Συνήθως στο ποδόσφαιρο δεν κερδίζει πάντα ο καλύτερος, όμως στην συγκεκριμένη περίπτωση η Ισπανία ήταν η καλύτερη ομάδα της διοργάνωσης και δίκαια κατέκτησε τον τίτλο της Πρωταθλήτριας Ευρώπης. Δε είναι τυχαίο ότι με τα 15 γκολ που πέτυχε κατέρριψε το ρεκόρ παραγωγικότητας που κατείχε η Γαλλία απο το 1984 με 14, τα οποία τα πέτυχαν 10 παίκτες που είναι και αυτό ρεκόρ. Έτσι η "φούρια ρόχα" έφτασε τις 4 κατακτήσεις ξεπερνώντας την Γερμανία που έχει 3 και είναι η πολυνίκης του θεσμού
Τον Μάρτιο του 2017 Γερμανία και Τουρκία κατέθεσαν υποψηφιότητα για την διοργάνωση της τελικής φάσης του EURO 2024. Tον Σεπτέμβριο του 2018 στην Νιον, η Γερμανία με 12-4 ψήφους ήταν αυτή που για τρίτη φορά θα αναλάμβανε την διοργάνωση μετά το 1988 ως Δυτική Γερμανία αλλά και το 2020 που τέσσερα παιχνίδια διεξήχθησαν στην χώρα.
Κατά την διάρκεια της προκριματικής φάσης τον Φεβρουάριο του 2022 είχαμε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία με συνέπεια τον Σεπτέμβριο του 2022 στην συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της UEFA στο Χβαρ της Κροατίας, να αποφασιστεί ο αποκλεισμός της εθνικής Ρωσίας απο την συνέχεια της προκριματικής φάσης.
Βερολίνο, Μόναχο, Ντόρτμουντ, Στουτγκάρδη, Γκελζενκίρχεν, Φρανκφούρτη, Αμβούργο Ντίσελντορφ, Κολωνία και Λειψία οι δέκα πόλεις που θα φιλοξενούσαν τις 24 ομάδες.
Στην προκριματική φάση στον 1ο όμιλο η Σκωτία έκανε ένα πολύ καλό ξεκίνημα επικρατώντας και της Ισπανίας στην Γλασκώβη, η Ισπανία έκανε το δικό της ντεμαράζ και βγήκε τελικά πρώτη με τους Νορβηγύς να μένουν στην τρίτη θέση.
Στον 2ο όμιλο η Γαλλία δεν είχε κανένα πρόβλημα να περάσει ως πρώτη απο τον όμιλό της με τους Ολλανδούς να προκρίνονται χάρις στην εκτός έδρας νίκη κόντρα στην Ελλάδα στην Νέα Φιλαδέλφεια. Στον 3ο όμιλο η Αγγλία απο νωρίς είχε "καπαρώσει" την μία απευθείας θέση και για την δεύτερη θέση θα μάχονταν Ιταλία και Ουκρανία.
Την τελευταία αγωνιστική στο Λεβερκούζεν οι δύο ομάδες τέθηκαν αντιμέτωπες και το 0-0 έστειλε την "σκουάντρα ατζούρα" στα τελικά αφού είχε κερδίσει την αντίπαλο της στο Μιλάνο με 2-1, έχοντας την ισοβαθμία με το μέρος της.
Στον 4ο όμιλο Τουρκία και Κροατία προκρίθηκαν αφήνοντας στην τρίτη θέση την Ουαλία, στον 5ο όμιλο Αλβανία και Τσεχία προκρίθηκαν με τους Αλβανούς να προκρίνονται για δεύτερη φορά στην ιστορία τους μετά το 2016 και αφήνοντας τους Πολωνούς στην τρίτη θέση.
