www.goahits.blogspot.com

Διεθνές ποδόσφαιρο όπως δεν έχετε ξαναδιαβάσει!

14/9/20

Γκιούντερ Νέτσερ "Ο μοναχικός επαναστάτης"


Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η γερμανική απάντηση στο φαινόμενο Τζώρτζ Μπέστ στην Μεγάλη Βρετανία. Ο Γκιούντερ Νέτσερ ένας απο τους πιο χαρισματικούς μεσοεπιθετικούς που διέθετε το γερμανικό ποδόσφαιρο, ήταν παράλληλα ο πρώτος ποπ σταρ του γερμανικού ποδοσφαίρου.
 
Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό αυτό που έγραφε η εφημερίδα "Tagesspiegel": "είχε μακριά μαλλιά την εποχή που κάτι τέτοιο συνιστούσε πολιτική δήλωση, συχνά ντυνόταν στα μαύρα, στο χρώμα των υπαρξιστών, συναναστρεφόταν με καλλιτέχνες, άνοιξε δική του ντισκοτέκ και εστιατόριο, είχε τρέλα με τα σπορ αυτοκίνητα".

Γεννήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου του 1944 στο Μένχενγκλάντμπαχ και στην ηλικία των 9 ετών εντάχθηκε στην FC Monchengladbach. Σε ηλικία 19 ετών ο 1963 θα υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο με την Μπορούσια Μένχενγκλάντμπαχ στην οποία θα αποτελέσει εμβληματική φυσιογνωμία για δέκα χρόνια.

Υπό την καθοδήγηση του Χάνες Βαισβάιλερ τα "πουλάρια" προσωνύμιο που απέκτησαν λόγω του νεαρού της ηλικίας τους και του τρόπου παιχνιδιού της κατέκτησαν 2 Πρωταθλήματα το 1970 και το 1971, 1 Κύπελλο το 1973 και ήταν φιναλίστ του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ με νικήτρια την Λίβερπουλ.

Ο Βαισβάιλερ του είχε δώσει το ελεύθερο να κάνει ότι θέλει στον αγωνιστικό χώρο και αυτός τον έβγαζε "ασπροπρόσωπο" αφού μαεστρικά οργάνωνε τους υπόλοιπους για αυτό και του είχαν προσδώσει το προσωνύμιο "Κάραγιαν".

Το τελευταίο παιχνίδι της χρονιάς 1972-1973 και ουσιαστικά ο τελευταίος του αγώνας, με τα πουλάρια θα είναι είναι ο τελικός Κυπέλλου κόντρα στην Κολωνία, με τον Νέτσερ να έρχεται σε κόντρα με τον Βαισβάιλερ και να μην βρίσκεται στην βασική εντεκάδα.  

Το ματς οδηγείται στην παράταση με το σκόρ να βρίσκεται στο 1-1. Τότε ο Νέτσερ αναλαμβάνει δράση και αφήνοντας τους πάντες εμβρόντητους, βγάζει την φόρμα του και χωρίς να πει κάτι στον προπονητή του μπαίνει στην θέση του Κούλικ. Το αποτέλεσμα δύο λεπτά αργότερα να πετύχει το γκολ που θα κρίνει την έκβαση του τελικού υπέρ της Μπορούσια.  

Μερικές ημέρες νωρίτερα Μπορούσια και Ρεάλ θα έρθουν σε συμφωνία. Οι "μερένγκες" θα δώσουν 720.000 γερμανικά μάρκα για να "σπάσει" το υπάρχον συμβόλαιο συν την κάλυψη ενός δανείου 80.000 μάρκων που είχε πάρει ο Νέτσερ.

Έτσι ύστερα απο 297 παιχνίδια και 108 τέρματα στο "Μπέκελμπεργκ" θα γίνει ο πρώτος γερμανός ποδοσφαιριστής που θα φορέσει την φανέλα των Μαδριλένων. Στο "Σαντιάγκο Μπερναμπέου" θα παραμείνει μία τριετία στην οποία θα κατακτήσει 2 Πρωταθλήματα το 1975 και το 1976 κια 2 Κύπελλα το 1974 και το 1975, έχοντας 85 παιχνίδια και 9 τέρματα. 

