www.goahits.blogspot.com

Διεθνές ποδόσφαιρο όπως δεν έχετε ξαναδιαβάσει!

15/5/21

Ραϊ Ο αδερφός του Σόκρατες

Ότι δεν μπόρεσε να καταφέρει ο μεγαλύτερος του αδερφός Σόκρατες μπόρεσε να το πετύχει ο μικρότερος του αδερφός Rai Souza Vieira de Oliveira που αναδείχθηκε Παγκόσμιος Πρωταθλητής στα γήπεδα των Ηνωμένων Πολιτειών το 1994. Ο Ραί όπως και ο αδερφός του αγωνιζόταν ως επιθετικός μέσος ήταν ένας απο τους αρχηγούς της ομάδας.


Γεννήθηκε στις 15 Μαΐου του 1965 στο Ριμπειράο Πρέτο στην πολιτεία του Σάο Πάολο, o πατέρας του μεγάλος λάτρης της αρχαίας Ελλάδας ήθελε να του δώσει το όνομα του Ξενοφώντα αλλά η μητέρα του του άλλαξε γνώμη, 

Στην ηλικία των 15 ετών ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στην Botafogo de Ribeirao Preto και τέσσερα χρόνια αργότερα ανέβηκε στην πρώτη ομάδα. Το 1986 δόθηκε δανεικός στην Assosacao Atletica Ponte και αγωνίστηκε στην πρώτη τη τάξει κατηγορία του βραζιλιάνικου πρωταθλήματος το 1986 έχοντας 10 συμμετοχές και 1 γκολ.

Το 1987 η Κορίνθιανς ήταν αυτή που ενδιαφέρθηκε, όμως ήταν η Σάο Πάολο αυτή που θα τον αποκτήσει. Άν και τον πρώτο χρόνο θα αντιμετωπίσει προβλήματα τραυματισμών τα επόμενα χρόνια θα αποτελέσει  βασικό στέλεχος της ομάδας που κατέκτησε πολλούς τίτλους. 

Με προπονητή τον Τέλε Σαντάνα θα πανηγυρίσει πέντε Campeonato Paulista το 1987, το 1989, το 1991, το 1992, το βραζιλιάνικο πρωτάθλημα του 1991, δύο Copa Libertadores to 1992 και το 1993 κόντρα σε Νιούελς Όλντ Μποις και Ουνιβερσιδάδ Κατόλικα και το Διηπειρωτικό Κύπελλο το 1992 απέναντι στην Μπαρτσελόνα όπου ψηφίστηκε ως ο καλύτερος παίκτης του αγώνα.

Το καλοκαίρι του 1993 η Παρί Σεν Ζερμέν θα αποκτήσει τον Βραζιλιάνο μέσο προσφέροντας το ποσό των 4.6 εκατομμυρίων δολαρίων και έτσι ύστερα από έξι χρόνια θα αφήσει τους "τρικολόρ" και θα μεταβεί στην "πόλη του φωτός".

Στο Παρίσι θα παραμείνει πέντε χρόνια έχοντας 217 παιχνίδια 74 τέρματα και θα βοηθήσει τον γαλλικό σύλλογο στην πρώτη του μόλις χρονιά(1993-1994) να αναδειχθεί πρωταθλητής. Θα κατακτήσει ακόμα δύο Κύπελλα Γαλλίας το 1995 και το 1998, το γαλλικό Σούπερ Καπ και το Λιγκ Καπ του 1995.

Ακόμα το Λιγκ Καπ του 1998, και το Κύπελλο Κυπελλούχων του 1996 όταν στον τελικό του "Κίνγκ Μποντουέν" στις Βρυξέλλες θα επικρατήσει της Ραπίντ Βιέννης. Την αμέσως επόμενη χρονιά 1996-1997 θα είναι και πάλι στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων στο "Ντε Κάιπ" του Ρότερνταμ όμως αυτή την φορά θα ηττηθεί από την Μπαρτσελόνα. 

Στα 33 του χρόνια αποφασίζει να επιστρέψει στην χώρα του και πάλι για τους "σομπεράνο" στους οποίους θα κλείσει την καριέρα του. Κατέκτησε το Campeonato Paulista του 1998, αλλά τον Αύγουστο του 1998 κόντρα στην Κρουζέιρο θα σπάσει τους συνδέσμους στον αστράγαλο και θα μείνει εκτός αγωνιστικής δράσης για ένα χρόνο. 

Τον Ιούλιο του 2000 θα αγωνιστεί για τελευταία φορά φτάνοντας συνολικά τα 395 παιχνίδια, έχοντας  128 γκολ στο ενεργητικό του. O Κάρλος Αλμπέρτο Σίλβα στις 19 Μάιου του 1987 στο "Γουέμπλει" του Λονδίνου απέναντι στην Αγγλία για το τουρνουά Stanley Rous του έδωσε την ευκαιρία να κάνει ντεμπούτο με την "σελεσάο". 

Πήρε μέρος στα Copa America του 1987 και του 1991 όπου ήταν φιναλίστ και στα γήπεδα των Ηνωμένων Πολιτειών ο Κάρλος Αλμπέρτο Παρέιρα του έδωσε την δυνατότητα να αναδειχθεί Παγκόσμιος Πρωταθλητής.

Αγωνίστηκε στα πέντε από τα εφτά παιχνίδια της διοργάνωσης(δεν αγωνίστηκε απέναντι στην οικοδέσποινα και στον τελικό απέναντι στην Ιταλία), μάλιστα  στα τρία ματς της φάσης των ομίλων με Ρωσία, Καμερούν και Σουηδία φορούσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού πετυχαίνοντας ένα γκολ με πέναλτι απέναντι στην Ρωσία.

Στις 29 Απριλίου του 1998 στο "Μαρακανά" απέναντι στην Αργεντινή πραγματοποίησε την 49η και τελευταία εμφάνιση με το εθνόσημο πετυχαίνοντας 16 τέρματα.

Μετά την απόσυρση από τους αγωνιστικούς χώρους ανέλαβε για μικρό χρονικό διάστημα θέση στο Διοικητικό Συμβούλιο της Σάο Πάολο, ενώ έχει ιδρύσει ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα που ονομάζεται Gol de Letra Foundation μαζί με τον συμπαίκτη του στην εθνική αλλά και στην Παρί Λεονάρντο. 

To 2006 μαζί με άλλους αθλητές δημιούργησαν τον φιλανθρωπικό οργανισμό Αθλητές για την ιθαγένεια που έχει σαν σκοπό την υπεράσπιση των κοινωνικών σκοπών. Στις 7 Δεκεμβρίου του 2017 επανήρθε στην Σάο Πάολο ως στέλεχος του ποδοσφαιρικού τμήματος όπου παρέμεινε μέχρι και την 1η Φεβρουαρίου του 2021 ακολουθώντας την απόλυση του προπονητή της ομάδας Φερνάντο Ντινίζ 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...