www.goahits.blogspot.com

Διεθνές ποδόσφαιρο όπως δεν έχετε ξαναδιαβάσει!

5/12/21

Χάνες Βαισβάιλερ ο "Καθηγητής"


Ένας απο τους μεγαλύτερους προπονητές όλων των εποχών, όχι μόνο για τα επιτεύγματά του αλλά και για το γεγονός ότι ο Χάνες Βαισβάιλερ απο το 1957 εώς το 1970 παρέδιδε μαθήματα στην περίφημη σχολή προπονητικής της Κολωνίας απο την οποία ξεπήδησαν πολλοί σπουδαίοι επίσης προπονητές.

To εγχειρίδιο του που εκδόθηκε το 1959 με τον τίτλο Der Fußball, Tactics, training, team ήταν ο οδηγός εκπαίδευσης για όλους τους προπονητές όλων των βαθμίδων και ως πυξίδα στον σχεδιασμό της προπόνησης. 

Γεννήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου του 1919 στην πόλη Έρφσταντ-Λέχενιχ στην Ρηνανία-Βεστφαλία και ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στην τοπική Vfb, αλλά αφότου τελείωσε το σχολείο μετακόμισε στην Κολωνία για να σπουδάσει. 

Σε ηλικία 17 ετών έκανε ντεμπούτο με την πρώτη ομάδα της Κολωνίας κόντρα στην Vfl Koln 1899, παράλληλα απο το 1938 δούλευε ως υπάλληλος σε παντοπωλείο. Κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ήταν στην αεράμυνα και όταν η Βέρμαχτ μετακινήθηκε στο Μόναχο αγωνίστηκε στην Βάκερ Μονάχου.

Όταν ήταν στο Γκντάνσκ πιάστηκε αιχμάλωτος και το 1945 μεταφέρθηκε πίσω στην Γερμανία. Έπαιρνε μέρος στις ανταλλαγές προϊόντων που γινόταν στα σύνορα. Συνέχιζε να ασχολείται και με το ποδόσφαιρο αναλαμβάνοντας την θέση του προπονητή στην τοπική ομάδα, ενώ ξεκίνησε να παρακολουθεί μαθήματα στην σχολή προπονητικής στην Κολωνία που άνοιξε τις πύλες της την 1η Ιουνίου του 1947.

Νωρίτερα τον Φεβρουάριο ο Φράντς Κρέμερ ανέλαβε πρόεδρος στην Cologne Ballspiel-Club 01 και έπεισε τον Βαισβάιλερ να έρθει να αγωνιστεί. 'Όταν έγινε η συγχώνευση με την SpVgg Sülz 07 και δημιουργήθηκε η Κολωνία και ανέλαβε την  θέση του παίκτη-προπονητή την περίοδο 1947-1948 αλλά στους αγώνες με την Ρηνανία-Βούρσελεν στον δεύτερο αγώνα τραυματίστηκε σοβαρά, κυκλοφόρησε μάλιστα η φήμη ότι πέθανε, όμως δεν ίσχυε παρα μόνο ότι είχε σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι.

Την περίοδο 1949-1950 μετατοπίστηκε και απο την θέση του στράικερ οπισθοχώρησε στο αριστερό άκρο της άμυνας, ενώ κλήθηκε και στην αντιπροσωπευτική ομάδα της Δυτικής Γερμανίας. Το καλοκαίρι του 1952 αποχώρησε έχοντας αγωνιστεί σε 62 παιχνίδια και στην συνέχεια ανέλαβε την Rheydter Spielverein, όπου παρέμεινε για δύο χρόνια μέχρι το 1954.

Μετά την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στην Ελβετία, ο Ζεπ Χέρμπεργκερ αναζητούσε ένα βοηθό προπονητή για την εθνική ομάδα και τον βρήκε στο πρόσωπο του Βαισβάιλερ. Όμως αυτός ο "γάμος" δεν κράτησε πολύ αφού οι δύο τους είχαν διαφορετική αντίληψη για το ποδόσφαιρο και έτσι το 1955 αποχώρησε.

Εκείνη την χρονιά έγινε λέκτορας στο αθλητικό πανεπιστήμιο που έδρευε στην Κολωνία και το 1957 ανέλαβε την εκπαίδευση επίδοξων προπονητών κάτι που έκανε μέχρι και το 1970.  Το 2005 η γερμανική ομοσπονδία τον τίμησε δίνοντας του το όνομα στον χώρο όπου γίνονταν η εκπαίδευση και μετονομάστηκε σε Hennes Weisweiler Academy.

