www.goahits.blogspot.com

Διεθνές ποδόσφαιρο όπως δεν έχετε ξαναδιαβάσει!

13/8/21

Άλαν Σίρερ Ο τοπ σκόρερ της Premier League

Είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Premier League με 260 τέρματα και για αυτόν τον λόγο τον Απρίλιο του 2021 ήταν απο τους πρώτους που εισήρθαν στο Hall of Fame της Premier League.  Ο Άλαν Σίρερ είναι ένας απο τους κορυφαίους σκόρερ που ανέδειξε το αγγλικό ποδόσφαιρο γενικότερα, μάλιστα το 1996 κατέλαβε την τρίτη θέση στην ψηφοφορία τόσο της Χρυσής Μπάλας απο το France Football αλλά και στην αντίστοιχη της FIFA.

Γεννήθηκε στις 13 Αυγούστου του 1970 στο προάστιο Γκόσφορθ του Νιουκάστλ και με την παρότρυνση του πατέρα του ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο ως κεντρικός μέσος. Με το σχολείο του ως αρχηγός θα κατακτήσει ένα τουρνουά στο Σεντ Τζέιμς Παρκ και στην συνέχεια θα ενταχθεί στη  ερασιτεχνική ομάδα Wallsend Boys Club.

Εκεί θα τον εντοπίσει ο σκάουτερ της Σαουθάμπτον Τζακ Χίξον και ο οποίος θα τον προσκαλέσει στα καλοκαιρινά προπονητικά καμπ της ομάδας νέων των "Αγίων". Θα δοκιμαστεί και στις Γουέστ Μπρόμιτς Άλμπιον, Μάντσεστερ Σίτι και Νιουκάστλ, αλλά η Σαουθάμπτον είναι αυτή που θα του προσφέρει συμβόλαιο τον Απρίλιο του 1986.

Σύντομα θα προβιβαστεί στην πρώτη ομάδα με την οποία θα κάνει ντεμπούτο στις 26 Μαρτίου του 1988 κόντρα στην Τσέλσι για την πρώτη κατηγορία. Δύο εβδομάδες αργότερα κόντρα στην Άρσεναλ θα πετύχει χατ-τρικ και σε ηλικία 17 ετών και 240 ημερών θα γίνει ο νεαρότερος ποδοσφαιριστής που θα πετύχει χατ-τρικ σπάζοντας το ρεκόρ του Τζίμι Γκρίβς.

Θα αναδειχθεί παίκτης της χρονιάς για το 1991, θα χριστεί διεθνής με την U-21 ενώ το όνομα του θα συνδεθεί με μετακίνηση είτε προς την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είτε προς την Λίβερπουλ. Όμως ούτε οι "κόκκινοι διάβολοι", ούτε οι "κόκκινοι" κατάφεραν να τον κάνουν δικό τους, αφού η Μπλάκμπερν τον Ιούλιο του 1992 θα τον κάνει δικό της προσφέροντας το ποσό των 3.6 εκατομμυρίων λιρών.

Θα αποχαιρετήσει το "Ντέλ" έχοντας σε 158 παιχνίδια πετύχει 43 γκολ, θα είναι όμως άτυχος με τα "ρόδα" στην πρώτη χρονιά αφού θα χάσει την μισή λόγω σπασίματος στον αριστερό πρόσθιο χιαστό. Θα επανέρθει δριμύτερος, θα βοηθήσει την Μπλάκμπερν να καταταγεί δεύτερη στο Πρωτάθλημα και την επομένη 1994-1995 θα πετύχει 34 γκολ πρώτος σκόρερ, οδηγώντας την στον τίτλο του Πρωταθλήματος.

Την περίοδο 1995-1996 θα αναδειχθεί πρώτος σκόρερ της Premier με 31 τέρματα και μετά τις εμφανίσεις του στο EURO 1996 , Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Ρεάλ Μαδρίτης θα ενδιαφερθούν για την απόκτηση του όμως στις 30 Ιουλίου του 1996 η Νιούκαστλ η ομάδα που υποστήριζε απο μικρός θα δαπανήσει 15 εκατομμύρια λίρες για να τον κάνει δικό της "σπάζοντας" το παγκόσμιο ρεκόρ μετεγγραφής ενός ποδοσφαιριστή.