Οι τίτλοι τέλους στην καριέρα του θα πέσουν στην Ελβετία και στην Γκρασχόπερς την περίοδο 1976-1977 με την οποία θα παίξει σε 26 παιχνίδια με τρία τέρματα. Στην "νάτσιοναλ μάντσαφτ" έκανε ντεμπούτο στις 9 Οκτωβρίου του 1965 στην Στουτγκάρδη κόντρα στην Αυστρία σε φιλικό παιχνίδι.

Θα είναι βασικό στέλεχος της ομάδας που θα κερδίσει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1972, παίζοντας και στα δύο παιχνίδια κόντρα σε Βέλγιο και Σοβιετική Ένωση στα γήπεδα του Βελγίου. Θα είναι στην 23αδα που θα κερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο δύο χρόνια αργότερα αλλά θα παίξει μόνο σε ένα παιχνίδι κόντρα στην Ανατολική Γερμανία και αυτό ως αλλαγή.

Στις 11 Οκτωβρίου στο Ντίσελντορφ κόντρα στην Ελλάδα για την προκριματική φάση του EURO 1976 θα είναι η 37η και τελευταία του εμφάνιση έχοντας πετύχει και 6 τέρματα. Όταν ολοκλήρωσε την καριέρα του προσφέρθηκε να εκδώσει το περιοδικό του Αμβούργου που διατίθεται στο γήπεδο ανήμερα των ματς.

Ο πρόεδρος του Αμβούργου θα δεχθεί υπό ένα όρο, να αναλάβει τεχνικός διευθυντής. Ο Νέτσερ θα δεχτεί και στα οκτώ χρόνια που θα παραμείνει στο μεγάλο λιμάνι μέχρι το 1986, οδηγώντας με το με τις επιλογές του σε σημαντικές επιτυχίες όπως τα τρία γερμανικά Πρωταθλήματα το 1979, το 1982 και το 1983, αλλά κυρίως το Πρωταθλητριών του 1983 κόντρα στην Γιουβέντους στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας.

Απο τον Αύγουστο του 1991 έως τον Απρίλιο του 1992 ανέλαβε ως μάνατζερ της Σάλκε με την πρωτοτυπία όλες τις υποθέσεις να τις διεκπεραιώνει απο το σπίτι του για αυτό και τον ονόμασαν ως τον μάνατζερ απο το τηλέφωνο

Όταν έπαιζε στην Μπορούσια είχε ανοίξει ντισκοτέκ, τη "Lovers' Lane" στο κέντρο του Μένχενγκλαντμπαχ, γιατί απλά ήθελε "μία επιπλέον πηγή εσόδων" σε μία εποχή που οι ποδοσφαιριστές κέρδιζαν ελάχιστα χρήματα. πρώτος ποπ σταρ του γερμανικού ποδοσφαίρου.  Προηγουμένως είχε ασχοληθεί με γραφείο ασφαλειών, έγινε διευθυντής στο περιοδικό του γηπέδου ενω πριν την ντισκοτέκ, του είχαν επιτρέψει να αποκτήσει επιχείρηση εστίασης.

Το επιχειρηματικό του δαιμόνιο συνεχίστηκε και στην Ελβετία όπου απο το 2018 έχει το διαβατήριο της χώρας, στην Ζυρίχη ίδρυσε διαφημιστική εταιρία με την οποία διαχειριζόταν τηλεοπτικά δικαιώματα. Είναι εκτελεστικός διευθυντής της εταιρίας Infront Sports & Media AG, άλλωστε είχε εμπειρία απο τηλεόραση.

Ανέλαβε χρέη σπορτκάστερ στην γερμανική τηλεόραση ΑRD, κερδίζοντας τηλεοπτικά βραβεία για το ιδιαίτερο, πνευματώδες στυλ της ανάλυσης, ενώ απο το 2005 είχε στήλη στην εφημερίδα Bild. Το 2004 εξέδωσε την αυτοβιογραφία του με τον τίτλο From the Depth of Space, ενώ το 2018 μπήκε στο γερμανικό Hall of Fame.

Στις 8 Μαΐου του 2016, ένιωσε δύσπνοια και έντονους πόνους στο στομάχι, ενώ την επόμενη μέρα ο πόνος είχε μεταφερθεί στην περιοχή του στήθους. Η σύζυγός του αναζήτησε άμεσα ιατρική βοήθεια και ο Νέτσερ μεταφέρθηκε στην Ζυρίχη, όπου υποβλήθηκε σε εξαπλό μπάι - πας, σε μία επέμβαση που κράτησε 4.5 ώρες. 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...