www.goahits.blogspot.com

Διεθνές ποδόσφαιρο όπως δεν έχετε ξαναδιαβάσει!

25/9/21

Ιγκόρ Μπελάνοφ Η σαϊτα της Σοβιετικής Ένωσης

 

Η ταχύτητα ήταν το δυνατό του σημείο για αυτό άλλωστε και τον φώναζαν "σαϊτα", θα μπορούσε άνετα να γίνει ένας πολύ καλός σπρίντερ, τρομερή εκκίνηση και ευλυγισία στο αριστερό άκρο της επίθεσης, ο κάτοχος της "Χρυσής Μπάλας" του 1986 Ιγκόρ Μπελάνοφ ξεπερνώντας στην ψηφοφορία τόσο τον Γκάρι Λίνεκερ όσο και τον Εμίλιο Μπουντραγκένιο.

Γεννήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου του 1960 στην Οδησσό και πολύ σύντομα ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στις γειτονιές. Στην ηλικία των 16 ετών έχασε τον πατέρα του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα και ανέλαβε τον ρόλο να θρέψει την οικογένειά του φοιτώντας σε νυχτερινό σχολείο παίρνοντας την ειδικότητα του πλινθοποιού και αμέσως μετά ξεκίνησε να δουλεύει ασχολούμενος παράλληλα με το ποδόσφαιρο.

Το 1978 εκπληρώνοντας την στρατιωτική του θητεία εντάχθηκε στην SKA Odessa με την οποία την διετία 1978-1980 πέτυχε 16 τέρματα σε 68 παιχνίδια. Το 1981 θα μεταπηδήσει στην Τσερνομόρετς όπου αμέσως κέρδισε θέση βασικού και το 1984 την βοήθησε να καταλάβει την υψηλότερη θέση που είχε ποτέ στην βαθμολογία την τέταρτη κερδίζοντας εισιτήριο για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

128 παιχνίδια και 30 τέρματα ο απολογισμός του και το 1985 παρά το ενδιαφέρον της Σπαρτάκ Μόσχας, κατέληξε στην Ντινάμο Κιέβου. Την πρώτη του χρονιά κατέκτησε το ντάμπλ στην Σοβιετική Ένωση για να ακολουθήσουν το Πρωτάθλημα του 1986, το Κύπελλο του 1987 και 2 Σούπερ Καπ το 1986 και το 1987.

Είχε όμως συμβολή και στην κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1986 στο "Ζερλάν" της Λυών κόντρα στην Ατλέτικο Μαδρίτης όπου πέτυχε πέντε τέρματα πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης, χωρίς όμως να σκοράρει στον τελικό, ενώ ήταν και φιναλίστ του Σούπερ Καπ απέναντι στην Στεάουα.

121 συμμετοχές και 40 τέρματα στα τέσσερα χρόνια που παρέμεινε στο Κίεβο όταν και έγινε ο πρώτος Σοβιετικός που πήρε μετεγγραφή για χώρα της Δύσης και πιο συγκεκριμένα στην Γερμανία για λογαριασμό της Μπορούσια Μενχενγκλάντμπαχ.

Είχε όμως πολλά προβλήματα τραυματισμών ενώ ήρθε σε κόντρα και με τους εκάστοτε προπονητές, αγωνίστηκε σε 26 παιχνίδια και πέτυχε μόλις πέντε τέρματα. Κατά την διάρκεια της παρουσίας του στην Γερμανία το όνομα του εμφανίστηκε στον σκανδαλοθηρικό τύπο όταν συγγενείς της γυναίκας του πιάστηκαν να κλέβουν σε μαγαζί ενώ και ο ίδιος κατηγορήθηκε ότι συμμετείχε σε λαθρεμπόριο κλεμμένων παλτών. 

Το καλοκαίρι του 1990 θα πουληθεί στην Άιντραχτ Μπράουνσβαιγκ όπου όμως και εκεί λόγω τραυματισμών δεν μπόρεσε να βοηθήσει παρότι παρέμεινε για τρία χρόνια. 67 συμμετοχές και 21 τέρματα και το 1995 θα επιστρέψει στην πατρίδα του στην Τσερνομόρετς όπου θα παίξει μόλις σε τρία παιχνίδια πετυχαίνοντας ένα γκολ για να κλείσει την καριέρα του στην Μέταλουργκ Μάριουπολ το 1997.

Στις 2 Μάϊου του 1985 στην Μόσχα κόντρα στην Ελβετία για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1986. Θα είναι παρών στην αποστολή για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986 στο Μεξικό όπου θα παίξει και στα τέσσερα παιχνίδια της διοργάνωσης όπου και θα πετύχει τέσσερα τέρματα, 1 κόντρα στην Ουγγαρία και τρία κόντρα στο Βέλγιο, ο μοναδικός Σοβιετικός που το πέτυχε αυτό.

Επίσης θα είναι φιναλίστ του EURO 1988 στα γήπεδα της Δυτικής Γερμανίας όπου θα παίξει στα τέσσερα παιχνίδια της διοργάνωσης, μόνο στον ημιτελικό κόντρα στην Ιταλία δεν αγωνίστηκε λόγω τραυματισμού. Μάλιστα στον τελικό κόντρα στην Ολλανδία στο 60ο λεπτό έχασε πέναλντι και ενώ το σκορ ήταν 2-0 υπέρ των "οράνιε".

Στις 25 Απριλίου του 1990 στο Δουβλίνο κόντρα στην Ιρλανδία σε φιλικό παιχνίδι θα αγωνιστεί για 33η και τελευταία φορά έχοντας πετύχει 8 τέρματα, αφού οι συχνοί τραυματισμοί και ότι δεν ικανοποίησε με την απόδοση του κόντρα στην Ιρλανδία του στέρησε την δυνατότητα να πάιξει στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ιταλίας .

Τον Αύγουστο του 2003 έγινε ο μεγαλομέτοχος της ελβετικής ομάδας όπου μάλιστα τον Μάιο κατέκτησε το Κύπελλο κόντρα στην Γκρασχόπερς. Όμως μερικούς μήνες αργότερα ήρθε σε κόντρα με το διοικητικό συμβούλιο της ομάδας και αποχώρησε. 

Έχει δημιουργήσει δική του ποδοσφαιρική σχολή στην Οδησσό, ενώ απο τον Δεκέμβριο του 2010 έως και τον Φεβρουάριο του 2013 είχε αναλάβει το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στο Δήμο της Οδησσού. Τον Μάιο του 2016 τιμήθηκε απο την ουκρανική κυβέρνηση για τις υπηρεσίες του στο ποδόσφαιρο και τον Δεκέμβριο του 2018 ανέλαβε πόστο στην ουκρανική ομοσπονδία.


    

   

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...