www.goahits.blogspot.com

Διεθνές ποδόσφαιρο όπως δεν έχετε ξαναδιαβάσει!

5/6/21

1992 Απο τις παραλίες Πρωταθλητές Ευρώπης


Στις 13 Νοεμβρίου του 1991 για τον 4ο όμιλο διεξαγόταν η τελευταία αγωνιστική με τις Γιουγκοσλαβία και Δανία διεκδικητές της πρώτης θέσης και παράλληλα την πρόκριση στην τελική φάση του EURO 1992. Στο Οντένσε η Δανία επικρατούσε της Βορείου Ιρλανδίας με 2-1 και περίμενε ένα θετικό αποτέλεσμα απο την Αυστρία που υποδεχόταν τους "πλάβι".

Η ομάδα του Ίβιτσα Όσιμ έπαιρνε την νίκη με 0-2 χάρις στα γκολ των Λούκιτς στο 18' και Σαβίτσεβιτς στο 38' και με 14 βαθμούς άφηνε στην δεύτερη θέση του Δανούς που είχαν συγκεντρώσει. Εκείνο το ματς στο "Πράτερ" έμελλε να είναι το τελευταίο επίσημο παιχνίδι της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας αφού ήδη ο εμφύλιος πόλεμος είχε ξεκινήσει.

Στις 30 Μαίου του 1992 το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα αποφάσιζε την επιβολή εμπορικών, πολιτικών και αθλητικών κυρώσεων στην Νέα Γιουγκοσλαβία(Σερβία και Μαυροβούνιο). Όπως ήταν φυσικό τόσο η FIFA όσο και η UEFA απέβαλλαν την Νέα Γιουγκοσλαβία και αυτό σήμαινε ότι την θέση τους στην τελική φάση του EURO θα έπαιρνε η Δανία που τερμάτισε στην δεύτερη θέση και μάζεψε τους ποδοσφαιριστές της απο τις παραλίες που παραθέριζαν για να ξεκινήσουν προετοιμασία.

Στους υπόλοιπους ομίλους στον 1ο η Γαλλία έκανε το απόλυτο με 8 στα 8 και όπως ήταν φυσικό πήρε την πρόκριση έναντι της Τσεχοσλοβακίας αλλά και της Ισπανίας που δεν τα πήγε αθόλου καλά σε αυτή την φάση, ενώ στον 2ο Σκωτία, Ελβετία και Ρουμανία  πάλεψαν μέχρι τέλους με τους "χαιλάντερς" να μαζεύουν 11 βαθμούς έναντι 10 των άλλων δύο και να παίρνουν για πρώτη φορά την πρόκριση στην τελική φάση.

Στον 3ο όμιλο η Σοβιετική Ένωση στο "κύκνειο άσμα" της αφού ήδη είχε ξεκινήσει η κατάρρευσή της πήρε το εισιτήριο αήττητη με 5 νίκες και 3 ισοπαλίες, αφήνοντας στην δεύτερη θέση τους Ιταλούς. Στην τελική φάση πήρε μέρος ως Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών(ΚΑΚ) στην οποία συμμετείχαν οι 11 απο τις 15 ομοσπονδίες με τις Εσθονία, Λετoνία, Λιθουανία και Γεωργία να μην συμμετέχουν αν και υπήρχε Γεωργιανός ποδοσφαιριστής στην 23αδα ο Κακχαμπέρ Τσχαντάτζε.

Στον 5ο όμιλο είχαμε την εμφάνιση της ενωμένης Γερμανίας σε  προκριματική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου τον Νοέμβριο του 1989 και την ένωση των δύο Γερμανιών. Παρόλα αυτά τα βρήκαν "σκούρα" απέναντι στους σκληροτράχηλους Ουαλούς οι οποίοι τους κέρδισαν στο Κάρντιφ με γκολ του Ίαν Ρας, όμως πήραν το "αίμα" τους πίσω στην Νυρεμβέργη με επιβλητική νίκη με 4-1 και κάνοντας το 2 στα 2 στις τελευταίες αγωνιστικές με Βέλγιο εκτός και Λουξεμβούργο εντός πήραν την πρώτη θέση και την πρόκριση.

Στον 6ο όμιλο όπου μετείχε και η Εθνική Ελλάδος οι πρωταθλητές Ευρώπης Ολλανδοί ξεκίνησαν με ήττα απο την Πορτογαλία στο Οπόρτο όμως στην συνέχεια με 6 νίκες και 1 ισοπαλία δεν άφησαν περιθώρια αμφισβήτησης κυρίως στους Λουζιτανούς και πήραν την πρόκριση.

Τέλος στον 7ο όμιλο Αγγλία, Ιρλανδία και Πολωνία διεκδικούσαν μέχρι τέλους την πρωτιά με τους Άγγλους να την παίρνoυν καταφέρνοντας την τελευταία αγωνιστική να πάρουν "χρυσό" βαθμό στο Πόζναν που τους εξασφάλιζε την πρόκριση, αφού Πολωνία και Ιρλανδία μοιράστηκαν βαθμούς τόσο στο Πόζναν όσο και στο Δουβλίνο.

