www.goahits.blogspot.com

Διεθνές ποδόσφαιρο όπως δεν έχετε ξαναδιαβάσει!

20/11/22

Παγκόσμιο Κύπελλο 2014 Οι Γερμανοί ξανάρχονται


Μετά την Αφρική ήρθε η σειρά της Νοτίου Αμερικής να διοργανώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 για πρώτη φορά μετά το 1978. Η συγκεκριμένη πρόταση μάλιστα θα δημιουργούσε και ένα ρεκόρ αφού θα ήταν η πρώτη φορά που δύο συνεχόμενες τελικές φάσεις Παγκοσμίου Κυπέλλου θα διεξάγονταν εκτός Ευρώπης.
Βραζιλία, Αργεντινή και Κολομβία είχαν εκδηλώσει την επιθυμία για να αναλάβουν, με την Αργεντινή να μην καταθέτει τελικά υποψηφιότητα. Η Κολομβία απέσυρε την υποψηφιότητα της τον Απρίλιο του 2007 και έτσι η Βραζιλία έγινε η πέμπτη χώρα μετά το Μεξικό, την Ιταλία, την Γαλλία και την Γερμανία που θα διοργάνωνε για δεύτερη φορά το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Σε σχέση με το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010 8 χώρες δεν έδωσαν το παρών οι Δανία, Νέα Ζηλανδία, Νότιος Κορέα, Παραγουάη, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία και Νότιος Αφρική. Η Βοσνία έκανε την παρθενική της εμφάνιση σε τελική φάση, ενώ επέστρεψαν το Ιράν, η Κόστα Ρίκα, το Βέλγιο, η Κολομβία, η Ρωσία, το Εκουαδόρ και η Κροατία.

Ρίο Ντε Τζανέιρο, Μπραζίλια, Σάο Πάολο, Φορταλέζα, Μπέλο Οριζόντε, Πόρτο Αλέγκρε, Σαλβαδόρ, Ρεσίφε, Κουιάμπα, Μανάους, Νατάλ και Κουριτίμπα απο τις 12 Ιουνίου έως τις 13 Ιουλίου φιλοξένησαν τους 64 αγώνες.

Στην πρώτη φάση έκπληξη αποτέλεσε ο αποκλεισμός της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας και κατόχου δύο συνεχόμενων ευρωπαϊκών το 2008 και το 2012 Ισπανίας στον 2ο όμιλο μένοντας τρίτη πίσω απο Ολλανδία και Χιλή, της Ιταλίας και της Αγγλίας στον 4ο που έμειναν πίσω απο Κόστα Ρίκα και Ουρουγουάη, και της Πορτογαλίας στον 7ο πίσω απο Γερμανία και Ηνωμένες Πολιτείες.

Βραζιλία και Κροατία απο τον 1ο, Κολομβία και Ελλάδα απο τον 3ο, Γαλλία και Ελβετία απο τον 5ο, Αργεντινή και Νιγηρία απο τον 6ο, Βέλγιο και Αλγερία απο τον 8ο συνέθεσαν το "πάζλ" της φάσης των "16".

Κολομβία(2-0 την Ουρουγουάη), Ολλανδία(2-1 το Μεξικό με εύστοχη εκτέλεση πέναλντι του Χούντελααρ στο 90+4'), Γαλλία(2-0 την Νιγηρία), Γερμανία(2-1 την Αλγερία στην παράταση με γκολ του Οζίλ στο 120'),Αργεντινή(1-0 την Ελβετία στην παράταση με γκολ του Ντι Μαρία στο 118'), Βέλγιο(2-1 στην παράταση τις Ηνωμένες Πολιτείες με γκολ του Λουκάκου στο 105') προκρίθηκαν ενώ δυο παιχνίδια κρίθηκαν στην διαδικασία των πέναλντι.

Το πρώτο ανάμεσα στην Βραζιλία και την Χιλή, με την κανονική διάρκεια και την παράταση να ολοκληρώνεται με 1-1(Νταβίντ Λουίζ στο 18' και Αλέξις Σάντσεζ στο 32' οι σκόρερς). Ο Ζούλιο Σέζαρ απέκρουσε αυτά των Πινίγια και Σάντσες, o Γουίλιαν αστόχησε και οΜπράβο απέκρουσε αυτό του Χούλκ.

Με το σκόρ στο 2-2 ο Νεϊμάρ ευστόχησε στο δικό του, ο Γιάρα όμως έστειλε την μπάλα στο δοκάρι και οι Βραζιλιάνοι πήραν την πρόκριση με 3-2 για την επόμενη φάση. Το έτερο παιχνίδι που κρίθηκε στα πέναλντι ήταν αυτό ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κόστα Ρίκα.

Στο 52' ο Ρουίς άνοιξε το σκόρ, στο 66' ο Ντουάρτε αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη κάρτα και στις καθυστερήσεις στο 90+1' ο Παπασταθόπουλος έστειλε το παιχνίδι στην παράταση. Τίποτα δεν άλλαξε και στα υπολειπόμενα τριάντα λεπτά οπότε η "ρώσικη ρουλέτα" θα έκρινε τον νικητή.

Στο 3-3, ο Τζόελ Κάμπελ ευστόχησε εν αντιθέσει με τον Φάνη Γκέκας ο οποίος νικήθηκε απο τον Κέιλορ Νάβας. Για τους "σέλε" απέμενε ο Ουμάνα ο οποίος δεν λάθεψε και με 5-3, έστειλε τους Κοσταρικανούς για πρώτη φορά στα προημιτελικά.