Στον 6ο όμιλο Βέλγιο και Αυστρία, στον 7ο όμιλο Ουγγαρία και Σερβία για πρώτη φορά μετά το 2000, στον 8ο όμιλο σε έναν ανοικτό όμιλο Δανία και Σλοβενία για πρώτη φορά μετά το 2000, προκρίθηκαν αφήνοντας εκτός την Φινλανδία και το Καζακστάν, στον 9ο όμιλο Ρουμανία μετά το 2016 και Ελβετία και στον 10ο όμιλο Πορτογαλία και Σλοβακία προκρίθηκαν στην τελική φάση.
Στα μπαράζ στο πρώτο μονοπάτι Πολωνία και Ουαλια αναμετρήθηκαν στον τελικό στο Κάρντιφ με τους Πολωνούς να παίρνουν την πρόκριση με 5-4 στα πέναλντι με τον Στσέσνι να αποκρούει το πέναλντι του Τζέιμς.
Στο δεύτερο μονοπάτι η Ουκρανία με δύο ανατροπές κόντρα σε Βοσνία στην Ζένιτσα και Ισλανδία στο Βρότσλαβ, κατάφερε να πάρει την πρόκριση, ενώ στο τρίτο μονοπάτι ότι δεν κατάφερε η Γεωργία να πετύχει τέσσερα χρόνια νωρίτερα το πέτυχε αυτή την φορά να πάρει την πρόκριση στην τελική φάση μιας μεγάλης διοργάνωσης.
Γεωργία και Ελλάδα απέκλεισαν Λουξεμβούργο και Καζακστάν αντίστοιχα και στην Τιφλίδα το 0-0 "σφράγισε" τις προσπάθειές των δύο ομάδων σε κανονική διάρκεια και παράταση αντίστοιχα. Στην διαδικασία των πέναλντι, ο Μαμαρντασβίλι απέκρουσε το σου του Μπακασέτα, ο Γιακουμάκης έστειλε την μπάλα άουτ και ο Κβεκβεσκίρι ευστόχησε γράφοντας το 4-2, στέλνοντας τους Γεωργιανούς στον έβδομο ουρανό.
Στην τελική φάση καταρρίφθηκαν και κάποια ρεκόρ, ο Ισπανός Λαμίνε Γιαμάλ σε ηλικία 16 ετών και 338 ημερών έγινε ο νεαρότερος ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε σε τελική φάση EURO, αλλά και ο εναρότερος ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε σε τελικό μεγάλης διοργάνωσης είτε EURO είτε Παγκόσμιο Κύπελλο. Στον αντίποδα o Πέπε σε ηλικία 41 ετών έγινε ο γηραιότερος ποδοσφαιριστής που έπαιξε σε τελική φάση EURO.
Επίσης ο Νεντίμ Μπαϊράμι στο ματς της Αλβανίας με την Ιταλία πέτυχε το γρηγορότερο γκολ που έχει επιτευχθεί ποτέ σε τελική φάση στα 23 δευτερόλεπτα ξεπερνώντας αυτό που είχε πετύχει το 2004 ο Κιριτσένκο στον αγώνα Ρωσία-Ελλάδα στο 1:07.
Στον 1ο όμιλο η Ελβετία έφτασε πολύ κοντά στο παιχνίδι της τελευταίας αγωνιστικής κόντρα στην Γερμανία να κατακτήσει την πρώτη θέση με το γκολ του Εντόι στο 28' αλλά ο Φίλκρουγκ στο 90+2' ισοφάρισε και έδωσε στα "πάντσερ" την πρώτη θέση.
Στον 2ο όμιλο η Ισπανία προκρίθηκε κάνοντας το 3 στα 3 την ίδια ώρα που Κροατία και Ιταλία μάχονταν για την δεύτερη θέση την τελευταία αγωνιστική, με την "χρβάτσκα" να ήθελε μόνο την νίκη. Ο Μόντριτς στο 54' έχασε πέναλντι αλλά στο αμέσως επόμενο λεπτό άνοιξε το σκόρ, όμως στις καθυστερήσεις στο 90+8' ο Τζακάνι ισοφάρισε στέλνοντας την "σκουάντρα ατζούρα" απευθείας στην φάση των "16".
