www.goahits.blogspot.com

Διεθνές ποδόσφαιρο όπως δεν έχετε ξαναδιαβάσει!

12/11/20

Έντσο Φραντσέσκολι "El Principe"

Ήταν το παιδικό είδωλο του Ζινεντίν Ζιντάν και θέλοντας να τον τιμήσει ο πολύ μεγάλος Γάλλος πoδοσφαιριστής έδωσε το όνομα Έντσο σε έναν από τους γιους του. Ο "εγκέφαλος" της "σελέστε" Έντσο Φραντσέσκολι αν και Ουρουγουανός λατρεύτηκε όσο κανένας άλλος από τους οπαδούς της Ρίβερ Πλέιτ δίνοντας του το παρατσούκλι "El Principe(σ.σ. ο πρίγκηπας)".

Γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου του 1961 στο Μοντεβίδεο και παρότι ήταν οπαδός της Πενιαρόλ δεν φόρεσε ποτέ την φανέλα της αφού τον απέρριψαν λόγω του ότι ήταν αδύνατος. Μετά από συστάσεις του παιδικού του φίλου Γκουστάβο Περντόμο τον δέχονται στις ακαδημίες των Μοντεβίδεο Γουόντερερς. Η πρόοδος του είναι ραγδαία, υπογράφει αμέσως επαγγελματικό συμβόλαιο, και αγωνίζεται για δύο χρόνια με την φανέλα της έχοντας 74 συμμετοχές και 20 γκολ. 

Το 1983 η Ρίβερ Πλέιτ παρατηρώντας τον στο Κόπα Λιμπερταδόρες της προηγούμενης χρονιάς έρχεται σε επαφή με την διοίκηση των Γουόντερερς για την απόκτηση του. Άν και αρχικά οι Ουρουγουανοί δεν συμφωνούν με τους Αργεντίνους στο θέμα των δόσεων σε μια θυελλώδη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου παρουσία και του ίδιου του ποδοσφαιριστή αποφασίζουν τελικά να δεχτούν το ποσό των 300.000 δολαρίων και έτσι του δίνεται η άδεια να μεταβεί στο Μπουένος Άιρες.

Κάθε αρχή και δύσκολη στο "Μονουμεντάλ" όπου αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα προσαρμογής και τραυματισμών σε μια εποχή που και η ίδια η ομάδα σπαράσσεται από οικονομικά προβλήματα. Ακόμα και η αλλαγή προπονητή από τον Μάρτιν Πάντο στον Λουίς Κουμπίγια δεν φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα αφού ο Φραντσέσκολι δεν υπολογίζεται και μάλιστα υπήρχε η σκέψη να δοθεί στην Ντεπορτίβο Κάλι. 

Δεν αποδέχεται την πρόταση αφού είναι αποφασισμένος να παλέψει ακόμα και όταν τον μεταθέτουν από την οργάνωση του παιχνιδιού στην θέση του 8αριού. Η έλευση του Έκτορ Βέιρα "ανακατεύει την τράπουλα", τον φέρνει πιο κοντά στην περιοχή και τα αποτελέσματα φαίνονται άμεσα αφού αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ στο Μετροπολιτανο του 1984, παίκτης της χρονιάς για την Νότια Αμερική επίσης το 1984, και παίκτης της χρονιάς για την Αργεντινή το 1985.

Θα ακολουθήσει η κορυφαία χρονιά στην πρώτη αυτή περίοδο στην Ρίβερ Πλέιτ όταν και θα κατακτήσει το Πρωτάθλημα του 1986 και παράλληλα θα αναδειχτεί πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης. Τα κατορθώματα του κυρίως με την Εθνική Ουρουγουάης πείθουν τους υπευθύνους της Ρασίγκ Παρί να κινηθούν το καλοκαίρι του 1986 για την απόκτηση του με μια δελεαστική πρόταση που έφτανε στο ύψος των 4 εκατομμυρίων δολαρίων. 

Οι δύο πλευρές έρχονται σε συμφωνία, ο Φραντσεσκόλι κάνει το υπερατλαντικό ταξίδι και στους "πιγκουίνους" θα κάτσει τρία χρόνια, έχοντας 93 συμμετοχές και 32 γκολ. Το καλοκαίρι του 1989 η Μαρσέιγ τον φέρνει στο "Βελοντρόμ" με την οποία πανηγυρίζει το Πρωτάθλημα του 1990, ανακηρύσσεται κορυφαίος ξένος του Πρωταθλήματος, ενώ φτάνει και στην ημιτελική φάση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών όπου αποκλείεται από την Μπενφίκα.

Αγωνίστηκε μόνο μια χρονιά στην Μασσαλία με 40 συμμετοχές και 11 γκολ, αφού το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς η Κάλιαρι τον κάνει δικό της. Στην Σαρδηνία μένει έως και το 1993 έχοντας 100 συμμετοχές και 22 γκολ, και ολοκληρώνει την ευρωπαϊκή του περιοδεία την περίοδο 1993-1994 στην Τορίνο με την φανέλα της οποίας αγωνίζεται σε 33 παιχνίδια πετυχαίνοντας 5 γκολ.

