www.goahits.blogspot.com

Διεθνές ποδόσφαιρο όπως δεν έχετε ξαναδιαβάσει!

4/5/21

Χoσέ Σανφίλιππο "El Nene"

Μπορεί το παρατσούκλι του Χοσέ Φρανσίσκο Σανφίλιππο να είναι το "παιδί" όμως πέρα απο το ότι ήταν ένας εξαιρετικός επιθετικός και δεινός σκόρερ, ήταν και ένας οξύθυμος χαρακτήρας που δεν δίσταζε να τσακώνεται με τους πάντες εάν θεωρούσε ότι τον αδικούν.
Γεννήθηκε στις 4 Μαΐου του 1935 και ήταν γέννημα θρέμμα της Σαν Λορέντζο. Έκανε ντεμπούτο το 1953 όπου μόλις στο δεύτερο παιχνίδι του κόντρα στην Μπάνφιλντ πέτυχε δύο τέρματα, αλλά στις αρχές του 1954 επέστρεψε στην δεύτερη ομάδα.

Εκεί όμως συνέχιζε να σκοράρει ακατάπαυστα κερδίζοντας με το σπαθί του την υπογραφή επαγγελματικού συμβολαίου και απο το 1955 και έπειτα θα είναι βασικό στέλεχος της Σαν Λορέντσο. Θα κατακτήσει το Πρωτάθλημα του 1959, ενώ θα αναδειχθεί πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος τέσσερις φορές το 1958, το 1959, το 1960, και το 1961.

Το 1963 η Μπόκα Τζούνιορς ξόδεψε 25 εκατομμύρια πέσος ένα αρκετά μεγάλο ποσό για να τον κάνει δικό της και παρότι έμεινε μόλις για ένα χρόνο κατάφερε να βγει πρώτος σκόρερ στο Κόπα Λιμπερταδόρες με 7 τέρματα συνολικά 14 τέρματα σε 28 παιχνίδια, βοηθώντας την να φτάσει μέχρι τον τελικό.

Θα έρθει όμως σε κόντρα με τους προπονητές του στην Μπόκα, Ντεαμπρόσι και Πεντερνέρα, τον δε Ντεαμπρόσι μάλιστα θα τον χτυπήσει, και υπέπεσε σε πειθαρχικό παράπτωμα . Έτσι ο πρόεδρος των "χεινέσες" Αλμπέρτο Αρμάντο θα τον παραχωρήσει στην  Νασιονάλ του Μοντεβιδέο με την οποία στην περιοδεία που θα πραγματοποιήσει στην Ευρώπη σε έξι παιχνίδια θα πετύχει 8 τέρματα.

Σε 17 παιχνίδια θα πετύχει 16 τέρματα, συνολικά 25 τέρματα σε 21 παιχνίδια όμως σε φιλικό παιχνίδι κόντρα στην Βάσκο θα υποστεί κάταγμα κνήμης και περόνης μένοντας εκτός δράσης για ένα χρόνο. Το 1966 θα επιστρέψει στην Αργεντινή για λογαριασμό της Μπάνφιλντ με την οποία αγωνίστηκε σε 50 παιχνίδια και πέτυχε 19 γκολ.

Πέρασε και από την Βραζιλία φορώντας την φανέλα των Μπανγκού και Μπαχία με την οποία κατέκτησε το Πρωτάθλημα Μπαιάνο το 1970 και το 1971. Μάλιστα με την φανέλα της Μπαχία λέγεται ότι όταν η ομάδα του θα αντιμετώπιζε την Σάντος και ο Πελέ χρειαζόταν ένα γκολ για να φτάσει τα 1000, τους επισκέφτηκε στα αποδυτήρια ο πρόεδρος της ομάδας.

Τους ζήτησε να "σεβαστούν" τον Πελέ και όταν αυτός σκοράρει να γιορτάσουν μαζί του την μεγάλη αυτή στιγμή. Ο Σανφίλιππο αρνήθηκε τον ακολούθησαν και οι υπόλοιποι, το ματς ολοκληρώθηκε στο 1-1 και τον Πελέ να μην πετυχαίνει το πολυπόθητο 1000 γκολ, κ;aτι που θα το καταφέρει μία εβδομάδα αργότερα.   

Στα 37 του θα του δοθεί η ευκαιρία να επιστρέψει στην "ciclon" την οποία θα βοηθήσει να κατακτήσει τόσο το  Μετροπολιτάνο όσο και το Νασιονάλ του 1972. Μέχρι και σήμερα είναι ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών της Σαν Λορέντσο με τα 209 γκολ που έχει πετύχει σε 265 παιχνίδια, ενώ με τα 226 που έχει πετύχει συνολικά είναι ο έκτος σκόρερ στην ιστορία του αργεντίνικου πρωταθλήματος.

Το 1976 ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Βελέζ Σάρσφιλντ, ενώ το 1978 ύστερα από προτροπή του παλιού του συμπαίκτη Όσκαρ Ρόσι και προπονητή της Club Atletico San Miguel επανήρθε στους αγωνιστικούς χώρους για να αγωνιστεί στην Primera D. 

Τον Φεβρουάριο του 2010 προσελήφθη ως προπονητής των επιθετικών στην Σαν Λορέντζο, ενώ τώρα είναι προπονητής στην Deportivo La Punta.

Ο "El Nene(σ.σ. το παιδί)" έκανε το ντεμπούτο με την Εθνική Αργεντινής στις 5 Δεκεμβρίου του 1956 σε φιλικό παιχνίδι κόντρα στην Βραζιλία στο Ρίο Ντε Τζανέιρο. Κατέκτησε το Πρωτάθλημα Νοτίου Αμερικής το 1957, ενώ παρότι ήταν στην αποστολή για την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Σουηδίας το 1958 δεν αγωνίστηκε ούτε ένα λεπτό.

Αντίθετα τέσσερα χρόνια αργότερα στην Χιλή αγωνίστηκε σε δύο παιχνίδια της φάσης των ομίλων απέναντι σε Αγγλία όπου πέτυχε και γκολ και Βουλγαρία αντίστοιχα. Μάλιστα το παιχνίδι με τους Άγγλους στις 2 Ιουνίου ήταν και το τελευταίο που φόρεσε την φανέλα της Αργεντινής συμπληρώνοντας 29 παιχνίδια και 21 γκολ καταλαμβάνοντας την 8η θέση όλων των εποχών μαζί με τους Μασαντόνιο, Ιγκουαίν και Αγκουέρο.

   



      


  
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...