www.goahits.blogspot.com

Διεθνές ποδόσφαιρο όπως δεν έχετε ξαναδιαβάσει!

9/1/13

Εκεί που πετούν οι αετοί


Είναι η πιο παλιά ομάδα της πρωτεύουσας της Ιταλίας και μπορεί το τμήμα ποδοσφαίρου να ιδρύθηκε  το 1910 όμως η επίσημη ημερομηνία ίδρυσης της Societa Sportiva Lazio είναι η 9η Ιανουαρίου του 1900. Με προεξάρχοντα τον Λουίτζι Μπιτζιαρέλι και με οκτώ ακόμα ιδρυτικά μέλη αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια ομάδα δίνοντας της το όνομα Λάτσιο που προέρχεται από τον νόμο στον οποίο βρίσκεται η Ρώμη, και καθορίζοντας ως χρώματα το μπλε και το άσπρο προς τιμήν της Ελλάδας που τέσσερα χρόνια πριν είχε φιλοξενήσει τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες.


Το πρώτο έστω και αν θεωρείται ανεπίσημο ποδοσφαιρικό παιχνίδι για την ομάδα της Λάτσιο διεξήχθη το 1902 απέναντι στην Βίρτους, και το 1912 πήρε για πρώτη φορά μέρος σε επίσημη διοργάνωση. Μάλιστα κατάφερε να φτάσει τρεις φορές  στους τελικούς των πλέι οφ του εθνικού πρωταθλήματος το 1913, το 1914 και το 1923 χάνοντας όμως ισάριθμες φορές το πρωτάθλημα από την Προ Βερτσέλι, την Καζάλε και την Τζένοα αντίστοιχα.

Το 1927 το τότε φασιστικό καθεστώς θέλησε να ενώσει όλες τις ομάδες της πόλης σε αυτό που θα ονομαζόταν A.S. Roma για να αντιμετωπίσει τις πλούσιες ομάδες του Βορρά,με την Λάτσιο να είναι η μόνη που αντιστέκεται θέλοντας να διατηρήσει αυτόνομη πορεία. Μέχρι και την έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου όμως οι "μπιανκατζούρι" δεν κατάφεραν να διεκδικήσουν εκ νέου το πρωτάθλημα με μόνη εξαίρεση την περίοδο 1936-1937 που κατετάγη δεύτερη παρά την ένταξη της σε αυτή παικτών όπως ο Ατίλιο Φεράρις και ο Σίλβιο Πιόλα παγκόσμιοι πρωταθλητές με τους "ατζούρι"  το 1934 και το 1938.

Έπρεπε να περάσουν αρκετά χρόνια ούτως ώστε οι "αετοί" να γευθούν την κατάκτηση του πρώτου τους τίτλου που ήταν το Κύπελλο Ιταλίας του 1958 όταν με προπονητή τον Φούλβιο Μπερναρντίνι απέκλεισαν κατά σειρά  τις Παλέρμο,Νάπολι, Ρόμα επικράτησε της Γιουβέντους στον ημιτελικό και στον τελικό της Φιορεντίνα με 1-0.

Η συνέχεια όμως δεν ήταν ανάλογη αφού την δεκαετία του '60 αλλά και στις αρχές της δεκαετίας του '70 βρέθηκε να είναι ασανσέρ μεταξύ SERIE A και SERIE B.Τα πράγματα έδειχναν να πηγαίνουν προς το καλύτερο όταν με τον ερχομό του Τομάζο Μαεστρέλι στον πάγκο και έχοντας στην σύνθεση της παίκτες όπως οι Τζιουζέπε Γουίλσον,Λουτσιάνο Ρετσεκόνι,Μάριο Φρουσταλούπι,Ρέντσο Γκαρλασκέλι και Τζιόρτζιο Κινάλια πάλεψε για την κατάκτηση του τίτλου την περίοδο 1972-1973 χάνοντας τον την τελευταία αγωνιστική από την "Γηραιά Κυρία".

Αυτό που δεν κατάφερε ένα χρόνο πριν  το πέτυχε την περίοδο 1973-1974. Με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Τζιόρτζιο Κινάλια που βγήκε πρώτος σκόρερ με 24 γκολ, πήρε κεφάλι στην κούρσα του πρωταθλήματος  από την 10η αγωνιστική τερματίζοντας τελικά πρώτη με 45 βαθμούς έναντι 43 της δεύτερης Γιουβέντους,παίρνοντας την ρεβάνς από τους "μπιανκονέρι".

