www.goahits.blogspot.com

Διεθνές ποδόσφαιρο όπως δεν έχετε ξαναδιαβάσει!

21/10/23

Μπόμπι Τσάρλτον Ο "Σέρ" του Αγγλικού ποδοσφαίρου


Επιθετικό ένστικτο, τρομερή αντίληψη στην πάσα, εκπληκτικό σουτ εκτός περιοχής, αντοχή και ανθεκτικότητα. Αυτά είναι μερικά απο τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον Μπόμπι Τσάρλτον έναν απο τους κορυφαίους μέσους όλων των εποχών.

Γεννήθηκε στις 11 Οκτωβρίου του 1937 στο Άσινγκτον στην βορειοανατολική Αγγλία, είχε πολλά ποδοσφαιρικά ερεθίσματα αφού απο το σόι της μητέρας του υπήρχαν πολλοί ποδοσφαιριστές με προεξάρχοντα τον Τζακι Μίλμπερν παίκτη της Νιουκάστλ.

Στην ηλικία των 16 ετών ο αρχισκάουτερ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Τζόι Άρμστρονγκ θα διακρίνει το ταλέντο του σε σχολικά Πρωταθλήματα και παρά τις αντιρρήσεις της μητέρας του μιας και ο Τσάρλτον παρακολουθούσε μαθήματα για ηλεκτρολόγος μηχανικός, εν τέλει θα υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο τον Οκτώβριο του 1954.

Δύο χρόνια αργότερα τον Οκτώβριο του 1956 κόντρα στην Τσάρλτον Αθλέτικ θα πραγματοποιήσει το ντεμπούτο του  ενώ στην πρώτη του χρονιά θα πανηγυρίσει το Πρωτάθλημα. Στις 6 Φεβρουαρίου του 1958 θα είναι στο αεροπλάνο που στην επιστροφή απο το Βελιγράδι θα σταματήσει στο Μόναχο για ανεφοδιασμό.

Η πρώτη προσπάθεια απέβη άκαρπη αφού το αεροπλάνο σταμάτησε στην μέση του διαδρόμου, ενώ το ίδιο αποτέλεσμα είχε και η δεύτερη προσπάθεια με τον θόρυβο στις μηχανές να ακούγεται όλο και πιο έντονα.   

Στην τρίτη προσπάθειά για να απογειωθεί αντί να αυξάνει την ταχύτητα του αυτή μειωνόταν. Αντί να σηκωθεί παρέμενε στο έδαφος, ξεπέρασε και τον διάδρομο, έπεσε με δύναμη πάνω στον φράκτη, στον διάβα του παρέσυρε ένα σπίτι σαρώνοντας τα πάντα στην κατοικημένη περιοχή και σταμάτησε την τρελή πορεία του όταν έπεσε πάνω σε ένα ξύλινο υπόστεγο όπου βρισκόταν βυτίο με καύσιμα προκαλώντας τεράστια έκρηξη.

Ο Τσάρλτον μαζί με τον συμπαίκτη του τον Ντένις Βάιολετ γλύτωσαν απο καθαρή τύχη μιας και είχαν αλλάξει θέσεις με τους συμπαίκτες τους Τόμι Τέιλορ και Ντέιβ Πέγκ. Παρέμεινε στο νοσοκομείο μία εβδομάδα αφού δεν είχε σοβαρό τραυματισμό.

Θα παραμείνει στο "Όλντ Τράφορντ" μέχρι το 1973 και θα κατακτήσει δύο ακόμα Πρωταθλήματα το 1965 και το 1967, 1 Κύπελλο το 1963, 4 Σούπερ Καπ το 1956, το 1957, το 1965 και το 1967 και το Κύπελλο Πρωταθλητριών στο "Γουέμπλει" το 1968 κόντρα στην Μπενφίκα δέκα χρόνια μετά το δυστύχημα του Μονάχου.

Με τους "κόκκινους διαβόλους" αγωνίστηκε συνολικά σε 758 παιχνίδια πρώτος μέχρι να τον περάσει ο Ράιαν Γκίγκς το 2008 πετυχαίνοντας 249 τέρματα δεύτερος πίσω απο τον Γουέιν Ρούνει. Το 1973 θα αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Πρέστον ενώ τις δύο επόμενες σεζόν θα είναι παίκτης προπονητής έχοντας 45 εμφανίσεις και 10 τέρματα.

Στις 19 Απριλίου του 1958 στο Χάμπντεν Παρκ της Γλασκώβης κόντρα στην Σκωτία θα κάνει το ντεμπούτο του με τα "λιοντάρια" όπου και θα σκοράρει. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1958 θα βρίσκεται στην αποστολή αλλά δεν θα αγωνιστεί ούτε λεπτό.