Στον 3ο όμιλο τον όμιλο των ισοπαλιών αφού απο τα 6 παιχνίδια τα 5 έληξαν ισόπαλα και μοναδική νίκη αυτή της Αγγλίας επι της Σερβίας. Μια Αγγλία η οποία ναι μεν πήρε την πρώτη θέση, όμως δεν ικανοποίησε με την απόδοση της. Δεύτερη πέρασε η μαχητική Δανία όπως και η Σλοβενία ως μία απο τις τέσσερις καλύτερες τρίτες.
Στον 4ο όμιλο παρά ότι συμμετείχαν Γαλλία και Ολλανδία, η Αυστρία ήταν αυτή που κατέλαβε την πρώτη θέση, χάνοντας με αυτογκόλ απο τους "τρικολόρ" ενώ την τελευταία αγωνιστική επικράτησε με 3-2 των "οράνιε".
Στον 5ο όμιλο με την ολοκλήρωση της δεύτερης αγωνιστικής και οι τέσσερις ομάδες είχαν απο 3 βαθμούς και την τελευταία αγωνιστική τα Ουκρανία-Βέλγιο και Σλοβακία-Ρουμανία έληξαν ισόπαλα με συνέπεια και οι τέσσερις να τελειώσουν με 4 βαθμούς και την Ουκρανία να μένει εκτός νυμφώνος στην τέταρτη θέση.
Στον 6ο όμιλο η Πορτογαλία πήρε την πρώτη θέση στον όμιλο, η Τουρκία πέρασε και αυτή στην επόμενη φάση ως δεύτερη παρότι ισοβάθμησε με τους Πορτογάλους στους 6 βαθμούς. Η πρωτοεμφανιζόμενη σε τελική φάση Γεωργία με την πρώτη της νίκη σε τελική φάση κόντρα στην Πορτογαλία πέρασε ως μία απο τις 4 καλύτερες τρίτες.
Στους "16" στο Βερολίνο, η πρωταθλήτρια Ευρώπης Ιταλία διατήρησε την παράδοση που θέλει τις πρωταθλήτριες να αποκλείονται στην φάση των "16" στις τρείς τελευταίες διοργανώσεις. Η "σκουάντρα ατζούρα" ήταν γενικά απογοητευτική απέναντι σε μια σοβαρή και πειθαρχημένη Ελβετία η οποία με τα γκολ των Φρόιλερ στο 37' και Βάργκας στο 46' πήρε την πρόκριση για τα προημιτελικά.
Στο Ντόρτμουντ το δίλεπτο 50'-52' καθόρισε κατά ένα μεγάλο ποσοστό την υπόθεση νίκη για την Γερμανία κόντρα στην Δανία. Στο 50' ο Άντερσεν σκόραρε για το συγκρότημα του Κάσπερ Χιούλμαντ αλλά αποδείχθηκε ότι ήταν σε θέση οφσάιντ και στο 52' έκανε πέναλντι με τον Χάβερτς να ευστοχεί.
Στο 68' ο Μουσιάλα διαμόρφωσε το τελικό 2-0 στέλνοντας την "νάτσιοναλ μάντσαφτ" στα προημιτελικά μεγάλης διοργάνωσης μετά απο 8 χρόνια και το EURO του 2016.
Στο Γκελζενκίρχεν η Αγγλία απέναντι στην Σλοβακία, έβλεπε το φάσμα του αποκλεισμού να έρχεται με το γκολ του Σράνζ στο 25', αλλά στο 90+5' ο Μπέλιγχαμ με εκπληκτικό ψαλιδάκι έστειλε το παιχνίδι στην παράταση, με τον Κέιν στο 91' να πετυχαίνει και ένα δεύτερο γκολ και ουσιαστικά να της δίνει την πρόκριση.
