www.goahits.blogspot.com

Διεθνές ποδόσφαιρο όπως δεν έχετε ξαναδιαβάσει!

30/3/24

"Βιόλα" εναντίον "ροσονέρι"


Η περίοδος 1955-1956 ήταν ιδιαίτερα σημαδιακή για την Φιορεντίνα αφού για πρώτη φορά στην ιστορία της κατακτούσε το Πρωτάθλημα Ιταλίας. Με μόλις μία ήττα οι "βιόλα" με 53 βαθμούς άφησε την Μίλαν στην δεύτερη θέση  που συγκέντρωσε 41 βαθμούς.

Την αμέσως επόμενη χρονιά οι "ροσονέρι" πήραν την 'εκδίκηση " τους αφού με 48 βαθμούς άφησε την Φιορεντίνα στην δέυτερη θέση με 42 βαθμούς. Ίδιο έργο και την περίοδο 1958-1959 αλλά αυτή την φορά είχε μεγαλύτερο σασπένς.

Την 27η αγωνιστική η Μίλαν περνάει απο το "Αρτέμιο Φράνκι" με 3-1 και ανεβαίνει στην κορυφή με ένα βαθμό διαφορά 42 με 41. Την επόμενη όμως είχαμε αλλαγή δεδομένων, αφού οι μεν Μιλανέζοι έφεραν "λευκή" ισοπαλία με την ΣΠΑΛ, η δε Φιορεντίνα κέρδιζε την Μπάρι με συνέπεια να ισοβαθμήσουν στην κορυφή.

Όμως οι απώλειες της Φιορεντίνα με την Τζένοα και την Ουντινέζε αντίστοιχα έδωσαν την δυνατότητα στο συγκρότημα των Λουίτζι Μπονατσόνι και Τζιουζέπε Βιάνι να ξεφύγει με τρεις βαθμούς, μια διαφορά που παρέμεινε μέχρι το τέλος.

Την περίοδο 1974-1975 στον τελικό του Κυπέλλου στο "Ολίμπικο" η ομάδα απο την Φλωρεντία επιβλήθηκε με 3-2 με τον Κασάρσα να πετυχαίνει αυτογκόλ στο 14', ο Μπιγκόν ισοφάρισε στο 20' , ο Γκουερίνι έδωσε εκ νέου προβάδισμα στο 54', ο Κιαρούτζι ισοφάρισε στο 65', με τον Ρόσι να πετυχαίνει το νικητήριο γκολ στο 67'. 

Τον Αύγουστο του 1996 για το Σούπερ Καπ η Φιορεντίνα επιβλήθηκε της Μίλαν στο "Τζιουζέπε Μεάτσα" με 2-1 με τον Γκαμπριέλ Μπατιστούτα να πετυχαίνει τα δύο τέρματα των "βιόλα" στο 12' και στο 83', ενώ είχε ισοφαρίσει προσωρινά στο 22' ο Σαβίτσεβιτς.

Πρώτη συνάντηση στις 20 Σεπτεμβρίου του 1931 στο Μιλάνο με τις δύο ομάδες να αναδεικνύονται ισόπαλες με 1-1. Συνολικά έχουν διεξαχθεί 182 παιχνίδια με την Μίλαν να έχει 82 νίκες, 52 η Φιορεντίνα, 48 ματς έχουν λήξει ισόπαλα, με τα τέρματα να είναι 281-221 υπέρ των Μιλανέζων. 

Οι μεγαλύτερες νίκες στην ιστορία της Μίλαν είναι το 6-0 την περίοδο 2004-2005, το 5-1 την περίοδο 2017-2018 και το 7-3 την περίοδο 1992-1993, ενώ αντίστοιχα για την Φιορεντίνα είναι το 3-1 τις περιόδους 1942-1943, 1998-1999 και 2012-2013. 

Πρώτος σκόρερ είναι ο Άλντο Μπόφι της Μίλαν με 10 τέρματα, στην δεύτερη θέση βρίσκονται οι  Αντρέι Σεφτσένκο(Ουκρανία/Μίλαν), Ζοσέ Αλταφίνι(Μίλαν), Γκούναρ Νόρνταλ(Σουηδία/Μίλαν), Αλμπέρτο Μπιγκόν(Μίλαν) με 8, Ρέντσο Μπουρίνι(Μίλαν), Πιερίνο Πράτι(Μίλαν), Πάολο Βίρντις(Μίλαν), Γκαμπριέλ Μπατιστούτα(Αργεντινή/Φιορεντίνα) και Ενρίκο Κιέζα(Φιορεντίνα)  με 7, Κούρτ Χάμριν(Σουηδία/Φιορεντίνα 6/Μίλαν), Λουτσιάνο Κιαρούτζι(Φιορεντίνα 3/Μίλαν 3), Ρομέο Μπενέτι(Μίλαν) και Μάρκο Φαν Μπάστεν(Ολλανδία/Μίλαν) με 6, Άντζελο Μπογιάνο(Μίλαν/Φιορεντίνα 5),  Αλεσάντρε Πάτο(Βραζιλία/Μίλαν)  και Ζλάταν Ιμπραίμοβιτς(Σουηδία/Μίλαν) με 5.

