www.goahits.blogspot.com

Διεθνές ποδόσφαιρο όπως δεν έχετε ξαναδιαβάσει!

16/8/20

Ρόκε Σάντα Κρουζ "Roque-Gol"

Είναι ο κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών της Εθνικής Παραγουάης, και είναι ίσως ο Παραγουανός που έχει κάνει την πιο αξιομνημόνευτη καριέρα μακριά από την πατρίδα του. Δεν είναι και λίγο πράγμα να παίζεις οκτώ συνεχόμενα χρόνια στην Μπάγερν Μονάχου αλλά και να έχεις παραστάσεις από σπουδαία πρωταθλήματα όπως το αγγλικό και το ισπανικό.

Ο Ρόκε Σάντα Κρούζ γεννήθηκε στην Ασουνσιόν στις 16 Αυγούστου του 1981 και από την ηλικία των 9 ετών εντάχθηκε στις ακαδημίες της Ολίμπια. Σε ηλικία 15 ετών ο Λουίς Κουμπίγια τον προβίβασε στην πρώτη ομάδα και ένα χρόνο αργότερα έκανε ντεμπούτο. Το 1998 κατέκτησε το Πρωτάθλημα έχοντας 9 παρουσίες και 3 γκολ, όπως και το 1999 όπου σαφώς είχε και περισσότερο χρόνο όπου συνολικά είχε σε 35 παιχνίδια πετύχει 19 γκολ.

Η ανακήρυξη του ως κορυφαίου ποδοσφαιριστή του 1999, αλλά και η παρουσία του εκείνο το καλοκαίρι σε τρεις συνεχόμενες διοργανώσεις το Πρωτάθλημα Νοτίου Αμερικής και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U-20 αλλά και το Κόπα Αμέρικα κίνησε το ενδιαφέρον πολλών ευρωπαϊκών συλλόγων.

Άν και υπήρξαν συζητήσεις με την Ρεάλ Μαδρίτης τελικά η Μπάγερν Μονάχου ήταν αυτή που απέσπασε την υπογραφή του δίνοντας το ποσό των 7 εκατομμυρίων δολαρίων. Στην πρώτη του χρονιά πανηγύρισε το νταμπλ αλλά και το Λιγκ Καπ έχοντας συνολικά σε 48 εμφανίσεις πετύχει 9 γκολ.

Tην περίοδο 2000-2001 λόγω τραυματισμού έχασε ένα σημαντικό μέρος της χρονιάς όπου κατέκτησε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Πρωτάθλημα αλλά και το Τσάμπιονς Λιγκ αν και δεν αγωνίστηκε στον τελικό του Μιλάνου απέναντι στην Βαλένθια που κρίθηκε στην διαδικασία των πέναλτι.

Η έλευση του Πιζάρο και η παρουσία του Έλμπερ του στέρησαν χρόνο συμμετοχής αν και την περίοδο 2001-2002 αγωνίστηκε σε 37 παιχνίδια και κατέκτησε το Διηπειρωτικό Κύπελλο χωρίς όμως να αγωνιστεί. Ακολούθησαν τρία νταμπλ στην Γερμανία το 2003, το 2005 και το 2006 με τον ίδιο πάντως να αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα τραυματισμών.

Στην τελευταία του χρονιά στο Μόναχο πήρε μέρος σε 38 παιχνίδια πετυχαίνοντας μόνο 4 γκολ και το καλοκαίρι του 2007 ζήτησε ο ίδιος να φύγει, έχοντας συνολικά 243 συμμετοχές και 53 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις.

Επόμενος σταθμός η Αγγλία και η Μπλάκμπερν, με τα "ρόδα" να πληρώνουν 3.5 εκατομμύρια ευρώ στους Γερμανούς και τον ίδιο να υπογράφει συμβόλαιο τετραετούς διάρκειας. Στο "Ίγουντ Πάρκ" ξαναβρήκε τα πατήματα του και σε 40 συμμετοχές πέτυχε 20 γκολ, με την ομάδα του να τερματίζει στην έβδομη θέση.