Στην Κολωνία Ισπανία και Γεωργία τίθενται ξανά αντιμέτωποι μετά τις συναντήσεις τους για την προκριματική φάση. Οι Γεωργιανοί προηγήθηκαν με το αυτογκόλ του Λε Νορμάν στο 18', όμως η "φούρια ρόχα" αντέδρασε και με τα γκολ των Ρόδρι στο 39' Ρουίθ στο 51', Γουίλιαμς στο 75' και Όλμο στο 83' πήρε την νίκη και την πρόκριση με 4-1.
Στο Ντίσελντορφ η Γαλλία χρειάστηκε ένα ακόμα αυτογκόλ, το δεύτερο στην διοργάνωσή μετά απ'αυτο της πρεμιέρας με την Αυστρία για να πάρει την νίκη και την πρόκριση με τον Βερτόνχεν να είναι ο μοιραίος για τους "κόκκινους διαβόλους" στο 88'.
Παρα τις πολλές επιθετικές λύσεις οι "τρικολόρ" είχαν πετύχει μόλις 3 τέρματα τα 2 αυτογκόλ και το 1 με πέναλντι κανένα σε ροή παιχνιδιου μέχρι και εκείνη την στιγμή.
Στην Φρανκφούρτη το 0-0 σφράγιζε" τις προσπάθειές των δύο ομάδων στην κανονική διάρκεια και στην παράταση όταν στο 103' ο Ζότα ανατράπηκε απο τον Ντρκουσιτς, με τον Κριστιανο Ρονάλντο να αναλαμβάνει την εκτέλεση.
Όμως ο Όμπλακ δεν νικήθηκε απο τον Πορτογάλο σούπερ σταρ, ενώ στο 115' ο Σέσκο εκμεταλεύθηκε το λάθος του Πέπε βρέθηκε απέναντι απο τον Ντιόγκο Κόστα ο οποίος όμως αντέδρασε σωστά και απομάκρυνε τον κίνδυνο.
Έτσι το 0-0 παρέμεινε μέχρι το τέλος και η "ρώσικη ρουλέτα" θα αναδείκνυε τον νικητή, εκεί όπου ο τερματοφύλακας της Πόρτο έπιασε τα πέναλντι των Ίλιτσιτς, Μπάλκοβετς και Βέρμπιτς, ο Κριστιάνο Ρονάλντο εν αντιθέσει με αυτό της παράτασης "νίκησε" τον Όμπλακ, όπως και οι Φερνάντες, Μπερνάρντο Σίλβα και με 3-0 οι Ίβηρες προκρίθηκαν.
Στο Μόναχο η Ολλανδία ήταν σαφώς ανώτερη απο την Ρουμανία, πετυχαίνοντας τρία γκολ με τον Χάκπο στο 20' και Μάλεν στο 83' και στο 90+3'. χάνοντας και άλλες ευκαιρίες ενώ είχε και δοκάρι με τον Φαν Ντάικ στο 58'.
Στην Λειψία ο Ντεμιράλ μόλις στο 1' πέτυχε το γρηγορότερο γκολ που έχει επιτευχθεί ποτέ σε φάση-νοκ άουτ. Ο αμυντικός της Άλ Αχλί ο οποίος είχε πετύχει μόλις 2 γκολ με την εθνική της χώρας του πέτυχε ένα ακόμα με κεφαλιά απο κόρνερ, με τον Γκρέγκοριτς να μειώνει για τους Αυστριακούς στο 66'.
Οι Αυστριακοί στην συνέχεια προσπάθησαν να φτάσουν στην ισοφάριση με τον Γκιουνόκ στις καθυστερήσεις να αποκρούει εντυπωσιακά μια σκαστή κεφαλιά του Μπαουμγκάρτνερ, με το 2-1 να παραμένει μέχρι το τέλος και τους Τούρκους να προκρίνονται για τρίτη φορά σε προημιτελική φάση μετά το 2000 και το 2008.
