www.goahits.blogspot.com

Διεθνές ποδόσφαιρο όπως δεν έχετε ξαναδιαβάσει!

15/9/20

Φλόριαν Άλμπερτ Ο "Αυτοκράτορας"


Είναι ο μοναδικός Ούγγρος ποδοσφαιριστής που πήρε την Χρυσή Μπάλα το 1967. Ο Φλόριαν Άλμπερτ θεωρείται ένας απο τους κορυφαίους κεντρικούς επιθετικούς όχι μόνο της χώρας του, με εξαιρετικη τεχνική κατάρτιση και στιλ αρχοντικό και για αυτό τον λόγο πήρε το προσωνύμιο ο "Αυτοκράτορας". 

Γεννήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου του 1941 στην μικρή πόλη Χερτσεγκζάντο στα σύνορα της Ουγγαρίας με την πρώην ενωμένη Γιουγκοσλαβία. Απο πολύ μικρός σε ηλικία 2 ετών έχασε την μητέρα του και λίγα χρόνια αργότερα η οικογένεια του μετακόμισε στην Βουδαπέστη.

Εκεί σε ηλικία 11 ετών, θα  πάρει μέρος σε ένα τουρνουά που διοργάνωσε η Φερεντσβάρος για την ανάδειξη νέων ταλέντων. Εντυπωσίασε τους προπονητές και χωρίς δεύτερη σκέψη εντάχθηκε στις ακαδημίες της.

Θα αναρριχηθεί στην πρώτη ομάδα και στα 17 στις 2 Νοεμβρίου του 1958 απέναντι στην Ντιοσγκιόρ, θα κάνει ντεμπούτο στους "πράσινους" της πρωτεύουσας και δεν θα τους αποχωριστεί ποτέ. Για δεκαέξι ολόκληρα χρόνια μέχρι το 1974 θα αποτελέσει σημείο αναφοράς κατακτώντας 4 Πρωταθλήματα το 1963, το 1964, το 1967 και το 1968 και 1 Κύπελλο το 1972..

Παράλληλα κατέκτησε και το μοναδικό διεθνές τρόπαιο ουγγρικής ομάδας το Κύπελλο Εκθέσεων το 1965 κόντρα στην Γιουβέντους στον τελικό που διεξήχθη μάλιστα στο "Κομμουνάλε" στο Τορίνο, ενώ θα είναι φιναλίστ της ίδιας διοργάνωσης το 1968 απέναντι στην Λίντς. Συνολικά θα αγωνιστεί σε 351 παιχνίδια τέταρτος στην σχετική λίστα πετυχαίνοντας 256 τέρματα τρίτος στην σχετική λίστα.

Στις 28 Ιουνίου του 1959 σε φιλικό παιχνίδι κόντρα στην Σουηδία θα κάνει ντεμπούτο με την εθνική του ομάδα. Θα πάρει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης το 1960 όπου θα πάρει το χάλκινο μετάλλιο έχοντας πετύχει 5 γκολ, 2 κόντρα σε Γαλλία και Περού και 1 απέναντι στην Ινδία. 

Θα είναι παρών στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Χιλής το 1962 όπου θα παίξει σε τρία παιχνίδια της διοργάνωσης πετυχαίνοντας τέσσερα τέρματα, 3 απο αυτά κόντρα στην Βουλγαρία και 1 απέναντι στην Αγγλία και θα κερδίσει το βραβείο του καλύτερου νέου παίκτη της διοργάνωσης.

Θα είναι παρών και τέσσερα χρόνια αργότερα στα γήπεδα της Αγγλίας όπου και εκεί αγωνίστηκε και στα τέσσερα παιχνίδια της διοργάνωσης, χωρίς όμως να πετύχει κάποιο τέρμα και θα συμπεριληφθεί στην κορυφαία εντεκάδα της διοργάνωσης.

Στις 15 Ιουνίου του 1969 σε παιχνίδι της προκριματικής φάσης κόντρα στην Δανία στην Κοπεγχάγη θα συγκρουστεί με τον τερματοφύλακα Κνούτ Ένγκενταλ και θα σπάσει το πόδι του μένοντας εκτός δράσης για ένα χρόνο. Το 1972 θα αγωνιστεί ως αλλαγή στον ημιτελικό του Κυπέλλου Εθνών κόντρα στην Σοβιετική Ένωση στις Βρυξέλλες.

Στις 29 Μαΐου του 1974 στο Σζεκεσφέχερβαρ σε φιλικό παιχνίδι απέναντι στην Γιουγκοσλαβία θα δώσει την 75η και τελευταία του παρουσία έχοντας πετύχει και 31 τέρματα. Μετά το τέλος της καριέρας του ασχολήθηκε με την προπονητική στην Λιβύη με την Άλ Αχλί της Βεγγάζης σε δύο περάσματα την τετραετία 1978-1982 και το 1985.

Υπηρέτησε απο διάφορα πόστα τους "πράσινους αετούς", τεχνικός διευθυντής, σε διοικητικό πόστο ενώ έλαβε τον τίτλο του επίτιμου προέδρου της "Φράντι". Το 2007 το "Ουλόι" θα μετονομαστεί σε "Φλόριαν Άλμπερτ"  μέχρι το 2014, και την ίδια χρόνια θα τιμηθεί απο τον τόπο γέννησης του.

Το 2010 η Βουδαπέστη θα τον τιμήσει με τον τίτλο του επίτιμου δημότη της πόλης, ενώ στις 27 Οκτωβρίου του 2011 θα υποβληθεί σε εγχείριση παράκαμψης στεφανιαίας αρτηρίας αφού υπέφερε απο αγγειοσυστολή.

Άν και το επίσημο δελτίο τύπου ανέφερε ότι η εγχείριση ήταν επιτυχής, υπέστη καρδιακή προσβολή και τις πρώτες πρωινές ώρες της 31ης Οκτωβρίου θα αφήσει την τελευταία του πνοή σε ηλικία 70 ετών. Η κηδεία του στις 6 Νοεμβρίου μεταδόθηκε απευθείας, ενώ στο πρώτο παιχνίδι της  Φερεντσβάρος τα φώτα έσβησαν και οι οι οπαδοί με κεριά στα χέρια ανέβασαν ένα πανό που έλεγε "Ο Θεός θα είναι μαζί σου Αυτοκράτορα".






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...