www.goahits.blogspot.com

Διεθνές ποδόσφαιρο όπως δεν έχετε ξαναδιαβάσει!

13/4/24

"Derby della Molle"


Θα μπορούσε κάποιος να χωρίσει σε τριών ειδών κατηγορίες τα τοπικά ντέρμπι, αυτά που συνήθως κρίνουν τίτλους, τα ντέρμπι γοήτρου όπου και οι δύο ομάδες δεν διεκδικούν κάποιο τρόπαιο και τα "υποτιμημένα" ντέρμπι όπου η διαφορά ποιότητας της μίας με την άλλη είναι μεγάλη. 
Στην τρίτη θα μπορούσε κάποιος να συμπεριλάβει και το ντέρμπι του Τορίνο η όπως αλλιώς λέγεται το "Derby Della Mole" που έχει πάρει το όνομα του από το σήμα κατατεθέν της πόλης το "Mole Antonelliana"  ανάμεσα στην Γιουβέντους και την Τορίνο.

Όπως και σε άλλες περιπτώσεις έτσι και σε αυτήν ουσιαστικά η μία ομάδα προέκυψε από τα "σπλάχνα" της άλλης. Ήταν τον Δεκέμβριο του 1906 όταν ο Ελβετός πρώην πρόεδρος της Γιουβέντους  Αλφρέντο Ντίκ αποφάσισε παίρνοντας μαζί του κάποιους ξένους παίκτες να φύγει από τον σύλλογο και να ιδρύσει την Τορίνο. Μάλιστα πρόκειται για το πιο παλιό ντέρμπι της γείτονος χώρας αφού η πρώτη τους αναμέτρηση χρονολογείται από το 1907. 

Η κόντρα βέβαια δεν είναι μόνο αγωνιστική αφού όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μάριο Σολντάτι ντόπιος συγγραφέας και σκηνοθέτης "η Γιουβέντους είναι η ομάδα των κυρίων, των πρωτοπόρων της βιομηχανίας, των συντηρητικών και των πλούσιων αστών, ενώ η Τορίνο είναι η ομάδα της εργατικής τάξης, των μετακινούμενων εργαζομένων από την επαρχία η τις γειτονικές χώρες, της χαμηλότερης μεσαίας τάξης και των φτωχών". 

Μάλιστα σε διάφορες κατά καιρούς έρευνες που είχαν γίνει έφερναν την "γκρανάτα" να έχει περισσότερο κόσμο μέσα στην πόλη του Τορίνο από τους αντίστοιχους της Γιουβέντους αν και τα τελευταία χρόνια οι επιτυχίες της "Γηραιάς Κυρίας" σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο αλλά και το "ασανσέρ" της Τορίνο  έχουν αντιστρέψει κάπως τα δεδομένα.

Εάν κάτι συνδέει τις δύο ομάδες πέρα από την εντοπιότητα είναι οι δύο μεγάλες "τραγωδίες" που χτύπησαν τους δύο συλλόγους. Στις 4 Μαϊού του 1949 το αεροπλάνο που μετέφερε την ομάδα της Τορίνο από την Πορτογαλία όπου είχε παρευρεθεί σε φιλικό παιχνίδι για να τιμήσει τον Ζοσέ Φερέιρα που αποχωρούσε από την ενεργό δράση, προσέκρουσε στους πλαϊνούς τοίχους της βασιλικής  στο λόφο Σουπέργκα

Ο συνολικός τραγικός απολογισμό ήταν 31 νεκροί, από τους οποίους 18 ποδοσφαιριστές,2 τεχνικούς,3 άνθρωποι της διοίκησης,1 μεταφραστής, το τετραμελές πλήρωμα του αεροσκάφους και 3 δημοσιογράφοι που είχαν μεταβεί στην Λισαβόνα για να καλύψουν τον αγώνα. 

Στις 29 Μάϊου του 1985 είναι προγραμματισμένος να διεξαχθεί στο "Χέιζελ" των Βρυξελλών ο τελικός του Κυπέλλου Πρωταθλητριών ανάμεσα στην Γιουβέντους και την Λίβερπουλ. Μία ώρα πριν την έναρξη του παιχνιδιού οπαδοί της αγγλικής ομάδας επιτέθηκαν στους οπαδούς της ιταλικής ομάδας με συνέπεια τον χαμό 39 ανθρώπων από τους οποίους οι 32 ήταν οπαδοί της Γιουβέντους.

