www.goahits.blogspot.com

Διεθνές ποδόσφαιρο όπως δεν έχετε ξαναδιαβάσει!

17/11/22

Παγκόσμιο Κύπελλο 2002 Ρονάλντο η επιστροφή


Στις 31 Μαΐου του 1996 στην Ζυρίχη Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Μεξικό είχαν καταθέσει υποψηφιότητες. Λίγο πριν την ψηφοφορία οι δύο ασιατικές χώρες ενώνουν τις δυνάμεις τους και στην συνέχεια ανέλαβαν την διοργάνωση με ομόφωνη απόφαση. Για πρώτη φορά το Παγκόσμιο Κύπελλο θα διεξαγόταν στην Ασία, όπως και πρώτη που δύο χώρες θα αναλάμβαναν την διοργάνωση απο κοινού.
Ιαπωνία, Νότιος Κορέα και Γαλλία ως διοργανωτές και κάτοχος αντίστοιχα πήραν απευθείας την πρόκριση. Ολλανδία, Γιουγκοσλαβία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σκωτία, Αυστρία, Μαρόκο, Νορβηγία, Ελβετία, Χιλή, Τζαμάικα έμειναν εκτός, ενώ στα διηπειρωτικά μπαράζ η Δημοκρατία της Ιρλανδίας και η Ουρουγουάη απέκλεισαν Ιράν και Αυστραλία αντίστοιχα. Κίνα, Εκουαδόρ, Σενεγάλη και Σλοβενία πραγματοποίησαν την παρθενική τους παρουσία σε τελική φάση.

Σεούλ, Νταεγού, Μπουσάν, Ινχέον, Ουλσάν, Σουβόν, Γκουανγκτζού, Ζεονζού, Νταεγιόν, Σογκίπο απο την Νότια Κορέα, Γιοκοχάμα, Σαιτάμα, Σιζουοκα, Οσάκα, Μιγιάγκι Οίτα, Νιιγκάτα, Κασίμα, Κόμπε και Σάπορο απο την Ιαπωνία υποδέχτηκαν απο τις 31 Μαΐου έως τις 30 Ιουνίου τις 24 ομάδες.

Στον 1ο όμιλο είχαμε την μεγάλη έκπληξη αφού η κάτοχος του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1998 και Πρωταθλήτρια Ευρώπης το 2000 Γαλλία έμεινε εκτός συνέχειας απο την Δανία και την Σενεγάλη. Μάλιστα στην πρεμιέρα οι Αφρικανοί στην παρθενική τους εμφάνιση είχαν επικρατήσει των "τρικολόρ" οι οποίοι συγκέντρωσαν μόλις 1 βαθμό στην φάση των ομίλων.

Στον 2ο η Ισπανία κατέλαβε την πρώτη θέση, ενώ η Παραγουάη χάρις στην καλύτερη επίθεση πήρε την πρόκριση κόντρα στην Νότια Αφρική. Στον 3ο η Βραζιλία πήρε την πρώτη θέση και για την δεύτερη μονομάχησαν η Τουρκία και η Κόστα Ρίκα με τους Τούρκους να την παίρνουν λόγω καλύτερης διαφορά τερμάτων.

Στον 4ο Νότιος Κορέα και Ηνωμένες Πολιτείες άφησαν εκτός τους Ευρωπαίους Πολωνία και Πορτογαλία. Στο τελευταίο παιχνίδι πάντως οι Ίβηρες είχαν φρικτά παράπονα για την διαιτησία κόντρα στους οικοδεσπότες αφού αγωνίστηκαν απο το 22' με δέκα και απο το 27' με εννιά παίκτες γνωρίζοντας τελικά την ήττα με 1-0.

Στον 5ο Γερμανία και Δημοκρατία της Ιρλανδίας προκρίθηκαν, στον 6ο που απο την κλήρωση είχε χαρακτηριστεί ως ο "όμιλος του θανάτου" με Αργεντινή, Αγγλία, Σουηδία και Νιγηρία. Στην δεύτερη αγωνιστική οι "άσπονδοι φίλοι" Αργεντινή και Αγγλία τέθηκαν αντιμέτωπες με τα "λιοντάρια" να επικρατούν με 1-0 με το εύστοχο χτύπημα πέναλντι του Μπέκαμ παίρνοντας μια άτυπη "ρεβάνς"για την προ τετραετίας κόκκινη κάρτα.

Την τελευταία αγωνιστική οι Αργεντίνοι ήθελαν την νίκη και μόνο την νίκη κόντρα στους Σκανδιναβούς, στο 58' όμως βρέθηκε πίσω στο σκόρ χάρις στο τέρμα του Σβενσον, στο 88' ισοφάρισε ο Κρέσπο όμως αυτό δεν ήταν αρκετό αφού το 1-1 τους άφηνε εκτός.

Στον 7ο Μεξικό και Ιταλία και στον 8ο Ιαπωνία και Βέλγιο "έκλεισαν¨τις 16 ομάδες που πέρασαν στην επόμενη φάση. Γερμανία(1-0 την Παραγουάη), Αγγλία(3-0 την Δανία), Σενεγάλη(2-1 στην παράταση με το "χρυσό γκόλ" την Σουηδία), Ισπανία( 3-2 στα πέναλντι(1-1 κανονική διάρκεια) την Ιρλανδία),  ΗΠΑ(2-0 το Μεξικό), Βραζιλια(2-0 το Βέλγιο), Τουρκία(1-0 την Ιαπωνία) πέρασαν στην επόμενη φάση ενώ το ζευγάρι της Νοτίου Κορέας με την Ιταλία είχε μεγάλη ίντριγκα.

