www.goahits.blogspot.com

Διεθνές ποδόσφαιρο όπως δεν έχετε ξαναδιαβάσει!

19/11/22

Ντιέγκο Φορλάν "Cachavacha"


Στην εφταετία 2004-2011 ο Ντιέγκο Φορλάν ήταν απο τους κορυφαίους σκόρερ στον κόσμο, πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις τόσο με τους συλλόγους του αλλά και με την εθνική ομάδα. O "Cachavacha" που πήρε το προσωνύμιο του απο μια σειρά καρτούν της αργεντίνικης τηλεόρασης είναι ο πιο πρόσφατος των μεγάλων Ουρουγουανών ποδοσφαιριστών.


Γεννήθηκε στις 19 Μαΐου του 1979 στο Μοντεβίδεο, γιος του Πάμπλο Φορλάν και εγγονός του Χουάν Κάρλος Κοράσο ποδοσφαιριστή και προπονητή της εθνικής Ουρουγουάης, αρχικά ασχολήθηκε με το τένις αλλά το ατύχημα της αδερφής του που την καθήλωσε σε αναπηρικό καροτσάκι έπαιξε καθοριστικό ρόλο για να στραφεί στο ποδόσφαιρο.

Ο λόγος καθαρά βιοποριστικός για να μπορέσει να βοηθήσει την αδερφή του να κάνει τις απαραίτητες θεραπείες. Ξεκίνησε απο τις ακαδημίες της Ντανούμπιο και της Πενιαρόλ, το 1995 δοκιμάστηκε στην Νανσί όμως δεν υπήρξε συμφωνία και το 1997 θα μετακομίσει στην Αργεντινή για λογαριασμό της Ιντεπεντιέντε.

Μετά απο 91 συμμετοχές και 40 τέρματα τον Ιανουάριο του 2002 θα κάνει το υπερατλαντικό ταξίδι για την Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που ξόδεψε το ποσό των 6,9 εκατομμυρίων λιρών για να τον αποκτήσει "κερδίζοντας" την Μίντλεσμπρο που είχε ενδιαφερθεί. 

Στα τέσσερα χρόνια που θα παραμείνει στο "Όλντ Τράφορντ" θα κατακτήσει το Πρωτάθλημα και το Σούπερ Καπ του 2003 και το Κύπελλο του 2004 όμως ο ίδιος δεν θα μπορέσει να προσαρμοστεί ποτέ στα αγγλικά δεδομένα. Περισσότερο έμεινε στην μνήμη των οπαδών της Μάντσεστερ για τα γκολ που πέτυχε κόντρα στην Λίβερπουλ στο "Άνφιλντ" παρά για την γενικότερη πορεία του στην Αγγλία.

Ύστερα απο 98 συμμετοχές και 17 γκολ όταν θα έρθει η πρόταση απο την Βιγιαρεάλ δεν θα την αρνηθεί και θα δικαιωθεί. Θα αναδειχθεί πρώτος σκόρερ στην Ισπανία την σεζόν 2005-2006 με 26 τέρματα ενώ εκείνη την χρονιά θα φτάσει με το "κίτρινο υποβρύχιο" ως τα ημιτελικά του Champions League.

Με 128 συμμετοχές και 59 γκολ δεύτερος στην ιστορία της Βιγιαρεάλ πίσω απο τον Τζιουζέπε Ρόσι θα προσελκύσει το ενδιαφέρον της Ατλέτικο Μαδρίτης που έψαχνε τον αντι-Τόρες το καλοκαίρι του 2007.

Οι Μαδριλένοι θα δαπανήσουν το ποσό των 23 εκατομμυρίων ευρώ, ένα ποσό που ο Φορλάν θα το "αποσβέσει" άμεσα. Την σεζόν 2008-2009 θα αναδειχθεί πρώτος σκόρερ στην Ισπανία αλλά και στην Ευρώπης με 32 τέρματα, ενώ την περίοδο 2009-2010 στο Europa League με δύο δικά του γκολ κόντρα στην Φούλαμ στο Αμβούργο θα κατακτήσει το τρόπαιο.

Θα ακολουθήσει το Ευρωπαϊκό Σουπερ Καπ κόντρα στην Ίντερ και στο τέλος της περιόδου 2010-2011 θα έχει 196 παιχνίδια και 96 τέρματα όντας ο πρώτος Ουρουγουανός σκόρερ στην ιστορία της Primera Division.

Το καλοκαίρι του 2011 θα μετεγγραφεί στην Ίντερ όπου θα υπογράψει συμβόλαιο για δύο χρόνια. Στο Μιλάνο όμως θα παίξει μόνο σε 20 παιχνίδια πετυχαίνοντας δύο τέρματα, οι δύο πλευρές θα συμφωνήσουν να διακόψουν το συμβόλαιο και το καλοκαίρι του 2012 θα επιστρέψει στην Νότια Αμερική.

