www.goahits.blogspot.com

Διεθνές ποδόσφαιρο όπως δεν έχετε ξαναδιαβάσει!

12/7/21

2020 Η "Σκουάντρα Ατζούρα το πήρε σπίτι της"

To τραγούδι "Football it's coming home"  ήταν το επίσημο τραγούδι της εθνικής Αγγλίας κατά την διάρκεια του EURO 1996 που διεξήχθη στην Αγγλία. Εικοσιπέντε χρόνια αργότερα επανήρθε στην δημοσιότητα χάρις στην πορεία των "τριών λιονταριών", γνωρίζοντας εξαρχής ότι οι ημιτελικοί και ο τελικός θα διεξαγόταν στο Λονδίνο στο "Γουέμπλει".

Οι Ιταλοί όμως είχαν άλλη άποψη και χάρις στον κορυφαίο παίκτη του τουρνουά Τζίτζι Ντοναρούμα, κατέκτησαν τον τίτλο και έφεραν το τρόπαιο στην Ρώμη για πρώτη φορά ύστερα απο το 1968 και δεύτερη συνολικά. 

Τον Μάιο του 2012 ο τότε πρόεδρος της UEFA Μισέλ Πλατινί εξέφρασε την άποψη ότι θα μπορούσε το EURO να διεξαχθεί όχι σε μία χώρα η με συνδιοργάνωση, αλλά σε 12 η 13 πόλεις σε ολόκληρη την ήπειρο.

Πράγματι στις 6 Δεκεμβρίου του 2012 η Ομοσπονδία ανακοίνωσε την διεξαγωγή του EURO σε διάφορες πόλεις, θέλοντας να δώσει και ένα συμβολισμό μιας και με αυτόν τον τρόπο να γιορτάσει τα 60 χρόνια απο την διεξαγωγή του πρώτου Κυπέλλου Εθνών.

Όμως ο covid-19 είχε άλλα σχέδια και ύστερα απο συνεννόηση της UEFA  με τις ομοσπονδίες, τους ποδοσφαιριστές αλλά και τα κλαμπ αποφασίστηκε στις 17 Μαρτίου του 2020 η αναβολή του για την επόμενη χρονιά.

Η ονομασία θα παρέμενε EURO 2020, ενώ η ευρωπαϊκή ομοσπονδία ζήτησε απο τις πόλεις που θα φιλοξενούσαν τους αγώνες να εγγυηθούν την παρουσία φιλάθλων σε ένα ποσοστό απο 25% έως και 100%.

Σε σχέση με τις πόλεις που ήταν αρχικά προγραμματισμένες να διεξαχθούν αγώνες, Μπακού, Κοπεγχάγη, Λονδίνο, Μόναχο, Βουδαπέστη, Ρώμη, Άμστερνταμ, Δουβλίνο, Βουκουρέστι, Αγία Πετρούπολη, Γλασκώβη, Μπιλμπάο, το Μπιλμπάο και το Δουβλίνο δεν εγγυήθηκαν την παρουσία κόσμου. Έτσι οι αγώνες που ήταν να διεξαχθούν στην χώρα των Βάσκων μεταφέρθηκε στην Σεβίλλη, οι δε αγώνες του Δουβλίνου μοιράστηκαν σε Αγία Πετρούπολη και Λονδίνο αντίστοιχα.

Αναμφίβολα το γεγονός που ξεχώρισε στην φάση των ομίλων δεν ήταν άλλο απο το περιστατικό με τον Κρίστιαν Έρικσεν στις 12 Ιουνίου, κατά την διάρκεια του αγώνα Δανίας-Φινλανδίας στο "Πάρκεν" της Κοπεγχάγης για τον 2ο όμιλο.

Στο 42ο λεπτό και ενώ κατευθυνόταν προς τη πλάγια γραμμή για να υποδεχτεί την μπάλα κατέρρευσε. Η άμεση ιατρική βοήθεια αποδείχθηκε σωτήρια αφού είχε χάσει τις αισθήσεις του και χρησιμοποίησαν απινιδωτή για να του κάνουν καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση και να τον επαναφέρουν στην ζωή. 