Ο ίδιος με τα 19 γκολ που πέτυχε σε 37 παρουσίες; στο πρωτάθλημα, τερμάτισε στην τέταρτη θέση του πίνακα των σκόρερ, ενώ  ψηφίστηκε από τους οπαδούς ως ο καλύτερος παίκτης της σεζόν. Η συνέχεια όμως δεν ήταν ανάλογη και στην δεύτερη του χρονιά είχε μεν 27 συμμετοχές, αλλά μόλις 6 γκολ.

Το καλοκαίρι του 2009 ο Μάρκ Χιούζ που εν τω μεταξύ είχε μετακομίσει στην Μάντσεστερ Σίτι ζήτησε την απόκτηση του, με τους "πολίτες" να δαπανούν το ποσό των 17.5 εκατομμυρίων λιρών για να τον φέρουν στο "Ίτιχάντ" φεύγοντας απο τους Ρόβερς με 70 συμμετοχές και 29 γκολ.

Όμως ένας συνδυασμός τραυματισμών, ντεφορμαρίσματος αλλά και η αποχώρηση του Ουαλού απο τον πάγκο και η έλευση του Ρομπέρτο Μαντσίνι άλλαξαν τα δεδομένα. Και αν στην πρώτη του χρονιά(2009-2010) αγωνίστηκε 22 φορές πετυχαίνοντας 4 γκολ, η επόμενη χρονιά ήταν χειρότερη αφού ήταν φανερό πως ο Ιταλός δεν τον υπολόγιζε στα πλάνα του.

Με μόλις δύο συμμετοχές τον Ιανουάριο του 2011 και συνολικά 23 συμμετοχές και 4 γκολ, δόθηκε δανεικός στην Μπλάκμπερν όπου και αγωνίστηκε σε 11 παιχνίδια το καλοκαίρι δόθηκε εκ νέου δανεικός αυτή την φορά όχι σε κάποια ομάδα της Αγγλίας αν και υπήρχαν προτάσεις αλλά στην Ισπανία και την Ρεάλ Μπέτις.

Στο "Μπενίτο Βιγιαμαρίν" αγωνίστηκε σε 35 παιχνίδια πετυχαίνοντας 7 γκολ, και παρότι ήθελε να παραμείνει στην Σεβίλλη, δεν τα βρήκε με τους "μπέτικος" λόγω των υψηλών απαιτήσεων του όσον αφορά το συμβόλαιο. ΚΠΡ, Νιούελς Όλντ Μπόις, Ολίμπια, Κολόν Σαντα Φε, Μιντλέσμπρο και Βέρντερ Βρέμης ήταν μερικές από τις υποψήφιες, όμως δεν έφυγε από την Ισπανία.

Η Μάλαγα ήταν αυτή εν τέλει που κέρδισε στην κούρσα όλους τους υπόλοιπους αρχικά παίρνοντας τον δανεικό και στην συνέχεια υπογράφοντας συμβόλαιο ως ελεύθερος. Παρέμεινε μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2014 όπου είχε 90 συμμετοχές και 23 γκολ

Επόμενος σταθμός του το Μεξικό για λογαριασμό της Κρούς Ασούλ με την οποία σε 10 παιχνίδια είχε 4 γκολ. Τον Αύγουστο του 2015 επέστρεψε στην Ισπανία και στην Μάλαγα ως δανεικός, όπου σε 19 παιχνίδια είχε βρει δίχτυα τρεις φορές.

Τον Ιούνιο του 2016 το συμβόλαιο με τους Μεξικανούς ολοκληρώθηκε και αποφάσισε να επαναπατριστεί για λογαριασμό της Ολίμπια. Με την "ντεκάνο" κατέκτησε τέσσερα Πρωταθλήματα το Apertura και το Clausura του 2018 και τα αντίστοιχα του 2019

Βασικό στέλεχος των μικρών εθνικών ομάδων δεν θα αργούσε η ώρα για να κάνει ντεμπούτο και με την "μεγάλη" εθνική ομάδα.  Έτσι στις 28 Απριλίου του 1999 σε φιλικό παιχνίδι απέναντι στο Μεξικό στο Pedro Juan Caballero έκανε την πρώτη του εμφάνιση. Δύο μήνες αργότερα έκανε ντεμπούτο και σε επίσημη διοργάνωση το Κόπα Αμέρικα που διοργανώθηκε στην χώρα του όπου πέτυχε και 3 γκολ.