Στην Στουτγκάρδη μόλις στο 8' ο Πέδρι λόγω τραυματισμού αντικαταστάθηκε απο τον Όλμο και ο επιθετικός της Λειψίας στο 52' έβαλε την "ρόχα" μπροστά στο σκορ. Απο εκείνο το σημείο και μετά η "νάτσιοναλ μάντσαφτ" πίεσε για να φτάσει στην ισοφάριση, η Ισπανία οπισθοχώρησε, στο 77' είχε δοκάρι με τον Φίλκρουγκ, αλλά στο 89' ο Βίρτς έφερε το παιχνίδι στα ίσια.
Στην παράταση και ενώ όλα έδειχναν ότι θα οδηγηθούμε στην διαδικασία των πέναλντι ήρθε στο 120' ο Μερίνο με κεφαλιά ύστερα απο σέντρα του Όλμο, να νικήσει τον Νόιερ και να στείλε το συγκρότημα του Λουίς Ντε Λα Φουέντε στα ημιτελικά.
Εκεί όπου θα συναντήσει την Γαλλία που σε ένα μέτριο προς κακό παιχνίδι απέναντι στην Πορτογαλία "επισφράγισε" το 0-0 τόσο στην κανονική διάρκεια όσο και στην παράταση. Έτσι φτάσαμε στην διαδικασία των πέναλντι εκεί όπου ο Φέλιξ έστειλε την μπάλα στο δοκάρι, και ο Ερναντέζ νικώντας τον Ντιόγκο Κόστα έστειλε τους "τρικολόρ" στα ημιτελικά.
Στο Ντίσελντορφ στο 75' ο Εμπολό έβαλε μπροστά την Ελβετία, όμως πέντε λεπτά αργότερα ο Σάκα ισοφάρισε στο 1-1 το όποιο έμελλε να είναι και το τελικό σκορ στην κανονική διάρκεια. Στην παράταση υήρξαν κάοιες ευκαιρίες και απο τις δύο ομάδες με την κορυφαία όλων στο 117' όταν ο Σακίρι με απευθείας εκτέλεση κόρνερ έστειλε την μπάλα στο δοκάρι.
Το 1-1 παρέμεινε και μετά τα 120 λεπτά και η διαδικασία των πέναλντι θα έλυνε τον "γόρδιο δεσμό". Εκεί ο Πίκφορντ απέκρουσε αυτό του Ακάντζι, όλα τα υπόλοιπα πέναλντι ήταν εύστοχα, με τον Αλεξάντερ-Άρνολντ να γράφει το τελικό 5-3 και τα "λιοντάρια" για δεύτερη συνεχόμενη διοργάνωση στα ημιτελικά.
Στο Βερολίνο η Τουρκία εκμεταλλευόμενη για άλλη μια φορά μια στημένη φάση κατάφερε να σκοράρει με άλλον έναν κεντρικό αμυντικό τον Ακαϊντίν στο 35'. Η Ολλανδία πίεσε στην συνέχεια, με την Τουρκία να έχει δοκάρι με τον Γκιουλέρ στο 56' και με την παρέμβαση του Βερμπρούγκεν.
Στο 70' ο Ντε Φράι έφερε το ματς στα ίσια και έξι λεπτά αργότερα μετά την σέντρα του Ντάμφρις, ο Μουλντούρ στην προσπάθεια του να προλάβει τον Χάκπο έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Γκιουνόκ. Οι παίκτες του Βιτσέντσο Μοντέλα προσπάθησαν στην συνέχεια να φτάσουν στην ισοφάριση αλλά δεν τα κατάφεραν και οι Ολλανδοί επέστρεψαν σε ημιτελική φάση EURO ύστερα απο 20 χρόνια.
Στο Μόναχο η Γαλλία άνοιξε το σκορ με κεφαλιά του Κόλο Μουάνι στο 9' απο σέντρα του Εμπαπέ, το πρώτο σε ροή παιχνιδιού, η Iσπανία όμως αντέδρασε και μέσα σε 4 λεπτά ανέτρεψε τα εις βάρος της δεδομένα. Πρώτα με τον Γιαμάλ ο οποίος με ένα ασύλληπτο σου έστειλε την μπάλα στο αριστερό παραθυράκι του Μενιάν ο οποίος εκτινάχθηκε αλλά δεν μπορούσε να αποσοβήσει την παραβίαση της εστίας του.
