www.goahits.blogspot.com

Διεθνές ποδόσφαιρο όπως δεν έχετε ξαναδιαβάσει!

22/12/20

Μπέρντ Σούστερ Ο "ξανθός άγγελος"

Είναι ίσως ένα απο μεγαλύτερα τι θα γινόταν αν του γερμανικού ποδοσφαίρου η περίπτωση του Μπέρντ Σούστερ. Ένα απο τους πιο προικισμένους επιτελικούς μέσους και ταυτόχρονα απο τους πιο εκκεντρικούς που βρισκόταν σε συνεχή κόντρα με προπονητές, συμπαίκτες την Ομοσπονδία ακόμα και με τον τύπο.

Γεννήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου του 1959 στο Άουγκσμπουργκ και σε ηλικία 10 ετών εντάχθηκε στις ακαδημίες της SV Hammerschmiede και το 1976 στην FC Augsburg. Πολύ σύντομα τα μεγάλα κλάμπ θα κινηθούν για την απόκτηση του και ο νεαρός  Σούστερ θα βρεθεί να έχει υπογράψει τόσο την Μπορούσια Μενχενγκλάντμπαχ όσο και στην Κολωνία.

Η υπόθεση θα κριθεί στα δικαστήρια με την Κολωνία να είναι η νικήτρια. Με τους "τράγους" θα φτάσει στα ημιτελικά του Πρωταθλητριών όπου αποκλείστηκε απο την Νότιγχαμ Φόρεστ και στον τελικό του Κυπέλλου την περίοδο 1979-1980 όπου ηττήθηκε απο την Φορτούνα Ντίσελντορφ, έχοντας 76 παιχνίδια και 14 τέρματα.

Το καλοκαίρι του 1980 με τις δάφνες του πρωταθλητή Ευρώπης, η Μπαρτσελόνα θα προσφέρει το ποσό των 3.6 εκατομμυρίων γερμανικών μάρκων και θα τον κάνει κάτοικο Βαρκελόνης. Εκεί θα αλλάξει θέση και απο λίμπερο θα μεταφερθεί στα χαφ και θα κατακτήσει 1 Πρωτάθλημα το 1985, 3 Κύπελλα το 1981, το 1983 και το 1988, το Κύπελλο της Λίγκας το 1983 και το Κύπελλο Κυπελλούχων του 1982 κόντρα στην Σταντάρ Λιέγης στο "Καμπ Νου"

Θα είναι φιναλίστ του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1986 κόντρα στην Στεάουα στο "Σάντσεθ Πιθχουάν" της Σεβίλλης όπου και θα βγει αλλαγή στο 85'. Μάλιστα δεν θα παραμείνει στο γήπεδο αφού θα κατευθυνθεί στα αποδυτήρια όπου θα κάνει ντους και θα εξαφανιστεί.

Αυτή ουσιαστικά ήταν η αρχή του τέλους για την παρουσία του στη Καταλωνία αφού ο Νούνιεθ θα καταφύγει στα δικαστήρια για ακύρωση συμβολαίου, θα ακολυθήσει και ο Σούστερ για παράνομη αθέτηση συμβολαίου. 

Η δικαστική διαμάχη κράτησε αρκετό καρό, με την δημοσίευση του ιδιωτικού συμφωνητικού του Σούστερ στον τύπο να προκαλεί πλήθος αναταράξεων με την Εφορία να παρεμβαίνει και να τα κάνει φύλλο και φτερό. Ύστερα απο 239 παιχνίδια και 87 τέρματα το καλοκαίρι του 1988 στο πλαίσιο του γενικότερου ξεκαθαρίσματος θα αποτελέσει παρελθόν 

Είχε μια δελεαστική πρόταση απο την Γιουβέντους, με την συμφωνία να χαλάει γιατί δεν υπήρχε γερμανικό σχολείο για τα παιδιά του. Τότε με παρέμβαση του Λίο Μπενάκερ τότε προπονητή της Ρεάλ  Μαδρίτης θα γίνει κάτοικός "Σαντιάγκο Μπερναμπέου".

Θα παραμείνει δύο χρόνια έχοντας 75 συμμετοχές και 13 τέρματα και θα κατακτήσει 2 Πρωταθλήματα το 1989 και το 1990, 1 Κύπελλο το 1989 και 1 Ισπανικό Σουπερ Καπ το 1989. Παρότι είχε ένα χρόνο συμβόλαιο δεν παρέμεινε με τους Μαδριλένους να πληρώνουν 250 εκατομμύρια πεσέτες ως αποζημίωση.

Το καλοκαίρι του 1990 θα μετακομίσει στο "Βιθέντε Καλντερόν" για λογαριασμό της Ατλέτικο και έτσι έγινε ο πρώτος ξένος και ο δεύτερος συνολικά μαζί με τον Μίγκελ Σολέρ που αγωνίστηκε στους τρείς μεγάλους της Ισπανίας.

Θα κάτσει τρία χρόνια έχοντας 99 συμμετοχές και 16 τέρματα και κατέκτησε 2 Κύπελλα το 1991 και το 1992. Το συμβόλαιο του δεν ανανεώθηκε και ύστερα απο 13 χρόνια θα επιστρέψει στην Γερμανία για την Μπάγερ Λεβερκούζεν όπου θα παίξει σε 79 παιχνίδια έχοντας και 12 τέρματα.

Το καλοκαίρι του 1996 και αφού θα δοκιμάσει σε Φίτεσε και San Jose Clash στις ΗΠΑ, θα υπογράψει συμβόλαιο στο Μεξικό για τους UNAM Pumas όπου και θα κλείσει την καριέρα του παίζοντας 9 φορές λόγω μη προσαρμογής .