Στο 5' ο διαιτητής απο το Εκουαδόρ Μπάιρον Μορένο καταλόγισε πέναλντι σε τράβηγμα του Πανούτσι πάνω στον Σέολ. Όμως ο Μπουφόν απέκρουσε το πέναλντι του Άν, και στο 18' η "σκουάντρα ατζούρα" προηγήθηκε με τον Βιέρι. Στο 88' ο Σέολ έφερε το παιχνίδι στα ίσια στέλνοντας το ματς στην παράταση.

Εκεί στο 103'ο Τότι αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη κάρτα, ακυρώθηκε γκολ του Τομάζι και στο 117' ο Άν πέτυχε το "χρυσό γκολ" στέλνοντας την ομάδα του Γκούς Χίντινκ στα προημιτελικά. Όπως ήταν φυσικό η διαιτησία Μορένο προκάλεσε πολλές αντιδράσεις στην Ιταλία, με τον Τραπατόνι να κατηγορεί την FIFA για εύνοια προς την Νότια Κορέα.

Στα προημιτελικά η Αγγλία συνάντησε την Βραζιλία, με την ομάδα του Σβεν Γκόραν Έρικσον να ανοίγει το σκόρ στο 23'. Στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου στο 45+2' ο Ριβάλντο ισοφάρισε και στο 50' ο Ροναλντίνιο με απευθείας εκτέλεση φάουλ νίκησε τον Σίμαν για να διαμορφώσει το τελικό 2-1.

Η γερμανία με σκόρερ τον Μπάλακ απέκλεισε τις ΗΠΑ, η Τουρκία την Σενεγάλη στην παράταση με το "χρυσό γκολ" ενώ στο ματς της Νοτίου Κορέας με την Ισπανία είχαμε εκ νέου διαιτητικές αποφάσεις που προκάλεσαν αντιδράσεις.

Στο δεύτερο ημίχρονο ο Αιγύπτιος Γκαμάλ Άλ Γκαντούρ ακύρωσε γκολ του Ρούμπεν Μπαράχα για επιθετικό φάουλ, στο δεύτερο ημίχρονο της παράτασης ακυρώθηκε και άλλο γκολ του Φερνάντο Μοριέντες αφού ο επόπτης σήκωσε την σημαία ότι η μπάλα είχε περάσει εκτός αγωνιστικού χώρου στην σέντρα του Χοακίν.

Με αυτά και με αυτά το παιχνίδι έληξε 0-0 και τα πάντα θα κρίνονταν στην διαδικασία των πέναλντι. Στο τέταρτο πέναλντι για την Ισπανία ο Χοακίν νικήθηκε απο τον Λι Βον Γιάε, με τον τελευταίο πάντως να είναι αρκετά πιο μπροστά απο ότι επιτρέπεται και με 5-3 οι Νοτικορεάτες προκρίθηκαν.

Στα ημιτελικά Γερμανία και Βραζιλία προκρίθηκαν έναντι των Νοτίου Κορέας και Τουρκίας με 1-0 αντίστοιχα. Μάλιστα το συγκεκριμένο ζευγάρι για πρώτη φορά θα βρίσκονταν αντιμέτωποι σε έναν τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου, για την Βραζιλία μάλιστα ήταν ο τρίτος συνεχόμενος τελικός στον οποίο πήρε μέρος.

Στον μικρό τελικό η Τουρκία κέρδισε την Νότιο Κορέα με 3-2, με τον Χακάν Σουκούρ να πετυχαίνει το γρηγορότερο γκολ στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων στα 10 δευτερόλεπτα και 89 εκατοστά.

69.020 θεατές συγκεντρώθηκαν στο Διεθνές Στάδιο της Γιοκοχάμα, για τον μεγάλο τελικό εκεί όπου ο Ρονάλντο με δύο δικά του τέρματα στο 67' και στο 79' έστεψε την Βραζιλία για πέμπτη φορά Παγκόσμια Πρωταθλήτρια 

Ήταν η "λύτρωση" για αυτόν τον χαρισματικό επιθετικό, για όσα είχαν γίνει πριν τέσσερα χρόνια στα γήπεδα της Γαλλίας, αλλά και για το γεγονός ότι παρά την υποτροπή που υπέστη στο γόνατο έχασε μεγάλο μέρος της σεζόν 2001-2002 λόγω αποθεραπειών, όμως αυτός επέστρεψε και έβαλε την σφραγίδα του μαζί με τα άλλα δύο "Ρ" της ομάδας Ροναλντίνιο και Ριβάλντο που αναδείχθηκε καλύτερος παίκτης του τελικού .

Ο Ρονάλντο ήταν ο πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 8 τέρματα, ο Γερμανός Όλιβερ Καν καλύτερος παίκτης της διοργάνωσης, καλύτερος νέος παίκτης ο Αμερικάνος Λάντον Ντόνοβαν και το βραβείο Fair Play απονεμήθηκε στο Βέλγιο.

Την καλύτερη ομάδα αποτελούσαν οι Όλιβερ Καν(Γερμανία), Ρουστού Ρετσμπέρ(Τουρκία), Σόλ Κάμπελ(Αγγλία), Φερνάντο Ιέρο(Ισπανία), Χόνγκ Μιούνγκ Μπο(Νότιος Κορέα), Αλπάι Οζαλάν(Τουρκία), Ρομπέρτο Κάρλος(Βραζιλία), Μίκαελ Μπάλακ(Γερμανία), Κλαούντιο Ρέινα(ΗΠΑ), Ριβάλντο(Βραζιλία), Ροναλντίνιο(Βραζιλία), Γιο Σάνγκ Τσούλ(Νότιος Κορέα), Έλ Χατζί Ντιούφ(Σενεγάλη), Μίροσλαβ Κλόζε(Γερμανία), Ρονάλντο(Βραζιλία) και Χασάν Σας(Τουρκία)       



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...