www.goahits.blogspot.com

Διεθνές ποδόσφαιρο όπως δεν έχετε ξαναδιαβάσει!

13/3/21

Άντρες Εσκομπάρ "El Caballero del Futbol"

22 Ιουνίου 1994 "Ρόουζ Μπόουλ" Πασαντένα Καλιφόρνια τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, και οι οικοδεσπότες Αμερικάνοι υποδέχονται την Κολομβία στην δεύτερη αγωνιστική του 1ου ομίλου. Στο 35ο λεπτό η "αστεροέσσα" ανοίγει το σκορ όταν από την σέντρα του Τζόν Χάρκς ο Άντρες Εσκομπάρ στην προσπάθεια του να απομακρύνει την στέλνει στα δίχτυα του Όσκαρ Κόρντομπα. Οι οικοδεσπότες επικρατούν τελικά με 2-1 και οι "καφετέρος" παρότι επικρατούν της Ελβετίας με 2-0 την τελευταία αγωνιστική έμειναν εκτός συνέχειας της διοργάνωσης.

Δέκα ημέρες αργότερα στις 2 Ιουλίου έχει βγει για ποτό στο κλαμπ "El Indio" στο προάστιο του Μεντεγίν El Poblado και κατά τις 3 η ώρα το πρωί ενώ κατευθύνεται στο πάρκινγκ του μαγαζιού για να φύγει τρεις άνδρες εμφανίζονται ξαφνικά μπροστά του.

Οι δύο από αυτούς ύστερα από μια μικρή λογομαχία βγάζουν περίστροφα και τον πυροβολούν έξι φορές, με τον δολοφόνο μάλιστα να λέγεται ότι  φώναξε "Γκόοολ" μιμούμενος τον τρόπο με τον οποίο πανηγυρίζουν οι λατινοαμερικάνοι εκφωνητές.


Οι δράστες επιβιβάστηκαν σε ένα φορτηγάκι και έφυγαν ενώ ο Εσκομπάρ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου 45 λεπτά μετά επιβεβαιώθηκε ο θάνατος του. Τραγική ειρωνεία ο σχολιασμός του Βρετανού τηλεσχολιαστή του BBC Άλαν Χάνσεν λίγα δευτερόλεπτα μετά το λάθος του Κολομβιανού αμυντικού ανέφερε χαρακτηριστικά:

"Θέλει σκότωμα μετά από αυτό το  λάθος που έκανε". Όπως είναι φυσικό όταν έγινε γνωστή την επομένη η δολοφονία, ο ίδιος ο Χάνσεν μέσω του BBC εξέδωσε μια δημόσια συγνώμη.

Η αστυνομία συνέλαβε τον Ουμπέρτο Κάστρο Μουνιόθ σωματοφύλακα μελών ενός εκ των πανίσχυρων καρτέλ της χώρας, ο οποίος ομολόγησε ότι ήταν αυτός που πυροβόλησε τον Εσκομπάρ. Τα πάντα έδειχναν ότι ο θάνατος του είχε άμεση σχέση με το αυτογκόλ αφού άτομα του οργανωμένου εγκλήματος είχαν ποντάρει πολλά λεφτά στην πρόκριση της Κολομβίας στην επόμενη φάση. 

Ο Μουνιόθ τον Ιούνιο του 1995 καταδικάστηκε σε 43 χρόνια φυλάκιση, ενώ το 2001 μειώθηκε στα 26  λόγω αναθεώρησης του ποινικού κώδικα. Το 2005 ύστερα από 11 χρόνια αποφυλακίστηκε λόγω καλής συμπεριφοράς στις φυλακές αλλά πάντα παρέμενε το ερωτηματικό εάν έδρασε μόνος του η εκτέλεσε εντολές  κυκλωμάτων.       

Γεννήθηκε στις 13 Μαρτίου του 1967 στο Μεντεγίν από μια μικρομεσαία οικογένεια και παρότι ήταν καλός μαθητής το "σαράκι" του ποδοσφαίρου τον οδήγησε στην "στρογγυλή θεά". Όλη του η καριέρα περιστράφηκε γύρω από την Ατλέτικο Νασιονάλ με μόνη εξαίρεση το πέρασμα του από την Ελβετία και τους Γιούνγκ Μπόις την περίοδο 1989-1990.

Ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στους οπαδούς των "πράσινων" οι οποίοι μάλιστα του έδωσαν τα προσωνύμια "El Caballero del Futbol(σ.σ. ο "Τζέντλεμαν" του ποδοσφαίρου")  και "The Immortal Number 2" 

Με τους "verdolagas" κατέκτησε το Πρωτάθλημα Κολομβίας το 1991, το Copa Interamericana και το Copa Libertadores του 1989 ενώ αγωνίστηκε και στον χαμένο τελικό του Διηπειρωτικού Κυπέλλου από την Μίλαν. Μάλιστα πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994 υπήρχε η πληροφορία ότι έχει μπει στο στόχαστρο των ομάδων του Μιλάνο χωρίς όμως να ξεκαθαρίζεται ποια ήταν αυτή που του προσέφερε συμβόλαιο.

Αγωνίστηκε για πρώτη φορά με την εθνική ομάδα της χώρας του στις 30 Μαρτίου του 1988 απέναντι στον Καναδά, ενώ ήταν στην αποστολή για το Κόπα Αμέρικα του 1989. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ιταλίας τo 1990 αγωνίστηκε και στα τέσσερα παιχνίδια της διοργάνωσης, κατέλαβε την τέταρτη θέση στο Κόπα Αμέρικα του 1991 και στα γήπεδα των Ηνωμένων Πολιτειών αγωνίστηκε και στα τρία παιχνίδια της φάσης των ομίλων.

Συνολικά πρόλαβε να φορέσει την φανέλα της 51 φορές πετυχαίνοντας ένα γκολ στις 24 Μαΐου του 1988 στο "Γουέμπλει" απέναντι στην Αγγλία στο πλαίσιο του Rous Cup.  

Στην κηδεία του παραβρέθηκαν πάνω από 120.000 άτομα ενώ τον Ιούλιο του 2002 η πόλη του Μεντεγίν θέλοντας να τιμήσει την μνήμη του ανέγειραν το άγαλμα του. Η οικογένειά του δημιούργησε το "Andres Escobar Project" ένα ίδρυμα που έχει αποκλειστικό σκοπό να βοηθήσει παιδιά μη προνομιούχα στο να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο.   






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...