www.goahits.blogspot.com

Διεθνές ποδόσφαιρο όπως δεν έχετε ξαναδιαβάσει!

30/11/12

Για όλα υπάρχει η πρώτη φορά



Το 2004 η Εθνική μας ομάδα σήκωσε στα γήπεδα της Πορτογαλίας το βαρύτιμο τρόπαιο του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Αλλά ποιος ο λόγος να ξεκινήσουν όλα αυτά μεταξύ χωρών; Ποια ήταν η αρχή όλων των διοργανώσεων που μας κρατάνε καθηλωμένους στην τηλεόραση κάθε δύο χρόνια με Mundial και Euro; Όλα ξεκίνησαν πριν από 140 χρόνια ακριβώς!

Στις 30 Νοεμβρίου του 1872 στο «Χάμιλτον Κρέσεντ» της Γλασκώβης έδρα της ομάδας κρίκετ Ουέστ οφ Σκότλαντ στο Πάρτικ, συναντήθηκαν επισήμως για πρώτη φορά στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου τα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα δύο χωρών. Εκείνα της Σκωτίας και της Αγγλίας.

Η εθνική Σκωτίας
Ουσιαστικά δεν ήταν η … παρθενική συνάντηση των δύο χωρών. Είχαν διεξαχθεί πρωτύτερα άλλες πέντε αναμετρήσεις. Όμως, υπήρχε μια σημαντική διαφορά. Όλες οι συναντήσεις έλαβαν μέρος στο Λονδίνο και το ρόστερ των Σκοτσέζων απαρτίζονταν από Λονδρέζους Σκωτσέζους και από… Άγγλους που είχαν κάποια σχέση με την Σκωτία! Μάλιστα την αποστολή των «μπλε» την όριζε η αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία! Ο λόγος ήταν πως οι κανόνες του αθλήματος δεν ήταν αποδεκτές εξ’ ολοκλήρου από τους γείτονές τους.

Όπως γίνεται αντιληπτό υπήρξε ζήτημα, καθώς οι Σκωτσέζοι δεν έβλεπαν με καλό μάτι που η ομάδα τους δεν εκπροσωπούνταν από ντόπιους ποδοσφαιριστές. Τότε ο γραμματέας της αγγλικής Π.Ο., Τσαρλς Ουίλιαμ Άλκοκ, τους απηύθυνε πρόταση για φιλική αναμέτρηση σε σκωτσέζικο έδαφος και εκπροσώπηση με παίκτες από τη χώρα των «γαϊδουράγκαθων», αλλά με την εξής υποσημείωση: «Δεν ενδιαφερόμαστε να παίξουμε με περισσότερους από έντεκα παίκτες, καθώς με μεγαλύτερο αριθμό κατά την γνώμη μας, το παιχνίδι γίνεται λιγότερο επιστημονικό και περισσότερο μία δοκιμασία ωμής βίας...».

Η εθνική Αγγλίας
 Ο κορυφαίος σύλλογος της Σκωτίας εκείνη την περίοδο ήταν η Κουίνς Παρκ ΦΚ, η οποία αποδέχτηκε την πρόσκληση. Το παιχνίδι ορίστηκε να γίνει ανήμερα του Αγίου Ανδρέα. Οι γηπεδούχοι κατέβηκαν στον αγωνιστικό χώρο μόνο με παίκτες των «αραχνών», καθώς ο Άρθουρ Κινάιρντ των Ουόντερερς και ο Χένρι Ρένι Τέιλορ των Ρόγιαλ Εντζινίαρς, δεν ήταν διαθέσιμοι. Στον αντίποδα τα «λιοντάρια» είχαν παίκτες από εννέα διαφορετικούς συλλόγους. Μπροστά σε 4.000 θεατές οι δύο αντίπαλοι έφεραν «λευκή» ισοπαλία, σκορ που θα επαναληφθεί σε μεταξύ τους ματς έπειτα από 98 χρόνια! Είναι αρκετά αξιοπερίεργο το αποτέλεσμα όταν η διάταξη των οικοδεσποτών ήταν 2-2-6 και των φιλοξενούμενων 1-1-8! Δηλαδή με 14 επιθετικούς και ούτε ένα γκολ!

Η FIFA αυτό τον αγώνα θεώρησε ως τον πρώτο διεθνή και όχι τις προηγούμενες διότι η κάθε χώρα εκπροσωπούνταν από δικούς της παίκτες. Αυτή ήταν η απαρχή των αγώνων που ενώνει το λαό κάθε χώρας και το ταξίδι προς τους θεσμούς που τραβάνε το βλέμμα όλης της υφηλίου!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...