www.goahits.blogspot.com

Διεθνές ποδόσφαιρο όπως δεν έχετε ξαναδιαβάσει!

31/3/22

Συμπληρώνεται το πάζλ των ομάδων που θα ταξιδέψουν στο Κατάρ


Άλλες 10 ομάδες απο τις τρεις ζώνες εξασφάλισαν θέσεις στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, και πιο συγκεκριμένα είναι οι: Ιαπωνία και Σαουδική Αραβία απο την Ασία, Καναδάς, Μεξικό και Ηνωμένες Πολιτείες απο την Βόρεια-Κεντρική Αμερική και την Καραϊβική, Σενεγάλη, Γκάνα, Μαρόκο, Τυνησία και Καμερούν απο την Αφρική.

 

Στην ζώνη της Ασίας στον 1ο όμιλο στην Σεούλ η Νότιος Κορέα υποδέχτηκε το Ιράν με τις δύο ομάδες να έχουν πάρει τα εισιτήρια για την απευθείας πρόκριση. Οι γηπεδούχοι ήταν αυτοί που πήραν το "τρίποντο" με 2-0 χάρις στα γκολ των Σον και Κιμ στο 45+2' και στο 62' αντίστοιχα.

Η μόνη εκκρεμότητα την τελευταία αγωνιστική ήταν η τρίτη θέση που θα οδηγούταν σε αγώνα μπαράζ με τον τρίτο του έτερου ομίλου, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ιράκ και τον Λίβανο να την διεκδικούν.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν αυτά τελικά που την κατέλαβαν χάρις στην νίκη επί της αδιάφορης Νότιας Κορέας με 1-0 χάρις στο γκολ του Άλ Μάαζμι στο 54', χωρίς να περιμένουν τα άλλα αποτελέσματα.

Στον 2ο όμιλο το πιο σημαντικό παιχνίδι δεν ήταν άλλο αυτό που θα διεξαγόταν στο "Στάντιουμ Αυστράλια" του Σίδνεϊ όπου η Αυστραλία αντιμετώπιζε την Ιαπωνία. Οι γηπεδούχοι ήθελαν την νίκη και μόνο την νίκη με τους "σαμουράι" να βολεύονταν και με τον βαθμό της ισοπαλίας ευρισκόμενοι τρείς βαθμούς μπροστά.

Οι φιλοξενούμενοι όμως δεν αρκέστηκαν σε αυτό αφού πέρασαν νικηφόρα με 2-0 χάρις στα γκολ του Μιτόμα στο 89' και στο 90+4' στέλνοντας την ομάδα του Χαγίμε Μοριγιάσου στην τελική φάση. Αντίθετα τα "καγκουρό" τα οποία είχαν ακυρωμένο γκολ στο 25' για επιθετικό φάουλ στον τερματοφύλακα θα αντιμετωπίσουν σε αγώνα μπαράζ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στις 7 Ιουνίου σε μονό αγώνα στην Ντόχα.

Οι βαθμολογίες(Τελική):

1ος όμιλος

1. Iράν 25
2. Νότιος Κορέα 23
3. Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 12
4. Iράκ 9
5. Συρία 6
6. Λίβανος 6

2ος όμιλος

1. Σαουδική Αραβία 23
2. Ιαπωνία 22
3. Αυστραλία 15
4. Ομάν 14
5. Κίνα 6
6. Βιετνάμ 4

Στην ζώνη της Αφρικής διεξήχθησαν τα πέντε μπαράζ, στο πρώτο παιχνίδι που άνοιξε την αυλαία Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και Μαρόκο ανεδείχθησαν ισόπαλες 1-1, με τα τέρματα των Βίσα στο 12' και Τισουνταλί στο 76', με τους γηπεδούχους να παίζουν με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Μουζίνγκα στο 85' με δεύτερη κίτρινη κάρτα, ενώ οι φιλοξενούμενοι είχαν και χαμένο πέναλντι στο 54' με τον Μαέ.

Στην Nτουάλα η Αλγερία πήρε προβάδισμα για την πρόκριση μετά την νίκη της με 1-0 επι του Καμερούν χάρις στο τέρμα του Σλιμανί στο 40', ενώ στο Μπαμάκο ο Μούσα Σισακό ήταν ο μοιραίος παίκτης για το Μάλι αφού στο 36' με αυτογκόλ έβαλε μπροστά στο σκορ την Τυνησία, ενώ στο 40' αποβλήθηκε με απευθείας κόκκινη κάρτα.

Στην επανάληψη του τελικού του Κυπέλλου Εθνών του Φεβρουαρίου, η Αίγυπτος πήρε ένα μικρό προβάδισμα απέναντι στην Σενεγάλη με το αυτογκόλ του Σις στο 4', ενώ στο Κουμάσι Γκάνα και Νιγηρία άφησαν ανοικτές τις διαφορές μετά το 0-0 στον πρώτο αγώνα.