Πρώτος σε συμμετοχές είναι ο Πάολο Μαλντίνι της Μίλαν με 38, στην δεύτερη θέση βρίσκεται ο Τζιάνι Ριβέρα της Μίλαν με 37 και ακολουθούν οι Φράνκο Μπαρέζι(Μίλαν) με 28, Τζιουζέπε Μπρίζι(Φιορεντίνα) με 27, Ενρίκο Αλμπερτόζι(Φιορεντίνα 12/Μίλαν 13) με 25, Τσέζαρε Μαλντίνι(Μίλαν), Κούρτ Χάμριν(Σουηδία/Φιορεντίνα 20/Μίλαν 3) και Αλεσάντρο Κοστακούρτα(Μίλαν) με 23, Mάριο Άντζελο Ανκουιλέτι(Μίλαν) με 22, Μάουρο Τασότι(Μίλαν) με 21, Τζιουζέπε Τσιαπέλα(Φιορεντίνα), Τζιανκάρλο Ντε Σίστι(Φιορεντίνα),  Τζιανκάρλο Αντονιόνι(Φιορεντίνα), Ντεμέτριο Αλμπερτίνι(Μίλαν) και Ρούι Κόστα(Πορτογαλία/Φιορεντίνα 16/Μίλαν 4) με 20, Νίλς Λίντχολμ(Μίλαν),  Λουτσιάνο Κιαρούτζι(Φιορεντίνα 10/Μίλαν 9), Ντανιέλε Μασάρο(Φιορεντίνα 8/Μίλαν 11) και Μάσιμο Αμπροζίνι(Μίλαν 17/Φιορεντίνα 2) με 19. 

Ματέο Πότζι, Άντζελο Μπογιάνο, Φερούτσιο Βαλκαρέτζι, Τσίντσιο Σκαλιότι, Πιέτρο Ντεγκάνο, Ρομάνο Πέντσο, Άμος Μαριάνι, Αντόνιο Μπουσίνι, Τζιανκάρλο Μπάτσι, Άντζελο Σορμάνι, Λορέντσο Μπουφόν, Κούρτ Χάμριν(Σουηδία), Γκούναρ Γκρέν(Σουηδία), Αμαρίλντο(Βραζιλία), Πιερίνο Πράτι, Ενρίκο Αλμπερτόζι, Άλντο Μαλντέρα, Άντζελο Καρμπόνε, Πιέτρο Βιέρκογουντ, Σέρτζιο Μπατιστίνι, Τζιοβάνι Γκάλι, Ντανιέλε Μασάρο, Στέφανο Καρόμπι, Μάριο Μπορτολάτσι, Ντιέγκο Φουζέρ, Έντσο Γκαμπάρο, Αλεσάντρο Ορλάντο, Ρομπέρτο Μπάτζιο, Μαουρίτσιο Γκάνζ, Μάσιμο Ορλάντο, Μπρίαν Λάουντρουπ(Δανία), Ρουί Κόστα(Πορτογαλία), Αλμπέρτο Τζιλαρντίνο, Κριστιάνο Μπρόκι, Μάρκο Ντοναντέλ, Μάσιμο Αμπροζίνι, Τζιαμπάολο Πατσίνι, Ρικάρντο Μοντολίβο, Αλέσιο Τσέρτσι, Τζιουζέπε Πάνκαρο, Αλεσάντρο Μάτρι, Αλμπέρτο Ακουιλάνι, Νταβίντε Αστόρι, Ματίας Φερνάντες(Χιλή), Μάρκο Στοράρι, Νικόλα Κάλινιτς(Κροατία), Ρικάρντο Σαπονάρα, Κέβιν Πρινς-Μπόατενγκ(Γκάνα), Πάτρικ Κουτρόνε, Τζάκομο Μποναβεντούρα, Τσίπριαν Ταταρουσάνου(Ρουμανία), Κριστόφ Πιάτεκ(Πολωνία), Άντε Ρέμπιτς(Κροατία), Μάρκο Σπορτιέλο, Λούκα Γιόβιτς(Σερβία) είναι οι ποδοσφαιριστές που έχουν φορέσει την φανέλα των δύο ομάδων.

Χέρμαν Φέλσνερ(Αυστρία), Λάγιος Τσέισλερ(Ουγγαρία), Γκουίντο Άρα, Τζιουζέπε Μπιγκόνιο, Νερέο Ρόκο, Λουίτζι Ραντίτσε, Νίλς Λίντχολμ(Σουηδία), Τζιοβάνι Τραπατόνι, Φατίχ Τερίμ(Τουρκία), Σίνισα Μιχαϊλοβιτς(Σερβία), Βιτσέντσο Μοντέλα, Στέφανο Πιόλι είναι οι προπονητές που έχουν κάτσει στους πάγκους των δύο ομάδων

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...