www.goahits.blogspot.com

Διεθνές ποδόσφαιρο όπως δεν έχετε ξαναδιαβάσει!

7/6/21

2000 "Χρυσό γκολ" αλα γαλλικά


Για την τελική φάση του EURO 2000 η UEFA αποφάσισε την διεξαγωγή της σε δύο χώρες το Βέλγιο και την Ολλανδία οι οποίες επικράτησαν των άλλων υποψηφιοτήτων της Ισπανίας και της Αυστρίας αντίστοιχα. Έτσι 49 χώρες ανάμεσά τους η Γιουγκοσλαβία  που επανήρθε σε προκριματική φάση Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος μετά την αντίστοιχη του EURO 1992, η Ανδόρα και η Βοσνία θα διεκδικούσαν τις 14 υπολειπόμενες θέσεις.



Στον 1ο όμιλο Ιταλία, Δανία και Ελβετία μάχονταν για τις δύο πρώτες θέσεις με τους "ατζούρι" να παίρνουν τελικά την πρώτη θέση αφήνοντας στην δεύτερη θέση Δανούς και Ελβετούς ισόβαθμούς αλλά τους Σκανδιναβούς να υπερισχύουν έχοντας καλύτερα αποτελέσματα στα μεταξύ τους παιχνίδια.

Στον 2ο όμιλο που βρίσκονταν και η Ελλάδα, οι Νορβηγοί πήραν την πρώτη θέση αφήνοντας στην δεύτερη τους Σλοβένους, στον 3ο όμιλο οι Πρωταθλητές Ευρώπης Γερμανοί βγήκαν πρώτοι ακολουθούμενοι απο τους Τούρκους, ενώ στον 4ο οι Παγκόσμιοι Πρωταθλητές Γάλλοι πήραν την πρώτη θέση με τους Ουκρανούς να ακολουθούν κατα πόδας και τους Ρώσους να μένουν τρίτοι παρά την εκτός έδρας νίκη τους στο Παρίσι.

Στον 5ο όμιλο οι Σουηδοί κάνανε πολύ καλά προκριματικά τερματίζοντας στην πρώτη θέση αήττητοι με 7 νίκες και 1 ισοπαλία, με τους Άγγλους να ισοβαθμούν στην δεύτερη θέση με τους Πολωνούς αλλά να υπερισχύουν έχοντας καλύτερα αποτελέσματα στα μεταξύ τους παιχνίδια.

Στον 6ο όμιλο η Ισπανία δεν αντιμετώπισε προβλήματα στο να πάρει την πρώτη θέση παρά την ήττα της πρεμιέρας απο την Κύπρο στην Λάρνακα. Για την δεύτερη θέση έγινε πραγματικός χαμός με το Ισραήλ τελικά να καταλαμβάνει την δεύτερη θέση αν και ισοβάθμησε με την Αυστρία στους 12 βαθμούς, ενώ λίγο πιο πίσω έμεινε η Κύπρος.

Στον 7ο όμιλο οι Ρουμάνοι κατάφεραν να πάρουν την πρώτη θέση απο τους Πορτογάλους, στον 8ο οι Γιουγκοσλάβοι στην επανεμφάνισή τους πήραν την πρώτη θέση απο τους Ιρλανδούς, ενώ στον 9ο όμιλο οι φιναλίστ της Αγγλίας Τσέχοι έκαναν το απόλυτο 10 στα 10, αφήνοντας στην δεύτερη θέση τους Σκοτσέζους.

Ώς καλύτερη δεύτερη παίρνοντας το εισιτήριο για την πρόκριση ήταν η Πορτογαλία που στην ειδική βαθμολογία ισοβάθμησε με την Τουρκία αλλά λόγω καλύτερης διαφοράς τερμάτων οι Λουζιτάνοι ήταν αυτοί που "χαμογέλασαν" στο τέλος.