Με αυτό το τέρμα ο Γιαμάλ έγινε ο νεαρότερος ποδοσφαιριστής που σκοράρει σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης ξεπερνώντας τον Πελέ και το Παγκόσμιο Κύπελλο της Σουηδίας το 1958.
Στο 25' ο Όλμο μέσα απο την μικρή περιοχή και με την βοήθεια του Κουντέ έκανε το 2-1 και απο εκείνο το σημείο οι μεν "τρικολόρ" με κάποιες εκλάμψεις προσπάθησαν να φτάσουν στην ισοφάριση, η δε "φούρια ρόχα" να διατηρήσει το προβάδισμα της και να μην πιεστεί όπως στο ματς με την Γερμανία.
Έτσι η Ισπανία προκρίθηκε στον πέμπτο τελικό σε EURO και στοχεύει στον 4ο τίτλο της και να γίνει η πολυνίκης του θεσμού.
Στο "Σιγκναλ Ιντούνα Πάρκ" στο Ντόρτμουντ, η Ολλανδία "αιφνιδίασε" τους Άγγλους και προηγήθηκε μόλις στο 7' με τον Σίμονς. Λίγα λεπτά αργότερα στο 18' ο Κέιν κέρδισε πέναλντι απο τον Ντάμφρις με τον παθών να εκτελεί ο ίδιος το πέναλντι και να νικάει τον Βερμπορύγκεν κάνοντας το 1-1.
Οι δύο ομάδες είχαν και απο ένα δοκάρι με τον Ντάμφρις στο 30' και τον Φόντεν στο 32' αντίστοιχα, στην επανάληψη οι δυο ομάδες έπαιζαν πιο συντηρητικά, χωρίς σημαντικές φάσεις ώσπου στις καθυστερήσεις στο 90+1' o Γουότκινς με ωραίο σουτ έστειλε την Αγγλία για δεύτερη συνεχόμενη διοργάνωση στον τελικό.
Στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου μπροστά σε 65.600 θεατές, το πρώτο ημίχρονο κύλησε χωρίς ιδιαίτερες συγκινήσεις, όμως στο 46' ο Νίκο Γουίλιαμς έβαλε την Ισπανία μπροστά στο σκορ. Οι παίκτες του Ντε Λα Φουέντε προσπάθησαν να πετύχουν και ένα δεύτερο τέρμα, όμως οι Άγγλοι όπως και στα τρία προηγούμενα παιχνίδια βρήκαν γκολ στο 73' με τον Πάλμερ που είχε μπει ως αλλαγή λίγα λεπτά νωρίτερα.
Στο 86' ο Γουίλιαμς με πολύ ωραία σέντρα βρήκε τον Ογιαρθάμπαλ, με τον επιθετικό της Σοσιεδάδ να προλαβαίνει τον Γκέχι και τον Πικφορντ κια να κάνει το 2-1. Στις καθυστερήσεις Σιμόν και Όλμο απέκρουσαν ισάριθμες κεφαλιές των Ράις και Γκεχί και έτσι οι Ίβηρες πανηγύρισαν τον τέταρτο τους τίτλο.
O Ρόδρι ανακηρύχθηκε κορυφαίος παίκτης της διοργάνωσης, ο Γιαμάλ καλύτερος νέος παίκτης της διοργάνωσης, ενώ έξι παίκτες πέτυχαν 3 τέρματα, οι Γκιόργκι Μικαουτάτζε(Γεωργία), Τζαμάλ Μουσιάλα(Γερμανία, Κόντι Χάκπο(Ολλανδία), Ντάνι Όλμο(Ισπανία), Χάρι Κέιν(Αγγλία) και Ίβαν Σράνζ(Σλοβακία).