Με πρωτοβουλία των συμπαικτών του δημιούργησαν έναν κύκλο γύρω απο τον συμπαίκτη τους, ενώ τόσο ο Κιάερ όσο και ο Σμάιχελ ανέλαβαν να μιλήσουν με την σύζυγο του Έρικσεν που σοκαρισμένη έκλαιγε με λυγμούς.

Τον τοποθέτησαν στο φορείο βάζοντας δύο λευκά σεντόνια αριστερά και δεξιά και αμέσως διακομίστηκε στο κοντινότερο νοσοκομείο. Παρ'όλα αυτά κάποιες φωτογραφίες που διέρρευσαν έδειχναν τον ποδοσφαιριστή να έχει τις αισθήσεις του, ενώ λίγη ώρα αργότερα επιβεβαιώθηκε ότι η κατάσταση του ήταν σταθερή.

Η επιβεβαίωση ήρθε και απο την δανέζικη ομοσπονδία ενώ ύστερα απο συζητήσεις με τους ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων και αφού οι συμπαίκτες του  μίλησαν με τον ίδιο το παιχνίδι επανεκκίνησε απο το σημείο που είχε διακοπεί.

Έξι ημέρες αργότερα και μετά από επιτυχή επέμβαση για την εγκατάσταση ενός αυτόματου απινιδωτή στην καρδιά, πήρε εξιτήριο, επισκέφθηκε και τους συμπαίκτες τους στο προπονητικό κέντρο και στην συνέχεια επέστρεψε στο σπίτι του και στην οικογένειά του. .

Στο αγωνιστικό στην φάση των ομίλων όλα τα μεγάλα ονόματα πέρασαν στην επόμενη φάση, συμπεριλαμβανομένου και του 6ου ομίλου του ομίλου του "θανάτου" όπου υπήρχαν η Γαλλία, η Γερμανία και η Πορτογαλία, με τις Ιταλία, Βέλγιο και Ολλανδία να κάνουν το 3 στα 3.

Στους "16" το Βέλγιο απέκλεισε την πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2016 Πορτογαλία, η Ιταλία κατάφερε να υπερκεράσει το εμπόδιο της Αυστρίας στην παράταση, όπως και η Ουκρανία την Σουηδία πετυχαίνοντας γκολ στο 120'.

Η Δανία έκανε επίδειξη δύναμης κόντρα στην Ουαλία επικρατώντας με 4-0, ενώ η Τσεχία έκανε την έκπληξη και απέκλεισε ένα εκ των φαβορί για την κατάκτηση Ολλανδία στην Βουδαπέστη. Συγκλονιστικά ήταν τα παιχνίδια σε Κοπεγχάγη και Βουκουρέστι αντίστοιχα όπου Ελβετία και Ισπανία πήραν δραματικές προκρίσεις.

 Στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας οι Ελβετοί ευτύχησαν να προηγηθούν με τον Σεφέροβιτς, όμως με μια αντεπίθεση διαρκείας και χάρις στα δύο γκολ του Μπενζεμά και ένα του Πογκμπά ανέτρεψε το σκορ και όλα έδειχναν ότι θα έπαιρνε την πρόκριση.

Όμως ο Σεφέροβιτς στο 81' και ο Γκαβράνοβιτς στο 90' έφεραν το παιχνίδι στα ίσια και το ματς οδηγήθηκε στην παράταση, χωρίς όμως να αλλάξει το αποτέλεσμα και η πρόκριση θα κρινόταν στην "ρώσικη ρουλέτα".

Εκεί όπου και οι 9 ποδοσφαιριστές ήταν εύστοχοι και το δέκατο πέναλντι έμελλε να δώσει την πρόκριση στην Ελβετία, αφού ο Ζόμερ απέκρουσε το χτύπημα του Εμπαπέ και με 5-4 έστειλε την ομάδα του Βλαντιμίρ Πέτκοβιτς στα προημιτελικά.

