www.goahits.blogspot.com

Διεθνές ποδόσφαιρο όπως δεν έχετε ξαναδιαβάσει!

29/10/12

Η «κόκκινη παράγκα», το μπλε «τρένο» και ο… σταθμάρχης



Όχι δε θα πούμε ανέκδοτο. Άσχετα αν η κατάσταση μοιάζει με ένα κακόγουστο αστείο. Πολύς ντόρος γίνεται για τα φαλτσοσφυρίγματα των Ελλήνων διαιτητών και τις διάφορες συνομιλίες που έχουν δει το «φως της δημοσιότητας». Όμως, σε ένα πιο προηγμένο πρωτάθλημα, οι αποφάσεις που έχουν παρθεί έχοντας ευνοούμενη κυρίως την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ξεφεύγουν της φαντασίας. Και ο αγώνας με την Τσέλσι που ως τώρα την επονόμαζαν «μπλε τρένο» είναι «σταγόνα στον ωκεανό»!

Βαθμολογικά οι ισορροπίες στην Πρέμιερ Λιγκ, άλλαξαν. Οι «κόκκινοι διάβολοι» με τη νίκη τους αυτή αν και ένα βαθμό πίσω από τους πρωταθλητές Ευρώπης, γίνονται το φαβορί για το πρωτάθλημα. Για οποιαδήποτε άλλη ομάδα θα ήταν πρόωρο να ειπωθεί μια τέτοια πρόβλεψη. Όχι για εκείνη. Ένας λόγος είναι η στόφα του πρωταθλητή που έχει βάλει στο DNA της τόσα χρόνια. Ένας άλλος, είναι η παροιμιώδη τύχη της «αλά Γκαστόνε» που έχει γίνει βαρετή συνήθεια παίρνοντας νίκες στα τελευταία λεπτά εκεί που οποιοσδήποτε άλλος θα έχανε. Ποιος άλλωστε μπορεί να ξεχάσει το απίστευτο ντεμαράζ του Μαρτίου του 2003 όταν κάλυψε διαφορά οκτώ βαθμών από την Άρσεναλ κατακτώντας στο τέλος τη λίγκα; Όμως, υπάρχει και ένας τρίτος που με το τελευταίο ματς κάνει ακόμη και τους ουδέτερους να την αντιπαθήσουν. Τα σφυρίγματα των διαιτητών…

Η απίστευτη αποβολή του Φερνάντο Τόρες δεν είναι η πρώτη με την οποία επωφελείται η ομάδα του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Ούτε το γκολ-οφσάιντ του Τσικαρίτο που μέτρησε ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ, σταματώντας τη φρενήρη και αήττητη πορεία των παικτών του Ρομπέρτο Ντι Ματέο ως άλλος…σταθμάρχης! Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί στις 8 Απριλίου στην αναμέτρηση με την ΚΠΡ, όταν ο Γιανγκ παίρνει τη μπάλα ερχόμενος από θέση οφσάιντ μέσα στη μεγάλη περιοχή, «βουτάει» και ο διαιτητής όχι μόνο το δείχνει την άσπρη βούλα, αλλά βγάζει και κόκκινη κάρτα στον Ντέρι! Πιο πρόσφατα, το ανύπαρκτο πέναλτι που έδωσε στο ντέρμπι με τη Λίβερπουλ, αλλά και το μη καταλογισμό της «εσχάτης των ποινών» του Έβανς στον Σουάρες στο ίδιο ματς. Πιο παλιά ακόμη γίνεται λόγος για το μη καταμέτρηση του γκολ στην αναμέτρηση με την Τότεναμ όταν ο νυν τερματοφύλακας του Ολυμπιακού, Ρόι Κάρολ, έδιωξε την μπάλα καθαρά μέσα από το τέρμα αφού πρώτα έκανε τη γκάφα της… δεκαετίας σε λόμπα του Πέδρο Μέντες!

Ο κατάλογος είναι μακρύς και ατελείωτος. Σίγουρα (και κακώς) η δικαιοσύνη ευνοεί τους ισχυρούς. Δε λέμε ότι γίνεται κάτι ηθελημένα. Άλλωστε και η Γιουνάιτεντ έχει αδικηθεί, μερικές φορές. Τα λάθη είναι ανθρώπινα, όταν όμως γίνονται επανειλημμένα τότε «κάτι άσχημο μυρίζει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας». Είναι κρίμα ένα τεράστιο ποδοσφαιρικό μέγεθος να… μικραίνει εξαιτίας της διαιτησίας και το πιο αμφίρροπο πρωτάθλημα στην Ευρώπη με πέντε συλλόγους πολύ κοντά ο ένας στον άλλο σε δυναμικότητα, να χάνει την άγρια ομορφιά του λόγω τέτοιων συμβάντων. Ταυτόχρονα, καταστρέφεται και η υστεροφημία του κορυφαίου προπονητή στον κόσμο βάσει τίτλων.Για τους διεκδικητές του τίτλου δεν το συζητώ...

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν μπορεί να κατηγορηθεί ότι ελέγχει το πρωτάθλημα. Δεν υπάρχουν αποδείξεις  για το κάνει κανείς αυτό, όταν μάλιστα έχουν κατακτήσει το βαρύτιμο τρόπαιο άλλες τρεις ομάδες την τελευταία δεκαετία. Όμως έχει ευνοηθεί -κακά τα ψέματα- περισσότερο από τον καθένα και οι πολέμιοί της βγαίνουν αληθινοί. Ας ελπίσουμε ότι μέχρι εδώ ήταν οι «συμπάθειες» στον οποιονδήποτε και οι πρωταγωνιστές θα είναι πλέον οι ποδοσφαιριστές και όχι οι «άνδρες με τα μαύρα»!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...