Οι υπολειπόμενες τέσσερις χώρες θα έβγαιναν απο αγώνες μπαράζ με το παιχνίδι ανάμεσα στην Σκοτία και την Αγγλία να ξεχωρίζει.  Στο πρώτο ματς στο Χάμπντεν Πάρκ στην Γλασκώβη τα "λιοντάρια" πήραν την νίκη με 2-0 χάρις στα τέρματα του Πόλ Σκόουλς, ενώ στην ρεβάνς οι "χαιλάντερς" πήραν την νίκη με γκολ του Χάτσισον αλλά δεν τους ήταν αρκετό για να πάρουν την πρόκριση.

Στα άλλα παιχνίδια η Δανία δεν είχε κανένα πρόβλημα απέναντι στο Ισραηλ και με συνολικό σκόρ 8-0 να πάρει την πρόκριση, .η Σλοβενία χάρις στο έκτος έδρας γκολ του Παβλίν άφησαν εκτός την Ουκρανία, όπως και η Τουρκία με δύο ισοπαλίες 1-1 στο Δουβλίνο και 0-0 στην Προύσα πήραν την πρόκριση έναντι των Ιρλανδών.

Άμστερνταμ, Ρότερνταμ, Αιντχόφεν και Άρνεμ απο πλευράς Ολλανδίας και Βρυξέλλες, Μπρίζ, Λιέγη και Σαρλερουά απο πλευράς Βελγίου φιλοξένησαν τις 16 ομάδες. Στον 1ο όμιλο μπορεί τα μεγάλα φαβορί να ήταν η Γερμανία και η Αγγλία, όμως Πορτογαλία και Ρουμανία έκαναν την έκπληξη και πήραν την πρόκριση. 

Μάλιστα οι Ίβηρες έκαναν το 3 στα 3 ανατρέποντας το εις βάρος τους 0-2 απο την Αγγλία με αντεπίθεση σε 3-2, νίκησαν στις καθυστερήσεις τους Ρουμάνους με 1-0 και στο τελευταίο ματς διέλυσαν την απογοητευτική Γερμανία με 3-0. 

Οι Βαλκάνιοι κατάφεραν να πάρουν την πρόκριση επικρατώντας των Άγγλων με 3-2 χάρις σε εύστοχη εκτέλεση πέναλντι του Γκανέα στο 89' και έτσι πήγε στράφι η νίκη επί των Γερμανών στο Σαρλερουά με σκόρερ τον Άλαν Σίρερ.

Στον 2ο όμιλο η Ιταλία έκανε και αυτή το απόλυτο με 3 στα 3 και για την δεύτερη θέση οι Τούρκοι κατάφεραν στο τελευταίο ματς να επικρατήσουν των γηπεδούχων Βέλγων με 2-0 και να τους πετάξουν εκτός συνέχειας, με την Σουηδία να μένει στην τέταρτη θέση.

Στον 3ο όμιλο έγιναν τα εντυπωσιακότερα παιχνίδια της πρώτης φάσης, ξεκινώντας απο την πρώτη αγωνιστική όταν η Σλοβενία προηγήθηκε με 3-0 της Γιουγκοσλαβίας όμως με μια αντεπίθεση διαρκείας η ομάδα του Βουγιαντίν Μπόσκοφ έφερε το ματς στα ίσια 3-3. 

Την τελευταία αγωνιστική οι Νορβηγοί ήθελαν μόνο νίκη κόντρα στους αδιάφορους Σλοβένους το ίδιο και οι Ισπανοί κόντρα στους Γιουγκοσλάβους. Το ματς στο Άρνεμ έληξε χωρίς τέρματα εν αντιθέσει με το αντίστοιχο ματς στο Μπρίζ όπου οι Γιουγκοσλάβοι προηγήθηκαν 3-2 στο 75' με τον Κομλιένοβιτς ένα αποτέλεσμα που άφηνε έξω τους "φούριας ρόχας".

