www.goahits.blogspot.com

Διεθνές ποδόσφαιρο όπως δεν έχετε ξαναδιαβάσει!

5/12/15

Το αιώνιο ντέρμπι της Κροατίας(Update)


Είναι οι δύο κορυφαίες ομάδες της Κροατίας με σημαντικές επιτυχίες και στο ενιαίο Πρωτάθλημα της Γιουγκοσλαβίας. Δεν είναι τυχαίο ότι απο το 1992 όταν και η Κροατία απέκτησε την ανεξαρτησία της η Ντινάμο Ζάγκρεμπ και η Χάιντουκ Σπλίτ, έχουν κατακτήσει τα 23 απο τα 24 Πρωταθλήματα και τα 19 απο τα 24 Κύπελλα, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2009 η βρετανική εφημερίδα Daily Mail συμπεριέλαβε το ντέρμπι της Κροατίας στην 20αδα με τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές κόντρες όλων των εποχών.



Άν και οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν μεταξύ τους τις δεκαετίες τόσο του 1920, του 1930 αλλά και του 1940, η Ντινάμο με την ονομασία HASK Gradanski Zagreb εντούτοις τα ντέρμπι υπό την ονομασία που πήρε η Ντινάμο τον Ιούνιο του 1945, έχουν σημείο εκκίνησης απο την 1η Απριλίου του 1946 όταν στα πλαίσια του γιουγκοσλαβικού Πρωταθλήματος η Χάιντουκ επικράτησε με 2-0.



Συνολικά σε Γιουγκοσλαβία και Κροατία έχουν αναμετρηθεί 203 φορές, με την Ντινάμο να έχει την μερίδα του λέοντος με 86 νίκες, 65 νίκες για την ομάδα απο το Σπλίτ, 51 ματς έχουν λήξει ισόπαλα και τα τέρματα είναι 285-242 υπέρ της Ντινάμο. 

Οι μεγαλύτερες νίκες της Ντινάμο είναι το 5-0 τον Δεκέμβριο του 2013(Κύπελλο), το 5-1 τον Μάιο του 1953 και τον Ιούνιο του 1972,ενώ για την Χάιντουκ η μεγαλύτερη σε εύρος νίκη της ήταν το 6-0 τον Απρίλιο του 1955, και εν συνεχεία το 5-1 τον Αύγουστο του 1957

Πρώτος σκόρερ των συναντήσεων ο Σλάβεν Ζάμπατα της Ντινάμο με 12, και ακολουθούν με 8 γκολ οι Άντριγια Άνκοβιτς(Χάιντουκ), Ιγκόρ Τσβιτάνοβιτς(Ντινάμο), Εντουάρντο(Ντινάμο), Γιόσκο Βιντόσεβιτς(Χάιντουκ), Ντούγιε Τσόπ(Ντινάμο) και με 7 οι Φράνε Μάτοσιτς(Χάιντουκ), Μπέρναρντ Βούκας(Χάιντουκ) και Φράνιο Γουόλφλ(Ντινάμο).

36 συνολικά ποδοσφαιριστές έχουν φορέσει την φανέλα κια των δύο ομάδων με τους Ράτκο Κάτσιαν, Μπράνκο Στίντσιτς, Μπόζινταρ Σέντσαρ, Σβέμιρ Ντέλιτς και Χρβόγιε Βούκιτς να κάνουν την αρχή. Ντράζεν Μπόμπαν, Βλάντο Πάπιτς, Σάσα Πέρσον, Μάριο Νοβάκοβιτς, Γιόσκο Γέλισιτς, Μλάντεν Μλαντένοβιτς, Άρντιαν Κοζνικού, Γκότσε Σεντλόσκι(Σκόπια), Τόμισλαβ Ρουκάβινα, Νίκο Κράνιτσαρ, Μλάντεν Μπαρτόλοβιτς(Βοσνία), Μίρκο Χργκόβιτς(Βοσνία), Άντε Ρουκάβινα, Ντούγιεν Τσόπ, Ρούμπεν Λίμα(Πορτογαλία) με τον Φράνκο Αντριάσεβιτς να κλείνει την λίστα.

Επίσης έξι είναι οι προπονητές που έχουν περάσει απο τους δύο πάγκους με τον Μπράνκο Ζέμπετς να κάνει την αρχή και να ακολουθούν οι Βλάτκο Μάρκοβιτς, Τόμισλαβ Ίβιτς, Γιόσιπ Σκόμπλαρ, Νένατ Γκρατσάν και Μίροσλαβ Μπλάζεβιτς.    
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...