Στο άλλο συγκλονιστικό παιχνίδι στην Δανία, οι Κροάτες προηγήθηκαν με το αυτογκόλ του Πέδρι όμως η "φούρια ρόχα" με τους Σαράμπια, Αθπιλικουέτα και Φεράν Τόρες έκαναν το 3-1 και έδειχναν να καθαρίζει την υπόθεση πρόκριση.

Όμως η "χρβάτσκα" δεν είχε πει την τελευταία της λέξη και με τα τέρματα των Όρσιτς στο 85' και Πάσαλιτς στο 90+2' έστειλε το ματς στην παράταση. Εκεί όπου η ομάδα του Λουίς Ενρίκε με τα τέρματα των Μοράτα στο 100' και Ογιαρθάμπαλ στο 103' επικράτησαν με 5-3 και προκρίθηκαν στην επόμενη φάση.

Το ματς όμως που κέντριζε το ενδιαφέρον διεξήχθη στο Λονδίνο με μια απο τις παραδοσιακές κόντρες όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως.  Η Αγγλία υποδεχόταν την Γερμανία και επιζητούσε να "σπάσει" την "κατάρα" που είχε απέναντι στα "πάντσερ" σε επίσημη διοργάνωση μετά το 1966.

Το πλήρωμα του χρόνου ήρθε για τα "τρία λιοντάρια" αφού με τα γκολ των Στέρλινγκ στο 75' και Κέιν στο 86' απέκλεισαν την "νάτσιοναλ μάντσαφτ" με 2-0, στο τελευταίο παιχνίδι του Γιόακιμ Λεβ στον πάγκο της Γερμανίας ύστερα απο 14 χρόνια.

Στα προημιτελικά στην Αγία Πετρούπολη η Ισπανία προηγήθηκε με το αυτογκόλ του Ζακάρια αλλά η Ελβετία βρήκε και πάλι την λύση και με τον Σακίρι έστειλε το παιχνίδι στην παράταση όπου παρά τις πολλές ευκαιρίες των Ισπανών το 1-1 παρέμεινε μέχρι και το τελευταίο σφύριγμα του Μάικλ Όλιβερ.

Μπούσκετς(δοκάρι), Σάρ και Ακάζι(απόκρουση Σιμόν) και Ρόδρι(απόκρουση Ζόμερ) έφεραν το παιχνίδι στο 1-1. Ο Μορένο ευστόχησε, ο Βάργκας έστειλε την μπάλα πάνω απο τα δοκάρια και ο Ογιαρθάμπαλ δεν λάθεψε και με 3-1 έστειλε τους Ισπανούς στα ημιτελικά.

Στον ημιτελικό όπου θα βρει απέναντι της την Ιταλία η οποία στο Μόναχο επικράτησε του Βελγίου με 2-1 χάρις στα γκολ των Μπαρέλα και Ινσίνιε, με τον Λουκάκου να μειώνει με πέναλντι. Αυτό ήταν  το 32ο ματς που η "σκουάντρα ατζούρα" παρέμενε αήττητη έχοντας ήδη ξεπεράσει το ρεκόρ 82 ετών της Ιταλίας του Βιτόριο Πότσο.

Στο Μπακού η Δανία με κεκτημένη ταχύτητα απο τις καλές της εμφανίσεις προηγήθηκε με 2-0 χάρις στα γκολ του Ντιλέινι και του Ντόλμπεργκ. Στην επανάληψη οι Τσέχοι ειδικά στην αρχή του δευτέρου ημιχρόνου έχασαν ευκαιρίες κατάφεραν να μειώσουν εμ τον Σίκ αλλά το 1-2 παρέμεινε μέχρι το τέλος στέλνοντας τους Δανούς για πρώτη φορά σε ημιτελική φάση μετά το 1992 όταν και το είχαν κατακτήσει.

Στην Ρώμη ο "τυφώνας" Χάρι Κίν πήρε μπροστά μετά το γκολ που πέτυχε στην Γερμανία και με δύο δικά του γκολ οδήγησε τους Άγγλούς για πρώτη φορά σε ημιτελική φάση ύστερα απο το 1996. Μια Αγγλία που ήταν σαρωτική κόντρα στην Ουκρανία με τον Μαγκουάιρ και τον Χέντερσον να προσθέτουν το όνομά τους στον πίνακα των σκόρερ για το τελικό 4-0.

