www.goahits.blogspot.com

Διεθνές ποδόσφαιρο όπως δεν έχετε ξαναδιαβάσει!

14/6/16

2016 H προκριματική φάση


Για τρίτη φορά στην ιστορία των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων μετά το 1980 όταν οι ομάδες απο τέσσερις γίνανε 8, και το 1996 όταν οι 8 έγιναν 16, η UEFA αποφάσισε την αύξηση των ομάδων απο 16 σε 24, και τον Μάιο του 2010 η Γαλλία κέρδισε στην σχετική ψηφοφορία την Τουρκία στον δεύτερο γύρο διοργανώνοντας για τρίτη φορά στην ιστορία της την τελική φάση μετά το 1960 και το 1984.


Τον Φεβρουάριο του 2014 στην Νίκαια πραγματοποιήθηκε η κλήρωση της προκριματικής φάσης όπου 53 ομάδες ανάμεσα τους και το Γιβραλτάρ για πρώτη φορά στην ιστορία του διεκδικώντας τις υπολειπόμενες 23 θέσεις όπου οι δύο πρώτοι απο κάθε όμιλο παίρνανε την απευθείας πρόκριση όπως και η καλύτερη τρίτη και οι υπόλοιπες οκτώ τρίτες θα διεκδικούσαν τέσσερα ακόμα εισιτήρια .

Στον 1ο όμιλο η κάτοχος της τρίτης θέσης στο προηγούμενο Παγκόσμιο Κύπελλο Ολλανδία θεωρούταν απο τα αδιαφιλονίκητα φαβορί για την πρόκριση με τον Γκούς Χίντινκ να διαδέχεται τον Λουίς Φαν Χάαλ, και τις Τσεχία, Τουρκία και Ισλανδία να μάχονταν για την δεύτερη θέση και την απευθείας πρόκριση.

Το ξεκίνημα όμως δεν ήταν καλό για τους "οράνιε" αφού οι ήττες σε Πράγα και Ρέικιαβικ και η εντός έδρας ισοπαλία με την Τουρκία τους έφεραν σε μειονεκτική θέση την ίδια ώρα που Τσέχοι και Ισλανδοί ουσιαστικά "καπάρωναν" τις δύο πρώτες θέσεις.

Τον Ιούνιο του 2015 ο Χίντινκ απομακρυνόταν απο το πόστο του  για να τον διαδεχθεί ο Ντάνι Μπλίντ, όμως τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα αφού ηττήθηκε εντός έδρας απο την Ισλανδία, ενώ στο ματς που θα έκρινε την κατάληψη της τρίτης θέσης η Τουρκία επικράτησε με 3-0 στην Κωνσταντινούπολη παίρνοντας σημαντικό προβάδισμα για την κατακτησή της.

Η ομάδα του Φατίχ Τερίμ πήρε σημαντική νίκη στην Πράγα με 2-0 και την τελευταία αγωνιστική με την απευθείας εκτέλεση φάουλ του Ινάν στο 89' κόντρα στους "νησιώτες" όχι μόνο κατέλαβε την τρίτη θέση, παράλληλα πήρε και την απευθείας πρόκριση για τα γήπεδα της Γαλλίας.

Στον 2ο όμιλο μέχρι και την προτελευταία αγωνιστική πέντε ομάδες μονομάχησαν για τις δύο πρώτες θέσεις με τους Βέλγους και τους Ουαλούς να παίρνουν τις δύο πρώτες θέσεις με την ομάδα του Γκάρεθ Μπέιλ να παίρνει το εισιτήριο για τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης μετά το 1958, και τους Βόσνιους την τρίτη θέση.

Στον 3ο όμιλο η Ισπανία μετά την ήττα της δεύτερης αγωνιστικής απο την Σλοβακία στην Ζίλινα δεν κοίταξε πίσω της και με 9 συνεχόμενες νίκες πήρε άνετα την πρόκριση, με τους Σλοβάκους να καταλαμβάνουν την δεύτερη θέση και τους Ουκρανούς την τρίτη.

Στον 4ο όμιλο η παγκόσμια πρωταθλήτρια Γερμανία δυσκολεύτηκε απέναντι στην Πολωνία απο την οποία ηττήθηκε στην Βαρσοβία αλλά και απο την Ιρλανδία με την οποία έφερε ισοπαλία στο Γκελζενκίρχεν και ηττήθηκε στο Δουβλίνο. Τελικά τα "πάντσερ" πήραν την πρώτη θέση ακολουθούμενοι απο τους Πολωνούς και τους Ιρλανδούς που επικράτησαν στην μάχη τη τρίτης θέσης έναντι των Σκωτσεζων οι οποίοι αν και διεκδικούσαν ακόμα και απευθείας πρόκριση, "αυτοκτόνησαν" με την ήττα στην Τιφλίδα αλλά και την εντός έδρας ισοπαλία με την Πολωνία.

Στον 5ο όμιλο η Αγγλία δεν είχε κανένα πρόβλημα κάνοντας το απόλυτο 10 στα 10 να καταλάβει την πρώτη θέση, ενώ η Ελβετία ήταν αυτή ως δεύτερη που πήρε την απευθείας πρόκριση αφήνοντας στην τρίτη θέση την Σλοβενία.

