www.goahits.blogspot.com

Διεθνές ποδόσφαιρο όπως δεν έχετε ξαναδιαβάσει!

11/4/21

Ρομπέρτο Καμπάνας O "μάγος της Πιλάρ"

Mαζί με τον Χούλιο Σέζαρ Ρομέρο, o Ρομπέρτο Καμπάνας ήταν από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές που έβγαλε η Παραγουάη την δεκαετία του '80. Αγωνίστηκε σε αρκετούς συλλόγους της Λατινικής Αμερικής αλλά και στην Ευρώπη, ενώ υπήρξε ιδιαίτερα αγαπητός σε Κολομβία και Αργεντινή όπου κληρονόμησε το παρατσούκλι "μάγος της Πιλάρ".


Γεννήθηκε στις 11 Απριλίου του 1961 στην πόλη Πιλάρ και ξεκίνησε την καριέρα από την Τσέρο Πορτένιο από το 1978 έως το 1980 με 32 συμμετοχές και 8 γκολ . Ακολούθησε κοινή πορεία με τον Ρομέρο αφού και οι δύο μετακινήθηκαν στους Νιου Γιόρκ Κόσμος.

Ο Καμπάνας αγωνίστηκε στο Μεγάλο Μήλο" από το 1980 έως το 1984 κατακτώντας δύο Πρωταθλήματα του NASL(North American Soccer League) τo 1980 και το 1982 έχοντας 97 συμμετοχές και 63 γκολ.

Μάλιστα το 1983 αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος αλλά και πολυτιμότερος παίκτης. Επιστροφή στην Λατινική Αμερική για λογαριασμό της Αμέρικα Κάλι με την οποία κατέκτησε τα Πρωταθλήματα Κολομβίας το 1985 και το 1986, ενώ ήταν φιναλίστ σε τρεις συνεχόμενους τελικούς του Κόπα Λιμπερταδόρες.

Ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στους οπαδούς των "κόκκινων διαβόλων" στην τριετία που αγωνίστηκε από το 1984 έως το 1987 έχοντας 107 συμμετοχές και 46 τέρματα. Ακολούθησε μια πενταετία στην Γαλλία από το 1988 έως το 1992 αγωνιζόμενος σε Μπρέστ και Λυών όπου είχε 27 συμμετοχές και  9 τέρματα αντίστοιχα για να μετακινηθεί στην Αργεντινή και την Μπόκα Τζούνιορς με την οποία κατέκτησε το Απερτούρα του 1992.

Μπαρτσελόνα Γκουαγιακίλ, ξανά Μπόκα Τζούνιορς, Λιμπερτάδ στην Παραγουάη, Ιντεπεντιέντε Μεντεγίν και Ρεάλ Καρταγένα στην Κολομβία το 2000 ολοκληρώνοντας την πλούσια ποδοσφαιρική του καριέρα.

Το ντεμπούτο του  στην εθνική ομάδα της Παραγουάης το πραγματοποίησε στις 5 Δεκεμβρίου του 1979 για τον δεύτερο τελικό του Κόπα Αμέρικα στο Σαντιάγκο απέναντι στην Χιλή με την Παραγουάη να κατακτά τελικά το τρόπαιο σε τρίτο αγώνα.

Αγωνίστηκε στο Κόπα Αμέρικα του 1983, και ήταν από τους βασικούς συντελεστές της πρόκρισης στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1986 στο Μεξικό πετυχαίνοντας δύο γκολ στην προκριματική φάση ύστερα από 28 χρόνια.

Πήρε μέρος και στα τέσσερα παιχνίδια της διοργάνωσης, πετυχαίνοντας δύο γκολ απέναντι στο Βέλγιο που αποδείχθηκαν πολύ σημαντικά. Χάρις σε αυτά η Παραγουάη προκρίθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στην φάση των "16", εκεί όπου οι Άγγλοι αποδείχθηκαν ανυπέρβλητο εμπόδιο.

Αγωνίστηκε στα Κόπα Αμέρικα του 1987 και του 1993, και στις 5 Σεπτεμβρίου του 1993 στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1994 στην Λίμα απέναντι στο Περού πραγματοποίησε την 28η και τελευταία του εμφάνιση πετυχαίνοντας 11 γκολ και είναι 10ος στην λίστα των σκόρερ.  

Το 2006 ανέλαβε ως τεχνικός διευθυντής στην Αμέρικα Ντε Κάλι, αλλά τον Φεβρουάριο του 2007 ύστερα από την αποπομπή του Γκονζάλεζ Χεράρδο Ακίνο ανέλαβε την τεχνική της ηγεσία. Τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα και ύστερα από 12 παιχνίδια τον Απρίλιο του ίδιου έτους απολύθηκε,

Ακολούθως έγινε μάνατζερ ποδοσφαιριστών, ενώ τα τελευταία χρόνια ήταν σπορτκάστερ στο παραγουανικό ραδιόφωνο αν και το συμβόλαιο του πρόσφατα είχε λήξει. Στις 9 Ιανουαρίου του 2017 εντελώς ξαφνικά έφυγε απο την ζωή σε ηλικία 55 ετών ύστερα απο καρδιακή προσβολή που υπέστη στην Ασουνσιόν.

Την είδηση επιβεβαίωσε η ανιψιά του Πατρίσια Ραμίρες Καμπανας μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Telam, ενώ συγγενείς του ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι ζούσε κανονικά προγραμματίζοντας μάλιστα να πάρει μέρος σε σεμινάρια πάνω στην τεχνική διεύθυνση.









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...