www.goahits.blogspot.com

Διεθνές ποδόσφαιρο όπως δεν έχετε ξαναδιαβάσει!

1/9/21

Πέδρο Σέα ο "Βάσκος"

Ήταν ο πρώτος σκόρερ της πρωταθλήτριας κόσμου Ουρουγουάη στο πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο και αυτός που πέτυχε ένα κρίσιμο γκολ στον τελικό κόντρα στην Αργεντινή.  Ο λόγος για τον Χοσέ Πέδρο Σέα τον "Βάσκο όπως τον φώναζαν.

Γεννήθηκε την 1η Σεπτεμβρίου του 1900 με τον τόπο γέννησης του να διαφέρει αφού άλλοι λένε ότι γεννήθηκε στην Ισπανία στην πόλη Ρεντοντέλα της Γαλικίας και ότι σε μικρή ηλικία μετανάστευσε στην Ουρουγουάη, ενώ άλλοι στην γειτονιά Αρόγιο Σέκο του Μοντεβιδέο. 

Πιτσιρικάς παρέδιδε πάγο στα σπίτια, παίζοντας παράλληλα ποδόσφαιρο, ξεκινώντας απο την Clube Atletico Lito και την Μπέλα Βίστα απο το 1922 έως το 1929 για να καταλήξει στην Νασιονάλ. Με τους "μπόλσο" αγωνίστηκε σε 103 παιχνίδια πετυχαίνοντας 31 γκολ μέχρι και το 1935 όταν και αποχώρησε από την ενεργό δράση  κατακτώντας δύο πρωταθλήματα το 1933 και το 1934 

Στις 4 Νοεμβρίου του 1923 έκανε ντεμπούτο με τους "τσαρούας", απέναντι στην Παραγουάη στο Μοντεβίδεο για το Πρωτάθλημα Νοτίου Αμερικής. Kατέκτησε δύο χρυσά ολυμπιακά μετάλλια το 1924 στο Παρίσι και το 1928 στο Άμστερνταμ, ενώ αναδείχθηκε Πρωταθλητής Νοτίου Αμερικής το 1923 και το 1924.

Ήταν ο βασικός επιθετικός της "σελέστε" στο παρθενικό Παγκόσμιο Κύπελλο που πραγματοποιήθηκε "εντός έδρας" αγωνιζόμενος και στα τέσσερα παιχνίδια πετυχαίνοντας πέντε γκολ δεύτερος σκόρερ του τουρνουά πίσω μόνο από τον Γκιγιέρμο Στάμπιλε. Σκόραρε απέναντι στην Ρουμανία, τρία γκολ απέναντι στην Γιουγκοσλαβία αλλά το πιο κρίσιμο ήταν αυτό που πέτυχε στον τελικό απέναντι στην Αργεντινή ισοφαρίζοντας σε 2-2.   

Στις 4 Δεκεμβρίου του 1932 στο Μoντεβίδεο απέναντι στην Βραζιλία στο πλαίσιο του τουρνουά Rio Branco, πραγματοποίησε την 27η εμφάνιση πετυχαίνοντας 13 γκολ. Αργότερα ανέλαβε και την τεχνική ηγεσία της εθνικής και την οδήγησε στην κατάκτηση του Πρωταθλήματος Νότιας Αμερικής το 1942, ενώ αργότερα ασχολήθηκε ως τηλεσχολιαστής. Έφυγε από την ζωή στις 18 Σεπτεμβρίου του 1970 σε ηλικία 70 ετών. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...