www.goahits.blogspot.com

Διεθνές ποδόσφαιρο όπως δεν έχετε ξαναδιαβάσει!

31/5/21

Απο το Πρωτάθλημα Νοτίου Αμερικής στο Copa America


Το 1975 ύστερα απο οκτώ χρόνια αποχής το Πρωτάθλημα Νοτίου Αμερικής επανήρθε με διαφορετικό σύστημα διεξαγωγής ανά τέσσερα χρόνια, με τις εννιά ομάδες να αγωνίζονται σε τρεις ομίλους και την πρωταθλήτρια ομάδα να περνάει απευθείας στους ημιτελικούς.


Μάλιστα οι αγώνες των ομίλων δεν γίνονταν σε μια χώρα όπως οι παλαιότερες διοργανώσεις ενώ αποφασίστηκε και η αλλαγή ονόματος της διοργάνωσης σε Copa America. Στον 1ο όμιλο συμμετείχαν Βραζιλία και Αργεντινή, με τους Βραζιλιάνους να παίρνουν την πρωτιά και την πρόκριση καταφέρνοντας μάλιστα να επικρατήσουν της "αλμπισελέστε" και στις δύο συναντήσεις σε Μπέλο Οριζόντε και Ροζάριο αντίστοιχα.

Στον 2ο όμιλο την πρόκριση την πήρε το Περού, και στον 3ο όμιλο η Κολομβία, και στους ημιτελικούς όπου τους περίμενε η Ουρουγουάη, το Περού θα αναμετριόταν με την Βραζιλία και η Κολομβία κόντρα στους προηγούμενους πρωταθλητές.

Στην Μπογκοτά οι γηπεδούχοι επικράτησαν με 3-0 της Ουρουγουάης ένα σκορ που κατάφεραν να το υπερασπιστούν στην ρεβάνς του Μοντεβίδεο, ενώ στον έτερο ημιτελικό οι "Ίνκας" επικράτησαν με 3-1 μέσα στο Μπέλο Οριζόντε και κατάφεραν να πάρουν την πρόκριση για τον μεγάλο τελικό παρά την ήττα με 0-2 στην Λίμα.

Στις 16 Οκτωβρίου στην Μπογκοτά η Κολομβία επικράτησε με 1-0 χάρις στο γκολ του Κάστρο στο 38', έξι ημέρες αργότερα στην Λίμα το Περού οι γηπεδούχοι επικράτησαν με 2-0 με τα γκολ των Όμπλιτας στο 18' και Ραμίρεζ στο 44'.

Οι δύο ομάδες είχαν απο μία νίκη και έτσι αποφασίστηκε να λύσουν τις διαφορές τους σε τρίτο παιχνίδι σε ουδέτερη έδρα. Έτσι στις 28 Οκτωβρίου στο Καράκας το Περού με το γκολ του Σοτίλ στο 25' θα κατακτούσε το δεύτερο και τελευταίο μέχρι σήμερα Κόπα Αμέρικα.

To 1979 την πρόκριση στα ημιτελικά πήραν οι Χιλή, Βραζιλία όπου και πάλι απέκλεισε την Αργεντινή με μία νίκη και μία ισοπαλία και Παραγουάη όπου και θα συναντούσαν το Περού.  Οι προηγούμενοι Πρωταθλητές αποκλείστηκαν απο τους Χιλιανούς γνωρίζοντας εντός έδρας ήττα στην Λίμα, ενώ στο Σαντιάγκο το ματς ήρθε ισόπαλο, ενώ στο ζευγάρι Παραγουάη-Βραζιλία οι "αλμπιρόχα" πήραν την πρόκριση με νίκη και ισοπαλία.

Παραγουάη και Χιλή μοιράστηκαν απο μία νίκη, χρειάστηκε και τρίτος αγώνας στο Μπουένος Άιρες όπου το ματς μετά και απο τα 120 λεπτά έληξε ισόπαλος χωρίς τέρματα. Τον τίτλο τον κατέκτησε η Παραγουάη λόγω των περισσοτέρων τερμάτων που πέτυχε, αφού είχε νικήσει στην Ασουνσιόν με 3-0 με τα τέρματα του Ρομέρο στο 12' και στο 85' και του Μορέλ στο 36', ενώ είχε γνωρίσει την ήττα στο Σαντιάγκο με 1-0 με το γκολ του Ρίβας στο 10'.

Το 1983 Ουρουγουάη, Βραζιλία και Περού συνόδεψαν την Παραγουάη στην ημιτελική φάση, με τους Πρωταθλητές να αποκλείονται απο την Βραζιλία με δύο ισοπαλίες 1-1 στην Ασουνσιόν(70' Μορέλ,88' Έντερ) και 0-0 στην Ουμπερλάντια, ενώ στο άλλο ζευγάρι η Ουρουγουάη απέκλεισε το Περού νικώντας στον πρώτο αγώνα στην Λίμα με 0-1 με το γκολ του Αγκιλέρα στο 65', ενώ στο Μοντεβίδεο  οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες 1-1(24' Μαλάσκεζ,49' Καμπρέρα).

Στους τελικούς η Ουρουγουάη επικράτησε με 2-0 της Βραζιλίας με τα τέρματα των Φραντσέσκολι στο 41' και Ντιόγκο στο 80', ενώ στο Σαλβαδόρ ήρθαν ισόπαλες με 1-1(23' Ζορζίνιο,77' Αγκιλέρα) με την "σελέστε" να κατακτάει τον 12ο τίτλο της, τον πρώτο μετά το 1967.

Το 1986 η Conmebol αποφασίζει να αλλάξει το σύστημα διεξαγωγής με την διοργάνωση πλέον να διεξάγεται ανά δύο χρόνια και η κάθε χώρα απο τις 10 θα αναλάμβανε κυκλικά την διοργάνωση με πρώτη διοργανώτρια το 1987 την Αργεντινή.

  
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...