www.goahits.blogspot.com

Διεθνές ποδόσφαιρο όπως δεν έχετε ξαναδιαβάσει!

22/5/20

Τζόρτζ Μπέστ Ο πέμπτος "Beatle"


Στον αγωνιστικό χώρο θεωρείτο ένας απο τους κορυφαίους ντριμπλέρ όλων των εποχών, συνδυάζοντας την ελαστικότητα, την εκρηκτικότητα, την πλαστικότητα των κινήσεων, έχονττς το πλεονέκτημα ότι χρησιμοποιούσε και τα δύο πόδια. Ο Τζόρτζ Μπέστ ένας απο τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών έγραψε ιστορία και εκτός αγωνιστικών χώρων αφού ίσως ήταν ο πρώτος ποδοσφαιριστής που έστρεψε πάνω του τα φώτα και του σκανδαλοθηρικου τύπου.


Γεννήθηκε στις 22 Μαΐου του 1946 στο Κρέγκαφ στο βορειοανατολικό Μπέλφαστ. Από μικρός έδειξε την κλίση του στο ποδόσφαιρο και στην ηλικία των 15 ο σκάουτερ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Μπόμπ Μπίσοπ τηλεγράφησε στον Μάτ Μπάσμπι ενθουσιασμένος λέγοντας χαρακτηριστικά: "Νομίζω ότι σου βρήκα μια ιδιοφυΐα".

Η ειρωνεία είναι ότι η Γκλέντοραν τον είχε απορρίψει, όμως ο Μπέστ αφου δοκιμάστηκε και απο τον αρχισκάουτερ των "ρέντς" Τζόε Άρμστρονγκ πήρε το ΟΚ για να υπογράψει. Με το που πάτησε το πόδι του στο Μάντσεστερ αμέσως νοστάλγησε το σπίτι του και επέστρεψε στο Μπέλφαστ.

Με την κατσάδα του πατέρα του επανήρθε στην Μάντσεστερ και στις 14 Σεπτεμβρίου του 1963 κόντρα στην Γουέστ Μπρόμιτς Άλμπιον θα πραγματοποιήσει το ντεμπούτο του. Στο "Όλντ Τράφορντ" θα παραμείνει μέχρι το 1974 έχοντας 470 συμμετοχές και 179 γκολ.

Θα κατακτήσει 2 Πρωταθλήματα το 1965 και το 1967, 2 Σούπερ Καπ το 1965 και το 1967 αλλά πάνω απο όλα το Κύπελλο Πρωταθλητριών το 1968 στο "Γουέμπλει" κόντρα στην Μπενφίκα με 4-1 όπου μάλιστα πέτυχε το δεύτερο γκολ της αναμέτρησης. Μάλιστα την ίδια χρονιά θα ανακηρυχθεί και καλύτερος Ευρωπαίος ποδοσφαριστής.

Για αυτά του τα κατορθώματα τον αποκαλούν το "πέμπτο σκαθάρι" παρομοιαζοντας τον με τους  Beatles. Γυναίκες, ποτά, ακριβά αυτοκίνητα, λεφτά και δόξα τα είχε όλα μπροστά του και όλη αυτή την περίοδο την περίεγραψε ο ίδιος με εκπληκτικές ατάκες για αυτή την περίοδο της ζωής του 

Όπως:  "το 1969 εγκατέλειψα τις γυναίκες και το αλκοόλ, ήταν τα χειρότερα 20 λεπτά τις ζωής μου.",  "ίσως πάω στους Ανώνυμους Αλκοολικούς, αλλά νομίζω ότι θα ήταν δύσκολο να παραμείνω ανώνυμος.",  "ξόδεψα το 90% των χρημάτων μου σε ποτά, κορίτσια και γρήγορα αυτοκίνητα, τα υπόλοιπα απλώς τα σπατάλησα."

Η απόδοσή του μέσα στο γήπεδο έφθινε, την ίδια ώρα που στην ζωή του μπήκε και ο τζόγος. Βρέθηκε και κατηγορούμενος για κλοπή της γούνας, του διαβατηρίου και του μπλοκ επιταγών της Μάρτζορι Ουάλας, αλλά αθωώθηκε και οι κατηγορίες αποσύρθηκαν. Το μυαλό του ήταν συνεχώς σε οτιδήποτε άλλο εκτός απο το ποδόσφαιρο.