Αυτή την φορά στην Βραζιλία και στην Ιντερνασιονάλ την οποία θα βοηθήσει να κατακτήσει το πολιτειακό Πρωτάθλημα με εννέα τέρματα πρώτος σκόρερ ενώ θα έχει συνολικά 55 συμμετοχές και 22 τέρματα.

Θα ακολουθήσει η Σερέζο Οζάκα στην Ιαπωνία με 45 συμμετοχές και 19 τέρματα, η Πενιαρόλ με την οποία θα κατακτήσει το Πρωτάθλημα της περιόδου 2015-2016 με 34 παιχνίδια και 8 γκολ, η Μουμπάι Σίτυ στην Ινδία και η Kitchee στο Χονγκ Κόνγκ όπου σε 7 παιχνίδια πέτυχε 5 τέρματα.

Στις 27 Μαρτίου του 2002 σε φιλικό παιχνίδι στο Ριάντ κόντρα στην Σαουδική Αραβία θα κάνει ντεμπούτο με την "σελέστε". Στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ιαπωνίας και της Νοτίου Κορέας θα παίξει σε ένα παιχνίδι κόντρα στην Σενεγάλη όπου μάλιστα θα σκοράρει.

Θα παίξει στα Copa America του 2004 και του 2007 και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010 στην Νότια Αφρική θα είναι απο τους κορυφαίους παίκτες της διοργάνωσης. Θα αγωνιστεί και στα εφτά παιχνίδια και θα πετύχει πέντε τέρματα δύο απέναντι στην Νότια Αφρική και απο ένα κόντρα σε Γκάνα, Ολλανδία στον ημιτελικό και Γερμανία στον μικρό τελικό.

Θα αναδειχθεί πρώτος σκόρερ, καλύτερος παίκτης του τουρνουά, ενώ το γκολ του κόντρα στην Γερμανία θα αναδειχθεί το καλύτερο της διοργάνωσης. Ένα χρόνο αργότερα θα αναδειχθεί Πρωταθλητής Νοτίου Αμερικής όπου στον τελικό κόντρα στην Παραγουάη θα πετύχει δύο τέρματα.

Θα αγωνιστεί στο Confederations Cup του 2013 και στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας το 2014 θα αγωνιστεί σε δύο παιχνίδια κόντρα σε Κόστα Ρίκα και Κολομβία. Κόντρα στους "καφετέρος" στις 28 Ιουνίου στο Ρίο Ντε Τζανέιρο θα πραγματοποιήσει την 112η και τελευταία παρουσία του τρίτος στην λίστα έχοντας πετύχει και 36 γκολ επίσης τρίτος στην σχετική λίστα.

Στις 7 Αυγούστου του 2019 ανακοίνωσε και επίσημα την απόσυρση του απο τους αγωνιστικούς χώρους: "Μετά απο 21 χρόνια πήρα την απόφαση να τελειώσω την καριέρα μου ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Ένας κύκλος κλείνει γεμάτος με ωραίες αναμνήσεις και συναισθήματα  μα άλλος ένας ανοίγει με νέες προκλήσεις. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους με τον ένα η τον άλλο τρόπο με συνόδευσαν σε αυτή την πορεία".

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Telemundo ανέφερε χαρακτηριστικά: "Δεν μπορώ να περιγράψω με λόγια όλα όσα έζησα αυτά τα 21 χρόνια. Είναι πολλά περισσότερα απο αυτά που φανταζόμουν όταν ήμουν μικρό παιδί. Θα ήταν ωραία να κλείσω την καριέρα μου στην Πενιαρόλ, όμως οι διαπραγματεύσεις δεν είχαν αίσιο τέλος όμως δεν συνέβη". 

Τον Δεκέμβριο του 2019 ανέλαβε χρέη τεχνικού διευθυντή στην Πενιαρόλ, ενώ ύστερα απο την μη ανανέωση του συμβολαίου του Ντιέγκο Λόπες ανέλαβε την τεχνική της ηγεσία. Πρόλαβε να την κοουτσάρει λόγω και της διακοπής του κορονοϊου σε 11 παιχνίδια πετυχαίνοντας μόλις 4 νίκες, ενώ είχε ακόμα 3 νίκες και 4 ήττες.

Εξαιτίας των κακών αποτελεσμάτων τον Αύγουστο του 2020 απολύθηκε απο τον σύλλογο, ενώ τον Μάρτιο του 2021 ανέλαβε τεχνικός διευθυντής της Atenas de San Carlos που αγωνίζεται στην δεύτερη κατηγορία του ουρουγουανικού πρωταθλήματος.

To 2018 ήταν πρεσβευτής της FIFA για το Παγκόσμιο Κύπελλο γυναικών U-17 που πραγματοποιήθηκε στην Ουρουγουάη, ενώ τον Ιούλιο του 2021 ονομάστηκε διεθνής πρεσβευτής του μουσείου της FIFA  
 

  
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...