www.goahits.blogspot.com

Διεθνές ποδόσφαιρο όπως δεν έχετε ξαναδιαβάσει!

15/7/24

2024 Αργεντίνικο ριπίτ

Οκτώ χρόνια νωρίτερα στα γήπεδα της Αμερικής ο Λιονέλ Μέσι και η Αργεντινή βίωνε μία ακόμη ήττα σε τελικό Copa America απο την Χιλή στην διαδικασία των πέναλντι, αναγκάζοντας τον ίδιο τον Μέσι να ανακοινώσει την αποχώρηση του απο την εθνική. Στις 14 Ιουλίου του 2024 παρότι ο ίδιος ο "Pulga" αναγκάστηκε να αποχωρήσει λόγω τραυματισμού στο 66' ευτύχησε να πανηγυρίσει και να σηκώσει το τρόπαιο  το τρίτο μετά το Copa America του 2021και το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022.

Η διοργάνωση του 2024 αναμένετο να διεξαχθεί στο Εκουαδόρ, όμως ο πρόεδρος της CONMEBOL Αλεχάντρο Ντομίνγκες επιβεβαίωσε μεν ότι το Εκουαδόρ ήταν υποψήφιο αλλά όχι η τελική επιλογή. Τον Νοέμβριο του 2022 το Εκουαδόρ αποσύρθηκε, με το Περού και τις ΗΠΑ να εκδηλώνουν ενδιαφέρον για να αναλάβουν την διοργάνωση. 

Στις 27 Ιανουαρίου του 2023 αποφασίστηκε η διοργάνωση να διεξαχθεί στις ΗΠΑ ως συμφωνία για μια ευρύτερη συνεργασία των δύο ομοσπονδιών CONCACAF και CONMEBOL . Έτσι πέρα απο τις 10 ομάδες της Λατινικής Αμερικής θα λάμβαναν μέρος και οι 6 χώρες που θα προέκυπταν απο το Nations League της CONCACAF.

Ήταν η δεύτερη φορά που θα φιλοξενούνταν η διοργάνωση στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ύστερα απο το 2016 και το Copa America Centenario και θα αποτελούσε επίσης μια πολύ καλή πρόβα ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου που θα διεξαχθεί δύο χρόνια αργότερα σε ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικό.

Άρλινγκτον, Ατλάντα, Όστιν, Σάρλοτ, Ίστ Ράδερφορντ Νιου Τζέρσει, Χιούστον, Ίνγκλγουντ Λός Άντζελες, Σάντα Κλάρα Σαν Φραντσίσκο, Γκλεντέιλ Φοίνοξ, Πάρανταις Λας Βέγκας, δύο γήπεδα στο Κάνσας Σίτυ το Arrowhead και το Children's Mercy Park, Mαϊαμι Γκάρντενς Μαϊαμι και Ορλάντο ήταν τα 14 γήπεδα που θα φιλοξενούσαν τους αγώνες.

Υπήρχε μεγάλη δυσαρέσκεια απο ποδοσφαιριστές και προπονητές τόσο για την κατάσταση των αγωνιστικών χώρων αλλά και για τις μικρότερες διαστάσεις αφού στα περισσότερα γίνονταν αγώνες αμερικάνικου ποδοσφαίρου, ενώ υπήρχαν και παράπονα για τις τιμές των εισιτηρίων.

Στον 1ο όμιλο η Αργεντινή κατάφερε να πετύχει το 3 στα 3 για πρώτη φορά μετά το 2007, με τον Λαουτάρο Μαρτίνες να πετυχαίνει τα τέσσερα απο τα πέντε γκολ της "μπιανκοσελέστε" στον όμιλο. Για την δεύτερη θέση ο Καναδάς στο ντεμπούτο του στην διοργάνωση, κατάφερε να προκριθεί αφήνοντας εκτός τόσο την Χιλή όσο και το Περού.

Στον 2ο όμιλο η Βενεζουέλα έκανε το απόλυτο με το 3 στα 3 κάτι που καταφέρνει για πρώτη φορά στην ιστορία της στην διοργάνωση και η δεύτερη που παίρνει την πρωτιά μετά το 2007. Το Εκουαδόρ "έκλεψε" την τελευταία αγωνιστική την δεύτερη θέση απο το Μεξικό αφού στο μεταξύ τους παιχνίδι το 0-0 λόγω καλύτερης διαφοράς τερμάτων έδινε στην "τρί" την πρόκριση.

