www.goahits.blogspot.com

Διεθνές ποδόσφαιρο όπως δεν έχετε ξαναδιαβάσει!

5/12/20

Όσκαρ Μίγκεζ O "παπαγάλος"

Μαζί με τον Αλσίντες Γκίγκια και τον Χουάν Αλμπέρτο Σκιαφίνο, ο Όσκαρ Μίγκεζ αποτέλεσαν την σούπερ-επιθετική τριάδα που οδήγησε την Ουρουγουαή στην δεύτερη κατάκτηση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Παράλληλα είναι μέχρι και σήμερα ο κορυφαίος σκόρερ της "σελέστε" σε τελικές φάσεις Παγκοσμίων Κυπέλλων.

Γεννήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου του 1927 στην πόλη Αρτίγκας και απο πολύ μικρός ασχολήθηκε με το ποδόσφαιρο ενώ παράλληλα δουλεύε ως διανομέας γάλακτος. Αραίκουα και Ναρανίτας το 1943 ήταν οι πρώτες του ομάδες και το 1948 θα ενταχθεί στις μικρές ομάδες της Πενιαρόλ.

Ο τότε προπονητής του Ράντολφ Γκάλογουει πολύ σύντομα θα τον προβιβάσει στην πρώτη ομάδα εντυπωσιασμένος απο την τεχνική του κατάρτιση. Θα παραμείνει στους "μάνιας" μέχρι το 1959 κατακτώντας έξι Πρωταθλήματα το 1949, το 1951, το 1953, το 1954, το 1958 και το 1959. Αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της κατηγορίας το 1948 και το 1949, έχοντας σε 137 παιχνίδια πετύχει 107 γκολ. 

Ακόμα αγωνίστηκε στην περουβιανή Σπόρτιγκ Κριστάλ το 1960 για έξι μήνες παίζοντας σε 18 παιχνίδια βρίσκοντας δίχτυα 10 φορές, και αφού πέρασε το 1961 από τους Ράμπλα Τζούνιορς όπου είχε συμπαίκτη του τον Αργεντίνο Άνχελ Λαμπρούνα, έκλεισε την καριέρα του στην Colon Futbol Club ομάδα δεύτερης κατηγορίας .

Με τους "charruas" έκανε ντεμπούτο στις 30 Απριλίου του 1950 σε φιλικό παιχνίδι στο Ρίο Ντε Τζανέιρο απέναντι στην Παραγουάη. Στα γήπεδα της Βραζιλίας το 1950 ο Μίγκεζ αγωνίστηκε και στα τέσσερα παιχνίδια πετυχαίνοντας τρία γκολ απέναντι στην Βολιβία και αλλά δύο απέναντι στην Σουηδία που όμως ήταν ιδιαίτερα κρίσιμα αφού επέτρεψαν στην Ουρουγουάη να διατηρήσει τις ελπίδες της για κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου μιας και οι Σκανδιναβοί προηγούνταν με 2-0.

Παρότι δεν σκόραρε στον αγώνα που έμελλε να αναδείξει την Ουρουγουάη παγκόσμια πρωταθλήτρια με τα 5 τέρματα αναδείχθηκε δεύτερος σκόρερ της διοργάνωσης πίσω μόνο από τον Αντεμίρ που είχε 8.

Πήρε μέρος σε άλλη μία τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1954 στην Ελβετία όπου αγωνίστηκε σε τρία παιχνίδια απέναντι στην Τσεχοσλοβακία όπου πέτυχε 1 γκολ, την Σκοτία που σκόραρε δις και την Αγγλία.

Απέναντι στην "Γηραιά Αλβιώνα" ήταν άτυχος αφού τραυματίστηκε και η απουσία του έγινε αισθητή στον ημιτελικό απέναντι στην Ουγγαρία, ενώ δεν αγωνίστηκε και στον μικρό τελικό απέναντι στην Αυστρία. Κατέκτησε το Πρωτάθλημα Νοτίου Αμερικής το 1956 όπου μάλιστα ψηφίστηκε καλύτερος παίκτης της διοργάνωσης.

Άν και αγωνίστηκε σε παιχνίδια της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1958, η τελευταία του εμφάνιση καταγράφεται στις 30 Απριλίου του 1958 σε φιλικό παιχνίδι στο Μπουένος Άιρες απέναντι στην Αργεντινή. Συνολικά αγωνίστηκε με τα χρώματα της Ουρουγουάης 39 φορές πετυχαίνοντας 27 τέρματα που τον φέρνει στην πέμπτη θέση της σχετικής λίστας.

Με τα 8 τέρματα που πέτυχε σε Βραζιλία και Ελβετία αντίστοιχα o "Cotorra(σ.σ. παπαγάλος)" είναι ο πρώτος σκόρερ της σε τελικές φάσεις Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Παρότι υπήρχαν προτάσεις από ευρωπαϊκούς συλλόγους για να κάνει το μεγάλο βήμα ο ίδιος δεν τις αποδέχτηκε προτιμώντας να μείνει στην Λατινική Αμερική. "Έφυγε" από την ζωή στις 19 Αυγούστου του 2006 λόγω ενός καρδιακού νοσήματος.   

     





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...