Αδιαφορούσε για τις προπονήσεις της ομάδας, την Πρωτοχρονιά του 1974 θα αγωνιστεί κόντρα στην ΚΠΡ, αλλά αυτό θα αποδεικνυόταν το "κύκνειο άσμα" του αφού θα τεθεί εκτός ομάδας σε μια χρόνια που η Μάντσεστερ θα γευτεί την πίκρα του υποβιβασμού. 

Έκτοτε θα γίνει γυρολόγος ξεκινώντας απο την Νότια Αφρική όπου έπαιξε πέντε παιχνίδια με τους Jewish Guild. Ακολούθησε η Στόκπορντ Κάουντι, η Κόρκ Σίτι, η Φούλαμ, οι Λός Άντζελες Άζτεκς, Φόρτ Λότερντειλ και Σαν Χοσέ Έρθκουεικς στις ΗΠΑ, η Χιμπέρνιαν στην Σκωτία, οι Μπρίσμπεν Λάιονς στην Αυστραλία και η Μπόρνμουθ στην οποία θα κλείσει την καριέρα του.

Με την εθνική ομάδα της χώρας του έκανε ντεμπούτο στις 15 Απριλίου του 1964 κόντρα στην Ουαλία στο Σουόνσι. Θα αγωνιστεί συνολικά σε 37 παιχνίδια πετυχαίνοντας 9 τέρματα, χωρίς όμως να μπορέσει να πάρει μέρος με την εθνική ομάδα της χώρας του σε μεγάλη διοργάνωση.

Ο Μπίλι Μπίγκαμ ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1982 τον είχε στην ατζέντα αλλά πολύ σύντομα η ηλικία αλλά κυρίως το ποτό τον άφησαν εκτός αποστολής, έχοντας πραγματοποιήσει την τελευταία του εμφάνιση στις 12 Οκτωβρίου του 1977 στο Μπέλφαστ κόντρα στην Ολλανδία.

Μετά το ποδόσφαιρο προσπάθησε να μπει και στο επιχειρηματικό πεδίο(το ναιτ κλάμπ Slack Alice, τα εστιατόρια Oscars και μπουτίκ ρούχων), όμως καμία απο τις προσπάθειες του δεν απέδωσαν καρπούς.

Το 1984 θα καταδικαστεί σε τρίμηνη φυλάκιση αφού οδηγούσε μεθυσμένος αλλά και για επίθεση στον αστυνομικό που τον σταμάτησε. Τον Αύγουστο του 1988 θα δοθεί προς τιμήν του ένα αποχαιρετιστήριο παιχνίδι παρουσία τόσο του Μπάσμπι όσο και του Μπίσοπ.

Τον Μάρτιο του 2000 θα διαγνωσθεί μεγάλη ζημιά στο συκώτι και το 2002 θα υποβληθεί σε επιτυχημένη μεταμόσχευση  αν και λίγο έλειψε να χάσει την ζωή του. Ακόμα και έτσι δεν σταμάτησε να πίνει, στις 3 Οκτωβρίου του 2005 μπήκε εκ νέου στο νοσοκομείο.

Στις 25 Νοεμβρίου του 2005 ο Μπέστ άφηνε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 59 ετών απο λοίμωξη των πνευμόνων και ανεπάρκεια πολλαπλών οργάνων. Στο άκουσμα της είδησης το παγκόσμιο ποδόσφαιρο απέτισε φόρο τιμής.

Πελέ για τον οποίο είχε κάνει την καταπληκτική δήλωση: "άν είχα γεννηθεί άσχημος, κανείς δεν θα ήξερε τον Πελέ.", Κρόιφ, Μαραντόνα, Καντονά, ενώ η Πρέμιερ Λίγκ αποφάσισε ενός λεπτού σιγή. Στην κηδεία του στις 3 Δεκεμβρίου στο κοιμητήριο Στόρμοντ, παρεβρέθησαν 500.000 κόσμος για να τον τιμήσουν, ενώ και τηλεοπτικοί σταθμοί έκαναν ζωντανές συνδέσεις.

Τον Μάιο του 2006 το όνομά του δόθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο του Μπέλφαστ, ενώ το 2007 το περιοδικό GQ τον κατέταξε στους 50 πιο στυλάτους άνδρες των τελευταίων 50 ετών.  






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...