www.goahits.blogspot.com

Διεθνές ποδόσφαιρο όπως δεν έχετε ξαναδιαβάσει!

23/6/16

2016 Η φάση των ομίλων


Η απόφαση της UEFA για αύξηση των ομάδων απο 16 σε 24, έδωσε την δυνατότητα και σε ομάδες που για πρώτη φορά ή ύστερα απο πολλά χρόνια να λάβουν μέρος σε τελική φάση ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Μία ακόμα συνέπεια ήταν να προστεθεί η φάση των "16" αφού πέρα απο τις δύο πρώτες ομάδες των έξι ομίλων την πρόκριση έπαιρναν και οι τέσσερις καλύτερες τρίτες.


Για αρκετούς πάντως αυτή η προσθήκη ευθύνεται για το γεγονός ότι δεν είδαμε να επιτυγχάνονται πολλά τέρματα και αρκετές ομάδες να παίζουν ποδόσφαιρο σκοπιμοτήτων για να πετύχουν τον στόχο τους.


Συνολικά στους 36 αγώνες που διεξήχθησαν επιτεύχθηκαν 69 τέρματα με το μέσο όρο των 1,92 τερμάτων να είναι ο χαμηλότερος μέσος όρος μετά το 1992 όπου βέβαια ήταν λιγότερα τα παιχνίδια. Μάλιστα απο αυτά τα 45 γκολ σημειώθηκαν στο δεύτερο ημίχρονο και αρκετά απο αυτά στο τελευταίο τέταρτο του παιχνιδιού.

Ξεκινώντας απο τον 1ο όμιλο οι οικοδεσπότες Γάλλοι τα βρήκαν "σκούρα" απέναντι σε Ρουμάνους και Αλβανούς, αφού κατάφεραν να πάρουν την νίκη στο μεν πρώτο παιχνίδι χάρη σε γκολ του Παγιέ στο 89' στο δε δεύτερο στο 90' με τον Γκριεζμάν για να "κλειδώσει" την νίκη με τον μέσο της Γουέστ Χάμ.

Στο ματς που θα έκρινε την πρώτη θέση οι "τρικολόρ" έμειναν στο 0-0 αν και είχαν δύο δοκάρια με τους Πογκμπά και Παγιέ, ένα αποτέλεσμα που έδωσε την απευθείας πρόκριση στους σταθερούς Ελβετοί οι οποίοι στην πρεμιέρα είχαν κερδίσει τους Αλβανούς, και έμειναν στο 1-1 με τους Ρουμάνους.

Η ομάδα του Τζιάνι Ντε Μπιάσι ήταν αξιόμαχη λύγισε δύσκολα τόσο απο την Ελβετία όσο και απο την Γαλλία, και με "χρυσό" σκόρερ τον Σαντίκου πανηγύρισε την πρώτη της νίκη σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης, με την κυβέρνηση της χώρας να υπόσχεται πριμ 1 εκατομμυρίου ευρώ και διπλωματικά διαβατήρια.

Για ένα ακόμα Euro η Ρουμανία δεν μπόρεσε να γευτεί τη χαρά μιας νίκης η τελευταία της νίκη χρονολογείται απο το 2000 και με συγκομιδή μόλις ένα βαθμό επέστρεψε άπρακτη στο Βουκουρέστι, αφού ηττήθηκε και στο τελευταίο ματς απο την Αλβανία.

Στον 2ο όμιλο η Ουαλία όχι μόνο βρέθηκε σε μεγάλη διοργάνωση ύστερα απο 58 χρόνια(τελευταία της παρουσία στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1958 στην Σουηδία) αλλά με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Γκάρεθ Μπέιλ που πέτυχε τρία τέρματα νίκησε την Σλοβακία και την Ρωσία και κατέκτησε την πρώτη θέση στον όμιλο της.

Ακολούθησε η Αγγλία στην δεύτερη θέση η οποία για μία ακόμη φορά δεν μπόρεσε να νικήσει στην πρεμιέρα της σε Euro αφού απέναντι στην Ρωσία ισοφαρίστηκε στις καθυστερήσεις απο τον Βασίλι Μπερεζούτσκι. 

Στο βρετανικό ντέρμπι με την Ουαλία παρότι βρέθηκε πίσω στο σκορ κατάφερε να ανατρέψει το εις βάρος της σκορ και με τους Βάρντι και Στάριτζ στις καθυστερήσεις να πάρει την νίκη, ενώ απέναντι στην Σλοβακία είχε τις ευκαιρίες αλλά δεν μπόρεσε να νικήσει τον Κόζατσικ και το 0-0 παρέμεινε στερώντας της την πρώτη θέση.

Η Σλοβακία στην πρώτη της συμμετοχή σε τελική φάση πέτυχε την πρώτη της νίκη κόντρα στην Ρωσία, ηττήθηκε απο την Ουαλία και απέναντι στην Αγγλία κατάφερε να πάρει τον βαθμό που κατά ένα μεγάλο ποσοστό της έδωσε την πρόκριση ως μία απο τις τέσσερις καλύτερες τρίτες.