Στον 3ο όμιλο η Ουρουγουάη και αυτή έκανε το 3 στα 3 και την τελευταία αγωνιστική με το γκολ του Ολιβέρα στο 66' άφησε εκτός συνέχειας τους διοργανωτές. Οι διοργανωτές οι οποίοι αν και προηγήθηκαν στο ματς με τον Παναμά με τον Μπάλογκαν στο 22' είδαν τους ¨καναλέρος" να ανατρέπουν την κατάσταση με τα γκολ των Μπλάκμαν στο 26' και Φαγιάρδο στο 83' και να παίρνουν την νίκη με 2-1 και ουσιαστικά την πρόκριση στην μόλις δεύτερη παρουσία σε Copa America.

Στον ο όμιλο η Κολομβία κατέλαβε την 1η θεση στον όμιλο μετά το ισόπαλο 1-1 με τους Βραζιλιάνους, Βραζιλιάνοι οι οποίοι "πλήρωσαν" και την "λευκή" ισοπαλία με την Κόστα Ρίκα στην πρεμιέρα.

Στην νοκ άουτ φάση στο Χιούστον η Αργεντινή κόντρα στο Εκουαδόρ, προηγήθηκε με τον Λισάνδρο  Μαρτίνες στο 35' με κεφαλιά, αλλά δεν ικανοποίησε καθόλου με την απόδοση της. Στην επανάληψη κατελογίστηκε πέναλντι σε χέρι του Ντε Πολ απο την κεφαλιά του Φράνκο.

Την εκτέλεση ανέλαβε ο Ένερ Βαλένσια ο οποίος όμως έστειλε την μπάλα στο δοκάρι, όμως στις καθυστερήσεις στο 90+2' το Εκουαδόρ ισοφάρισε όταν απο την σέντρα του Γεμπόα ο Ροντρίγκες πρόλαβε τον Οταμέντι στέλνοντας την μπάλα στην δεξιά γωνία του Μαρτίνες.

Λίγο έλειψε να προκάλεσει και την απόλυτη ανατροπή όταν στο 90+7' ο Καϊσεδο απο πλεονεκτική θέση έστειλε με κεφαλιά την μπάλα άουτ. Το 1-1 παρέμεινε και οι ομάδες θα έλυναν τις διαφορές τους στην "ρώσικη ρουλέτα".

Eκεί όπου ο Μέσι αλα Πανένκα έστειλε την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι και έξω αλλά απο εκεί και πέρα ανέλαβε ο Εμιλιάνο Μαρτίνες δράση. Απέκρουσε τα σουτ των Μένα, Μίντα,ο Οταμέντι ευστόχησε και με 4-2 η κάτοχος του τροπαίου συνεχίζει στην διοργάνωση.

Αντιπάλος της στα ημιτελικά ο Καναδάς που στην πρώτη του παρουσία κατάφερε να φτάσει στα ημιτελικά κόντρα στην Βενεζουέλα, Μάλιστα ήταν αυτοί που προηγήθηκαν στο 13' με τον Σάφελνμπεργκ, όμως στο 65' ο Ροντόν ισοφάρισε για την "βινοντίντο", με πολύ ωραία λόμπα βλέποντας τον Κρεπό εκτός εστίας.

Σημαδιακό γκολ για τον επιθετικό της Πατσούκα αφού έγινε ο πρώτος σκόρερ της Βενεζουέλας σε τελική φάση Copa America. Το 1-1 δεν άλλαξε και τα πάντα θα κρίνονταν στην διαδικασία των πέναλντι.

Ερέρα δοκάρι, Μίλαρ άουτ, ο Κρεπό απέκρουσε αυτό του Σαβαρίνο, όπως και ο Ρόμο το αντίστοιχο του Εουστάνκιο. Με το σκορ στο 3-3, ο τερματοφύλακας του Καναδά απέκρουσε αυτό του Άνχελ, ο Κονέ ευστόχησε και με 4-3 οι "κόκκινοι" προκρίθηκαν.

Την πιο εύκολη δουλειά την είχε η Κολομβία απέναντι στον Παναμά τον οποίο και συνέτριψε με 5-0, με τον Κόρντομπα να ανοίγει το σκορ στο 8', τον Χάμες Ροντρίγκες στο 15' απο το σημείο του πέναλντι να κάνει το 2-0.

Ο Παναμάς είχε δοκάρι στο 18' με τον Φαρίνια ύστερα απο παρέμβαση του Βάργκας, αλλά στο 41' ο Λουίς Ντίας έκανε το 3-0. Ρίος στο 70' και ο Μπόρχα στο 90+4' διαμόρφωσαν το τελικό 5-0, στέλνοντας τους "καφετέρος" στα ημιτελικά για δεύτερη συνεχόμενη διοργάνωση.

Εκεί όπου θα συναντήσει την Ουρουγουάη η οποία απέκλεισε την Βραζιλία στην διαδικασία των πέναλντι με 4-2. Η "σελέστε" στο πρώτο ημίχρονο είχε δύο καλές φάσεις με τον Νούνιες στο 18' και  στο 35', ενώ αμέσως μετά ο Ραφίνια βρέθηκε τετ-α-τετ με τον Ροσέτ αλλά δεν μπόρεσε να τον νικήσει.

