www.goahits.blogspot.com

Διεθνές ποδόσφαιρο όπως δεν έχετε ξαναδιαβάσει!

5/6/21

1995: Η διοργάνωση των πέναλντι


Ύστερα απο 27 χρόνια η Ουρουγουάη ανέλαβε την διοργάνωση του Copa America με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Μεξικό να καλούνται για δεύτερη συνεχόμενη φορά απο την Conmebol. Όπως και τότε έτσι και τώρα η "σελέστε" εκμεταλεύτηκε την έδρα και κατέκτησε τον 14ο τίτλο της ισοφαρίζοντας την Αργεντινή στον σχετικό πίνακα.

Απο τις 5 έως τις 23 Ιουλίου στις πόλεις Μοντεβίδεο, Μαλντονάντο, Ριβέρα και Παισαντού οι 12 ομάδες διεκδίκησαν την 37η έκδοση του Copa America. Στον 1ο όμιλο Ουρουγουάη, Παραγουάη και Μεξικό, στον 2ο όμιλο η Βραζιλία και η Κολομβία, και στον 3ο όμιλο οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αργεντινή και η Βολιβία ήταν οι οκτώ ομάδες που συμπλήρωσαν το παζλ των προημιτελικών   

Απο τους αγώνες των ομίλων ξεχώρισε η μεγάλη νίκη των Αμερικάνων επί της κατόχου Αργεντινής με 3-0 χάρις στα τέρματα των Κλόπας στο 20', Λάλας στο 31' και Γουινάλντα 58'. Στην προημιτελική φάση οι τρεις απο τις τέσσερις συναντήσεις κρίθηκαν στην διαδικασία των πέναλντι με μόνη εξαίρεση την Ουρουγουάη η οποία επικράτησε της Βολιβίας με 2-1(1' Οτέρο,30' Φονσέκα,71' Σάντσεζ).

Στο Μοντεβίδεο Κολομβία και Παραγουάη έμειναν στο 1-1(26' Βιγιαμαγιόρ,53' Ρινκόν) και στην παράταση και στα πέναλντι o Χιγκίτα απέκρουσε το πέναλντι του Γκαμάρα και με 5-4 έδωσε την πρόκριση στους "καφετέρος". Στο Παισαντού είχαμε το ντέρμπι της Concacaf  ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Μεξικό με τις δύο ομάδες να αναδεικνύονται ισόπαλοι με 0-0 σε κανονική διάρκεια και παράταση, με την "τρί" να μένει με δέκα παίκτες στο 88' λόγω αποβολής του Γκαρσία Άσπε.

Ερμοσίγιο και Κογιότε "νικήθηκαν" απο τον Φρίντελ και με 4-2 στα πέναλντι οι "γιάνκις" πήραν την πρόκριση. Τέλος στην Ριβέρα Βραζιλία και Αργεντινή αναμετρήθηκαν και όπως στην προηγούμενη διοργάνωση η πρόκριση κρίθηκε στην "ρώσικη ρουλέτα". 

Στην κανονική διάρκεια όπου οι δύο ομάδες έμειναν με δέκα παίκτες λόγω αποβολής των Σέζαρ Σαμπαίο στο 45' και Αστράδα στο 85', η Αργεντινή προηγήθηκε με τον Μπάλμπο στο 2', η Βραζιλία ισοφάρισε με τον Εντμούντο στο 9', ο Μπατιστούτα στο 29' έκανε το 2-1, και στο 81' ο Τούλιο ισοφάρισε σε 2-2.

Στην παράταση δεν άλλαξε τίποτα και πλέον τα πάντα θα κρίνονταν στα πέναλντι, εκεί όπου οι "καριόκας" πήραν "εκδίκηση" για τον προ διετίας αποκλεισμό και με 4-2 πήραν την πρόκριση αφού Σιμεόνε και Φάμπρι αστόχησαν, ενώ για την Βραζιλία είχε αστοχήσει ο Άντρε Κρούζ.

Στους ημιτελικούς η Ουρουγουάη με τα τέρματα των Αντινόλφι στο 51' και Οτέρο στο 70' νίκησε την Κολομβία, ενώ η Βραζιλία με το γκολ του Αλνταίρ στο 13' υπερκέρασε το εμπόδιο των Ηνωμένων Πολιτειών. Στο ματς της τρίτης θέσης η Κολομβία "διέλυσε" τις Ηνωμένες Πολιτείες με 4-1(30' Κινόνες,38' Βαλντεράμα,50' Ασπρίγια,52' (πεν.) Μούρ,76' Ρινκόν).

Στον μεγάλο τελικό στο "Σεντενάριο" η Βραζιλία προηγήθηκε στο 30' με τον Τούλιο και την Ουρουγουάη να ισοφαρίζει στο 51' με τον Μπενγκοετσέα. Ο τελικός οδηγήθηκε στην παράταση και απο εκεί στα πέναλντι, όπου με 5-3 πήρε τον τίτλο, αφού ο Άλβεζ απέκρουσε το πέναλντι του Τούλιο και ο Μαρτινεζ "σφράγισε" την νίκη.
   

  
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...