Ένδειξη πάντως του μίσους που διακατείχε τους οπαδούς των δύο ομάδων ήταν ότι και στις δύο περιπτώσεις οι συγκεκριμένες τραγωδίες αποτέλεσαν έμπνευση για συνθήματα προσπαθώντας να προσβάλουν και να εκνευρίσουν τους αντιπάλους τους.

Στο Πρωτάθλημα την περίοδο 1971-1972 η Τορίνο δεν θεωρούταν απο τις ομάδες που θα διεκδικούσαν τον τίτλο. Όμως την 23η αγωνιστική η νίκη επί της Γιουβέντους την έφερε σε απόσταση αναπνοής, την 25η ισοβάθμησαν, και την 26η η νίκη επί της Αταλάντα σε συνδυασμό με την ισοπαλία της Γιουβέντους στην Μάντοβα την έφερε στην κορυφή.

Την επόμενη αγωνιστική ηττήθηκε στο Μιλάνο απο την Μίλαν και η Γιουβέντους με την νίκη επι της Ίντερ πέρασε ξανά μπροστά και διατηρήθηκε μέχρι και την 30η αγωνιστική με μόλις ένα βαθμό μπροστά 45 έναντι 44 τόσο της Τορίνο αλλά και της Μίλαν.

Την περίοδο 1975-1976 η Γιουβέντους έδειχνε να έχει στα χέρια της την υπόθεση τίτλος όντας την 19η αγωνιστική πέντε βαθμούς μπροστά απο την Τορίνο. Όμως το διάστημα Μαρτίου-Απριλίου οι τρείς ήττες απο Τσεζένα, απο Ίντερ και απο την ίδια την "γκρανάτα" έφερνε την Τορίνο μπροστά.

Την τελευταία αγωνιστική η Τορίνο έφερνε ισοπαλία εντός έδρας με την Τσεζένα, την ίδια ώρα που η Γιουβέντους έχανε απο την Περούτζια και έτσι με 45 βαθμούς η Τορίνο έναντι 43 των Γιουβεντίνων κατακτούσε το Πρωτάθλημα.

Στο Κύπελλο την περίοδο 1937-1938 στους διπλούς τελικούς η Γιουβέντους επικράτησε εκτός έδρας με 3-1 με τα γκολ του Μπελίνι στο 24' και στο 85' και του Ντε Φίλιπις στο 72', ενώ είχε ισοφαρίσει προσωρινά στο 35' ο Ντ'Οντόρικο.

Στην ρεβάνς ο Γκαμπέτο με δύο δικά του γκολ  στο 28' και στο 38' έδωσε και δεύτερη νίκη στην Γιουβέντους, παρότι οι φιλοξενούμενοι είχαν προηγηθεί στο 20' με τον Μπάλντι.

Συνολικά σε 209 επίσημες αναμετρήσεις η Γιουβέντους έχει 94 νίκες, 56 νίκες έχει η Τορίνο, 59 ματς έχουν λήξει ισόπαλα. με τα τέρματα να είναι 313-244 υπέρ της "Γηραιάς Κυρίας".

Πρώτος σκόρερ των αναμετρήσεων είναι ο Τζιαμπιέρο Μπονιπέρτι της Γιουβέντους με 14 τέρματα, στην δεύτερη θέση βρίσκεται ο Γκιλιέλμο Γκαμπέτο με 12(Γιουβέντους 7/Τορίνο 5) και ακολουθούν οι Τζον Χάνσεν(Δανία/Γιουβέντους) και Παουλίνο Πουλίτσι(Τορίνο) με 9, Φελίτσε Μπορέλ(Γιουβέντους) με 8, Φραντσεσκο Γκρατσιάνι(Τορίνο), Εουτζένιο Μόσο(Τορίνο), Μισέλ Πλατινί(Γαλλία/Γιουβέντους) και Τζιανλούκα Βιάλι(Γιουβέντους) με 7, Σαβίνο Μπελίνι(Γιουβέντους), Πιέτρο Αναστάζι(Γιουβέντους), Χούλιο Λιμπονάτι(Αργεντινή/Τορίνο) και Ομάρ Σίβορι(Αργεντινή/Γιουβέντους) με 6.