Στον 6ο όμιλο στον όμιλο της Εθνικής μας η Βόρειος Ιρλανδία έκανε την μεγάλη έκπληξη και ύστερα απο 30 χρόνια θα λάμβανε μέρος σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης. Την δεύτερη θέση κατέλαβε η Ρουμανία που επιστρέφει σε EURO μετά το 2008, ενώ στην τρίτη θέση έμεινε η Ουγγαρία. Η εθνική μας ομάδα απογοήτευσε αλλάζοντας τρεις προπονητές και μόλις την τελευταία αγωνιστική κατάφερε να πάρει νικηφόρο αποτέλεσμα.

Στον 7ο όμιλο η Αυστρία επανήρθε σε τελική φάση μετά το 2008 κάνοντας ένα πολύ καλό τουρνουά με 9 νίκες και 1 ισοπαλία με την Σουηδία στην Βιέννη. Για την δεύτερη θέση πάλεψαν Ρωσία και Σουηδία με την "αρκούδα" να παίρνει αυτή την δεύτερη θέση ειδικά απο την στιγμή που αντικαταστάθηκε ο Φάμπιο Καπέλο απο τον Λεονίντ Σλούτσκι τον Αύγουστο του 2015. 

Οι Ρώσοι οι οποίοι πήραν το παιχνίδι στην Ποντγκόριτσα με 3-0 στα χαρτιά έκαναν τέσσερις συνεχόμενες νίκες με σημείο αναφοράς την νίκη επί της Σουηδίας, με τους Σουηδούς να ηττώνται με 4-1 απο την Αυστρία στην Στοκχόλμη χάνοντας ουσιαστικά την απευθείας πρόκριση.

Στον 8ο όμιλο η Ιταλία έμεινε αήττητη έχοντας 7 νίκες και 3 ισοπαλίες καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση, ενώ για την δεύτερη θέση οι Κροάτες που τιμωρήθηκαν με απώλεια ενός βαθμού λόγω ρατσιστικής συμπεριφοράς στο ματς με τους "ατζούρι" πάλεψαν με τους Νορβηγούς για την δεύτερη θέση.

Τα πάντα κρίθηκαν την τελευταία αγωνιστική με την "χρβάτσκα" να περνάει απο την Μάλτα με 1-0 με γκολ του Πέρισιτς, ενώ στην Ρώμη παρότι οι Νορβηγοί προηγήθηκαν με τον Τετέι γνώρισαν την ήττα απο τους Ιταλούς γυρνώντας το ματς με τους Φλορέντσι και Πέλε.

Τέλος στον 9ο όμιλο η κληρωτίδα είχε κέφια τοποθετώντας στον ίδιο όμιλο τους Σέρβους και τους Αλβανούς με το πρώτο παιχνίδι να διεξάγεται στο Βελιγράδι στις 14 Οκτωβρίου του 2014. Λίγο πριν την ολοκλήρωση του πρώτου ημιχρόνου ένα drone που είχε πάνω του μια αλβανική σημαία προκάλεσε την σύρραξη μεταξύ των παικτών που είχε ως συνέπεια να εισβάλουν οπαδοί των Σέρβων στο γήπεδο και να επιτεθούν στους αντίπαλους ποδοσφαιριστές.

Το ματς διακόπηκε οριστικά και η αρχική απόφαση της UEFA ήταν να κατακυρώσει το παιχνίδι υπέρ της Σερβίας και ταυτόχρονα της επέβαλλε ποινή αφαίρεσης τριών βαθμών. Οι δύο ομοσπονδίες εφεσίβαλαν την απόφαση με τους Αλβανούς τελικά να δικαιώνονται  αφού τον Ιούλιο του 2015, το Ανώτατο Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο τους επέστρεψε τους τρεις βαθμούς.

Στον απόηχο των γεγονότων η Πορτογαλία ήταν αυτή που πήρε την πρώτη θέση αφού μετά το "κάζο" της πρεμιέρας στο Αβέιρο και την ήττα απο την Αλβανία ο Φερνάντο Σάντος ανέλαβε την τεχνική ηγεσία στην θέση του Πάουλο Μπέντο και με εφτά συνεχόμενες νίκες πήρε την πρόκριση.

Η Αλβανία κατάφερε να πάρει την δεύτερη θέση απο την Δανία η οποία έφερε δύο ισοπαλίες στο Ερεβάν με την Αρμενία και στην Κοπεγχάγη με την Αλβανία, ενώ ηττήθηκε απο την Πορτογαλία στην Μπράγκα μένοντας τελικά τρίτη.

Στα πλει-οφ την πρόκριση πήραν η Ουγγαρία με δύο νίκες κόντρα στην Νορβηγία με 1-0 και 2-1, η Ιρλανδία κόντρα στην Βοσνία με ισοπαλία 1-1 και νίκη 2-0, η Ουκρανία κόντρα στην Σλοβενία με νίκη 2-0 και ισοπαλία 1-1 και η Σουηδία στο σκανδιναβικό ντέρμπι κόντρα στην Δανία με νίκη 2-1 και ισοπαλία 2-2.    

             

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...