www.goahits.blogspot.com

Διεθνές ποδόσφαιρο όπως δεν έχετε ξαναδιαβάσει!

26/10/20

Αντόνιο Καρέκα Φορ-"εκτελεστής"

"Careca" στα πορτογαλικά σημαίνει "φαλακρός" και ήταν το όνομα ενός περίφημου Βραζιλιάνου κλόουν. Ο Antonio Oliveira de Filho όταν ήταν στην παιδική ηλικία ήταν φαν του συγκεκριμένου διασκεδαστή και έτσι του κόλλησε το παρατσούκλι"Careca" με το οποίο έγινε γνωστός σε όλο το ποδοσφαιρόφιλο κοινό.

Γεννήθηκε στις 5 Οκτωβρίου του 1960 στην πόλη Αραρακουάρα της πολιτείας του Σάο Πάολο και ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα από την Γκουαρανί στην πόλη Καμπίνας. Με τους "Ινδιάνους" έδειξε από νωρίς τα διαπιστευτήρια του αφού με 28 συμμετοχές και 13 γκολ τους βοήθησε να φτάσουν στην κατάκτηση του Πρωταθλήματος το 1978 και να θεωρείται ως ένας από τους καλύτερους νέους επιθετικούς του Πρωταθλήματος, με την ταχύτητα και την εκτελεστική δεινότητα.

To 1983 ύστερα από έξι χρόνια παρουσίας όπου σε 252 παιχνίδια πέτυχε 109 τέρματα, μετεγγράφηκε στην Σάο Πάολο με την οποία αγωνίστηκε μέχρι το 1987 έχοντας 191 συμμετοχές και 115 γκολ. Με τους "τρικολόρ" κατέκτησε το Πρωτάθλημα Βραζιλίας το 1986 όπου αναδείχτηκε κορυφαίος ποδοσφαιριστής της χρονιάς και πρώτος σκόρερ, και δύο Πρωταθλήματα Παουλίστα το 1985 και το 1987.

Το καλοκαίρι του 1987 η Νάπολι δαπανώντας το ποσό των 4 δισεκατομμυρίων λιρετών, τον εντάσσει στο δυναμικό της θέλοντας να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την επιθετική της γραμμή αφού είχε ήδη τους Ντιέγκο Μαραντόνα και Μπρούνο Τζιορντάνο συνθέτοντας την τριάδα "Ma-Gi-Ca". Μπορεί η πρώτη χρονιά να μην ήταν ιδιαίτερα πετυχημένη όσον αφορά τους τίτλους, όμως η επόμενη θα ήταν το ακριβώς το αντίθετο.

Ήταν από τους βασικούς συντελεστές στην κατάκτηση του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ το 1989 στους διπλούς τελικούς απέναντι στην Στουτγκάρδη. Πέτυχε έξι γκολ δύο από αυτά στους τελικούς, ενώ εξίσου σημαντικά ήταν και αυτά που πέτυχε στον δεύτερο ημιτελικό απέναντι στην Μπάγερν Μονάχου στην Βαυαρία.

Κατέλαβε την δεύτερη θέση στον πίνακα των σκόρερ πίσω μόνο από τον Τόρστεν Γκούτσκοου της Δρέσδης και την αμέσως επόμενη χρονιά αναδείχτηκε Πρωταθλητής Ιταλίας το 1990. Παρά την φυγή του Μαραντόνα από την Νάπολι ο Καρέκα παρέμεινε για άλλα τρία χρόνια στους "παρτενοπέι" έχοντας νέο παρτενέρ τον Τζιανφράνκο Τζόλα και κατέκτησε έναν ακόμα τίτλο το Σούπερ Καπ Ιταλίας το 1991. 

Συνολικά αγωνίστηκε σε 221 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις και πέτυχε 95 γκολ που τον φέρνει στην έκτη θέση της σχετικής λίστας. Το καλοκαίρι του 1993 αποφάσισε να μετακομίσει στην Ιαπωνία που τότε έκανε άνοιγμα σε σπουδαίους ποδοσφαιριστές για να αναβαθμίσει το πρωτάθλημα της με την Κασίβα Ρεισόλ. 

Αγωνίστηκε για μια τριετία από το 1993 έως το 1996 με 60 συμμετοχές και 31 γκολ βοηθώντας την να ανέβει στην πρώτη τη τάξει κατηγορία της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου το 1994. Επιστροφή στην πατρίδα του για να αγωνιστεί με την Σάντος αλλά αγωνίστηκε μόνο σε 9 παιχνίδια όπου και πέτυχε 2 τέρματα. 

Στην συνέχεια θα αγωνιστεί στην Esporte Clube Sao Jose του Πόρτο Αλέγκρε, με την οποία αγωνίστηκε στο Πρωτάθλημα Gaucho και τερμάτισε την καριέρα του το 1999. To καλοκαίρι του 2005 o ιδιοκτήτης της Γκάρφορντ Τάουν Σάιμον Κλίφορντ τον έπεισε να αγωνιστεί σε κάποια παιχνίδια της σεζόν 2005-2006 στην Premier Division.

Στις 21 Μαρτίου του 1982 σε φιλικό παιχνίδι στο "Μαρακανά" απέναντι στην Ανατολική Γερμανία έκανε την πρώτη του εμφάνιση με την "σελεσάο". Λόγω ενός τραυματισμού έχασε την ευκαιρία να παίξει στο Παγκόσμιο Κύπελλο της ίδιας χρονιάς αλλά αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος της Βραζιλίας στα γήπεδα του Μεξικό το 1986.

Αγωνίστηκε και στα πέντε παιχνίδια της διοργάνωσης πετυχαίνοντας πέντε γκολ καταλαμβάνοντας την δεύτερη θέση στον πίνακα των σκόρερ πίσω από τον Γκάρι Λίνεκερ. Ο Καρέκα σκόραρε απέναντι σε Αλγερία, Βόρειο Ιρλανδία εις διπλούν, Πολωνία και Γαλλία στην προημιτελική φάση όπου μάλιστα έδωσε το προβάδισμα στην αναμέτρηση, όμως οι Γάλλοι ήταν αυτοί που πήραν τελικά την πρόκριση στην διαδικασία των πέναλτι..

Πήρε μέρος στο Κόπα Αμέρικα του 1987 στην Αργεντινή, ενώ στα γήπεδα της Ιταλίας το 1990 αγωνίστηκε σε τέσσερα παιχνίδια πετυχαίνοντας δύο γκολ απέναντι στην Σουηδία, αλλά αποκλείστηκε από τους "άσπονδους φίλους" τους Αργεντίνους  στην φάση των "16".

Τελευταία του παρουσία την 1η Αυγούστου του 1993 στο Σαν Κριστομπάλ απέναντι στην Βενεζουέλα για το πλαίσιο της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1994, έχοντας 60 συμμετοχές και 29 γκολ .

Πριν την ολοκλήρωση της ποδοσφαιρικής του καριέρας δημιούργησε μαζί με τον Εντμάρ Μπερνάντες Ντος Σάντος  το 1998 την Campinas Football Club η οποία αγωνιζόταν στην SERIE Α3 στο Πρωτάθλημα Παουλίστα αλλά από το 2010 δεν υπάρχει πλέον. 

Τον Αύγουστο του 2010 υπέγραψε συμβόλαιο με τον τηλεοπτικό σταθμό Rede TV για να σχολιάζει ποδοσφαιρικούς αγώνες μέχρι και τον Μάρτιο του 2012.





     
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...