Θα αφήσει το "Ίγουντ Πάρκ" έχοντας πετύχει 130 γκολ σε 171 συμμετοχές και στο "Σεντ Τζέιμς Πάρκ" στην πρώτη του χρονιά θα αναδειχθεί πρώτος σκόρερ για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Θα βρεθεί σε δύο συνεχόμενους τελικούς Κυπέλλου το 1998 και το 1999 αλλά θα τους χάσει αμφότερους απο Άρσεναλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Θα έρθει σε κόντρα με τον Ρούουντ Γκούλιτ την σεζόν 1999-2000 που θα τον παραγκωνίσει αλλά με την έλευση του Μπόμπι Ρόμπσον θα βρεί την θέση του στο βασικό σχήμα και πάλι. Άλλωστε ο Ρόμπσον τον καιρό που ήταν στην Μπαρτσελόνα το 1997 κατέθεσε επίσημη πρόταση για να τον φέρει στην Βαρκελώνη με το ποσό των 20 εκατομμυρίων λιρών, αλλά ο τότε προπονητής της Νιουκάστλ Κένι Νταλγκλις την απέρριψε.

Τον Ιανουάριο του 2005 ο Σίρερ σκεφτόταν έντονα το ενδεχόμενο να αποσυρθεί αλλά ο ο Γκρέιαμ Σούνες το  μετάπεισε να παρατείνει την καριέρα του. Η περίοδος 2005-2006 θα είναι η τελευταία του κατα την διάρκεια της οποίας θα σπάσει το ρεκόρ του Τζάκι Μίλμπερν που είχε φτάσει τα 200 γκολ.

Λόγω τραυματισμού θα χάσει τα τρία τελευταία παιχνίδια της σεζόν και με απολογισμό 405 παιχνίδια και 206 γκολ πρώτος σκόρερ στην ιστορία των "καρακάξων" θα τερματίσει την καριέρα του. Πριν καν ολοκληρωθεί η καριέρα του η διοίκηση της Νιουκάστλ τοποθέτησε ένα μεγάλο μπάνερ ύψους 25 μέτρων και 32 μέτρα πλάτος έξω απο την Gallowgate End στο Σεντ Τζέιμς Παρκ, ενώ διεξήχθη και φιλικό παιχνίδι απέναντι στην Σέλτικ.

Στις 19 Φεβρουαρίου του 1992 σε φιλικό παιχνίδι στο Λονδίνο κόντρα στην Γαλλία έκανε ντεμπούτο με τα "λιοντάρια". Θα περιμένει τέσσερα χρόνια για να πάρει μέρος σε μεγάλη διοργάνωση στην τελική φάση του EURO 1996 εντός έδρας.

Θα πετύχει πέντε τέρματα σε πέντε παιχνίδια, απο 1 κόντρα σε Ελβετία, Σκωτία και Γερμανία στον ημιτελικό και 2 τέρματα κόντρα στην Ολλανδία στην προημιτελική φάση. Δύο χρόνια αργότερα στα γήπεδα της Γαλλίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο θα πάρει μέρος σε τέσσερα παιχνίδια πετυχαίνοντας δύο τέρματα κόντρα σε Τυνησία και Αργεντινή στην φάση των "16".

Το EURO 2000 σε Ολλανδία και Βέλγιο θα είναι το "κύκνειο άσμα" του με την εθνική Αγγλίας όπου σε τρία παιχνίδια θα πετύχει δύο τέρματα κόντρα σε Ρουμανία και το νικητήριο κόντρα στην Γερμανία. Συνολικά σε 63 παιχνίδια θα πετύχει 30 γκολ έβδομος στην σχετική λίστα μαζί με τους Νατ Λοφτχάους και Τόμ Φίνει.

Με την ολοκλήρωση της καριέρας του θα ξεκινήσει την διαδικασία για να αποκτήσει το UEFA Pro Licence, ενώ πάντοτε υπήρχαν φήμες ότι θα αναλάμβανε κάποια απο τις πρώην ομάδες του. Είχε αρνηθεί προτάσεις για να αναλάβει ρόλο βοηθού στην Νιούκαστλ τόσο τον Φεβρουάριο υπο τον Κέβιν Κίγκαν όσο και τον Νοέμβριο του 2008 υπο τον Τζόε Κινίαρ.

Νωρίτερα τον Φεβρουάριο του 2006 όντας ακόμα ως παίκτης θα αναλάβει χρέη βοηθού του Γκλεν Ρέντερ για τρία παιχνίδια. Όμως την 1η Απριλίου του 2009 θα δεχτεί και θα αναλάβει την τεχνική ηγεσία της για τα υπολειπόμενα οκτώ παιχνίδια της σεζόν.

Δεν κατάφερε όμως να σώσει την Νιούκαστλ απο τον υποβιβασμό έχοντας απολογισμό 1 νίκη, 2 ισοπαλίες, 5 ήττες. Με εξαίρεση αυτό το μικρό διάστημα, ο Σίρερ απο το 2006 που σταμάτησε την ενεργό δράση, ακολούθησε τηλεοπτική καριέρα στο BBC στην εκπομπή Match of  the Day αλλά και ως σχολιαστής στις τελικές φάσεις Παγκοσμίων Κυπέλλων και Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων.

        

  

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...