Τον Δεκέμβριο του 1988 η Σουηδία επικράτησε της Ισπανίας και αναλάμβανε την διοργάνωση της τελικής φάσης του 9ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος με την Στοκχόλμη, το Γκέτεμποργκ, το Νόρκεπινγκ και το Μάλμε να ορίζονται ως οι πόλεις που θα φιλοξενούσαν τους 8 "μνηστήρες" του τίτλου.

Στον 1ο όμιλο βρέθηκαν αντιμέτωπες οι Σουηδία, η Δανία, η Γαλλία και η Αγγλία με τους γηπεδούχους να παίρνουν την πρώτη θέση αήττητοι με 2 νίκες και 1 ισοπαλία για να τους ακολουθήσουν οι "γείτονες" Δανοί που παρά το γεγονός ότι μαζεύτηκαν στο παραπέντε άφησαν εκτός τόσο τα "λιοντάρια" ΄όσο και τους "πετεινούς".

Στον 2ο όμιλο Ολλανδία και Γερμανία βρέθηκαν ξανά αντιμέτωπες μετά τον ημιτελικό του 1988 με τον όμιλο να τον συμπληρώνουν οι ΚΑΚ και η Σκωτία. Στην πρεμιέρα οι Γερμανοί "γλύτωσαν" την ήττα απο την ΚΑΚ με το γκόλ του Χέσλερ στο 90', οι Ολλανδοί νίκησαν την Σκωτία και έφεραν ισοπαλία με την Κοινοπολιτεία, οι Γερμανοί νίκησαν την Σκωτία με 3-0 και στο Γκέτεμποργκ οι δύο ομάδες τέθηκαν αντιμέτωπες για την πρωτιά του ομίλου.

Οι "οράνιε" μπήκαν δυνατά στο παιχνίδι και στο τέταρτο προηγούνταν ήδη με 2-0 χάρις στα τέρματα των Ράικαρντ στο 4' και Βίτσκε στο 15'. Ο Κλίνσμαν στο 53' μείωσε σε 2-1 όμως ο Μπέργκαμπ στο 73' διαμόρφωσε το τελικό 3-1 δίνοντας τους παράλληλα και την πρώτη θέση στον όμιλο.

Στον πρώτο ημιτελικό οι έμπειροι Γερμανοί επικράτησαν των οικοδεσποτών Σουηδών με 3-2 με τους Χέσλερ στο 11' και Ρίντλε στο 59' να δίνουν προβάδισμα δύο τερμάτων στα "πάντσερ". Ο Μπρολίν στο 64' με πέναλντι μείωσε σε 2-1. Ο Ρίντλε όμως στο 88' έκοψε τα φτερά των γηπεδούχων κάνοντας το 1-3 και το μόνο που κατάφεραν οι Σουηδοί ήταν να μειώσουν στο 89' με τον  Κένεθ Άντερσον.

Στον έτερο ημιτελικό στο Γκέτεμποργκ η Δανία πήρε προβάδισμα δύο φορές με τον Λάρσεν στο 5' και στο 33' και  οι Ολλανδοί ισοφάρισαν ισάριθμες φορές με τους Μπέργκαμπ στο 23' και Ράικαρντ στο 86'. Το ματς οδηγήθηκε στην παράταση χωρίς να αλλάξει κάτι και τα πάντα θα κρίνονταν στην διαδικασία των πέναλντι.

Κούμαν και Λάρσεν ήταν εύστοχοι και στο τρίτο πέναλντι ο Μάρκο Φαν Μπάστεν νικήθηκε απο τον Σμάιχελ. Πόβλσεν, Μπέργκαμπ, Έλστρουπ, Ράικαρντ, Βίλφορτ, Βίτσκε ήταν εύστοχοι και τα πάντα θα κρίνονταν στο πέναλντι του Κριστόφτε. Ο αμυντικός της Μπρόντμπι δεν λάθεψε νίκησε τον Φαν Μπρόικελεν και με 5-4 έστελνε τους Δανούς στον τελικό.

Στις 26 Ιουνίου στο "Ούλεβι" του Γκέτεμποργκ μπροστά σε 37.800 θεατές οι πρωτάρηδες Δανοί θα αντιμετώπιζαν τους "μπαρουτοκαπνισμένους" Γερμανούς. Το αουτσάιντερ νίκησε το φαβορί με τα γκολ των Γένσεν στο 18' και του Βίλφορτ στο 78' πραγματοποιώντας μία απο τις μεγαλύτερες εκπλήξεις όλων των εποχών στο ποδόσφαιρο.

Πέτερ Σμάιχελ(Δανία), Ζοσελίν Ανγκλομά(Γαλλία), Λοράν Μπλάν(Γαλλία), Αντρέας Μπρέμε(Γερμανία),Γιούργκεν Κόλερ(Γερμανία), Στέφαν Έφενμπεργκ(Γερμανία), Ρούουντ Γκούλιτ(Ολλανδία), Τόμας Χέσλερ(Γερμανία), Μπρίαν Λάουντρουπ(Δανία), Μάρκο Φαν Μπάστεν(Ολλανδία) και Ντένις Μπέργκαμπ(Ολλανδία) ανακηρύχθηκαν ως η κορυφαία ομάδα του τουρνουά.   

  



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...