Τα πράγματα όμως δεν εξελίχθηκαν καθόλου καλά αφού μια σειρά γεγονότων την οδήγησαν στην πιο δύσκολη περίοδο της ιστορίας της. Οι θάνατοι των Ρετσεκόνι και Μαεστρέλι σε συνδυασμό με την  αποχώρηση του Κινάλια,αλλά πάνω απο όλα ο υποβιβασμός στην Serie B τo 1980 λόγω της συμμετοχής παικτών της στο σκάνδαλο "Totonero" έφεραν τα πάνω-κάτω. Σαν να μην  έφτανε αυτό το 1986 ξεκίνησε την SERIE B με μια τιμωρία -9 βαθμών λόγω της συμμετοχής του παίκτη της Κλαούντιο Βινατσάνι σε σκάνδαλο  παράνομου στοιχηματισμού που την έφερε πολύ κοντά στον υποβιβασμό στην Serie C.

Η είσοδος του Σέρτζιο Κρανιότι το 1992 στα κοινά του συλλόγου έφερε άλλον αέρα στην ομάδα αφού τα πρώτα χρόνια κατάφερε να την σταθεροποιήσει στις πρώτες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα έχοντας ως  μεγάλα αστέρια τους Πωλ Γκασκόιν,Τζιουζέπε Σινιόρι,Ντιέγκο Φουζέρ,Καρλχάιντς Ρίντλε,Πιερλουίτζι Καζιράγκι και Άρον Βίντερ.

Το μεγάλο μπαμ όμως έγινε από το 1998 όταν υπό την καθοδήγηση του Σουηδού Σβεν Γκόραν Έρικσον και έχοντας στην σύνθεση του παίκτες όπως Ατίλιο Λομπάρντο,Ρομπέρτο
Mαντσίνι,Αλεσάντρο Νέστα,Τζιουζέπε Φαβάλι,Πάολο Nέγκρο,Λούκα Μαρκετζιάνι,Κριστιάν Βιέρι,Σίνισα Μιχαίλοβιτς,Πάβελ Νέντβεντ,Μαρτσέλο Σάλας,,Χουάν Σεμπάστιαν Βερόν,Βλαντιμίρ Γιούγκοβιτς,Ντιέγκο Σιμεόνε,Φερνάντο Κόουτο,και Ερνάν Κρέσπο κατέκτησαν 1 Πρωτάθλημα Ιταλίας(2000),2 Κύπελλά Ιταλίας(1998,2000),2 Ιταλικά Σούπερ Καπ(1998,2000),1 Κύπελλο Κυπελλούχων(1999),1 Ευρωπαικό Σούπερ Καπ(1999).

Όμως τα οικονομικό σκάνδαλο που προέκυψε στην εταιρία του Κρανιότι την Cirio ανάγκασε τον Ιταλό βιομήχανο το 2002 να παραδώσει τον σύλλογο έως το 2004 υπό οικονομική επιστασία από κοινοπραξία τραπεζών. Το 2004 τον σύλλογο ανέλαβε ο Κλαούντιο Λοτίτο και με προπονητή τον Ρομπέρτο Μαντσίνι και με παίκτες τους Μάσιμο Όντο,Γιααπ Σταμ,Άντζελο Περούτσι,Στέφανο Φιόρε και Φάμπιο Λιβεράνι κατέκτησε το Κύπελλο Ιταλίας επικρατώντας στους διπλούς τελικούς της Γιουβέντους

Το 2006 οι "λατσιάλι" εμπλέκονται στο περίφημο σκάνδαλο "Calciopoli" και αρχικά τιμωρούνται με υποβιβασμό στην SERIE B και με αφαίρεση 7 βαθμών από το πρωτάθλημα της περιόδου 2006-2007. Ύστερα από έφεση που άσκησε κατάφερε να παραμείνει στην μεγάλη κατηγορία με αφαίρεση 11 βαθμών που στην συνέχεια έγιναν 3,χάνοντας όμως την έξοδο στο Κύπελλο Ουέφα αφού παρέμεινε η ποινή αφαίρεσης 30 βαθμών απο το πρωτάθλημα της περιόδου 2005-2006.

Το 2009 με τον Ντέλιο Ρόσι στον πάγκο της κατέκτησε το  Κύπελλο επικρατώντας στην διαδικασία των πέναλντι της Σαμπντόρια, και τον ίδιο χρόνο το ιταλικό Σούπερ Καπ επικρατώντας της Ίντερ με τον Νταβίντε Μπαλαρντίνι στον πάγκο της.















Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...