www.goahits.blogspot.com

Διεθνές ποδόσφαιρο όπως δεν έχετε ξαναδιαβάσει!

26/2/13

Τα «ασχημόπαπα» που έγιναν «κύκνοι»!



«Η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια ημέρα». Αυτό αναφέρει ένα σοφό ρητό για όσους βιάζονται να βγάλουν γρήγορα και επιτυχημένα αποτελέσματα σε μια χρονοβόρα κατάσταση. Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά στη Σουόνσι , βλέποντας κόπους ετών και ταπεινής -χωρίς τυμπανοκρουσίες- δουλειάς να ανταμείβονται με την κατάκτηση του Λιγκ Καπ Αγγλίας. Έτσι έγινε το καμάρι της Ουαλίας σε έναν... αγγλικό θεσμό!

Η λέξη Wales (Ουαλία) προέρχεται πιθανότατα από τη γερμανική λέξη Walha που σημαίνει, ξένος. Όμως, με το έσχατο κατόρθωμά τους κατάφεραν να δικαιολογήσουν τη δική τους εθνική ονομασία, Cymry, που μεταφράζεται στην τοπική γλώσσα, συμπατριώτες! Γιατί με την κατάκτηση του τροπαίου δεν είναι οι «διαφορετικοί» που θέλησαν να ενσωματωθούν σε ένα άλλο εθνικό πρωτάθλημα, αλλά ένα αναπόσπαστο μέλος της ιστορίας του αγγλικού ποδοσφαίρου!


Ο άθλος δεν υλοποιήθηκε σε ένα-δυο χρόνια. Ούτε ήταν κάποιο πυροτέχνημα. Αντιθέτως, χρειάστηκε κάτι παραπάνω από μια δεκαετία ώστε να μετατραπεί ένας παρακμάζων σύλλογος  σε μία υπολογίσιμη δύναμη του βρετανικού στερεώματος. Ήταν το 2001 όταν και υποβιβάστηκε από την Λιγκ 1 στην Λιγκ 2. Εκείνη την περίοδο το πλειοψηφκό πακέτο το πήρε ομάδα Αυστραλών που προχώρησε σε... καρατομήσεις παικτών πριν και κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου. Οι προαναφερόμενες κινήσεις έφεραν αναστάτωση στις τάξεις της Σουόνσι που κινδύνευσε άμεσα με υποβιβασμό στην Κόνφερανς!

Ύστερα από περιπέτειες, την κατακραυγή της πλειοψηφίας του κόσμου και της αποχώρησης των επενδυτών, άρχισε ο σχεδιασμός για ένα υγιές κλαμπ το 2002. Χρόνο με το χρόνο με αργά και σταθερά βήματα, έστησαν την υποδομή για την αναρρίχηση στα υψηλότερα επίπεδα. Η σύμπτωση αποδεικνύεται από το ρυθμό με τον οποίο προβιβάζονταν, καθώς ανά τρία χρόνια ανέβαινε και «σκαλοπάτι». Το 2005 στην Λιγκ 1, το 2008 στην Τσάμπιονσιπ και το  2011 στην Πρέμιερ Λιγκ. 


Πριν την έναρξη της τρέχουσας σεζόν πολλοί υποστήριζαν πως με τη φυγή του Μπρένταν Ρότζερς για τον πάγκο της Λίβερπουλ οι «τζακς» θα υποβιβάζονταν. Όσοι όμως είχαν επίγνωση των πραγμάτων μέσα στη δεκαετία, δε φοβήθηκαν. Μπορεί να ήξεραν ότι ο 40χρονος τεχνικός τους σταθεροποίησε στη λίγκα, αλλά ταυτόχρονα πίστευαν ότι το «νερό είχε ήδη κυλήσει στο αυλάκι» και «το ποτάμι δε γύριζε πίσω»! Όχι μόνο δεν κινδύνευσαν, αλλά διαγράφουν μια αξιοπρεπέστατη πορεία φιγουράροντας μέσα στην πρώτη δεκάδα του πρωταθλήματος και με εξασφαλισμένο το ευρωπαϊκό εισιτήριο μετά από 22 ολόκληρα έτη!

Το μέλλον των Ουαλών φαίνεται ευοίωνο. Η σκληρή δουλειά στο «Λίμπερτι» φέρνει αποτελέσματα και τα… ασχημόπαπα του βρετανικού ποδοσφαίρου εξελίχθηκαν σε «κύκνους» επιβεβαιώνοντας το ψευδώνυμό τους!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...