www.goahits.blogspot.com

Διεθνές ποδόσφαιρο όπως δεν έχετε ξαναδιαβάσει!

16/11/22

Τιερί Ανρί O "βασιλιάς" της Άρσεναλ




Διέθετε ένα απο τα καλύτερα πλασέ στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Αγαπήθηκε όσο λίγοι ποδοσφαιριστές απο τους οπαδούς της Άρσεναλ, και για αυτό τον λόγο οι "κανονιέρηδες" τον τίμησαν τοποθετώντας το άγαλμα με τον κλασικό πανηγυρισμό έξω απο το "Emirates". Ο λόγος για τον Τιερί Ανρί ο οποίος σε ηλικία 37 ετών ανακοίνωσε την αποχώρηση του απο το ποδόσφαιρο.


Με πατέρα απο τις Αντίλλες και μητέρα απο την Μαρτινίκα ο Ανρί γεννήθηκε στις 17 Αυγούστου του 1977 στο προάστιο Les Ulis του Παρισιού. Απο την ηλικία των εφτά ετών έδειξε την κλίση του προς το ποδόσφαιρο και εντάχθηκε στην τοπική ομάδα CO Les Ulis, ενώ στην συνέχεια πέρασε απο τις US Palaiseau, Viry-Chatillon, Clairefontaine. 

To 1990 η Μονακό έστειλε τον σκάουτερ της Άρνολντ Καταλανό και εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ απο τον 13χρονο Τιερί που χωρίς δεύτερη σκέψη του ζήτησε να τον ακολουθήσει στο Πριγκιπάτο.

Ολοκληρώνοντας τις σπουδές του ο Ανρί μετακόμισε στους "Μονεγάσκους" και στις 31 Αυγούστου του 1994 κόντρα στην Νίς έκανε το επαγγελματικό του ντεμπούτο. Η έμπνευση του Αρσέν Βενγκέρ να τον τοποθετήσει στα άκρα της επίθεσης βοήθησε τον ίδιο αλλά και τον σύλλογο να φτάσει στην κατάκτηση του Πρωταθλήματος και του Σούπερ Καπ το 1997, ενώ την αμέσως επόμενη χρονιά(1997-1998), την οδήγησε στην ημιτελική φάση όπου και αποκλείστηκε απο την Γιουβέντους.

Ύστερα απο 141 συμμετοχές και 28 τέρματα, τον Ιανουάριο του 1999 η "Μεγάλη Κυρία" πρόσφερε το ποσό των 10.5 εκατομμυρίων λιρών και τον έκανε κάτοικο Τορίνο. Δεν κατάφερε να προσαρμοστεί στις συνθήκες του ιταλικού ποδοσφαίρου είχε μόλις 3 γκολ σε 19 συμμετοχές.

Το "φιλί της ζωής" στην καριέρα του Γάλλου ήρθε και πάλι απο τον Αρσέν Βενγκέρ ο οποίος δαπάνησε το ποσό των 11 εκατομμυρίων λιρών φέρνοντας τον στο "Χάιμπουρι". Στο Λονδίνο θα παραμείνει για οκτώ ολόκληρα χρόνια απο το 1999 έως το 2007  κατακτώντας δύο Πρωταθλήματα το 2002 και το 2004, 3 Κύπελλα Αγγλίας το 2002, το 2003 και το 2005 και 2 Λιγκ Καπ το 2002 και το 2004.

Παράλληλα ήταν βασικό στέλεχος στους δύο χαμένους ευρωπαϊκούς τελικούς που πήραν μέρος οι "κανονιέρηδες" απο την Γαλατασαράι  το 2000 στην Κοπεγχάγη στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, και απο την Μπαρτσελόνα το 2006 στο Παρίσι στο Champions League. Τον Ιούνιο του 2007 εκεί που κανείς δεν το περίμενε η Μπαρτσελόνα τον έκανε δικό της προσφέροντας το ποσό των 24 εκατομμυρίων ευρώ και τον έφερε στην Βαρκελώνη.

Στην πρώτη του χρονιά στην Καταλονία παρότι δε είχε προσαρμοστεί πλήρως κατάφερε να αναδειχθεί πρώτος σκόρερ μέσα στην χρονιά με 19 γκολ και δεύτερος στις ασίστ με εννέα. Το ημερολογιακό έτος 2009 θα ήταν εντελώς διαφορετικήό, θα δέσει τέλεια με τον Λιονέλ Μέσι και Σαμουέλ Ετό κια θα εξελιχθεί σε μια ονειρεμένη χρονιά για τους "μπλαουγκράνα".