Τρία χρόνια αργότερα στα γήπεδα της Ιαπωνίας και της Νοτίου Κορέας έκανε την πρώτη του εμφάνιση σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου όπου πήρε μέρος και στα τέσσερα παιχνίδια των "αλμπιρόχα" πετυχαίνοντας ένα γκολ στην πρεμιέρα απέναντι στην Νότια Αφρική.

Τον Ιούνιο του 2013 ο Σιλαβέρτ σε δηλώσεις του ανέφερε ότι ο Σάντα Κρούζ προφασίστηκε τραυματισμό για να μην αγωνιστεί κόντρα στην Γερμανία στην φάση των "16" του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2002.

Όλα αυτά επειδή το ξενοδοχείο της ομάδας επισκέφτηκε ο Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε, τότε αντιπρόεδρος των Βαυαρών που αγωνίζονταν τότε ο Σάντα Κρούζ. Ο ίδιος πάντως που ξεκίνησε στην βασική εντεκάδα και αντικαταστάθηκε στο 29ο λεπτό, σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Telefuturo διέψευσε τις εικασίες του συμπαίκτη του 

Ήταν αμφίβολος για την τελική φάση της Γερμανίας το 2006 αφού αντιμετώπιζε πρόβλημα τραυματισμού στο γόνατο όμως κατάφερε έγκαιρα να συμπεριληφθεί στην αποστολή. Μάλιστα ξεκίνησε βασικός και στα τρία παιχνίδια απέναντι σε Αγγλία και Σουηδία όπου αντικαταστάθηκε, ενώ απέναντι στο Τρίνινταντ χρίστηκε σκόρερ.

Πήρε μέρος στο Κόπα Αμέρικα του 2007 και το 2010 στην Νότια Αφρική πήρε μέρος σε τρίτη συνεχόμενη τελική φάση. Αγωνίστηκε και στα πέντε παιχνίδια φτάνοντας στην προημιτελική φάση όπου και αποκλείστηκε από την Ισπανία.

Η πιο μεγάλη του επιτυχία με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ήρθε ένα χρόνο αργότερα στην Αργεντινή ως φιναλίστ του Κόπα Αμέρικα αν και ο ίδιος δεν κατάφερε να αγωνιστεί απέναντι στην Ουρουγουάη. Ήταν παρών και στο Κόπα Αμέρικα του 2015 όπου δεν κατάφερε να προσπεράσει το εμπόδιο της Αργεντινής στον ημιτελικό.

Τελευταία του παρουσία στις 10 Νοεμβρίου του 2016 απέναντι στο Περού στην Ασουνσιόν για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας. Συνολικά έχει 112 συμμετοχές, τρίτος στην σχετική λίστα και 32 τέρματα πρώτος σκόρερ όλων των εποχών για τους "γκουαρανί".

To 2006 ψηφίστηκε ως ο ομορφότερος παίκτης του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Γερμανίας, ενώ την ίδια χρονιά, ήταν στο εξώφυλλο της γερμανικής βερσιόν του παιχνιδιού Pro Evolution Soccer 6. To 2009 επιλέχθηκε απο την εταιρία αθλητικών ειδών Mizuno και για δύο χρόνια ως ο επίσημος πρεσβευτής της εταιρίας,

Tο όνομά του επίσης συμπεριλήφθηκε σε δύο τραγούδια, στην Γερμανία απο τους Sportfreunde Stiller με τον τίτλο "Ich Roque" , και στην χώρα του απο τους Λουίς Σαπάρο και Σέζαρ Ντα Κόστα με τον τίτλο "When no Roque".






    









     
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...