Μετά το σύντομο πέρασμα απο την εθνική Δυτικής Γερμανίας, το καλοκαίρι του 1955 επέστρεψε στην Κολωνία και απρότι δεν μπόρεσε να κατακτήσει κάποιον τίτλο του πιστώνεται ότι προώθησε αρκετά παιδιά απο την τμήματα υποδομής των "τράγων" αλλά και παιδιά απο την ευρύτερη περιοχή

Την τελευταία του χρονιά ήρθε σε σύγκρουση με τον Κράμερ ο οποίος ήταν αλαζόνας και είχε την τάση να ανακατεύεται στα του σχηματισμού της ομάδας. Ύστερα απο 95 παιχνίδια με 46 νίκες, 23 ισοπαλίες και 26 ήττες, το καλοκαίρι του 1958 θα παραμείνει μεν στην πόλη αλλά θα αλλάξει στρατόπεδο μετακομίζοντας στην SC Viktoria Cologne.

Την περίοδο 1962-1963 θα δημιουργήσει μια ομάδα που έπαιζε επιθετικό ποδόσφαιρο πετυχαίνοντας μάλιστα 81 γκολ ρεκόρ σκοραρίσματος, ενώ εκείνη την χρονιά θα παίξει και στο Κύπελλο Εκθέσεων όπου θα αποκλειστεί στον πρώτο γύρο απο την Φερεντσβάρος.

Όταν δημιουργήθηκε η Μπουντεσλίγκα το καλοκαίρι του 1963 η Βικτόρια δεν ήταν ανάμεσα στις 16 ομάδες που την στελέχωσαν και δεν κατάφερε μέσω της Regionalliga West την επόμενη περίοδο 1963-1964. Συνολικά σε 186 παιχνίδια, είχε73 νίκες, 36 ισοπαλιες και 77 ήττες και το καλοκαίρι του 1964 θα αποδειχθεί σημαδιακό για τον Βαισβάιλερ.

Ύστερα απο προτροπή του Χερμπέργκερ, η Μπορούσια Μενχενγκλάντμπαχ θα έρθει σε επαφή μαζί του για να αντικαταστήσει τον Φρίτς Λάνγκνερ που είχε πάει στην Σάλκε. Όπως και στην Κολωνία έτσι και στο "Μπέκελμπεργκ" στηρίχθηκε σε νέους ποδοσφαιριστές απο την περιοχή αλλά και απο τα τμήματα υποδομής. 

Νέτσερ, Χάινκες, Ρουπ προωθήθηκαν και με φουλ επιθετική διάθεση πέτυχε 92 γκολ κατάφερε να πετύχει τον στόχο της ανόδου στην Μπουντεσλίγκα. Στην συνέχεια ήρθαν οι Βίμερ, Μπόνοφ, Κλέφ, Στίλικε και Φόγκτς για να δέσει ακόμα περισσότερο την άμυνα, γενικότερα υπήρξε βελτίωση σε όλους τους τομείς, τεχνικά, τακτικά αλλά και σε φυσική κατάσταση. 

Τις περιόδους 1967-1968 και 1968-1969 κατέλαβε την τρίτη θέση και η δικαίωση ήρθε την περίοδο 1969-1970 όταν και κατέκτησε το Πρωτάθλημα μπροστά απο την Μπάγερν Μονάχου. Την χρονιά 1970-1971, υπερασπίστηκε τον τίτλο της και πάλι μπροστά απο την Μπάγερν Μονάχου, αλλά τις δύο επόμενες χρονιές 1971-1972 και 1972-1973 κατετάγη τρίτη και πέμπτη αντίστοιχα. 

Κατέκτησε πάντως το κύπελλο του 1973 κόντρα στην Κολωνία, ενώ έφτασε και στους τελικούς του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ κόντρα στην Λίβερπουλ, όπου στο "Άνφιλντ" γνώρισε την ήττα με 3-0 και παρα την προσπάθεια στην ρεβάνς δεν μπόρεσε να το γυρίσει νικώντας με 2-0 με δύο γκολ του Χάινκες 

Το καλοκαίρι του 1973 ο Νέτσερ έφυγε για την Ρεάλ, όμως ήταν και πάλι ανταγωνιστική  έφτασε κοντά στην κατάκτηση του Πρωταθλήματος το 1974 μένοντας τελικά δεύτερη πίσω απο την Μπάγερν με 48 έναντι 49 των Βαυαρών.