Κατέκτησε Πρωτάθλημα, Κύπελλο, Ισπανικό Σούπερ Καπ, Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ, Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων και το κερασάκι στην τούρτα το Champions League στην Ρώμη απέναντι στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Ακολούθησε ένα ακόμα Πρωτάθλημα Ισπανίας το 2010 και το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς βλέποντας ότι θα έχει περιορισμένο χρόνο λόγω της εμφάνισης του Πέδρο και μετά απο 127 παιχνίδια και 49 γκολ, αποφασίζει να δοκιμάσει την τύχη του στο MLS και τους New York Red Bulls, στους οποίους και θα ολοκληρώσει την καριέρα του το 2014 έχοντας σε 132 παιχνίδια 51 γκολ.

Τον Ιανουάριο του 2012 κατά την διάρκεια της διακοπής στην Αμερική επιστρέφει στην αγαπημένη του Άρσεναλ υπογράφοντας τρίμηνο συμβόλαιο. Στην επανεμφάνισή του μπροστά στο κοινό που τον αγάπησε και τον λάτρεψε πέτυχε το νικητήριο γκολ απέναντι στην Λίντς για το Κύπελλο Αγγλίας.

Συνολικά με την κόκκινη φανέλα εμφανίστηκε σε 376 παιχνίδια πετυχάινοντας 228 τέρματα, είναι μάλιστα ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών. Δεν είναι τυχαίο ότι τον Ιούνιο του 2008 σε διαδικτυακή ψηφοφορία στην επίσημη ιστοσελίδα της Άρσεναλ για τους 50 κορυφαίους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών ψηφίστηκε στην πρώτη θέση.

Στις 11 Οκτωβρίου του 1997 πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με την φανέλα της εθνικής Γαλλίας στην φιλική νίκη επί της Νοτίου Αφρικής. Ήταν μέλος της ομάδας που κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998 όπου σε έξι συμμετοχές πέτυχε δύο τέρματα κόντρα στην Νότια Αφρική και την Σαουδική Αραβία, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα σε Βέλγιο και Ολλανδία το 2000, και το Κύπελλο Συνομοσπονδιών το 2003.

Πήρε μέρος στα Παγκόσμια Κύπελλα του 2002 σε Ιαπωνία/Κορέα, του 2006 στην Γερμανία όπου ήταν φιναλίστ πετυχαίνοντας τρία τέρματα κόντρα σε Νότιο Κορέα, Τόγκο και Βραζιλία, και του 2010 στην Νότια Αφρική, και στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα του 2004 και του 2008. Συνολικά με τους "τρικολόρ" αγωνίστηκε σε 123 παιχνίδια δεύτερος πίσω απο τον Λιλιάν Τιράμ, σκοράροντας 51 φορές επίδοση που τον φέρνει στην πρώτη θέση όλων των εποχών.

Με την ολοκλήρωση της καριέρας του ο "Τιτί" ανέλαβε χρέη σχολιαστή στο Sky Sports για το αγγλικό πρωτάθλημα, ενώ τον Αύγουστο του 2016 αποδέχτηκε την πρόταση του Ρομπέρτο Μαρτίνεθ για να προστεθεί στο τεχνικό τιμ της εθνικής ομάδας του Βελγίου .

Στους "κόκκινους διαβόλους" παρέμεινε μέχρι τον Οκτώβριο του 2018 όταν και αποφασίζει να δεχτεί την πρόταση της Μονακό για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της. Δεν θα μακροημερεύσει αφού ύστερα απο 20 ματς είχε 4 νίκες, 5 ισοπαλίες και 11 ήττες, με τους Μονεγάσκους να βρίσκονται στην ζώνη του υποβιβασμού, τον Ιανουάριο του 2019 θα απολυθεί.

Λίγους μήνες αργότερα τον Νοέμβριο θα αναλάβει τους Μόντρεαλ Ίμπακτ με διετές συμβόλαιο με προοπτική να ανανεωθεί για ένα ακόμα χρόνο. Τον Φεβρουάριο του 2021 ύστερα απο 29 παιχνιδια με 9 νίκες, 4 ισοπαλίες και 16 ήττες, θα αποχωρήσει για να βρίσκεται πιο κοντά στα παιδιά του στο Λονδίνο και τον Μάϊο του ίδιου χρόνου θα επανέρθει στο προπονητικό τιμ της εθνικής Βελγίου για την τελική φάση του EURO 2020.

Τον Αύγουστο του 2022 η Κόμο ανακοίνωσε ότι ο Ανρί επένδυσε στην ιταλική ομάδα παίρνοντας ένα μικρό ποσοστό μετοχών της ομάδας.Σε αυτό βασικό ρόλο έπαιξε η παρουσία του Σέσκ Φάμπρεγκας παλιού του συμπαίκτη στην Άρσεναλ.

      



  
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...