www.goahits.blogspot.com

Διεθνές ποδόσφαιρο όπως δεν έχετε ξαναδιαβάσει!

20/11/22

Μίροσλαβ Κλόζε Ο πρώτος σκόρερ των Μουντιάλ


Είναι ο κορυφαίος σκόρερ των τελικών φάσεων του Παγκοσμίου Κυπέλλου αφού με τα 16 που έχει επιτύχει ξεπέρασε τόσο τον Ρονάλντο όσο και τον Γκέρντ Μίλερ. Ο λόγος για τον Μίροσλαβ Κλόζε ο οποίος προέρχεται απο οικογένεια αθλητών, ο πατέρας του επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και η μητέρα του αθλήτρια του χάντμπολ.

Γεννήθηκε στις 9 Ιουνίου του 1978 στο Οπόλε της Πολωνίας, ο πατέρας του άνηκε στην γερμανική μειονότητα της Σιλεσίας η οποία μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου παραχωρήθηκε στην Πολωνία.

Σε ηλικία 2 ετών θα βρεθεί στην Γαλλία, στην Οσέρ μιας και εκεί αγωνίστηκε ο πατέρας του, ενώ στην ηλικία των 8 ετών η οικογενειά του εγκαταστάθηκε στο Κούσελ κάνοντας χρήση του "Δικαιώματος της επιστροφής", πληθυσμοί γερμανικής καταγωγής που έμεναν σε χώρες που άνηκαν στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας.

Θα ξεκινήσει την καριέρα του στην SG Blaubach-Diedelkopf που αγωνιζόταν στην έβδομη κατηγορία. Θα αναβαθμιστεί ανεβαίνοντας δύο κατηγορίες, στην FC Homburg με την οποία είχε 33 συμμετοχές και 11 γκολ.

Οι οικονομικές δυσκολίες της Homburg  ωθούν τον Κλόζε στην έξοδο και θα ενταχθεί το 1999 στην Καιζερσλάουτερν πρώτα στην δεύτερη ομάδα. Τον Γενάρη του 2000 θα του προταθεί επαγγελματικό συμβόλαιο όμως εκείνος θα το αρνηθεί γιατί θεωρούσε ότι άξιζε κάτι καλύτερο.

Θα δικαιωθεί και παρά το γεγονός ότι η ομάδα αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, τα δικαιώματά του θα δοθούν σε εταιρία για να αποφευχθεί θα κλείσει τα αυτιά του σε "σειρήνες" τόσο του εξωτερικού όσο και τους εσωτερικού μέχρι και το καλοκαίρι του 2004. 

Ύστερα απο 170 παιχνίδια και 70 τέρματα με τους "κόκκινους διαβόλους" πουλήθηκε στην Βέρντερ Βρέμης. Με τους "πράσινους" της Βρέμης αγωνίστηκε για 3 χρόνια κατακτώντας το Λιγκ Καπ του 2006, την περίοδο 2005-2006 αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της Μπουντεσλίγκα.

Το καλοκαίρι του 2007 έχοντας σε 132 παιχνίδια 63 γκολ, πουλήθηκε στην Μπάγερν προκαλώντας δυσαρέσκεια στους οπαδούς της Βέρντερ. Στο Μόναχο θα κατακτήσει δύο Πρωταθλήματα το 2008 και το 2010, 2 Κύπελλα το 2008 και το 2010, το Λιγκ Καπ του 2007 και το Σούπερ Καπ του 2010

Θα είναι φιναλίστ του τελικού της Μαδρίτης όπου οι "κόκκινοι" θα γνωρίσουν την ήττα απο την Ίντερ. Το καλοκαίρι του 2011 ύστερα απο 149 παιχνίδια και 53 τέρματα θα μείνει ελεύθερος απο τους Βαυαρούς και θα επιλέξει την Ρώμη και την Λάτσιο ως επόμενο σταθμό της καριέρας του.

Με τους "λατσιάλι" αγωνίστηκε πέντε χρόνια όπου σε 170 παιχνίδια πέτυχε 63 τέρματα ένατος στην σχετική λίστα και πανηγύρισε την περίοδο 2012-2013 την κατάκτηση του Κυπέλλου Ιταλίας κόντρα στην "αιώνια" αντίπαλο Ρόμα.

Τον Μάιο του 2016 ο Κλόζε ανακοίνωσε πως δεν θα ανανεώσει το συμβόλαιο του με την Λάτσιο και λίγους μήνες αργότερα ανακοίνωσε την απόσυρση του απο τους αγωνιστικούς χώρους. Ο Κλόζε είχε δικαίωμα να επιλέξει να αγωνιστεί με την εθνική ομάδα τριών χωρών, της Γερμανίας, της Πολωνίας αλλά και της Γαλλίας.