Ιταλία και Ισπανια διασταύρωσαν τα ξίφη τους για τέταρτη συνεχόμενη διοργάνωση αυτή την φορά στα ημιτελικά. Ο Κιεζα έβαλε τους "ατζούρι" μπροστά στο σκόρ στο 60', με τον Μοράτα να ισοφαρίζει στο 80'.

Στο τριαντάλεπτο της παράτασης δεν άλλαξε κάτι και έτσι οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στα πέναλντι. Το πέναλντι του Λοκατέλι απέκρουσε ο Σιμόν, αυτό του Όλμο πήγε πάνω απο τα δοκάρια. Ο Ντοναρούμα απέκρουσε το πέναλντι του Μοράτα και ο Ζορζίνιο "σφράγισε" την πρόκριση της Ιταλίας με 4-2 στον τελικό για τέταρτη φορά στην ιστορία της και εννέα χρόνια μετά την τελευταία της παρουσία.

Στον έτερο ημιτελικό η Δανία "πάγωσε" το Λονδίνο όταν στο 30' προηγήθηκε με απευθείας εκτέλεση φάουλ του Ντάμσγκααρντ. Εννιά λεπτά αργότερα στην προσπάθεια του να διώξει ο Κιάερ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του και το 1-1 παρέμεινε μέχρι και την λήξη της κανονικής διάρκειας.

Στην παράταση σε μαρκάρισμα του Μέλε στον Στέρλινγκ ο διαιτητής κατελόγισε πέναλντι. O Κέιν ανέλαβε την εκτέλεση και παρότι είδε τον Σμάιχελ να το αποκρούει στην επαναφορά δεν λάθεψε γράφοντας το τελικό 2-1, αφού δεν άλλαξε κάτι στο υπόλοιπο της παράτασης.

Είναι η πρώτη παρουσία των "τριών λιονταριών" για πρώτη φορά σε τελικό EURO και ύστερα απο 55 χρόνια σε τελικό μεγάλης διοργάνωσης. Στο "Γουέμπλει" παρουσία 67.173 θεατών οι Άγγλοι με την "αύρα" του γηπεδούχου ευτύχησαν να προηγηθούν με τον Σο στο 2', για την ακρίβεια στο 1 λεπτό και 5 δευτερόλεπτα που είναι το γρηγορότερο γκολ σε τελικό της διοργάνωσης.

Στο 67' οι Ιταλοί ισοφάρισαν με τον Μπονούτσι σε 1-1 και χωρίς να αλλάξει κάτι τόσο στο υπόλοιπο του αγώνα όσο και στην παράταση τα πάντα θα λύνονταν στην διαδικασία των πέναλντι όπως είχε γίνει και στην προημιτελική φάση του EURO 2012.

O Πίκφορντ απέκρουσε το πέναλντι του Μπελότι και έδωσε το προβάδισμα στην Αγγλία, με τον Ράσφορντ να στέλνει την μπάλα στο δοκάρι και έξω. Ο Ντοναρούμα απέκρουσε το πέναλντι του Σάντσο, ο Πίκφορντ απάντησε με απόκρουση στο πέναλντι του Ζορζίνιο, αλλά και πάλι ο τερματοφύλακας της Μίλαν και οσονούπω της Παρί Σεν Ζερμέν είπε την τελευταία λέξη αποκρούωντας το πέναλντι του Σάκα και με 3-2 η Ιταλία πανηγύριζε την κατάκτηση του τροπαίου.  

Πρώτος σκόρερ αναδείχτηκε ο Κριστιάνο Ρονάλντο με 5 τέρματα αφού αν και ο Τσέχος Πάτρικ Σίκείχε τα ίδια τέρματα, εντούτοις ο Πορτογάλος είχε και μία ασίστ έναντι καμμίας του Σίκ ενώ με τα 14 τέρματα ο Ρονάλντο είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία των Ευρωπαικών Πρωταθλημάτων.
  
 





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...