Η υπόσχεση που είχε δώσει στους οπαδούς των "μιλιονάριος" ότι  θα ολοκληρώσει την ποδοσφαιρική του καριέρα στην Ρίβερ Πλέιτ παίρνει σάρκα και οστά και το 1994 επιστρέφει στο Μπουένος Άιρες. Η τριετία από το 1994 έως το 1997 θα είναι ακόμα καλύτερη από την πρώτη περίοδο.

 Θα φτάσει στην κατάκτηση των Απερτούρα του 1994, του 1996 και του 1997 και του Κλαουζούρα του 1997, του Κόπα Λιμπερταδόρες του 1996, και του Supercopa Sudamericana του 1997 και θα κερδίσει το παρατσούκλι "El Imenso(σ.σ. ο τεράστιος)"

Πέρα όμως απο τις ομαδικές διακρίσεις ο ίδιος ο Φραντσεσκόλι θα αναδειχθεί πρώτος σκόρερ στο Απερτούρα του 1994, και το 1995 θα αναδειχθεί παίκτης της χρονιάς τόσο στην Αργεντινή όσο και στην Νότια Αμερική. Θα κλείσει την καριέρα του με την φανέλα των "La Banda" με συνολικό απολογισμό 236 παιχνίδια και 137 γκολ που τον φέρνει στην έκτη θέση των σκόρερ όλων των εποχών.

Στις 20 Φεβρουαρίου του 1982 στην Καλκούτα απέναντι στην Νότιος Κορέα κάνει το ντεμπούτο του με την εθνική ομάδα της χώρας του στο πλαίσιο του Nehru Cup. Ένα χρόνο αργότερα πανηγύρισε την κατάκτηση του Κόπα Αμέρικα επικρατώντας στους διπλούς τελικούς της Βραζιλίας όπου μάλιστα στο πρώτο παιχνίδι στο "Σεντενάριο" είχε σκοράρει ενώ αναδείχθηκε και καλύτερος παίκτης της διοργάνωσης.

Στα γήπεδα του Μεξικό το 1986 έκανε την πρώτη του εμφάνιση σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου όπου αγωνίστηκε και στα τέσσερα παιχνίδια σκοράροντας απέναντι στην Δανία, αλλά στην φάση των "16" η Αργεντινή υπερκέρασε το εμπόδιο της.

Το 1987 αναδείχτηκε για δεύτερη φορά Πρωταθλητής Νοτίου Αμερικής όταν στον τελικό του Μπουένος Άιρες επικράτησε της Χιλής, ενώ το 1989 έπαιξε σε έναν ακόμα τελικό του Κόπα Αμέρικα με την Βραζιλία να κατακτάει το τρόπαιο.

Πήρε μέρος για δεύτερη συνεχόμενη φορά σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1990 όπου και πάλι έφτασε στην φάση των "16" όμως η οικοδέσποινα Ιταλία του στέρησε την δυνατότητα να προχωρήσει παραπέρα στην διοργάνωση.

Συμμετείχε στο Κόπα Αμέρικα του 1993 και δύο χρόνια αργότερα "εντός έδρας" φτάνει στην τρίτη κατάκτηση του τροπαίου, πετυχαίνει δύο τέρματα και αναδεικνύεται για δεύτερη φορά στην καριέρα του κορυφαίος παίκτης της διοργάνωσης.

Στις 20 Αυγούστου του 1997 στο Μοντεβίδεο απέναντι στην Χιλή για την προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1998 πραγματοποιεί την 73η και τελευταία του εμφάνιση έχοντας και 17 γκολ. 

Το 2002 θα μετακομίσει στο Μαϊάμι όπου το 2003 θα δημιουργήσει μαζί με τον φίλο του επιχειρηματία Φρανσίσκο Πάκο Κασάλ και τον πρώην συμπαίκτη του Νέλσον Γκουτιέρες τον τηλεοπτικό σταθμό Gol Tv. To 2010 θα είναι σχολιαστής του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Νοτίου Αφρικής για λογαριασμό του αργεντίνικου καναλιού Channel 7 που έχει έδρα το Μπουένος Άιρες.

Για πολλά χρόνια ήταν πρεσβευτής της UNICEF στην Ουρουγουάη, ενώ ήταν αντιπρόεδρος στην εταιρία Goal TV αλλά και στην Tenfield S.A. Άν και πολλές φορές του ζητήθηκε  να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Ρίβερ Πλέιτ ο ίδιος αρνήθηκε, αφήνοντας πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναλάβει πόστο μάνατζερ.

Ο Ροδόλφο Ντ' Ονόφριο θα αναλάβει την προεδρία της Ρίβερ και θα κάνει την κίνηση ούτως ώστε να αναλάβει το πόστο του γενικού διευθυντή. Απο τις πρώτες του κινήσεις ήταν η πρόσληψη του Μαρσέλο Γκαγιάρδο στην τεχνική ηγεσία, μια κίνηση που θα αποδώσει τα μέγιστα ειδικά σε επίπεδο Νοτίου Αμερικής.    

    





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...