Ο τότε προπονητής της εθνικής Πολωνίας Γιέρζι Ένγκελ ταξίδεψε μέχρι το Καιζερσλάουτερν για να τον πείσει να αγωνιστεί με την Πολωνία, αλλά τελικά ο Κλόζε επέλεξε την Γερμανία, με την οποία έκανε ντεμπούτο στις 24 Μαρτίου του 2001 κόντρα στην Αλβανία για την προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2002 όπου και σκόραρε.

Στα γήπεδα της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας έφτασε μέχρι τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, πετυχαίνοντας πέντε γκολ τρία κόντρα στην Σαουδική Αραβία και απο ένα κόντρα σε Ιρλανδία και Καμερούν όλα στην πρώτη φάση καταλαμβάνοντας την δεύτερη θέση πίσω απο τον Ρονάλντο.

Στο Ευρωπαϊκό του 2004 αγωνίστηκε σε δύο παιχνίδια αφού δεν ήταν καθόλα έτοιμος, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 σκόραρε απο δύο γκολ κόντρα σε Κόστα Ρίκα και Εκουαδόρ ενώ στα προημιτελικά ισοφάρισε την Αργεντινή οδηγώντας το παιχνίδι στην παράταση.

Στο Ευρωπαϊκό του 2008 πέτυχε δύο γκολ κόντρα σε Πορτογαλία και Τουρκία αλλά στον τελικό το συγκρότημα του Γιόακιμ Λεβ ηττήθηκε απο την Ισπανία. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νοτίου Αφρικής βρήκε δίχτυα κόντρα σε Αυστραλία, Αγγλία αλλά και Αργεντινή εις διπλούν, στο παιχνίδι με την Σερβία αποβλήθηκε και δεν έπαιξε κόντρα στην Γκάνα, με την Ισπανία να την αποκλείει απο τον τελικό.

Στο Ευρωπαϊκό του 2012 ερχόταν απο τον πάγκο ως αλλαγή του Μάριο Γκόμεζ, παρόλα αυτά πρόλαβε να πετύχει ένα γκολ κόντρα στην Ελλάδα στα προημιτελικά, με την Γερμανία να μένει εκτός τελικού απο την Ιταλία.

Τελευταία παράσταση σε εθνικό επίπεδο το Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας εκεί όπου θα αναδειχθεί Παγκόσμιος Πρωταθλητής. Θα πετύχει δύο τέρματα κόντρα στην Γκάνα και στην Βραζιλία στο εμφατικό 7-1 και θα γίνει ο τρίτος παίκτης στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων που σκοράρει σε τέσσερα Παγκόσμια Κύπελλα μετά τον Ούβε Ζέελερ και τον Πελέ.

Το κυριότερο όμως θα γίνει ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων ξεπερνώντας τον Βραζιλιάνο Ρονάλντο. Τον Αύγουστο του 2014 ανακοίνωσε την αποχώρηση του απο την εθνική ομάδα μετρώντας 137 συμμετοχές δεύτερος πίσω απο τον Λόταρ Ματέους και 71 γκολ πρώτος σκόρερ όλων των εποχών.

Έχει πετύχει πέντε τέρματα σε δύο διοργανώσεις όπως ο Τόμας Μίλερ και ο Τεόφιλο Κουμπίγιας, ενώ έγινε ο παίκτης που αγωνίζεται σε 2 τελικούς με την μεγαλύτερη ημερολογιακή διαφορά μεταξύ τους καταρρίπτοντας το ρεκόρ του Πελέ.

Απο την στιγμή που ανακοίνωσε την απόσυρση του, ο Λέβ του πρότεινε να αναλάβει ρόλο στο τεχνικό επιτελείο της εθνικής ομάδας κάτι που έγινε, αφού στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας το 2018 ήταν ο προπονητής των επιθετικών της "νάτσιοναλ μάντσαφτ",

Στην συνέχεια ανέλαβε την Κ17 της Μπάγερν κερδίζοντας το τοπικό Πρωτάθλημα, ενώ τον Μάιο του 2020 βρέθηκε στο πλευρό του Χάνσι Φλικ στην πρώτη ομάδα μέχρι και τον Μάιο του 2021. Τον Ιούνιο του 2022 ανέλαβε την αυστριακή Άλταχ  

   





  
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...