Εκεί όπου η Γερμανία χάρις στο γκολ του Χούμελς στο 13' νίκησε την Γαλλία με 1-0, η Βραζιλία με 2-1 την Κολομβία, η Αργεντινή το Βέλγιο με 1-0 χάρις στο γκολ του Ιγκουαίν, ενώ Ολλανδία και Κόστα Ρίκα έμειναν στο 0-0 σε κανονική διάρκεια και παράταση.

Λίγο πριν το τέλος της παράτασης ο Λούις Φαν Γκάαλ άλλαξε τον βασικό του τερματοφύλακα Σίλεσεν με τον Κρούλ, για την διαδικασία των πέναλντι. Μια κίνηση η οποία δικαιώθηκε αφού με τις αποκρούσεις του στα σουτ των Ρουίς και Ουμάνα έστειλε τους "οράνιε" στα ημιτελικά για δεύτερη συνεχόμενη φορά.

Στα ημιτελικά όπου ο "τυφώνας" Γερμανία "διέσυρε" την Βραζιλία με 7-1, Κρόος και Σίρλε πέτυχαν απο δύο τέρματα, Μίλερ, Κλόζε και Κεντίρα τα άλλα τέρματα, με τον Όσκαρ απλώς να μειώνει στο τέλος. Ήταν το περίφημο "Mineirazo"  σε αντιστοιχία με το "Maracanazo" που βίωσαν οι Βραζιλιάνοι το 1950 πάλι στην χώρα τους με την ήττα απο την Ουρουγουάη που τους είχε στερήσει το Κύπελλο.

Στον άλλο ημιτελικό Ολλανδία και Αργεντινή έμειναν χωρίς τέρματα τόσο στην κανονική διάρκεια όσο και στην παράταση. Στα πέναλντι πρωταγωνιστής ο Ρομέρο ο οποίος απέκρουσε αυτά των Φλάαρ και Σναιντερ και έτσι η "αλμπισελέστε" με 4-2 προκρίθηκε στον τελικό για πρώτη φορά μετά το 1990.

Στον μικρό τελικό η σαφώς επηρεασμένη Βραζιλία ηττήθηκε απο την Ολλανδία χωρίς να προβάλλει αντίσταση με 3-0. Στο "Μαρακανά" του Ρίο Ντε Τζανέιρο, παρουσία 74.738 θεατών Αργεντινή και Γερμανία να συναντιούνται για τρίτη φορά σε τελικό με τις δύο ομάδες να μετρούν απο μία νίκη το 1986 οι Λατινοαμερικάνοι, το 1990 οι Ευρωπαίοι.

Η ομάδα του Ρικάρντο Σαμπέγια έχασε σημαντικές ευκαιρίες με τους Ιγκουαίν και Παλάσιο, αντίστοιχα η ομάδα του Γιόακιμ Λέβ είδε την κεφαλιά του Χέβεντες να σταματάει στο δοκάρι και στο 113' έγινε η φάση που θα έκρινε τον τελικό.

Απο την μπαλιά του Σίρλε ο Γκέτσε αφού αρχικά στόπαρε την μπάλα με το στήθος στην συνέχεια με αριστερό βολέ νίκησε τον Ρομέρο στέλνοντας την μπάλα στα δίχτυα. Στην συνέχεια ο Μίλερ έχασε μεγάλη ευκαιρία να κάνει το 2-0,ενώ νωρίτερα ένα φάουλ του Μέσι ο οποίος και ανακηρυχθηκε κορυφαίος παίκτης του τελικού, πέρασε λίγο πάνω απο τα δοκάρια.

Το 1-0 έμεινε μέχρι το τέλος, η Γερμανία ανακηρύχθηκε για τέταρτη φορά Παγκόσμια Πρωταθλήτρια ισοφαρίζοντας τη Ιταλία, ενώ ο Γκέτσε έγινε ο νεαρότερος παίκτης που σκόραρε σε τελικό μετά το 1966 και τον Βόλφγκανγκ Βέμπερ  και ο πρώτος που σκοράρει ως αλλαγή.

Ήταν η πρώτη φορά που ευρωπαϊκή ομάδα κέρδιζε το τρόπαιο στην Λατινική Αμερική, ενώ ήταν η τρίτη συνεχόμενη κατάκτηση ευρωπαϊκής ομάδας ρεκόρ μετά την Ιταλία το 2006 και την Ισπανία το 2010.

Ο Μίροσλαβ Κλόζε με το γκολ που πέτυχε κόντρα στην Βραζιλία έφτασε τα 16 και ανέβηκε στην πρώτη θέση του πίνακα των σκόρερ σε τελική φάση,  ξεπερνώντας τον Ρονάλντο ο οποίος είχε 15. Πρώτος σκόρερ ήταν ο Κολομβιανός Χάμες Ροντρίγκες με 6 τέρματα, ο Μέσι πήρε την "Χρυσή Μπάλα", καλύτερος νέος παίκτης αναδείχθηκε ο Γάλλος Πολ Πογκμπά, ενώ η ομάδα που πήρε το βραβείο Fair Play ήταν η Κολομβία.

Την καλύτερη ομάδα αποτελούσαν οι Μάνουελ Νόιερ(Γερμανία), Μαρτσέλο(Βραζιλία), Ματς Χούμελς(Γερμανία), Νταβίντ Λουίζ(Βραζιλία), Τιάγκο Σίλβα(Βραζιλία), Άνχελ Ντι Μαρία(Αργεντινή), Τόνι Κρόος(Γερμανία), Χάμες Ροντρίγκες(Κολομβία), Νεϊμάρ(Βραζιλία), Λιονέλ Μέσι(Αργεντινή) και Τόμας Μίλερ(Γερμανία) με προπονητή τον Γερμανό Γιόακιμ Λέβ.  



       







  

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...