Τις πρώτες του εμφανίσεις θα τις κάνει στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Χιλής το 1962, όπου θα είναι παρών και στα τέσσερα παιχνίδια σκοράροντας κόντρα στην Αργεντινή. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966 θα ήταν βασικό στέλεχος αγωνιζόμενος και στα έξι παιχνίδια προς στην κατάκτηση του τίτλου όπου θα πετύχει και δυο τέρματα κόντρα σε Μεξικό και Πορτογαλία στον ημιτελικό. 

Στον δε τελικό ο Σεν θα του ρίξει ως φρουρό τον Φράντς Μπεκενμπάουερ με συνέπεια και οι δύο να αλληλοεξουδετερωθούν. Θα πάρει μέρος στην τελική φάση του Euro 1968 όπου θα τερματίσει τρίτος και στο τρίτο Παγκόσμιο Κύπελλο της καριέρας του στο Μεξικό το 1970 θα αγωνιστεί και στα τέσσερα παιχνίδια αλλά η Δυτική Γερμανία θα αποδειχθεί ανυπέρβλητο εμπόδιο στα προημιτελικά.

Πριν το τουρνουά στην Μπογκοτά όπου έκανε προετοιμασία η Εθνική Αγγλίας ο ίδιος αλλά και ο Μπόμπι Μούρ κατηγορήθηκαν ότι έκλεψαν ένα κολιέ απο κοσμηματοπωλείο. Ο Μούρ μάλιστα συνελήφθη και κρατήθηκε στο κρατητήριο εν αντιθέσει με τον Τσάρλτον.

To παιχνίδι στην Λεόν απέναντι στην Δυτική Γερμανία στις 14 Ιουνίου του 1970, θα είναι η 106η και τελευταία του συμμετοχή. Βρίσκεται στην έβδομη θέση όλων των εποχών μαζί με τον Φράνκ Λάμπαρντ, ενώ με τα 49 τέρματα βρισκόταν για πολλά χρόνια στην πρώτη θέση μέχρι να τον ξεπεράσει ο Γουέιν Ρούνει τον Σεπτέμβριο του 2015

Στις αρχές της σεζόν 1975-1976 θα αποχωρήσει λόγω διαφωνιών με το Διοικητικό Συμβούλιο για την μετακίνηση του Τζον Μπέρντ στην Νιούκαστλ. Θα πραγματοποιήσει τέσσερις εμφανίσεις όπου και θα πετύχει ένα γκολ με την Γουότερφορντ Γιουνάιτεντ στην Ιρλανδία, έχοντας ήδη κλείσει συμφωνία με το BBC για σχολιασμό των αγώνων.

Θα ακολουθήσουν μερικές εμφανίσεις στην Αυστραλία με την Νιούκαστλ ΚΒ Γιουνάιτεντ, την Πέρθ Ατζούρι και την Μπλάκτάουν Σίτυ. Το 1983 θα αναλάβει χρέη διευθυντή ποδοσφαιρικού τμήματος στην Γουίγκαν παράλληλα με το να δίνει μερικά παιχνίδια στην Νότια Αφρική.

Θα ανοίξει διάφορες επιχειρήσεις με αντικείμενο τα ταξίδια, τα κοσμήματα και τα πλυντήρια ενώ διεύθυνε διάφορα σχολεία ποδοσφαίρου σε Ηνωμένο Βασίλειο, Αμερική, Καναδά, Αυστραλία και Κίνα. Απο το 1984 μέχρι και το 2014 ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Γιουνάιτεντ και πρεσβευτής του συλλόγου.

Ήταν απο τα βασικά πρόσωπα στην καμπάνια του Μάντσεστερ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996 και του 2000, για τους Αγώνες καλής θέλησης του 2002, για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 εκ μέρους της Αγγλίας και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012.

To 1969 και το 1974 τιμήθηκε με το μετάλλιο της βρετανικής αυτοκρατορίας, το 1994 έγινε ιππότης και το 2002 εισήχθη στο Hall of Fame του αγγλικού ποδοσφαίρου. Είναι βασικός χορηγός σε ίδρυση νοσοκομείων για καρκίνο, ενώ τον Ιανουάριο του 2011 ψηφίστηκε τέταρτος καλύτερος παίκτης στην ιστορία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πίσω απο Γκίγκς, Καντονά και Μπέστ.

Τον Φεβρουάριο του 2016 η νότια εξέδρα του "Όλντ Τράφορντ" μετονομάστηκε σε Μπόμπι Τσάρλτον και τα αποκαλυπτήρια έγιναν τον Απρίλιο πριν το παιχνίδι με την Έβερτον. Τον Οκτώβριο του 2017 η Αγγλική Ομοσπονδία έδωσε το όνομα του σέ ένα απο τα γήπεδα στο προπονητικό κέντρο της στο Saint George Park.

Τον Νοέμβριο του 2020  διεγνώσθη με άνοια και περίπου τρία χρόνια αργότερα στις 21 Οκτωβρίου του 2023 η οικογένεια του ανακοίνωσε τον θάνατο του σε ηλικία 86 ετών.

    

      



   
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...