκε στην παράταση όπου στο 108' ο Μέσι έβαλε ξανά την ομάδα του στην θέση του οδηγού αλλά στο 118' ο Εμπαπέ με δεύτερο πέναλντι ισοφάρισε σε 3-3 που ήταν και το τελικό σκορ της παράτασης.

Εκεί ο Μαρτίνες ο οποίος στην τελευταία φάση της παράτασης έκανε εκπληκτική απόκρουση στο πλασέ του Κολό Μουανί, απέκρουσε την προσπάθεια του Κομάν, ο Τσουαμενί έστειλε την μπάλα έξω απο το κάθετο δοκάρι, και ο Μοντιέλ δεν αστόχησε και με 4-2 έστειλε ένα ολόκληρο έθνος να πανηγυρίζει για την τρίτη κατάκτηση Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης και δεύτερος καλύτερος παίκτης της διοργάνωσης ο Κιλιάν Εμπαπέ με τα 8 τέρματα που πέτυχε έφτασε τα 12 συνολικά σε 2 διοργανώσεις και βρίσκεται μόλις τέσσερα πίσω απο τον Μίροσλαβ Κλόζε. Επίσης έγινε μόλις ο δεύτερος παίκτης που πετυχαίνει χατ-τρικ σε τελικό μετά τον Τζεφ Χάρστ το 1966 και συνολικά 4 σε τελικούς ο μοναδικός που το έχει καταφέρει. 

Από την άλλη ο Μέσι έφτασε τις 26 συμμετοχές πρώτος στην συγκεκριμένη λίστα, ξεπερνώντας τον Λόταρ Ματέους, είναι ο μοναδικός που κατάφερε να σκοράρει σε όλες τις νοκ-άουτ φάσεις το Παγκοσμίου Κυπέλλου, ενώ όπως είναι φυσικό αναδείχθηκε κορυφαίος παίκτης της διοργάνωσης. 

Καλύτερος νέος ο Έντσο Φερνάντες της Αργεντινή, καλύτερος τερματοφύλακας ο Εμιλιάνο Μαρτίνες της Αργεντινής επίσης. Τα 172 τέρματα που επιτεύχθηκαν είναι η κορυφαία επιθετική συγκομιδή όλων ων εποχών, ενώ η Αγγλία κατέκτησε το βραβείο Fair Play






 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...