www.goahits.blogspot.com

Διεθνές ποδόσφαιρο όπως δεν έχετε ξαναδιαβάσει!

18/7/20

Σίλβιο Ματσορλίνι Ο "ωραίος"


Θεωρείται ένας απο τους καλύτερους αριστερούς μπακ στην ιστορία του αργεντίνικου ποδοσφαίρου, και ένα απο τα είδωλα της Μπόκα Τζούνορς. Ισχυρή προσωπικότητα τόσο εντός όσο και εκτός αγωνιστικών χώρων, δεν είναι τυχαίο ότι για αυτό τον λόγο ολοκλήρωσε την καριέρα του στην ηλικία μόλις των 32 ετών.



Γεννήθηκε στις 4 Οκτωβρίου του 1940 στο Μπουένος Άιρες και απο πολύ μικρή ηλικία άρχιζε να παίζει ποδόσφαιρο, Προερχόταν απο οικογένεια με ιταλικές ρίζες και εντάχθηκε στην Ντεπορτίβο Ιταλιάνο, ενώ δούλευε και στο λιμάνι για μια εταιρία που είχε άμεση σχέση με την FIAT.

Σε ένα τουρνουά με την ομάδα της εταιρίας που διοργάνωσε η ιταλική παροικία, έκανε τόσο μεγάλη εντύπωση που οι ιθύνοντες της Γιουβέντους τον προσκάλεσαν για να τον δοκιμάσουν, όμως δεν πραγματοποιήθηκε.

Σε ηλικία 14 ετών βρέθηκε στις ακαδημίες της Φεροκαρίλ Οέστε αλλά το ντεμπούτο του άργησε να έρθει αφού ήρθε σε κόντρα με τους διοικούντες γιατί δεν έπαιζε με την πρώτη ομάδα και του επεβλήθη αποκλεισμός δύο ετών.

Η μόνη του επαφή ήταν η συμμετοχή του σε τουρνουά που όμως δεν είχαν την έγκριση της Ομοσπονδίας, ενώ η χάρη του έφτασε μέχρι την Ιταλία και την Ρώμη για το ποδοσφαιρικό του μέλλον αλλά η Φεροκαρίλ δεν συναίνεσε στην αποχώρηση του.

Τελικά τον Μάιο του 1959 κόντρα στην Μπόκα, έκανε ντεμπούτο στην πρώτη κατηγορία, και θα φτάσει συνολικά τις 23 όταν ένα χρόνο αργότερα η Μπόκα Τζούνιορς θα τον αποκτήσει. Θα προσφέρει τις υπηρεσίες του στους "χεινέσες" μέχρι το 1972 κατακτώντας τα Πρωταθλήματα του 1962, του 1964, του 1965, και τα Νασιονάλ του 1969 και του 1970.

Άν και είχε προτάσεις απο την Μίλαν το 1963 και την Φιορεντίνα το 1966 δεν έκανε το υπερατλαντικό ταξίδι, όμως και η παρουσία του στην Μπόκα θα σταματήσει απότομα. Θα λάβει ενεργό ρόλο στην απεργία των ποδοσφαιριστών το 1971 αποτελώντας την αρχή του τέλους στο "Μπομπονέρα" αφού ο πρόεδρος Αλμπέρτο Αρμάντο το κράτησε "μανιάτικο".

Αρχικά έθεσε βέτο για την παρουσία του Ματσορλίνι στον σύλλογο, στην συνέχεια απέρριψε και μια πρόταση από την Γαλλία για να τον παραχωρήσει και αργότερα του έδωσε την ελευθέρας του με τον όρο να αγωνιστεί σε ομάδα του εσωτερικού.

Ύστερα από όλες αυτές τις εξελίξεις αν και ήταν μόλις 32 ετών αποφάσισε να αποσυρθεί από την ενεργό δράση, συμπληρώνοντας 408 εμφανίσεις τρίτος όλων των εποχών και 10 γκολ με τους "χρυσομπλέ".

Στις 17 Μαρτίου του 1960 έκανε το ντεμπούτο με την "αλμπισελέστε" στην Λα Σαμπάνα απέναντι στο Μεξικό για το Παναμερικανικό Πρωτάθλημα και δύο χρόνια αργότερα στην Χιλή πήρε μέρος στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου όπου αγωνίστηκε και στα τρία παιχνίδια του ομίλου.

Αγωνίστηκε σε μία ακόμα τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1966 στην Αγγλία όπου πήρε μέρος και στα τέσσερα παιχνίδια της διοργάνωσης και αποκλείστηκε στην φάση των "8" από τους οικοδεσπότες.

Επιλέχτηκε στην καλύτερη εντεκάδα του τουρνουά, αγωνίστηκε ακόμα στο Πρωτάθλημα Νοτίου Αμερικής το 1967 και στις 31 Αυγούστου του 1969 πραγματοποίησε την 28η και τελευταία του παρουσία στο Μπουένος Άιρες απέναντι στο Περού στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1970, έχοντας πετύχει και ένα γκολ. 

Το 1975 ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα με τους Όλ Μπόις, ενώ μεταξύ άλλων πέρασε από την Μπόκα σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους, το 1981 όπου κατέκτησε το Μετροπολιτάνο έχοντας υπό την καθοδήγηση του τον νεαρό Ντιέγκο Μαραντόνα, όπως και το 1995.

Τέλος για μια δεκαετία από το 1998 έως το 2008 ανέλαβε τα τμήματα υποδομής της Μπάνφιλντ όταν και αποφάσισε να αποσυρθεί οριστικά από το ποδόσφαιρο. Τον Δεκέμβριο του 2015 η διοίκηση της Μπόκα αποκάλυψε το άγαλμα του στο μουσείο της ομάδας ως ελάχιστο φόρο τιμής για την προσφορά του στον σύλλογο.

Τον Ιούλιο του 2019 υπέστη εγκεφαλικό και η κατάσταση του άρχιζε να επιδεινώνεται αφού είχε πρόβλημα και με την καρδιά αλλά και είχε διαγνωσθεί με καρκίνο. Όλο αυτό το διάστημα παρέμενε κλινήρης στο σπίτι του, αλλά τις τελευταίες ημέρες χειροτέρευσε και κρίθηκε σκόπιμο να μεταφερθεί σε νοσοκομείο, όπου στις 17 Ιουλίου του 2020 σε ηλικία 79 ετών άφησε την τελευταία του πνοή. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...