www.goahits.blogspot.com

Διεθνές ποδόσφαιρο όπως δεν έχετε ξαναδιαβάσει!

18/11/22

Φραντσέσκο Τότι "Αιώνια ρομανίστα"

Il Bimbo D' Oro(Χρυσό Αγόρι), Il Re di Roma(Βασιλιάς της Ρώμης), Il Gladiatore(O Μονομάχος) είναι μερικά απο τα παρατσούκλια που έχουν βγει για τον Φραντσέσκο Τότι. Όλα έχουν σχέση με την Ρώμη και την Ρόμα, δεν είναι τυχαίο άλλωστε από το 1992 ανήκει στους "τζιαλορόσι", δεν την έχει αποχωριστεί ποτέ αποτελώντας είδωλο για τους φανατικούς της "Curva Sud".

Ο "Καπιτάνο" γεννήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου του 1976 στην Πόρτα Μετρόνια στην Ρώμη και απο πολύ μικρός έδειξε την κλίση του προς την "ασπρόμαυρη θεά" έχοντας ως είδωλο τον Τζιουζέπε Τζιανίνι το "δεκάρι" της Ρόμα στην δεκαετία του '80.

Το 1988 ο Αριέντο Μπράιντα προσπάθησε να τον πάει στο Μιλάνο χωρίς επιτυχία και το 1989 σε ηλικία 13 ετών εντάχθηκε στις ακαδημίες των "ρομανίστα". Στην ηλικία των 16 ο Βουγιαντίν Μπόσκοφ του έδωσε την δυνατότητα να κάνει ντεμπούτο με την πρώτη ομάδα στην εκτός έδρας νίκη επι της Μπρέσια με 2-0 στις 28 Μαρτίου του 1993.

Την επόμενη σεζόν 1993-94 ο Κάρλο Ματσόνε  τον εμπιστεύτηκε ακόμα περισσότερο και απο εκείνο το σημείο και έπειτα ο Τότι έγινε κανονικό μέλος της ομάδας, αποκτώντας παράλληλα και το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Με τους "λύκους" κατέκτησε το Πρωτάθλημα Ιταλίας το 2001, 2 Κύπελλα Ιταλίας το 2007 και το 2008, και 2 Σούπερ Καπ Ιταλίας το 2001 και το 2007.

Συν τοις άλλοις είναι πρώτος σε συμμετοχές με 786  και πρώτος σκόρερ με 307 γκολ αντίστοιχα  στην ιστορία της ομάδας, ενώ είναι δεύτερος σκόρερ όλων των εποχών στο ιταλικό ποδόσφαιρο και πρώτος εν ενεργεία έχοντας μπροστά του μόνο τον Σίλβο Πιόλα και τρίτος σε συμμετοχές πίσω απο τον Πάολο Μαλντίνι και τον Τζιανλουίτζι Μπουφόν.

Στις 28 Μαΐου του 2017 ο Τότι φόρεσε για τελευταία φορά την φανέλα των "τζιαλορόσι" μπαίνοντας ως αλλαγή στο 54' στην εντός έδρας αναμέτρηση με την Τζένοα και όπως είναι φυσικό μετά την ολοκλήρωση της το "Ολίμπικο" απέτισε φόρο τιμής με τον ίδιο να κάνει τον γύρο του σταδίου με δάκρυα στα μάτια. 

Με την φανέλα της "σκουάντρα ατζούρα" έκανε ντεμπούτο στις 10 Οκτωβρίου του 1998 στην νίκη επί της Ελβετίας στο Ούντινε για την προκριματική φάση του Euro 2000. Στα γήπεδα της Ολλανδίας και του Βελγίου με προπονητή τον Ντίνο Τζόφ η "σκουάντρα ατζούρα" έφτασε μέχρι τον τελικό με τον Τότι να έχει ενεργό συμμετοχή πετυχαίνοντας μάλιστα δύο γκολ.

Στα γήπεδα της Ιαπωνίας και της Νοτίου Κορέας αγωνίστηκε και στα τέσσερα παιχνίδια της διοργάνωσης αλλά στο παιχνίδι της φάσης των "16" απέναντι στην Νότιο Κορέα αποβλήθηκε στην παράταση στο 103ο λεπτό. Αγωνίστηκε στο EURO 2004 της Πορτογαλίας και δύο χρόνια αργότερα πανηγύρισε την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Στα γήπεδα της Γερμανίας αγωνίστηκε και στα εφτά παιχνίδια της τελικής φάσης στα περισσότερα ως βασικός, και μάλιστα στην φάση των "16" χάρις στο δικό του πέναλτι κατάφερε να υπερκεράσει το εμπόδιο της μαχητικής Αυστραλίας του Γκους Χίντινκ. Συνολικά αγωνίστηκε 58 φορές πετυχαίνοντας 9 γκολ.

Ήταν παντρεμένος απο το 2005 με την γνωστή "σελέμπριτι" Ιλάρι Μπλάζι με την οποία έχει αποκτήσει τρία παιδιά τον δωδεκάχρονο Κρίστιαν, την δεκάχρονη Σανέλ, και την ενός έτους Ιζαμπέλ, αλλά τον Ιούνιο του 2022 έγινε γνωστό ότι χώρισαν.

Απο το 2003 είναι πρέσβης καλής θέλησης της UNICEF, ενώ με την ολοκλήρωση της καριέρας του τον Αύγουστο του 2017, δέχτηκε να αναλάβει ως διευθυντής του τεχνικού τμήματος των "τζιαλορόσι". Όμως στις 17 Ιουνίου του 2019 λόγω διαφορών με την διοίκηση της ομάδας παραιτήθηκε απο το πόστο του.

Τον Σεπτέμβριο του 2017 πήρε το δίπλωμα προπονητικής UEFA B αλλά λόγω των καθηκόντων του στην Ρόμα δεν το εξάσκησε. Τον Φεβρουάριο του 2020 ανακοίνωσε την δημιουργία δύο εταιριών συμβούλων και βοήθειας για κλαμπ και παίκτες με έδρα τη Ρώμη με το όνομα  CT10 και IT Scouting.

Η πρώτη εταιρεία (CT10) παρέχει υπηρεσίες στον αθλητικό τομέα, τόσο στην Ιταλία όσο και στο εξωτερικό, με την συνεργασία του Ρωμαίου εισαγγελέα Τζιοβάνι Ντεμόντις. Η δεύτερη εταιρεία που ονομάζεται IT Scouting, της οποίας ο μοναδικός αντιπρόσωπος είναι αποκλειστικά ο Τότι, ασχολείται με την παροχή υπηρεσιών στον αθλητικό και ψυχαγωγικό τομέα στην Ιταλία και στο εξωτερικό.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...