Οι οποίοι κατάφεραν στις καθυστερήσεις με πέναλντι του Μεντιέτα να ισοφαρίσουν αρχικά και στην συνέχεια ο Αλφόνσο να γυρίσει εντελώς το μάτς σε 4-3, παίρνοντας με την νίκη όχι μόνο την πρόκριση αλλά και την πρωτιά στον όμιλο. Στην δεύτερη θέση ισοβάθμησαν Γιουγκοσλάβοι και Νορβηγοί έχοντας ίδιους βαθμούς αλλά και διαφορά τερμάτων με το μεταξύ τους παιχνίδι να λήγει 1-0 με γκολ του Μιλόσεβιτς.

Τέλος στον 4ο όμιλο Ολλανδοί και Γάλλοι πήραν την πρόκριση με τους Δανούς να κάνουν αρνητικό ρεκόρ στην τελική φάση έχοντας μηδέν βαθμούς, δεχόμενοι οκτώ γκολ και δεν πέτυχαν ούτε ένα, ενώ οι φιναλίστ της προηγούμενης διοργάνωσης Τσέχοι έμειναν στην τρίτη θέση.

Στα προημιτελικά η Ολλανδία "διέλυσε" την Γιουγκοσλαβία με 6-1, η Ιταλία δεν είχε πρόβλημα απέναντι στην Ρουμανία με 2-0, όπως και η Πορτογαλία κόντρα στην Τουρκία που την νίκησε με 2-0, και το σημαντικότερο ματς αυτής της φάσης διεξήχθη στο Μπρίζ.

Εκεί τέθηκαν αντιμέτωπες η Ισπανία και η Γαλλία με τον Ζιντάν με απευθείας εκτέλεση φάουλ να δίνει το προβάδισμα για τους Γάλλους στο 32, ο Μεντιέτα ισοφάρισε στο 38' και λίγο πριν την λήξη του ημιχρόνου στο 44' ο Τζορκαέφ έδωσε εκ νέου προβάδισμα. 

Στις καθυστερήσεις οι Ισπανοί είχαν την ευκαιρία να στείλουν το ματς στην παράταση όταν ο Μπαρτέζ ανέτρεψε τον Αμπελάρδο. Την εκτέλεση ανέλαβε ο Ραούλ ο οποίος όμως έστειλε την μπάλα πάνω απο το οριζόντιο δοκάρι των "τρικολόρ".

Στα ημιτελικά Γαλλία και Πορτογαλία συναντήθηκαν σε μια επανάληψη του 1984, με την ομάδα του Ρικάρντο Ολιβέιρα να παίρνει προβάδισμα στο 19' με τον Νούνο Γκόμες και στο 51' ο Ανρί να ισοφαρίζει για τους Γάλλους. 

Το ματς πήγε στην παράταση και στο 107' ο Αμπέλ Ξαβιέ σε σουτ του Βιλτόρ έδιωξε την μπάλα με το χέρι σύμφωνα με τον Αυστριακό διαιτητή Γκίντερ Μπένκο o οποίος στην συνέχεια απέβαλλε τον Νούνο Γκόμες για διαμαρτυρία.

Την εσχάτη των ποινών ανέλαβε να εκτελέσει ο Ζιντάν με τον Γάλλο άσσο της Γιουβέντους να νικάει τον Βίτορ Μπαιά και να στέλνει την χώρα του στον δεύτερο τελικό της ιστορίας της.

Στον έτερο ημιτελικό της Ιταλίας με την Ολλανδία στο Άμστερνταμ ο μεγάλος πρωταγωνιστής δεν ήταν άλλος απο τον Φραντσέσκο Τόλντο. Ο μεγαλόσωμος γκολκίπερ της Φιορεντίνα ήταν ο ήρωας της αναμέτρησης αποκρούωντας το πέναλντι του Φράνκ Ντε Μπούρ στο 39', στο 62' το αντίστοιχο του Πάτρικ Κλάιφερτ σταμάτησε στην ρίζα του δεξιού δοκαριού και οι "ατζούρι" που είχαν μείνει με δέκα παίκτες απο το 34' λόγω αποβολής του Ζαμπρότα "άντεξαν" στέλνοντας το παιχνίδι στην διαδικασία των πέναλντι.