Στο 74' η Ουρουγουάη έμεινε με δέκα παίκτες λόγω απευθείας κόκκινη κάρτα στον Νάντες για το μαρκάρισμα του πάνω στον Ροδρίγκο, όμως το 0-0 δεν άλλαξε μέχρι και το τέλος και όπως και στους υπόλοιπους τρείς προημιτελικούς η πρόκριση θα κρίνονταν απο τα 11 βήματα.

Εκεί όπου ο Μιλιτάο νικήθηκε απο τον Ροσέτ, ο Ντάγκλας Λούις έστειλε την μπάλα στο δοκάρι και έξω και παρότι ο Άλισον έπιασε το πέναλντι του Χιμένες, ο Ουγκάρτε δεν λάθεψε και με 4-2 η Ουρουγουάη προκρίθηκε στα ημιτελικά για πρώτη φορά μετά το 2011.

Στον πρώτο ημιτελικό οι Αργεντίνοι δεν θέλησαν να βιώσουν ανάλογες καταστάσεις με το Εκουαδόρ και όπως στην φάση των ομίλων "καθάρισε" τον Καναδά με 2-0 με τα γκολ των Άλβαρες στο 22' και Μέσι στο 51' που έγινε ο δεύτερος σκόρερ όλων των εποχών για την "αλμπισελέστε".

Στον άλλο ημιτελικό ανάμεσα στην Κολομβία και τη Ουρουγουάη όπου μετά το τέλος του παιχνιδιού κατά την αποχώρηση των παικτών της Ουρουγουάης δέχτηκαν μπουκάλια απο τους οπαδούς της Κολομβίας, οι Νούνιες και Αραούχο ανταπέδωσαν και είχαμε γενικευμένη σύρραξη ώσπου να έρθει καθυστερημένα η ασφάλεια και να κατευθυνθούν οι ποδοσφαιριστές στα αποδυτήρια.

Στον αγωνιστικό τομέα οι "καφετέρος" προηγήθηκαν στο 39' με κεφαλιά του Λέρμα ύστερα απο κόρνερ του Χάμες και παρότι στις καθυστερήσεις αποβλήθηκε ο Μουνιός για αγκωνιά στον Ουγκάρτε κράτησε το 1-0 και επέστρεψε σε τελικό Copa America ύστερα απο 23 χρόνια όταν και είχε κατακτήσει το τρόπαιο.

Στον μικρό τελικό η Ουρουγουάη προηγήθηκε στο 8' με τον Μπεντανκούρ, στο 22' ο Καναδάς ισοφάρισε με γυριστό του Κονέ. Οι δύο ομάδες είχαν ευκαιρίες, στο 78' ο Βαλβέρδε είχε δοκάρι και στο 80' οι Βορειοαμερικάνοι προηγήθηκαν 2-1 με τον Ντέιβιντ στο 80'.

Στο 90+2' ο Σουάρες ισοφάρισε σε 2-2 και τα πάντα θα κρίνονταν στην διαδικασία των πέναλντι. Ο Ροσέτ απέκρουσ ετο πέναλντι του Κονέ, ο Ντέιβιντ έστειλε την μπάλα στο δοκάρι και με 4-3 η "σελέστε" κατέλαβε την 3η θέση.

Ο τελικός στο "Χάρντ Ρόκ Στέιντιουμ" στο Μαϊαμι Γκάρντενς άργησε να ξεκινήσει κατά μία ώρα αφού οπαδοί της Κολομβίας χωρίς εισιτήρια θέλησαν να μπουν στο γήπεδο με συνέπεια να προκληθούν επεισόδια με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Στο αγωνιστικό η Κολομβία είχε δοκάρι με τον Κόρντομπα στο 7', η Αργεντινή είχε ακυρωθέν γκολ με τον Γκονζάλες στο 75', για να έρθει ο Λαουτάρο Μαρτίνες που είχε μπει ως αλλαγή στο 97' με ψύχραιμο πλασέ στο 112' να γράψει το τελικό 1-0 και να στέψει για 16η φορά Πρωταθλήτρια Νοτίου Αμερικής στο "αντίο του Ντι Μαρία με την φανέλα της "αλμπισελέστε".

Πρώτος σκόρερ ο Λαουτάρο Μαρτίνες με 5 τέρματα, καλύτερος παίκτης της διοργάνωσης ο Κολομβιανός Χάμες Ροντρίγκες, καλύτερος γκολκίπερ ο Εμιλιάνο Μαρτίνες και το βραβείο fair play η Κολομβία.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...