www.goahits.blogspot.com

Διεθνές ποδόσφαιρο όπως δεν έχετε ξαναδιαβάσει!

1/12/12

"Ντέρμπι α λα Τορίνο"

Θα μπορούσε κάποιος να χωρίσει σε τριών ειδών κατηγορίες τα τοπικά ντέρμπι, αυτά που συνήθως κρίνουν τίτλους,τα ντέρμπι γοήτρου όπου και οι δύο ομάδες δεν διεκδικούν κάποιο τρόπαιο και τα "υποτιμημένα" ντέρμπι όπου η διαφορά ποιότητας της μίας με την άλλη είναι μεγάλη. Στην τρίτη θα μπορούσε κάποιος να συμπεριλάβει και το ντέρμπι του Τορίνο η όπως αλλιώς λέγεται το "Derby Della Mole" που έχει πάρει το όνομα του από το σήμα κατατεθέν της πόλης το "Mole Antonelliana"  ανάμεσα στην Γιουβέντους και την Τορίνο 

Όπως και σε άλλες περιπτώσεις έτσι και σε αυτήν ουσιαστικά η μία ομάδα προέκυψε από τα "σπλάχνα" της άλλης. Ήταν τον Δεκέμβριο του 1906 όταν ο Ελβετός πρώην πρόεδρος της Γιουβέντους Αλφρέντο Ντίκ αποφάσισε παίρνοντας μαζί του κάποιους ξένους παίκτες να φύγει από τον σύλλογο και να ιδρύσει την Τορίνο. Μάλιστα πρόκειται για το πιο παλιό ντέρμπι της γείτονος χώρας αφού η πρώτη τους αναμέτρηση χρονολογείται από το 1907. 


Οι δύο ομάδες ξανασυναντιούνται ύστερα από 3,5 χρόνια και πιο συγκεκριμένα από τις 7 Μαρτίου του 2009 όταν η "Γηραιά Κυρία" είχε επικρατήσει με 1-0 με γκόλ του Κιελίνι. Μάλιστα υπάρχει και μια ιδιαιτερότητα από την φετινή σεζόν αφού αυτό θα είναι το πρώτο ντέρμπι με γηπεδούχο την Γιουβέντους που δεν θα διεξαχθεί στο Ολυμπιακό Στάδιο αλλά στην "Juventus Arina".Συνολικά σε 184 επίσημα παιχνίδια οι "μπιανκονέρι" έχουν 75 νίκες, οι "γκρανάτα" 55, 54 ματς έχουν λήξει ισόπαλα και τα τέρματα είναι 266-232 υπέρ της ομάδας του Αντόνιο Κόντε. 

Η κόντρα βέβαια δεν είναι μόνο αγωνιστική αφού όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μάριο Σολντάτι ντόπιος συγγραφέας και σκηνοθέτης "η Γιουβέντους είναι η ομάδα των κυρίων, των πρωτοπόρων της βιομηχανίας,των συντηρητικών και των πλούσιων αστών,ενώ η Τορίνο είναι η ομάδα της εργατικής τάξης,των μετακινούμενων εργαζομένων από την επαρχία η τις γειτονικές χώρες,της χαμηλότερης μεσαίας τάξης και των φτωχών". 

Μάλιστα σε διάφορες κατά καιρούς έρευνες που είχαν γίνει έφερναν την "γκρανάτα" να έχει περισσότερο κόσμο μέσα στην πόλη του Τορίνο από τους αντίστοιχους της Γιουβέντους αν και τα τελευταία χρόνια οι επιτυχίες της "Γηραιάς Κυρίας" σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο αλλά και το "ασανσέρ" της Τορίνο  έχουν αντιστρέψει κάπως τα δεδομένα.

Εάν κάτι συνδέει τις δύο ομάδες πέρα από την εντοπιότητα είναι οι δύο μεγάλες "τραγωδίες" που χτύπησαν τους δύο συλλόγους. Στις 4 Μαϊού του 1949 το αεροπλάνο που μετέφερε την ομάδα της Τορίνο από την Πορτογαλία όπου είχε παρευρεθεί σε φιλικό παιχνίδι για να τιμήσει τον Ζοσέ Φερέιρα που αποχωρούσε από την ενεργό δράση,προσέκρουσε στους πλαϊνούς τοίχους της βασιλικής  στο λόφο Σουπέργκα

Ο συνολικός τραγικός απολογισμό ήταν 31 νεκροί, από τους οποίους 18 ποδοσφαιριστές,2 τεχνικούς,3 άνθρωποι της διοίκησης,1 μεταφραστής,το τετραμελές πλήρωμα του αεροσκάφους και 3 δημοσιογράφοι που είχαν μεταβεί στην Λισαβόνα για να καλύψουν τον αγώνα. 

Στις 29 Μαϊού του 1985 είναι προγραμματισμένος να διεξαχθεί στο "Χείζελ" των Βρυξελλών ο τελικός του Κυπέλλου Πρωταθλητριών ανάμεσα στην Γιουβέντους και την Λίβερπουλ. Μία ώρα πριν την έναρξη του παιχνιδιού οπαδοί της αγγλικής ομάδας επιτέθηκαν στους οπαδούς της ιταλικής ομάδας με συνέπεια τον χαμό 39 ανθρώπων από τους οποίους οι 32 ήταν οπαδοί της Γιουβέντους.

Ένδειξη πάντως του μίσους που διακατείχε τους οπαδούς των δύο ομάδων ήταν ότι και στις δύο περιπτώσεις οι συγκεκριμένες τραγωδίες αποτέλεσαν έμπνευση για συνθήματα προσπαθώντας να προσβάλουν και να εκνευρίσουν τους αντιπάλους τους.







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...