Με την εθνική ομάδα της Δυτικής Γερμανίας που είχε τρικυμιώδη σχέση, έκανε ντεμπούτο στις 22 Μάϊου του 1979 στο Δουβλίνο σε φιλικό παιχνίδι κόντρα στην Ιρλανδία. Θα κατακτήσει το EURO 1980 παίζοντας σε δύο παιχνίδια κόντρα σε Ολλανδία και στον τελικό με το Βέλγιο και θα ανακηρυχθεί κορυφαίος παίκτης της διοργάνωσης και μέλος της κορυφαίας εντεκάδας του τουρνουά. 

Ήταν απών απο το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1982 αφού είχε θέσει ως όρο να μην συμπεριλαμβάνεται στην αποστολή ο Πολ Μπράιτνερ κάτι που δεν έγινε δεκτό. Για τα προκριματικά του EURO 1984 τον Μάρτιο του 1983 αρνήθηκε να ταξιδέψει στην Αλβανία λόγω της γέννησης του δεύτερού του παιδιού,

Έτσι ήρθε σε κόντρα με τον Γιουπ Ντέρβαλ ο οποίος δεν ανέχθηκε τα καμώματα του έχοντας και το προηγούμενο του 1981 όταν μετά το παιχνίδι με την Βραζιλία είχε εγκαταλείψει το ξενοδοχείο για να παει να βρει την γυναίκα του. 

Σε ηλικία μόλις 24 ετών ανακοίνωσε ότι αποσύρεται απο την εθνική ομάδα, παρότι ο Φράντς Μπεκενμπάουερ τον ήθελε για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Μεξικό το 1986. Λέγεται ότι η σύζυγος και μανατζέρ του Γκάμπι και η μοναδική γυναίκα η οποία μπορούσε να βρίσκεται στο ξενοδοχείο της ομάδας ύστερα απο όρο του Σούστερ, ζήτησε απο την γερμανική ομοσπονδία 1 εκατομμύριο γερμανικά μάρκα για να αγωνιστεί ξανά, με την ομοσπονδία να μην δέχεται, ενώ και ο ίδιος είχε θέσει ως όρο να αγωνιστεί ως λίμπερο. 

Επίσης άλλη μία φορά το 1994 ο κόσμος εντυπωσιασμένος απο τις εμφανίσεις του με την Μπάγερ ήθελε να τον δει στο Παγκόσμιο Κύπελο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, αλλά οι γερμανοί διεθνείς έθεσαν βέτο  για την επιστροφή του

Έτσι στις 29 Φεβρουαρίου του 1984 στις Βρυξέλλες κόντρα στο Βέλγιο σε φιλικό παιχνίδι, θα καταγραφεί η 21η και τελευταία του παρουσία έχοντας πετύχει και 4 τέρματα.

Άμεσα θα ξεκινήσει η προπονητική του παρουσία το 1997 με την Φορτούνα Κολωνίας και ένα χρόνο αργότερα θα αναλάβει την Κολωνία όπου δεν θα καταφέρει να την οδηγήσει στην άνοδο στην μεγάλη κατηγορία  έχοντας σε 35 παιχνίδια 12 νίκες, 9 ισοπαλίες και 14 ήττες.

Το 2000 θα απορριφθεί απο τον πρόεδρο της Νταντί και τον Ιούνιο του 2001 θα αναλάβει την Χερέθ όπου στα δύο χρόνια μέχρι τον Ιούνιο του 2003 δεν θα καταφέρει να την οδηγήσει στην άνοδο στην μεγάλη κατηγορία.

Θα ακολουθήσει η Σαχτάρ Ντόνετσκ, η Λεβάντε, η Χετάφε την οποία θα οδηγήσει στον τελικό του Κυπέλλου Ισπανίας το 2007 όπου θα ηττηθεί απο την Σεβίλλη και τον Ιούλιο του 2007 θα αναλάβει προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης.

Με τους "μπλάνκος" θα κατακτήσει το Πρωτάθλημα και το Ισπανικό Σουπερ Καπ του 2008 αλλά οι συνεχείς διαξιφισμοί με τον τύπο και οι αποχωρήσεις απο τις συνεντεύξεις τύπου, και το γεγονός ότι δημόσια ανέφερε μετά την ήττα απο την Σεβίλλη, ότι δεν υπάρχουν ελπίδες νίκης απέναντι στην Μπαρτσελόνα του κόστισαν στις 8 Δεκεμβρίου του 2008 την απόλυση ύστερα απο 75 παιχνίδια με 44 νίκες, 9 ισοπαλίες και 22 ήττες .

Τον Ιούνιο του 2010 θα αναλάβει την Μπεσίκτας μέχρι και τον Μάρτιο του 2011 λόγω των κακών αποτελεσμάτων, αλλά όπως και στην Ισπανία έτσι και στην Τουρκία ήρθε σε κόντρα με τον Τύπο. Τον Ιούνιο του 2013 θα αναλάβει την Μάλαγα εώς και τον Μάιο του 2014 όπου δεν συνεχίστηκε η συνεργασία τους και τελευταίος σταθμός η κινέζικη Νταλιάν απο τον Μάρτιο του 2018 εώς τον Φεβρουάριο του 2019.

Τρείς φορές βρέθηκε στην καλύτερη τριάδα για την Χρυσή Μπάλα το 1980, το 1981 και το 1985, ενώ δύο φορές αναδείχθηκε καλύτερος ξένος ποδοσφαιριστής στην Ισπανία το 1985 και το 1991


  


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...