Εκεί Ντι Μπιάτζιο, Πεσότο και Τότι αλα "Πανένκα" ήταν εύστοχοι, το πέναλντι του Φράνκ Ντε Μπούρ όπως και στην κανονική διάρκεια αποκρούστηκε απο τον Τόλντο, ενώ αυτό του Στάμ έφυγε άουτ. Ο Κλάιφερτ ήταν ο μόνος απο τους Ολλανδούς που ευστόχησε, ενώ ο Φαν Ντε Σάρ απέκρουσε αυτό του Μαλντίνι. 

Ο Μπόσβελτ ήταν η τελευταία ευκαιρία των "οράνιε" να μείνουν ζωντανοί όμως και πάλι ο Τόλντο ήταν παρών στέλνοντας τους Ιταλούς για πρώτη φορά σε τελικό μετά το 1968.

Στις 2 Ιουλίου στο "Ντε Κάιπ" του Ρότερνταμ μπροστά σε 48.200 θεατές Γαλλία και Ιταλία θα πάλευαν για το δεύτερο τρόπαιο της ιστορίας της. Στο 55' ύστερα απο ωραίο συνδυασμό Τότι και Πεσότο ο τελευταίος έβγαλε την σέντρα με τον Ντελβέκιο απο κοντά να ανοίγει το σκόρ. 

Ντελβέκιο και Ντελ Πιέρο έχασαν μεγάλες ευκαιρίες για να κάνουν ακόμα και το 2-0 και στις καθυστερήσεις ήρθε η ισοφάριση. Απο βαθιά μπαλιά του Μπαρτέζ, την πρώτη κεφαλιά πήρε ο Τρεζεκέ, την δεύτερη ο Καναβάρο στέλνοντας την μπάλα προς τα πίσω εκεί όπου βρισκόταν ο Βιλτόρ ο οποίος με διαγώνιο σουτ νίκησε τον Τόλντο για το 1-1. 

Για δεύτερη συνεχόμενη φορά ο τελικός κρίθηκε απο το "χρυσό γκολ" και πιο συγκεκριμένα στο 103' όταν ο Πιρές κινήθηκε απο τα αριστερά έβγαλε την σέντρα και απο το ύψος του πέναλντι ο Τρεζεκέ κεραυνοβόλησε τον Τόλντο και με το "χρυσό γκολ" έστεψε την Γαλλία Πρωταθλήτρια Ευρώπης για δεύτερη φορά στην ιστορία της.

Ο Ζινεντίν Ζιντάν ανακηρύχθηκε κορυφαίος παίκτης του τουρνουά και μαζί με τους Φαμπιάν Μπαρτέζ(Γαλλία), Φραντσέσκο Τόλντο(Ιταλία), Λοράν Μπλαν(Γαλλία), Μαρσέλ Ντεσαγί(Γαλλία), Λιλιάν Τιράμ(Γαλλία), Φάμπιο Καναβάρο(Ιταλία), Πάολο Μαλντίνι(Ιταλία), Αλεσάντρο Νέστα(Ιταλία), Φράνκ Ντε Μπούρ(Ολλανδία), Πατρίκ Βιειρά(Γαλλία), Ντεμέτριο Αλμπερτίνι(Ιταλία), Έντγκαρ Ντάβιντς(Ολλανδία), Ρουί Κόστα(Πορτογαλία), Λουίς Φίγκο(Πορτογαλία), Πέπ Γκουαρδιόλα(Ισπανία), Τιερί Ανρί(Γαλλία), Φραντσέσκο Τότι(Ιταλία), Πάτρικ Κλάιφερτ(Ολλανδία), Νούνο Γκόμες(Πορτογαλία), Σάβο Μιλόσεβιτς(Γιουγκοσλαβία) και Ραούλ(Ισπανία) συμπεριλήφθηκαν στην κορυφαία ομάδα του τουρνουά. 



       
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...