Η περίοδος 1974-1975 θα τον βρει Πρωταθλητή Γερμανίας και κυπελλούχο ΟΥΕΦΑ κόντρα στην Τβέντε αφού παρα το 0-0 στο Μενχενγκλάντμπαχ, στο Ένσχεντε έδωσε τρομερή παράσταση επικρατώντας με 5-1 με το δίδυμο Σίμονσεν-Χαίνκες να πετυχαίνουν απο δύο γκολ ο Δανός και τρία ο Γερμανός.

Ήταν ο καλύτερος τρόπος να αποχαιρετήσει τα "πουλάρια" ύστερα απο 11 χρόνια παρουσίας και 458 παιχνίδια με 247 νίκες, 101 ισοπαλίες και 110 ήττες. Επόμενος σταθμός η Μπαρτσελόνα όπου  απο την αρχή ήρθε σε κόντρα με τον Γιόχαν Κρόιφ, με τον Ολλανδό να εκδηλώνει ανοιχτά την αντίθεση του στην πρόσληψη του.

Τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο δύσκολα όταν τον Φεβρουάριο του 1976 σε παιχνίδι κόντρα στην Σεβίλλη τον αντικατέστησε αφότου πέτυχε γκολ και αυτό έφερε ακόμα και τους οπαδούς των Καταλανών απέναντι του.

Με όλο αυτό το κλίμα ο ίδιος ο Βαισβάιλερ αποφάσισε να τερματίσει την συνεργασία του με τους "μπλαουγκράνα" παρότι είχε υπογράψει δύο χρόνια συμβόλαιο, έχοντας σε 44 παιχνίδια, 24 νίκες, 8 ισοπαλίες και 12 ήττες.

Μετά την απόλυση του Κολωνία, Φορτούνα Ντίσελντορφ και Ντούισμπουργκ τον διεκδίκησαν με τελική νικήτρια την Κολωνία για τρίτη φορά στην καριέρα του. Θα έρθει σε κόντρα με τον Βόλφγκανγκ Όβερατ μάλιστα στον νικηφόρο τελικό κόντρα στην Χέρτα θα τον αντικαταστήσει στον πρώτο αγώνα και δεν θα τον χρησιμοποιήσει στον επαναληπτικό.

Την επόμενη χρονιά 1977-1978 χωρίς τον Όβερατ κατέκτησε το ντάμπλ, στον τελικό του Κυπέλλου νίκησε την Φορτούνα Ντίσελντορφ. Θα παραμείνει για δύο ακόμα χρόνια μέχρι το καλοκαίρι του 1980, έχοντας σε 171 παιχνίδια, 95 νίκες, 36 ισοπαλίες και 40 ήττες και θα αναδείξει τους Πιερ Λιτμπάρσκι, Μπέρντ Σούστερ και Στέφαν Ένγκελς 

Απο τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους είχε ήδη αποδεχτεί την πρόταση του Κόσμου της Νέας Υόρκης με τους οποίους κατέκτησε τον τίτλο του NASL(North American Soccer League) τo 1980 επικρατώντας στον τελικό των Φορτ Λότερντειλ Στράικερς και την αμέσως επόμενη χρονιά ήταν φιναλίστ.

Τον Φεβρουάριο του 1982 η Άιντραχτ Φρανκφούρτης συζήτησε μαζί του την προοπτική επιστροφής στην Γερμανία, ενώ ένα μήνα αργότερα εξέταζε σοβαρά και την περίπτωση της Γκρασχόπερς. Τελικά η ελβετική ομάδα ήταν αυτή που κέρδισε την υπογραφή του σε διετές συμβόλαιο.

Με την ομάδα της Ζυρίχης κατέκτησε το ντάμπλ την περίοδο 1982-1983 έχοντας σε 32 παιχνίδια, 24 νίκες,1 ισοπαλία και 7 ήττες. Στις 5 Ιουλίου του 1983 τρείς εβδομάδες μετά τον νικηφόρο τελικό κόντρα στην Σερβέτ άφηνε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 63 ετών απο καρδιακή προσβολή στην πόλη Άες     

Στις 22 Μάϊου του 2015 στην γενέτειρά του εγκαινιάστηκε το Hennes-Weisweiler-Sportpark, σε ψηφοφορία το World Soccer τo 2013 τον κατέταξε στην 23η θέση στην λίστα με τους κορυφαίους προπονητές όλων των εποχών.

Στην αντίστοιχη λίστα του France Football το 2019 κατέλαβε την 38η θέση, ενώ το FourFourTwo τον Μάιο του 2020 τον συμπεριέλαβε στην λίστα με τους 100 κορυφαίους προπονητές όλων των εποχών και πιο συγκεκριμένα στην 68η θέση   

 





 


     

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...