Στις ρεβάνς στο Ντακάρ η Σενεγάλη προηγήθηκε μόλις στο 4' με τον Ντιά ισοφαρίζοντας το σκορ του πρώτου αγώνα. Παρά τις εκατέρωθεν ευκαιρίες το 1-0 παρέμεινε μέχρι και το τριπλό σφύριγμα του διαιτητή και έτσι η πρόκριση θα κρινόταν στην παράταση, χωρίς όμως να αλλάξει το αποτέλεσμα.

Έτσι όπως τον Φεβρουάριο στον τελικό του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής έτσι και τώρα ο νικητής θα αναδεικνυόταν απο την διαδικασία των πέναλντι. Χρειάστηκαν πέντε πέναλντι για να υπάρξει κάποιο εύστοχο αφού στα τέσσερα πρώτα ο Κουλιμπαλί έστειλε την μπάλα στο δοκάρι, ο Σαλάχ έστειλε την μπάλα άουτ), του Σις το απέκρουσε ο Ελσενάουι, ενώ ο Σαγιέντ έστειλε την μπάλα άουτ.

Στην συνέχεια ο Μεντί απέκρουσε το σουτ του Μοχάμεντ, ο Μανέ ευστόχησε και με 3-1 η Σενεγάλη προκρίθηκε στα γήπεδα του Κατάρ, "σπάζοντας" παράλληλα και την παράδοση που ήθελε τις κατόχους του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής να μην προκρίνονται στο Παγκόσμιο Κύπελλο. 

Στην Αμπούγια το γκολ του Τόμας Πάρτει στο 11' αποδείχθηκε "χρυσό" για την Γκάνα αφού αν και οι Νιγηριανοί ισοφάρισαν στο 22' με εύστοχη εκτέλεση πέναλντι του Γουίλιαμ Τρόοστ-Εκόνγκ το 1-1 δεν άλλαξε και τα "μαύρα αστέρια" επιστρέφουν σε τελική φάση παγκοσμίου Κυπέλλου μετά το 2014.

Μάλιστα μετά το τέλος του αγώνα υπήρξε εισβολή οπαδών στον αγωνιστικό χώρο προκαλώντας ζημιές στο γήπεδο, ξηλώνοντας πάγκους, διαφημιστικές πινακίδες, με συνέπεια να επέμβει η αστυνομία η οποία έκανε χρήση χημικών για να επιβάλλει την τάξη.

Δυστυχώς είχαμε και έναν θάνατο αφού ο δρ. Τζόζεφ Καμπούνγκο, γιατρός του αγώνα επιφορτισμένος για τη διενέργεια αντιντόπινγκ κοντρόλ από την αφρικανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία έχασε τη ζωή του μετά τη λήξη του ματς, με τις πληροφορίες για τα αίτια του θανάτου να μην έχουν εξακριβωθεί πλήρως.

Στην Καζαμπλάνκα το Μαρόκο έκανε τυπική διαδικασία την ρεβάνς αφού επικράτησε με 4-1 της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, χάρις στα τέρματα του Ουνάχι στο 21' και στο 54', Τισουνταλί στο 45+7' και Χακίμι στο 70', ενώ για τους φιλοξενούμενους μείωσε στο 77' ο Μαλάνγκο.

Στην Μπλίντα το Καμερούν ισοφάρισε το σκορ του πρώτου αγώνα χάρις στο τέρμα του Τσούπο-Μότινγκ στο 22' και οδήγησε το ματς στην παράταση. Το τέλος της παράτασης "έσπασε" καρδιές αφού στο 119' ο Τούμπα με κεφαλιά ισοφάρισε σε 1-1, αλλά στις καθυστερήσεις στο 120+4' ο Τόκο Εκαμπί έκανε το 1-2 για τα "λιοντάρια" που πήραν το εισιτήριο για το Κατάρ.

Στην Τύνιδα Τυνησία και Μάλι έμειναν στο 0-0 και έτσι χάρις στην προίκα του πρώτου παιχνιδιού οι Βορειοαφρικάνοι πήραν το εισιτήριο για την τελική φάση.

Στην CONCACAF η Κόστα Ρίκα ήταν η ωφελημένη της 12ης αγωνιστικής αφού όχι μόνο νίκησε στο Σαν Χοσέ τον Καναδά με 1-0 χάρις στο γκολ του Μπόρχες στο 45+1', αλλά ευνοήθηκε και απο την εντός έδρας ισοπαλία  του Παναμά με την Ονδούρα, προσπερνώντας τον στην τέταρτη θέση με ένα βαθμό.