Η μεγάλη απογοήτευση αν μη τι άλλο ήταν η Ρωσία που σε κανένα απο τα τρία παιχνίδια  δεν έδειξε σε καλή κατάσταση και ο επόμενος προπονητής της μιας και ο Λεονίντ Σλούτσκι αποχώρησε απο την τεχνική της ηγεσία θα έχει πολλή δουλειά, ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου που διεξάγεται στην χώρα της για να παρουσιάσει ένα καλύτερο πρόσωπο.

Στον 3ο όμιλο Γερμανοί και Πολωνοί ισοβάθμησαν στην πρώτη θέση, οι Βορειοιρλανδοί πέτυχαν την πρώτη τους νίκη σε τελική φάση μετά απο 30 χρόνια, με τους Ουκρανούς να απογοητεύουν αφού είναι η μοναδική ομάδα που τερμάτισε χωρίς βαθμό και χωρίς να πετύχει κάποιο γκολ.

Πριν την έναρξη του τελευταίου αγώνα με την Πολωνία ο Μικχάιλο Φομένκο δήλωνε ότι αυτό θα ήταν το τελευταίο του παιχνίδι στον πάγκο της Εθνικής Ουκρανίας και τον Αντρέι Σεφτσένκο να φέρεται να είναι ο αντικαταστάτης του 67χρονου προπονητή.

Στον 4ο όμιλο οι Ισπανοί με τις δύο νίκες επί της Τσεχίας και της Τουρκίας κρατούσαν στα χέρια τους την πρώτη θέση απέναντι στην Κροατία η οποία απέναντι στην Τσεχία είδε το 0-2 να γίνεται 2-2 ύστερα απο εύστοχη εκτέλεση πένλαντι του Νέτσιντ.

Οι Ίβηρες μάλιστα πήραν και προβάδισμα με τον Μοράτα μόλις στο 7' αλλά οι Βαλκάνιοι κατάφεραν να ισοφαρίσουν με τον Κάλινιτς στο 45. Στο 72' ο Βρσάλικο έκανε πέναλντι στον Σίλβα με τον Σούμπασιτς να νικάει τον Σέρχιο Ράμος απο τα 11 βήματα και στο 87' ο Πέρισιτς να διαμορφώνει το τελικό 2-1 δίνοντας στους Κροάτες την πρώτη θέση, και τους Ισπανούς να γνωρίζουν την πρώτη ήττα σε τελική φάση απο το 2004 όταν και είχαν ηττηθεί απο τους Πορτογάλους και είχαν μείνει εκτός συνέχειας.

Στο άλλο ματς οι Τούρκοι που δέχτηκαν την έντονη κριτική απο κόσμο αλλά και δημοσιογράφους για τις ήττες και τις κακές εμφανίσεις των πρώτων ματς με τον αρχηγό Αρντά Τουράν μάλιστα να αποδοκιμάζεται στο παιχνίδι με την Ισπανία και η οικία του στην Βαρκελώνη  να δέχεται επίθεση με αβγά, κατάφεραν να πάρουν την νίκη κόντρα στην Τσεχία με τα γκολ των Γιλμάζ και Τουφάν η οποία όμως όπως αποδείχτηκε ήταν χωρίς αντίκρυσμα.

Στον 5ο όμιλο οι Ιταλοί με τις δύο νίκες επί Βελγίου και Σουηδίας αντίστοιχα,  "καπάρωσαν" την πρώτη θέση του ομίλου με τους Βέλγους να τους ακολουθούν και τους Ιρλανδούς με το γκολ του Μπρέιντι στο 85' να επικρατούν των "ατζούρι" την τελευταία αγωνιστική και να παίρνουν αυτοί το τελευταίο εισιτήριο για τους "16".

Στον 6ο όμιλο απο τα έξι ματς τα τέσσερα έληξαν ισόπαλα με τις Ουγγαρία και Ισλανδία να επικρατούν της Αυστρίας. Απο την άλλη πλευρά οι Πορτογάλοι λίγο έλειψαν να μείνουν εκτός της φάσης των "16" αφού στο τελευταίο ματς κόντρα στους Μαγυάρους  βρέθηκε πίσω στο σκόρ τρεις φορές αλλά ισάριθμες ισοφάρισε και με αυτό τον πόντο "κλείδωσε" την πρόκριση.

Οι Μαγυάροι οι οποίοι στην επιστροφή τους σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος απο το 1972 και σε μεγάλη διοργάνωση απο το 1986 ήταν ιδιαίτερα ανταγωνιστικοί καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση ισοβαθμώντας με τους πρωτάρηδες Ισλανδούς οι οποίοι και αυτοί κατάφεραν να πάρουν το εισιτήριο για την επόμενη φάση.

Παράλληλα ο Ρονάλντο έγινε ο πρώτος παίκτης που σκοράρει σε τέσσερις διοργανώσεις Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, ο πρώτος σε συμμετοχές στην Εθνική Πορτογαλίας με 128 ξεπερνώντας τον Λουίς Φίγκο, ενώ ταυτόχρονα συμπλήρωσε 17 εμφανίσεις σε τελική φάση ξεπερνώντας στην πρώτη θέση τους Λιλιάν Τιράμ και Έντουιν Φαν Ντε Σάρ.   


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...