www.goahits.blogspot.com

Διεθνές ποδόσφαιρο όπως δεν έχετε ξαναδιαβάσει!

27/10/12

"Παίρνει φωτιά" το Μπουένος Άιρες


Υπάρχουν πολλών ειδών ποδοσφαιρικών ντέρμπι σε ολόκληρο τον κόσμο, και αν με τα ευρωπαϊκά έχουμε μια περισσότερη εξοικείωση υπάρχει ένας ποδοσφαιρικός αγώνας στην Λατινική Αμερική που προσελκύει τα μάτια όλου του φίλαθλου κόσμου.Το "σούπερκλασικο" της Αργεντινής μεταξύ της Μπόκα Τζούνιορς και της Ρίβερ Πλέιτ δεσπόζει στο πρόγραμμα της 12ης αγωνιστικής του "Τορνέο Ινισιάλ".

Είναι χαρακτηριστικό ότι η βρετανική εφημερίδα Observer τον Απρίλιο του 2004 τοποθέτησε το ντέρμπι του Μπουένος Άιρες στην κορυφή της λίστας για τα 50 αθλητικά πράγματα που πρέπει κάποιος να κάνει πριν "φύγει" από την ζωή. Επίσης σύμφωνα με έρευνα τις δύο ομάδες τις υποστηρίζει το 70% των φιλάθλων στην Αργεντινή με τους "χεινέσες" να κατέχουν την πρωτιά με 41% και τους "μιλιονάριος" να ακολουθούν με 32 %.


Παρότι στο ευρύ κοινό έχει περάσει ότι την Μπόκα που ιδρύθηκε το 1905 από τους Ιταλούς μετανάστες,την υποστηρίζουν άνθρωποι που προέρχονται από τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα, και ότι τα ανώτερα στρώματα υποστηρίζουν αυτούς της Ρίβερ που ιδρύθηκε το 1901 δεν είναι απόλυτα ακριβές,αφού και οι δύο σύλλογοι έχουν κοινή καταγωγή από την γειτονιά La Boca, με τους "ασπροκόκκινους" πάντως να μεταφέρονται το 1925 στα νότια της πόλης στην γειτονιά Nunez.

Η πρώτη φορά που οι δύο ομάδες τέθηκαν αντιμέτωπες σε επίσημο παιχνίδι ήταν στις 24 Αυγούστου του 1913 με την Ρίβερ να επικρατεί με 2-1. Συνολικά οι δύο σύλλογοι έχουν βρεθεί αντιμέτωποι σε επίσημα παιχνίδια 229 φορές με τους "χρυσομπλέ" να έχουν το προβάδισμα με 83 νίκες, 71 ματς έχουν λήξει ισόπαλα, 75 νίκες για την Ρίβερ ενώ τα γκολ είναι 307-282 υπέρ της Μπόκα.

Πρώτος στις συμμετοχές είναι ο Ρεινάλντο Μέρλο της Ρίβερ με 42, ακολουθεί ο Χιούγκο Γκάτι
που αγωνίστηκε και στις δύο ομάδες με 38, ο Σίλβιο Ματσορλίνι της Μπόκα με 37,και την πεντάδα κλείνουν οι Άνχελ Λαμπρούνα και Ρομπέρτο Μούτσο της Ρίβερ και της Μπόκα αντίστοιχα με 35 αγώνες.

Πρώτος σκόρερ είναι ο Άνχελ Λαμπρούνα της Ρίβερ με 16 γκολ, ακολουθεί ο Όσκαρ Μας επίσης της Ρίβερ με 12, με 10 ο Πάολο Βαλεντίμ της Μπόκα, οι Κάρλος Εμανουέλ Μορέτε και Μάρτιν Παλέρμο της Ρίβερ και της Μπόκα με 9 και την πεντάδα κλείνει ο Μπερνάμπε Φερέιρα της Ρίβερ με 8 γκολ.   

Η "μελανότερη" στιγμή στην ιστορία των αναμετρήσεων εκτυλίχθηκε στις 23 Ιουνίου του 1968 στο "Μονουμεντάλ"  όταν  71 άτομα σκοτώθηκαν και 150 τραυματίστηκαν εξαιτίας του γεγονότος ότι η  θύρα 12 του σταδίου κατέρρευσε. Ήταν η μεγαλύτερη τραγωδία του αργεντίνικου ποδοσφαίρου αφού η πλειοψηφία των νεκρών ήταν μικροί σε ηλικία με τον μέσο όρο να μην ξεπερνάει τα 19 έτη.

Υπήρξαν διάφορες ερμηνείες για το ποια ήταν η αιτία της τραγωδίας από το γεγονός ότι η θύρα ήταν κλειστή, μέχρι και το ότι οπαδοί της Ρίβερ προσπάθησαν να επιτεθούν στους αντίστοιχους της Μπόκα. Ύστερα από τρία χρόνια ερευνών το πόρισμα της τότε κυβέρνησης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε κάποιος ένοχος για αυτή την τραγωδία,προκαλώντας την απογοήτευση στις οικογένειες των θυμάτων. Από εκείνη την ημέρα στο "Μονουμεντάλ" οι θύρες δεν αναγνωρίζονται από αριθμούς αλλά από γράμματα.

Βέβαια το ματς της Κυριακής αναμένεται με ενδιαφέρον και για έναν ακόμα επιπλέον λόγο αφού είναι η πρώτη αναμέτρηση των δύο ομάδων ύστερα από ένα χρόνο αφού μεσολάβησε η πτώση και η άνοδος της Ρίβερ Πλέιτ  από την Β' κατηγορία στην μεγάλη κατηγορία      



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...