Στο Μέξικο Σίτι Μεξικό και Ηνωμένες Πολιτείες έμειναν στο 0-0 και παρέμειναν ισόβαθμοι στην δεύτερη θέση τρεις βαθμούς πίσω απο τον πρωτοπόρο Καναδά. Ένας Καναδάς ο οποίος έβαλε τέλος στην αναμονή 36 ετών για να βρεθεί σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Στην BMO Field του Τορόντο η ομάδα του Τζον Χέρντμαν κόντρα στην Τζαμάϊκα είχε καθαρίσει την υπόθεση νίκη και παράλληλα την πρόκριση απο το πρώτο ημίχρονο με τα γκολ των Λαρίν στο 13' και Μπιουκάναν στο 44'. Στο 83' ο Χόιλετ και στο 89' με αυτογκόλ ο Μαριάπα διαμόρφωσαν το τελικό 4-0 και το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή έδωσε το έναυσμα για ξέφρενα πανηγύρια.

HΠΑ και Μεξικό επικράτησαν εύκολα η δύσκολα των Παναμά και Ονδούρα αντίστοιχα, ενώ η Κόστα Ρίκα παίρνοντας το "διπλό" στο Έλ Σαλβαδόρ εξασφάλισε τουλάχιστον την τέταρτη θέση και διατηρούσε ελάχιστες ελπίδες για να προλάβει την απευθείας πρόκριση.

Την τελευταία αγωνιστική επικυρώθηκε και τυπικά η πρόκριση για Μεξικό και Ηνωμένες Πολιτείες. Οι Μεξικάνοι επικράτησαν του Έλ Σαλβαδόρ με 2-0, ενώ οι Αμερικάνοι αν και γνώρισαν την ήττα απο την Κόστα Ρίκα με 2-0 προκρίθηκαν αφού οι "τίκος" χρειάζονταν νίκη με διαφορά έξι τερμάτων.

Έτσι η Κόστα Ρίκα με την τέταρτη θέση που κατέλαβε τον Ιούνιο θα διεκδικήσει σε διηπειρωτικό μπαράζ κόντρα στην Νέα Ζηλανδία ένα εισιτήριο για την τελική φάση  

Αναλυτικά η βαθμολογία(Τελική)

1. Καναδάς 28

2. Μεξικό 28

3. ΗΠΑ 25

4. Κόστα Ρίκα 25

5. Παναμάς 21

6. Τζαμάϊκα 11   

7. Έλ Σαλβαδόρ 10

8. Ονδούρα 4

Στην Ωκεανία ύστερα απο αρκετές αναβολές ξεκίνησε η προκριματική φάση με απρόοπτα αφού τρεις εθνικές ομάδες Τόγκα, Αμερικανική Σαμόα και Σαμόα αποσύρθηκαν. Έτσι απέμειναν 8 ομάδες οι οποίες  χωρίστηκαν σε δύο ομίλους. με τους αγώνες να διεξάγονται στο Κατάρ απο τις 17 έως τις 24 Μαρτίου.

Όμως με το που ξεκίνησε το τουρνουά αποσύρθηκε και το Βανουάτου εξαιτίας των πολλών κρουσμάτων COVID και έτσι απο τον πρώτο όμιλο στον επόμενο γύρο πέρασαν τα Νησιά Σολομώντα και η Ταϊτή.

Στον δεύτερο όμιλο η Νέα Ζηλανδία δεν είχε κανένα πρόβλημα να πάρει την πρώτη θέση αήττητη πετυχαίνοντας 12 γκολ και δεχόμενη μόνο ένα, ενώ την δεύτερη θέση πήρε η Παπούα Νέα Γουϊνέα. Στα ζευγάρια των ημιτελικών τα Νησιά Σολομώντα και η Νέα Ζηλανδία επικράτησαν των Παπούα Νέα Γουϊνέα και Ταϊτή με 3-2 και 1-0 αντίστοιχα και πέρασαν στον τελικό της 30ης Μαρτίου.

Στο στάδιο Άλ Αραμπί της Ντόχα η Νέα Ζηλανδία δεν είχε κανένα πρόβλημα απέναντι στα Νησιά Σολομώντα να επικρατήσει με 5-0 χάρις σε δύο τέρματα του Τουιλόμα στο 23' και στο 70' και απο ένα τωνι Γούντ στο 39', Μπέλ στο 70' και Γκάρμπετ στο 90+1'.

Έτσι οι "all whites" στις 14 Ιουνίου θα αντιμετωπίσει  την 4η του ομίλου της CONCACAF που ήταν η Κόστα Ρίκα, για ένα εισιτήριο στο Κατάρ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...