Πρώτοι σε συμμετοχές είναι οι Τεομπάλντο Ντεπετρίνι(Γιουβέντους 27/Τορίνο 3) και Τζιόρτζιο Φερίνι(Τορίνο) με 30, στην δεύτερη θέση βρίσκονται οι Τζιοβάνι Βαρλιέν(Γιουβέντους) και Γκαετάνο Σιρέα(Γιουβέντους) με 28, και ακολουθούν οι Γκουλιέλμο Γκαμπέτο(Γιουβέντους 11/Τορίνο 15) με 26, Τζιουζέπε Φουρίνο(Γιουβέντους), Σάντρο Σαλβατόρε(Γιουβέντους), Ντίνο Τζοφ(Γιουβέντους), Παολίνο Πουλίτσι(Τορίνο), Κλαούντιο Τζεντίλε(Γιουβέντους) και Αντόνιο Καμπρίνι με 25,  Αντόνιο Κουκουρέντου(Γιουβέντους), Κλαούντιο Σάλα(Τορίνο) και Ρενάτο Τσακαρέλι(Τορίνο) με 24.

Αρκετοί είναι οι ποδοσφαιριστές που έχουν έχουν γίνει "μπιανκονέρο" και "γκρανάτα", Μάτς Κούντινγκ(Ιρλανδία), Φραντσέσκο Ιμπέρτι, Άλφρεντ Ζακέ(Ελβετία), Αουγκούστο Αριόνι, Τζάκ Ντίμεντ(Σκωτία), Ουμπέρτο Πενάνο, Μπιάτζιο Γκότζιο, Γκουίντο Ντεμπερνάρντι, Ερνέστο Μπολιέτι(Αργεντινή), Ντομένικο Καπέλο, Ατιλιο Βαλόμπρα, Λουίτζι Φερέρο, Σίλβιο Πιόλα, Γκιλιέλμο Γκαμπέτο, Λουίτζι Μπρουνέλα, Ενέα Τζούφι, Άλντο Μπορέλ, Φελίτσε Μπορέλ, Φίλιπο Καβάλι, Γιόχανες Πλόγκερ(Δανια), Τεοπάλντο Ντεπετρίνι, Ρικάρντο Καραπεγιέσε, Λέλιο Αντονιότι, Εντουάρντο Ρικάνι, Αλφρέντο Μποντόιρα, Τσέζαρε Νέι, Λουίτζι Σιμόνι, Λουτσίντιο Σεντιμέντι, Βιτόριο Σεντιμέντι, Ρίνο Φεράριο, Βιτσέντσο Τρασπεντίνι, Μάριο Μπο, Νέστορ Κομπέν(Γαλλία), Πασκουάλε Μπρούνο, Άλντο Σερένα, Εουτζένιο Κορίνι, Λούκα Φούζι, Τζιανλούκα Πεσότο, Ντίνο Μπάτζιο, Κριστιάν Βιέρι, Ντανιέλε Φορτουνάτο, Νικόλα Αμορούζο, Ρόμπερτ Γιάρνι(Κροατία), Φάμπιο Πέκια, Άλεξ Μάνιγκερ(Αυστρία), Εμιλιάνο Μορετι, Τσίρο Ιμόμπιλε, Αντόνιο Νοτσερίνο, Κριστιάν Μολιναρό, Φάμπιο Κουαλιαρέλα, Άντζελο Ογκμπόνα, Αμάουρι, Τόμας Ρινκόν(Βενεζουέλα), Σιμόνε Ζάζα, Ρολάντο Μαντραγκόρα, Μάρκο Πιάτσα(Κροατία) και Γκλέισον Μπρέμερ(Βραζιλία)

Αντίθετα μόνο τρείς είναι οι προπονητές που πέρασαν απο τους πάγκους των δύο ομάδων οι Τζέσε Κάρβερ(Αγγλία), Ερκόλε Ραμπίτι και Αλμπέρτο Τζακερόνι, ενώ ειδικές περιπτώσεις είναι ο Άλντο Ολιβιέρι που αγωνίστηκε στην Τορίνο απο το 1938 έως το 1942 και κοούτσαρε την Γιουβέντους απο το 1953 έως το 1955.

Επίσης ο Τζιανκάρλο Κοραντίνι που αγωνίστηκε στην Τορίνο απο το 1982 έως το 1988, ενώ ήταν στην Γιουβέντους απο το 1999 ως προπονητής της ομάδας νέων, απο το 2001 έως το 2004 ήταν στο προπονητικό σταφ του Μαρτσέλο Λίπι, την διετία 2005-2006 στο τιμ του Φάμπιο Καπέλο και στο πλευρό του Ντιντιέ Ντεσαν και τον Μάϊο του 2007 ανέλαβε για δύο παιχνίδια την τεχνική ηγεσία της ομάδας.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...