www.goahits.blogspot.com

Διεθνές ποδόσφαιρο όπως δεν έχετε ξαναδιαβάσει!

16/11/22

Μάικλ Όουεν Ο σκόρερ με τα "πήλινα πόδια"


Ένα μεγάλο ταλέντο που οι τραυματισμοί και οι λάθος αποφάσεις στην καριέρα του τον στιγμάτισαν όσο τίποτα άλλο. Ο Μάικλ Όουεν θα μπορούσε να εξελιχθεί ως ένας απο τους κορυφαίους σκόρερ όλων των εποχών αφού διέθετε ταχύτητα, εκτελεστική δεινότητα ενώ αν και δεν ήταν ιδιαίτερα ψηλός πετύχαινε αρκετά τέρματα με το κεφάλι.


Γεννήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου του 1979 στο Τσέστερ με το μήλο να πέφτει κάτω απο την μηλιά αφού και ο πατέρας του ήταν επαγγελματίας ποδοσφαιριστής αγωνιζόμενος σε Τσέστερ και Έβερτον.
Απο την ηλικία των εφτά ετών ξεκίνησε να κλοτσάει την μπάλα δείχνοντας απο νωρίς το πλούσιο ταλέντο του.

Όταν δε έφτασε στην ηλικία των 12 ετών Άρσεναλ, Τσέλσι και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τον προσέγγισαν για να υπογράψουν μαζί του συμβόλαιο όμως ήταν η Λίβερπουλ αυτή που κατάφερε να τον πείσει χάρις στο γράμμα που του έγραψε ο ίδιος ο Στίβ Χάιγουει, αν και ο ίδιος ήταν οπαδός της Έβερτον.

Πολύ σύντομα ανέβηκε τις βαθμίδες το 1996 υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο και στις 6 Μαΐου του 1997 θα κάνει ντεμπούτο στην Πρέμιερ Λιγκ κόντρα στην Γουίμπλεντον. Στην πρώτη του ολοκληρωμένη χρονιά θα αναδειχθεί πρώτος σκόρερ της Πρέμιερ ενώ θα πάρει και το βραβείο του καλύτερου νέου παίκτη.

Την σεζόν 1998-1999 θα βγει και πάλι πρώτος σκόρερ στην Πρέμιερ παρότι τον Απρίλιο τραυματίστηκε χάνοντας το δεύτερο μισό της χρονιάς 1999-2000. Η σεζόν 2000-2001 θα είναι απο τις καλύτερες αφού θα κατακτήσει το Κύπελλο κόντρα στην Άρσεναλ όπου θα πετύχει και τα δύο γκολ, το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ κόντρα στην Αλαβές στο "Βεστφάλεν" του Ντόρτμουντ και το Λιγκ Καπ.

Ακολούθησε το Σουπερ Καπ και το Ευρωπαϊκό Σουπερ Καπ κόντρα στην Μπάγερν Μονάχου, την περίοδο 2002-2003 θα έρθει ένα ακόμα Λιγκ Καπ όπου και σκόραρε κιόλας κόντρα στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά ένας ακόμα τραυματισμός στην αρχή της σεζόν 2003-2004 τον Οκτώβριο θα τον αφήσει εκτός δράσης για αρκετό διάστημα   

Οι φήμες για αποχώρηση απο το Λίβερπουλ έδιναν και έπαιρναν, ήδη απο τον Μάρτιο του 2002 η Ρεάλ ενδιαφερόταν για την περίπτωση του. Η μη συμμετοχή του στον προκριματικό γύρο του Champions League ενέτεινε όλη αυτή υπόθεση και τον Αύγουστο του 2004 Ρεάλ Μαδρίτης και Λίβερπουλ θα έρθουν σε συμφωνία για την πώληση του με το ποσό των 8 εκατομμυρίων λιρών, με τον Όουεν να αποχαιρετάει το Άνφιλντ ύστερα απο 297 παιχνίδια και 158 γκολ.

Η ευπάθεια στους τραυματισμούς αλλά και το ότι ήταν ντεφορμέ προαιώνιζε ότι δεν θα μακροημέρευε στην πρωτεύουσα της Ισπανίας. Το καλοκαίρι του 2005 η έλευση των Ρομπίνιο και Ζούλιο Μπαπτίστα σήμαινε ότι ο χρόνος του θα μειωνόταν ακόμα περισσότερο και έτσι ύστερα απο  45 συμμετοχές και 16 γκολ αποτελούσε παρελθόν απο τους "μπλάνκος".

Τον Αύγουστο του 2005 η Νιουκάστλ θα έρθει σε συμφωνία με τους "μερένγκες" για το ποσό των 16,8 εκατομμυρίων λιρών, αλλά στα τέσσερα χρόνια που έμεινε μέχρι το 2009 η παρουσία του για άλλη μια φορά στιγματίστηκε απο τραυματισμούς, χειρουργεία, απουσίες και γενικά μια μέτρια παρουσία με 79 εμφανίσεις και 30 τέρματα, αναγκάζοντας τις "καρακάξες" να τον αφήσουν ελεύθερο.
 
Προς έκπληξη πολλών τον Ιούλιο του 2009 θα υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με την οποία θα κατακτήσει το Πρωτάθλημα το 2011, το Λιγκ Καπ και το Σούπερ Καπ του 2010 έχοντας 52 συμμετοχές και 17 τέρματα. 

Τελευταίος σταθμός του η Στόουκ όπου ένας ακόμα τραυματισμός ουσιαστικά θα καταδείξει ότι πλησιάζει το τέλος έχοντας 9 συμμετοχές και 1 γκολ. Τον Μάρτιο του 2013 θα ανακοινώσει την αποχώρηση του απο την ενεργό δράση.

Στις 11 Φεβρουαρίου του 1998 σε φιλικό παιχνίδι κόντρα στην Χιλή στο Λονδίνο θα κάνει ντεμπούτο. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γαλλίας το 1998 θα προκαλέσει μεγάλη αίσθηση, θα αγωνιστεί σε τέσσερα παιχνίδια και θα πετύχει δύο γκολ κόντρα στην Ρουμανία και στην Αργεντινή με ένα εκπληκτικό σόλο που μέχρι και σήμερα θεωρείται ένα απο τα κορυφαία όλων των εποχών.

Θα αναδειχθεί καλύτερος νέος παίκτης της διοργάνωσης, ενώ ήταν ο νεαρότερος παίκτης της Αγγλίας που έπαιρνε μέρος σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Θα πάρει μέρος στο EURO 2000, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002 όπου σε πέντε παιχνίδια θα πετύχει δύο γκολ κόντρα σε Δανία και Βραζιλία και στο EURO 2004.   

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γερμανίας το 2006  θα παίξει τους δύο πρώτους αγώνες αλλά κόντρα στην Σουηδία θα "διαλυθεί" το γόνατο του και θα μείνει εκτός αγωνιστικών χώρων για 9 μήνες. Στις 26 Μαρτίου του 2008 σε φιλικό παιχνίδι στο Παρίσι κόντρα στην Γαλλία θα τερματίσει την καριέρα του με τα "λιοντάρια".

Θα φτάσει τις 89 συμμετοχές 11ος στην σχετική λίστα, ενώ με τα 40 τέρματα που πέτυχε είναι πέμπτος σκόρερ όλων των εποχών στην εθνική Αγγλίας. Κατέκτησε την "Χρυσή Μπάλα" το 2001 και το 2014 εισήχθη στο αγγλικό ποδοσφαιρικό Hall of Fame.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...